Sos silnie czosnkowy

Ed Data ostatniej zmiany: 2012-08-14 17:21:46

Sos silnie czosnkowy

2012-07-23 08:59:51 - Ed

Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
Ale naprawdę silnie czosnkowy.
Czy ktoś posiada taki?



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-23 10:10:49 - Waldemar Krzok

Ed wrote:

> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
> Czy ktoś posiada taki?

Czosnek w ilości dużo z odrobiną śmietany lub mleka do miksera, trochę soli
i gotowe.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-23 10:59:50 - medea

W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
> Czy ktoś posiada taki?

Siła jest kwestią smaku i przyzwyczajenia. No i nie wiadomo, na jakiej
konsystencji tego sosu Ci zależy, do czego ma być.
Ja bym do jogurtu typu greckiego, ew. twarożku homogenizowanego ze
śmietaną lub samej śmietany (w ilości ok. 200ml), wycisnęła ze 2-3 ząbki
czosnku, do tego odrobina pieprzu, soli, posiekanego koperku.

Ewa



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-23 11:10:00 - Ed

W dniu 2012-07-23 10:59, medea pisze:
> W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>> Czy ktoś posiada taki?
>
> Siła jest kwestią smaku i przyzwyczajenia. No i nie wiadomo, na jakiej
> konsystencji tego sosu Ci zależy, do czego ma być.
> Ja bym do jogurtu typu greckiego, ew. twarożku homogenizowanego ze
> śmietaną lub samej śmietany (w ilości ok. 200ml), wycisnęła ze 2-3 ząbki
> czosnku, do tego odrobina pieprzu, soli, posiekanego koperku.
>
> Ewa

Najlepiej właśnie, żeby sos był taki gęstszy i w miarę kremowy.
A czosnek wyciskać najlepiej takimi ręcznymi obcęgami do czosnku?
I co zrobić potem z farfoclami?
Rozdrobnić je maksymalnie i wymieszać, czy do sosu ich się raczej nie daje?




Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-23 11:19:50 - Waldemar Krzok

Ed wrote:

> W dniu 2012-07-23 10:59, medea pisze:
>> W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>> Czy ktoś posiada taki?
>>
>> Siła jest kwestią smaku i przyzwyczajenia. No i nie wiadomo, na jakiej
>> konsystencji tego sosu Ci zależy, do czego ma być.
>> Ja bym do jogurtu typu greckiego, ew. twarożku homogenizowanego ze
>> śmietaną lub samej śmietany (w ilości ok. 200ml), wycisnęła ze 2-3 ząbki
>> czosnku, do tego odrobina pieprzu, soli, posiekanego koperku.
>>
>> Ewa
>
> Najlepiej właśnie, żeby sos był taki gęstszy i w miarę kremowy.
> A czosnek wyciskać najlepiej takimi ręcznymi obcęgami do czosnku?
> I co zrobić potem z farfoclami?
> Rozdrobnić je maksymalnie i wymieszać, czy do sosu ich się raczej nie
> daje?

Nie 2-3 ząbki tylko 2-3 główki. Nie wyciskać, tylko z
mlekiem/śmietaną/jogurtem zmiksować. Ale tylko jedną łyżeczkę płynu dać.
Rozprowadzić można po zmiksowaniu. Potrzebujesz płyn, by mikser dobrze
miksował. Takie coś dawał mój ulubiony Grek, jak się go poprosiło o ekstra-
czosnek. Sól, pieprz i dodatki do smaku,

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-23 11:29:53 - medea

W dniu 2012-07-23 11:19, Waldemar Krzok pisze:
> Ed wrote:
>
>> W dniu 2012-07-23 10:59, medea pisze:
>>> W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
>>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>>> Czy ktoś posiada taki?
>>> Siła jest kwestią smaku i przyzwyczajenia. No i nie wiadomo, na jakiej
>>> konsystencji tego sosu Ci zależy, do czego ma być.
>>> Ja bym do jogurtu typu greckiego, ew. twarożku homogenizowanego ze
>>> śmietaną lub samej śmietany (w ilości ok. 200ml), wycisnęła ze 2-3 ząbki
>>> czosnku, do tego odrobina pieprzu, soli, posiekanego koperku.
>>>
>>> Ewa
>> Najlepiej właśnie, żeby sos był taki gęstszy i w miarę kremowy.
>> A czosnek wyciskać najlepiej takimi ręcznymi obcęgami do czosnku?
>> I co zrobić potem z farfoclami?
>> Rozdrobnić je maksymalnie i wymieszać, czy do sosu ich się raczej nie
>> daje?
> Nie 2-3 ząbki tylko 2-3 główki.

