szpinak

yapann Data ostatniej zmiany: 2012-02-05 20:50:43

szpinak

2012-02-04 21:54:17 - yapann

czemu szpinak jest taki drogi - tak się go trudno hoduje?

Nie wiem, na ile jest wartościowy, ale mam straszny 'rzut' na szpinak ciągle
(i na parę innych produktów natury) , więc zapewne powinnam go spożywać. Nie
Drogie są w ogóle liście - rukole/szpinaki/etc, czy kiełki. Czy to cena dla
fanaberyków co i tak kupią? - Czy wynika z procesu?




Re: szpinak

2012-02-04 21:58:31 - medea

W dniu 2012-02-04 21:54, yapann pisze:
> czemu szpinak jest taki drogi - tak się go trudno hoduje?
>
> Nie wiem, na ile jest wartościowy, ale mam straszny 'rzut' na szpinak
> ciągle (i na parę innych produktów natury) , więc zapewne powinnam go
> spożywać. Nie Drogie są w ogóle liście - rukole/szpinaki/etc, czy
> kiełki. Czy to cena dla fanaberyków co i tak kupią? - Czy wynika z
> procesu?

A gdzie kupujesz i co to dla Ciebie znaczy drogo, bo to dosyć relatywne.

W biedronce możesz kupić młode liście szpinaku lub miks sałatkowy za
kilka złotych (około 4zł).

Inna sprawa, że zima to nie jest pora na świeże liście, więc wszelkie
tego typu muszą być uprawiane szklarniowo bądź sprowadzane, a to kosztuje.

Ewa



Re: szpinak

2012-02-04 23:49:32 - yapann

medea wrote in message
news:jgk65i$4k5$1@news.icm.edu.pl...
> co to dla Ciebie znaczy drogo
> W biedronce możesz kupić młode liście szpinaku lub miks sałatkowy za kilka
> złotych (około 4zł).

weźmy miks sałat za 4 zł:
kupię główkę lodowej za 3 zł i mam dwa takie mixy
- tak oceniam drogość.

Skoro za 12 zł kupię 'klasyczny' obiad, czy pizzę, to 6 zł za sam szpinak
jest drogo: do jednego dania niechby wezmę tylko połowę (za 3 zł) i włożę
jeszcze conajmniej 3 składniki (np. mozarella, pomidor, awokado) - po
conajmniej 3 zł każdy (tak naprawdę min 4 zł), to mam swoje danie drożej niż
tenże obiad. Ile wydajecie dziennie na jedzenie na osobę?





Re: szpinak

2012-02-05 09:17:35 - Plumke.pl

> to mam swoje danie drożej niż tenże obiad.


zupki yum yum wychodza taniej (do 1,50 zl + wrzatek)

plumke




Re: szpinak

2012-02-05 10:52:36 - medea

W dniu 2012-02-04 23:49, yapann pisze:
>
> weźmy miks sałat za 4 zł:
> kupię główkę lodowej za 3 zł i mam dwa takie mixy
> - tak oceniam drogość.

Hm, a jak zrobisz miks sałat z jednego rodzaju sałaty?

>
> Skoro za 12 zł kupię 'klasyczny' obiad, czy pizzę, to 6 zł za sam
> szpinak jest drogo: do jednego dania niechby wezmę tylko połowę (za 3
> zł) i włożę jeszcze conajmniej 3 składniki (np. mozarella, pomidor,
> awokado) - po conajmniej 3 zł każdy (tak naprawdę min 4 zł), to mam
> swoje danie drożej niż tenże obiad. Ile wydajecie dziennie na
> jedzenie na osobę?

Można też jeść codziennie ziemniaki okraszone boczkiem, taniej wyjdzie.
Nie bardzo wiem, o co Ci chodzi - pytasz o to, dlaczego świeże zielone
liście są zimą drogie, czy o to, jak tanio się wyżywić?

Nie wiem dokładnie, ile wydaję na jedzenie na osobę. Czasami ugotuję
gołąbki na kilka dni, czyli za jakieś 25zł mam około 10 porcji obiadu,
wychodzi po 2,5zł, a czasami robię pieczonego łososia do tego miks sałat
z fetą i wyjdzie 10zł na jeden obiad dla jednej osoby.