No i właśnie TO jest ta kwestia smaku! ;) Mnie by w zupełności
wystarczyły 2-3 ząbki, żeby sos był ostry.

> Nie wyciskać, tylko z
> mlekiem/śmietaną/jogurtem zmiksować.

Można i tak, chociaż kiedy się wyciśnie i potem ewentualnie te
farfocle, które zostaną, jeszcze dodatkowo pokroi drobno, to nie będą
w sosie wyczuwalne grudki. Nie miksowałam nigdy w całości. Nie mam
pewności, że noże takiego zwykłego blendera dobrze wychwycą ten czosnek.

> Ale tylko jedną łyżeczkę płynu dać.
> Rozprowadzić można po zmiksowaniu. Potrzebujesz płyn, by mikser dobrze
> miksował.

Miksowany twarożek lub jogurt robią się płynniejsze. Moim zdaniem nie ma
sensu dodawać mleka.
A jeśli komuś zależy na gęstym sosie, to w ogóle użycie miksera/blendera
nie wchodzi w grę.

> Takie coś dawał mój ulubiony Grek, jak się go poprosiło o ekstra-
> czosnek. Sól, pieprz i dodatki do smaku,

Grek to pewnie jeszcze dodawał startego ogórka na tzatziki.

Ewa




Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-23 11:46:52 - Waldemar Krzok

medea wrote:

> W dniu 2012-07-23 11:19, Waldemar Krzok pisze:
>> Ed wrote:
>>
>>> W dniu 2012-07-23 10:59, medea pisze:
>>>> W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
>>>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>>>> Czy ktoś posiada taki?
>>>> Siła jest kwestią smaku i przyzwyczajenia. No i nie wiadomo, na jakiej
>>>> konsystencji tego sosu Ci zależy, do czego ma być.
>>>> Ja bym do jogurtu typu greckiego, ew. twarożku homogenizowanego ze
>>>> śmietaną lub samej śmietany (w ilości ok. 200ml), wycisnęła ze 2-3
>>>> ząbki czosnku, do tego odrobina pieprzu, soli, posiekanego koperku.
>>>>
>>>> Ewa
>>> Najlepiej właśnie, żeby sos był taki gęstszy i w miarę kremowy.
>>> A czosnek wyciskać najlepiej takimi ręcznymi obcęgami do czosnku?
>>> I co zrobić potem z farfoclami?
>>> Rozdrobnić je maksymalnie i wymieszać, czy do sosu ich się raczej nie
>>> daje?
>> Nie 2-3 ząbki tylko 2-3 główki.
>
> No i właśnie TO jest ta kwestia smaku! ;) Mnie by w zupełności
> wystarczyły 2-3 ząbki, żeby sos był ostry.
>
>> Nie wyciskać, tylko z
>> mlekiem/śmietaną/jogurtem zmiksować.
>
> Można i tak, chociaż kiedy się wyciśnie i potem ewentualnie te
> farfocle, które zostaną, jeszcze dodatkowo pokroi drobno, to nie będą
> w sosie wyczuwalne grudki. Nie miksowałam nigdy w całości. Nie mam
> pewności, że noże takiego zwykłego blendera dobrze wychwycą ten czosnek.

Dlatego potrzeba trochę płynu, wtedy łapie.

> Miksowany twarożek lub jogurt robią się płynniejsze. Moim zdaniem nie ma
> sensu dodawać mleka.
> A jeśli komuś zależy na gęstym sosie, to w ogóle użycie miksera/blendera
> nie wchodzi w grę.

Wchodzi. Robiłem i wychodziło. Oczywiście tylko do rozciapciania czosnku, po
dodaniu jogurtu/sera oczywiście tylko łyżką lub widelcem rozmieszać
(osobiście biorę widelec, lepiej miesza)

>> Takie coś dawał mój ulubiony Grek, jak się go poprosiło o ekstra-
>> czosnek. Sól, pieprz i dodatki do smaku,
>
> Grek to pewnie jeszcze dodawał startego ogórka na tzatziki.

Nie. Tsatsiki oczywiście było, ale prosiliśmy zawsze o ekstra czosnek.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-23 11:37:41 - medea

W dniu 2012-07-23 11:10, Ed pisze:
> W dniu 2012-07-23 10:59, medea pisze:
>> W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>> Czy ktoś posiada taki?
>>
>> Siła jest kwestią smaku i przyzwyczajenia. No i nie wiadomo, na jakiej
>> konsystencji tego sosu Ci zależy, do czego ma być.
>> Ja bym do jogurtu typu greckiego, ew. twarożku homogenizowanego ze
>> śmietaną lub samej śmietany (w ilości ok. 200ml), wycisnęła ze 2-3 ząbki
>> czosnku, do tego odrobina pieprzu, soli, posiekanego koperku.
>>
>> Ewa
>
> Najlepiej właśnie, żeby sos był taki gęstszy i w miarę kremowy.

W książce do fondue znalazłam jeszcze taki przepis na kremowy sos czosnkowy:

1 kubek kremówki
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki octu owocowego
1 łyżeczka soli
4 ząbki czosnku
mielony pieprz
kilka kropli sosu worcester
4 łyżki posiekanego szczypiorku

Włożyć do miski kremówkę, sok z cytryny, ocet, utarty z solą czosnek i
ubić. Przyprawić solą, pieprzem i sosem worcester, dodać szczypiorek,
schłodzić.

Akurat tego sosu nigdy nie robiłam, ale robiłam inne (lub się
inspirowałam) z tej książki i były OK.

Ewa




Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-24 15:01:21 - Justyna Vicky S.


Użytkownik Ed napisał w wiadomości
news:juj4d1$5kv$1@usenet.news.interia.pl...
>W dniu 2012-07-23 10:59, medea pisze:
>> W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>> Czy ktoś posiada taki?
>>
>> Siła jest kwestią smaku i przyzwyczajenia. No i nie wiadomo, na jakiej
>> konsystencji tego sosu Ci zależy, do czego ma być.
>> Ja bym do jogurtu typu greckiego, ew. twarożku homogenizowanego ze
>> śmietaną lub samej śmietany (w ilości ok. 200ml), wycisnęła ze 2-3 ząbki
>> czosnku, do tego odrobina pieprzu, soli, posiekanego koperku.
>>
>> Ewa
>
> Najlepiej właśnie, żeby sos był taki gęstszy i w miarę kremowy.
> A czosnek wyciskać najlepiej takimi ręcznymi obcęgami do czosnku?

Albo zetrzeć na drobniutkiej tarce. Wtedy mniej farfocli jest ;)
Pozdrawiam,

--
Justyna Vicky S.




Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-24 15:21:40 - Ikselka

Dnia Mon, 23 Jul 2012 11:10:00 +0200, Ed napisał(a):

> Rozdrobnić je maksymalnie i wymieszać, czy do sosu ich się raczej nie daje?

Skłądniki jak na winegret, dodać czosnek i zmiksować - będzie dobre i
gęste.
--
XL



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-24 16:54:49 - medea

W dniu 2012-07-24 15:21, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 23 Jul 2012 11:10:00 +0200, Ed napisał(a):
>
>> Rozdrobnić je maksymalnie i wymieszać, czy do sosu ich się raczej nie daje?
> Skłądniki jak na winegret, dodać czosnek i zmiksować - będzie dobre i
> gęste.

Do mięsa może być, ale do grillowanych lub gotowanych warzyw najlepszy
jest sos na bazie twarożku IMO. Ja bardzo lubię np. gotowane (parowane)
brokuły lub grillowaną cukinię z sosem z serka mascarpone z dodatkiem
czosnku i ziół. O, albo warzywa w cieście piwnym zrobione w fondue z
takim sosem (oraz innymi też). Mmmm... rozmarzyłam się. :)