Ewa



Re: szpinak

2012-02-05 11:25:17 - yapann

medea wrote in message
news:jgljh4$mtg$1@news.icm.edu.pl...
> Hm, a jak zrobisz miks sałat z jednego rodzaju sałaty?
no tak szczególny rodzaj mixu, gdzie jest mało różnych rodzajów :]
Przyglądając się mixowi sałat w np. biedronce - to jest tam klasyczna lodowa
plus taka bordowa karbowana - dla mnie nie robi to tak aż wilekiego
zróżnicowania
smaczność sałty z mixu leży dla mnie w jej chrupkości (ale owa chrupkość
chyba jest utrzymywana przez stosowanie gazów przedłużających żywtosnoć w
tych opakowaniach?)
Jeśli chodzi o inne mixy - to nadal lepiej wg mnie jest kupć odrębnie
rukolę, szpinak czy coś - w mixie zawsze będzie więcej tańszego składnika.

> Można też jeść codziennie ziemniaki okraszone boczkiem, taniej wyjdzie.
> Nie bardzo wiem, o co Ci chodzi -
tak też właśnie się obawiam...

> liście są zimą drogie, czy o to, jak tanio się wyżywić?
czy te produkty latem są tanie? Wg mnie nie / nieznacznie.

> gołąbki na kilka dni, czyli za jakieś 25zł mam około 10 porcji obiadu,
mielone gotowe czy mielisz?

> wychodzi po 2,5zł, a czasami robię pieczonego łososia do tego miks sałat
kupujesz dzwonka czy całego fileta?

> z fetą i wyjdzie 10zł na jeden obiad dla jednej osoby.
czyli można oszacować że wydajesz dziennie ok 20 zł/os (czyli ok 600
ł/mc)? - czy może mniej lub więcej?

Można to chyba oszacować patrząc na przeciętny przykładowy dzień jedzenia -
cena chelba/sera/etc,co kto tam je. Albo wziąć dwa różne dni - droższą
wersję która się powtarza i tańszą która się powtarza i uśrednić.

Założyłam odrębny wątek tematyczny na pl.rec.kuchnia:
news:jglker$j2f$1@node2.news.atman.pl. - zapraszam.






Re: szpinak

2012-02-05 13:42:09 - medea

W dniu 2012-02-05 11:25, yapann pisze:
> medea wrote in message
> news:jgljh4$mtg$1@news.icm.edu.pl...
>> Hm, a jak zrobisz miks sałat z jednego rodzaju sałaty?
> no tak szczególny rodzaj mixu, gdzie jest mało różnych rodzajów :]
> Przyglądając się mixowi sałat w np. biedronce - to jest tam klasyczna
> lodowa plus taka bordowa karbowana - dla mnie nie robi to tak aż
> wilekiego zróżnicowania

A kupiłaś kiedyś, czy tylko się przyglądałaś? Bo ja kupuję regularnie i
nie widuję w tym miksie lodowej w ogóle. Fakt, najwięcej jest chyba
zwykłej sałaty, ale jest i rukola, i ta bordowa (radicchio). Są zresztą
dwa rodzaje miksów - jeden z rukolą, a drugi z roszponką. Szpinak jest
osobno.

> smaczność sałty z mixu leży dla mnie w jej chrupkości (ale owa
> chrupkość chyba jest utrzymywana przez stosowanie gazów
> przedłużających żywtosnoć w tych opakowaniach?)

Prawdopodobnie tak, bo te paczki są takie napompowane.


> Jeśli chodzi o inne mixy - to nadal lepiej wg mnie jest kupć odrębnie
> rukolę, szpinak czy coś - w mixie zawsze będzie więcej tańszego
> składnika.

Ja lubię kupować miksy, bo nie muszę kupować 3 różnych główek sałaty po
to, żeby zrobić sobie miskę sałatki. 3 różne główki kosztowałyby mnie
pewnie z 10zł, a połowa wylądowałaby w koszu na śmieci, bo nie jestem aż
takim sałatożercą, żeby w 3 dni to zjeść.

>
> czy te produkty latem są tanie? Wg mnie nie / nieznacznie.

Jest różnica w cenie. Główka sałaty teraz to ok. 3-4zł, a latem kupisz
za 1,5-2zł. Poza tym u mnie na targowisku kupuję sałatę świeżo rwaną z
ogródka.

>
>> gołąbki na kilka dni, czyli za jakieś 25zł mam około 10 porcji obiadu,
> mielone gotowe czy mielisz?

Wybieram mięso dobrej jakości i proszę o zmielenie w slepie.

>
>> wychodzi po 2,5zł, a czasami robię pieczonego łososia do tego miks sałat
> kupujesz dzwonka czy całego fileta?

Najczęściej kupuję świeży filet.

>
>> z fetą i wyjdzie 10zł na jeden obiad dla jednej osoby.
> czyli można oszacować że wydajesz dziennie ok 20 zł/os (czyli ok 600
> ł/mc)? - czy może mniej lub więcej?