Ewa



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-23 20:25:18 - MarekF


Użytkownik Ed napisał w wiadomości
news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
> Czy ktoś posiada taki?
Przepis od Jarka
Niebo czosnkowo kremowe
3 glowki czosnku
majonez 100g
smietana 36% - 150g
sok z cytryny - 50g
wodka - 50g
ocet balsamiczny bialy - 30g
przyprawy -sol pieprz cukier itp
Czosnek obrać ze skórki, przecisnać przez praskę. Dodać szczyptę cukru, 2
szczypty soli,szczyptę kwasku cytrynowego i wymieszać.Pozostawić na 1
godzinę. Dodać wódkę i sok z cytryny i znowu pozostawić na godzinę.
Wymieszać majonez ze œsmietana ,dodać łyżeczkę pieprzu swieżo mielonego i
pół łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptę majeranku. Dodać ocet biały
balsamiczny( lub winny 6%). Wymieszać z czosnkiem na kremowa masę( jak jest
za gęsta to rozcięczyć białym wytrawnym winem, gęstosć powinna być jak
œsmietanka).Odstawić do lodówki na 24 godz. Podawać prawie ze
wszystkim(zimne wędliny, jajka gotowane, galarety,pizza i kaczka na zimno,
oraz nóżki). Sos jest tak dobry ze nie ma daty ważnosci-zjesz go szybciej
niz myslisz!
Pozdr
MarekF




Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-24 07:45:27 - Ed

W dniu 2012-07-23 20:25, MarekF pisze:
>
> Użytkownik Ed napisał w wiadomości
> news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>> Czy ktoś posiada taki?
> Przepis od Jarka
> Niebo czosnkowo kremowe
> 3 glowki czosnku
> majonez 100g
> smietana 36% - 150g
> sok z cytryny - 50g
> wodka - 50g
> ocet balsamiczny bialy - 30g
> przyprawy -sol pieprz cukier itp
> Czosnek obrać ze skórki, przecisnać przez praskę. Dodać szczyptę cukru,
> 2 szczypty soli,szczyptę kwasku cytrynowego i wymieszać.Pozostawić na 1
> godzinę. Dodać wódkę i sok z cytryny i znowu pozostawić na godzinę.
> Wymieszać majonez ze œsmietana ,dodać łyżeczkę pieprzu swieżo mielonego
> i pół łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptę majeranku. Dodać ocet biały
> balsamiczny( lub winny 6%). Wymieszać z czosnkiem na kremowa masę( jak
> jest za gęsta to rozcięczyć białym wytrawnym winem, gęstosć powinna
> być jak œsmietanka).Odstawić do lodówki na 24 godz. Podawać prawie ze
> wszystkim(zimne wędliny, jajka gotowane, galarety,pizza i kaczka na
> zimno, oraz nóżki). Sos jest tak dobry ze nie ma daty ważnosci-zjesz go
> szybciej niz myslisz!
> Pozdr
> MarekF

No taki przepis to od razu przemawia do mojej wyobraźni :)
Właśnie z sosem czosnkowym jest podobno ten problem, że ciężko zadozować
ilość czosnku do smaku, ponieważ ten zmienia się z czasem, po którym sos
się przegryza.




Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-24 09:16:18 - Michał

On 24 Lip, 07:45, Ed wrote:
> W dniu 2012-07-23 20:25, MarekF pisze:
>
>
>
>
>
>
>
> > Użytkownik Ed napisał w wiadomości
> >news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
> >> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
> >> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
> >> Czy ktoś posiada taki?
> > Przepis od Jarka
> > Niebo czosnkowo kremowe
> > 3 glowki czosnku
> > majonez 100g
> > smietana 36% - 150g
> > sok z cytryny - 50g
> > wodka - 50g
> > ocet balsamiczny bialy - 30g
> > przyprawy -sol pieprz cukier itp
> > Czosnek obrać ze skórki, przecisnać przez praskę. Dodać szczyptę cukru,
> > 2 szczypty soli,szczyptę kwasku cytrynowego i wymieszać.Pozostawić na 1
> > godzinę. Dodać wódkę i sok z cytryny i znowu pozostawić na godzinę.
> > Wymieszać majonez ze oesmietana ,dodać łyżeczkę pieprzu swieżo mielonego
> > i pół łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptę majeranku. Dodać ocet biały
> > balsamiczny( lub winny 6%). Wymieszać z czosnkiem na kremowa masę( jak
> > jest za gęsta to rozcięczyć białym wytrawnym winem, gęstosć powinna
> > być jak oesmietanka).Odstawić do lodówki na 24 godz. Podawać prawie ze
> > wszystkim(zimne wędliny, jajka gotowane, galarety,pizza i kaczka na
> > zimno, oraz nóżki). Sos jest tak dobry ze nie ma daty ważnosci-zjesz go
> > szybciej niz myslisz!
> > Pozdr
> > MarekF
>
> No taki przepis to od razu przemawia do mojej wyobraźni :)
> Właśnie z sosem czosnkowym jest podobno ten problem, że ciężko zadozować
> ilość czosnku do smaku, ponieważ ten zmienia się z czasem, po którym sos
> się przegryza.

Zalezy jaki czosnek, czasem wystarczy ząbek, czasem dwa.

Mój przepis.
-mały jogurt naturalny, gesty
- 1-2 ząbki czosnku z praski
- szczypta soli i cukru
- duża łyzka majonezu
- oregano i bazylia

Wszystko razem zmieszać, odstawić do lodówki na kilka godzin.

Sos w smaku podobny do sosu czosnkowego z pizzerii da grasso.


Jakby ktos miał przepis na prosty koperkowy to chętnie poczytam.



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-08-16 12:48:12 - Anai

W dniu 24.07.2012 09:16, Michał pisze:

>
> Mój przepis.
> -mały jogurt naturalny, gesty
> - 1-2 ząbki czosnku z praski
> - szczypta soli i cukru
> - duża łyzka majonezu
> - oregano i bazylia
>
> Wszystko razem zmieszać, odstawić do lodówki na kilka godzin.
>
> Sos w smaku podobny do sosu czosnkowego z pizzerii da grasso.
>
To ja bym go ostrym nie nazwała... ;)
Swoja drogą, ostrość sosu regulować można za pomocą ilości dodanego
czosnku i ew. tzw ostrych przypraw. Nie trzeba chyba specjalnego
przepisu na sos ostry, wystarczy do łagodnego nasypać więcej np.
pieprzu... :P


Sadząc po datach, to już za późno, ale może się komuś przyda:
Mój jest prosty ale ostry jak diabli :P

3-4 duże (naprawdę duże) ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
kubeczek jogurtu naturalnego najlepiej typu greckiego, bo gęsty
sól, pieprz


Czosnek ścieram na drobnej tarce, wrzucam do słoiczka (łatwiej się
miesza ;)) i zasypuję szczyptą soli.
Kiedy puści nieco soku, mieszam z majonezem a następnie dodaję jogurt,
sporo pieprzu i dosalam. Mieszam poprzez energiczne potrząsanie słoikiem
i wstawiam do lodówki na parę godzin.
Jeśli jest zbyt gesty - można nieco rozrzedzić łyżką czy dwiema mleka -
ja akurat gęsty lubię.
Czasem zdarza mi się zaszaleć i ścieram do sosu świeżego ogórka - wtedy
mam sos a'la cacyki :P

--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** photo-of-anai.gu.ma/ *****
Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne.



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-24 10:16:18 - medea

W dniu 2012-07-24 07:45, Ed pisze:
> W dniu 2012-07-23 20:25, MarekF pisze:
>>
>> Użytkownik Ed napisał w wiadomości
>> news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>> Czy ktoś posiada taki?
>> Przepis od Jarka
>> Niebo czosnkowo kremowe
>> 3 glowki czosnku
>> majonez 100g
>> smietana 36% - 150g
>> sok z cytryny - 50g
>> wodka - 50g
>> ocet balsamiczny bialy - 30g
>> przyprawy -sol pieprz cukier itp
>> Czosnek obrać ze skórki, przecisnać przez praskę. Dodać szczyptę cukru,
>> 2 szczypty soli,szczyptę kwasku cytrynowego i wymieszać.Pozostawić na 1
>> godzinę. Dodać wódkę i sok z cytryny i znowu pozostawić na godzinę.
>> Wymieszać majonez ze œsmietana ,dodać łyżeczkę pieprzu swieżo mielonego
>> i pół łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptę majeranku. Dodać ocet biały
>> balsamiczny( lub winny 6%). Wymieszać z czosnkiem na kremowa masę( jak
>> jest za gęsta to rozcięczyć białym wytrawnym winem, gęstosć powinna
>> być jak œsmietanka).Odstawić do lodówki na 24 godz. Podawać prawie ze
>> wszystkim(zimne wędliny, jajka gotowane, galarety,pizza i kaczka na
>> zimno, oraz nóżki). Sos jest tak dobry ze nie ma daty ważnosci-zjesz go
>> szybciej niz myslisz!
>> Pozdr
>> MarekF
>
> No taki przepis to od razu przemawia do mojej wyobraźni :)
> Właśnie z sosem czosnkowym jest podobno ten problem, że ciężko
> zadozować ilość czosnku do smaku, ponieważ ten zmienia się z czasem,
> po którym sos się przegryza.
>

Z taką ilością czosnku po 24 godzinach ten sos to będzie ohyda.

Ewa



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-24 10:54:39 - Ed

W dniu 2012-07-24 10:16, medea pisze:
> W dniu 2012-07-24 07:45, Ed pisze:
>> W dniu 2012-07-23 20:25, MarekF pisze:
>>>
>>> Użytkownik Ed napisał w wiadomości
>>> news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
>>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>>> Czy ktoś posiada taki?
>>> Przepis od Jarka
>>> Niebo czosnkowo kremowe
>>> 3 glowki czosnku
>>> majonez 100g
>>> smietana 36% - 150g
>>> sok z cytryny - 50g
>>> wodka - 50g
>>> ocet balsamiczny bialy - 30g
>>> przyprawy -sol pieprz cukier itp
>>> Czosnek obrać ze skórki, przecisnać przez praskę. Dodać szczyptę cukru,
>>> 2 szczypty soli,szczyptę kwasku cytrynowego i wymieszać.Pozostawić na 1
>>> godzinę. Dodać wódkę i sok z cytryny i znowu pozostawić na godzinę.
>>> Wymieszać majonez ze œsmietana ,dodać łyżeczkę pieprzu swieżo mielonego
>>> i pół łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptę majeranku. Dodać ocet biały
>>> balsamiczny( lub winny 6%). Wymieszać z czosnkiem na kremowa masę( jak
>>> jest za gęsta to rozcięczyć białym wytrawnym winem, gęstosć powinna
>>> być jak œsmietanka).Odstawić do lodówki na 24 godz. Podawać prawie ze
>>> wszystkim(zimne wędliny, jajka gotowane, galarety,pizza i kaczka na
>>> zimno, oraz nóżki). Sos jest tak dobry ze nie ma daty ważnosci-zjesz go
>>> szybciej niz myslisz!
>>> Pozdr
>>> MarekF
>>
>> No taki przepis to od razu przemawia do mojej wyobraźni :)
>> Właśnie z sosem czosnkowym jest podobno ten problem, że ciężko
>> zadozować ilość czosnku do smaku, ponieważ ten zmienia się z czasem,
>> po którym sos się przegryza.
>>
>
> Z taką ilością czosnku po 24 godzinach ten sos to będzie ohyda.
>
> Ewa

Być może tak.
Ale z drugiej strony np. jadłem wielokrotnie u nas kurczaka po węgiersku.
Nie powiem, nie był zły.
Aż raz zjadłem kurczaka po węgiersku w Budapeszcie i raczej już więcej
nie sięgnę po tego, który wczesnej nosił tylko taką nazwę, bo ten
węgierski smak dawno już wyblakł.




Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-24 16:51:27 - medea

W dniu 2012-07-24 10:54, Ed pisze:
> W dniu 2012-07-24 10:16, medea pisze:
>> W dniu 2012-07-24 07:45, Ed pisze:
>>> W dniu 2012-07-23 20:25, MarekF pisze:
>>>>
>>>> Użytkownik Ed napisał w wiadomości
>>>> news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
>>>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>>>> Czy ktoś posiada taki?
>>>> Przepis od Jarka
>>>> Niebo czosnkowo kremowe
>>>> 3 glowki czosnku
>>>> majonez 100g
>>>> smietana 36% - 150g
>>>> sok z cytryny - 50g
>>>> wodka - 50g
>>>> ocet balsamiczny bialy - 30g
>>>> przyprawy -sol pieprz cukier itp
>>>> Czosnek obrać ze skórki, przecisnać przez praskę. Dodać szczyptę
>>>> cukru,
>>>> 2 szczypty soli,szczyptę kwasku cytrynowego i wymieszać.Pozostawić
>>>> na 1
>>>> godzinę. Dodać wódkę i sok z cytryny i znowu