Trudno mi powiedzieć. Nie prowadzę księgowości, musiałabym się nad tym
dłużej zastanowić. Oprócz obiadów są przecież też śniadania, kolacje,
desery.

>
> Można to chyba oszacować patrząc na przeciętny przykładowy dzień
> jedzenia - cena chelba/sera/etc,co kto tam je. Albo wziąć dwa różne
> dni - droższą wersję która się powtarza i tańszą która się powtarza i
> uśrednić.
>
> Założyłam odrębny wątek tematyczny na pl.rec.kuchnia:
> news:jglker$j2f$1@node2.news.atman.pl. - zapraszam.

Ok, jak znajdę chwilę na buchalterię to się poudzielam. Były już podobne
wątki kiedyś na prk.

Ewa



Re: szpinak

2012-02-05 17:43:20 - yapann

medea wrote in message
news:jgltf1$h1n$1@news.icm.edu.pl...
>> czy te produkty latem są tanie? Wg mnie nie / nieznacznie.
> Jest różnica w cenie. Główka sałaty teraz to ok. 3-4zł, a latem kupisz za
> 1,5-2zł. Poza tym u mnie na targowisku kupuję sałatę świeżo rwaną z

eee sała ta się nie liczy - sałata 'zawsze była'
wszystkie pozostałe rukole/roszponki/ cenią się każda porą roku.






Re: szpinak

2012-02-05 18:19:26 - medea

W dniu 2012-02-05 17:43, yapann pisze:
> medea wrote in message
> news:jgltf1$h1n$1@news.icm.edu.pl...
>>> czy te produkty latem są tanie? Wg mnie nie / nieznacznie.
>> Jest różnica w cenie. Główka sałaty teraz to ok. 3-4zł, a latem
>> kupisz za 1,5-2zł. Poza tym u mnie na targowisku kupuję sałatę
>> świeżo rwaną z
>
> eee sała ta się nie liczy - sałata 'zawsze była'
> wszystkie pozostałe rukole/roszponki/ cenią się każda porą roku.
>

Wiosną i latem kupuję różne rodzaje sałat na targowisku od kobiety,
która te sałaty uprawia. Jest m.in. też rukola, roszponka, sałata
rzymska, różne odmiany zwykłej sałaty (np. karbowana). Nie kosztują
dużo, pęczek maksymalnie 3zł.

Ewa



Re: szpinak

2012-02-04 22:39:26 - Animka

W dniu 2012-02-04 21:54, yapann pisze:
> czemu szpinak jest taki drogi - tak się go trudno hoduje?
>
> Nie wiem, na ile jest wartościowy, ale mam straszny 'rzut' na szpinak ciągle
> (i na parę innych produktów natury) , więc zapewne powinnam go spożywać. Nie
> Drogie są w ogóle liście - rukole/szpinaki/etc, czy kiełki. Czy to cena dla
> fanaberyków co i tak kupią? - Czy wynika z procesu?

Uwielbiam szpinak W lecie to mniej niż 2 kg nie kupuje, po po ugotowaniu
i posiekaniu zostaje maleńka ilość, nawet z tych 2 kg.


--
animka



Re: szpinak

2012-02-04 23:36:37 - yapann

Animka wrote in message
news:jgk8ir$7ml$3@node2.news.atman.pl...
>po po ugotowaniu i posiekaniu zostaje maleńka ilość, nawet z tych 2 kg.

na gotowany to ujdzie nawet jak jest trochę przyklapnięty
ale do jedzenia na świeżo to musi być świeżyna
z 2 kg przez kilka dni robi się miazga czasami od jednego/kilku liści, które
chwyciła wilgoć. W takim przpadku te wielkie paki nie sprawdzają się. Stąd
ich drogość - kiedy trzeba część wywalić.






Re: szpinak

2012-02-05 00:28:33 - Animka

W dniu 2012-02-04 23:36, yapann pisze:
> Animka wrote in message
> news:jgk8ir$7ml$3@node2.news.atman.pl...
>> po po ugotowaniu i posiekaniu zostaje maleńka ilość, nawet z tych 2 kg.
>
> na gotowany to ujdzie nawet jak jest trochę przyklapnięty
> ale do jedzenia na świeżo to musi być świeżyna
> z 2 kg przez kilka dni robi się miazga czasami od jednego/kilku liści, które
> chwyciła wilgoć. W takim przpadku te wielkie paki nie sprawdzają się. Stąd
> ich drogość - kiedy trzeba część wywalić.

Trzeba kupować świezy w lecie, a w zimie mrożony.

--
animka



Re: szpinak

2012-02-06 19:36:45 - yapann

Animka wrote in message
news:jgls4s$r2q$1@node2.news.atman.pl...
> Trzeba kupować świezy w lecie, a w zimie mrożony.

vitarian i 'enzymatyków' nie urządza.




Re: szpinak

2012-02-06 19:45:51 - czeremcha

On 6 Lut, 19:36, yapann wrote:
> Animka wrote in message
>
> news:jgls4s$r2q$1@node2.news.atman.pl...
>
> > Trzeba kupować świezy w lecie, a w zimie mrożony.
>
> vitarian i 'enzymatyków' nie urządza.

A to niby dlaczego nie? Proces zamarzania części roślin jest w naszym
klimacie jak najbardziej naturalny.

Ania



Re: szpinak

2012-02-09 21:44:30 - yapann

czeremcha <123.czeremcha@gmail.com> wrote in message
news:740434e7-62f4-437b-afb0-78c4daf712c4@l16g2000vbl.googlegroups.com...
>> vitarian i 'enzymatyków' nie urządza.
> A to niby dlaczego nie? Proces zamarzania części roślin jest w naszym
> klimacie jak najbardziej naturalny.
W naszym społeczeństwie wiele rzeczy jest nauralnych ... nie będę tego
komentować.

poprawiam się: 'oświeconych' vitarian i enzymatyków.
Dlaczego? - polecam nieprzeliczoną lekturę o enzmach.






Re: szpinak

2012-02-10 08:42:02 - czeremcha

On 9 Lut, 21:44, yapann wrote:

> poprawiam się: 'oświeconych' vitarian i enzymatyków.
> Dlaczego? - polecam nieprzeliczoną lekturę o enzmach.

Zwierzęta - dzikie zwierzęta - odżywiają się w sposób najbardziej
naturalny. I są na tyle nieoświecone, żeby jeść zimą to, co
zamarznięte.

Mają szczęście - nie czytają.

Znalazłaś sobie trudne hobby - więc walcz ;-)

Nieprzeliczoną lekturą mogą być równie dobrze wszelkie pozycje
zachwalające dietę Kwaśniewskiego. To nie argument.

Grunt to nie dać się zwariować.

Ania




Re: szpinak

2012-02-11 00:17:57 - Qrczak

Dnia 2012-02-10 08:42, niebożę czeremcha wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Grunt to nie dać się zwariować.

Urocza konstrukcja.

Qra




Re: szpinak

2012-02-11 10:28:57 - czeremcha

On 11 Lut, 00:17, Qrczak wrote:
> Dnia 2012-02-10 08:42, niebożę czeremcha wylazło do ludzi i marudzi:
>
>
>
> > Grunt to nie dać się zwariować.
>
> Urocza konstrukcja.
>
> Qra

Aczkolwiek nie moja. ;-)

Ania



Re: szpinak

2012-02-12 22:05:41 - yapann

czeremcha <123.czeremcha@gmail.com> wrote in message
news:725c854f-dc23-4efa-a40f-83866bd6bc8d@z31g2000vbt.googlegroups.com...
> Zwierzęta - dzikie zwierzęta - odżywiają się w sposób najbardziej
> naturalny. I są na tyle nieoświecone, żeby jeść zimą to, co
> zamarznięte.
> Mają szczęście - nie czytają.


a jednak - Ty nie poczytałaś.







Re: szpinak

2012-02-13 14:05:49 - czeremcha

On 12 Lut, 22:05, yapann wrote:

> a jednak - Ty nie poczytałaś.

A musiałam? ;-) To nie ja wyszukuję sobie inny sposób odżywiania...

Ania




Re: szpinak

2012-02-05 09:19:01 - Plumke.pl

>Uwielbiam szpinak W lecie to mniej niż 2 kg nie kupuje, po po ugotowaniu i
>posiekaniu zostaje maleńka ilość, nawet z tych 2 kg.

ale kogo to obchodzi???

jestes az tak samotna ze na pytanie jaki rower odpowiesz ze bardzo lubisz
jazde na rowerze




Re: szpinak

2012-02-05 20:50:43 - Stokrotka

Szpinak jest drogi bo spszedawany jest :
1. w formie świeży : w plastikowej torbie już umyty do konsumcji prawie
gotowy;
2. mrożony: nie zawsze drogi, ale ja zawsze nie lubię, też prawie gotowy do
konsumcji,
czyi dokładnie myty , i to pewnie jest problem producenta,
to mycie każdego listka, tak by było na końcu bez colli.


--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS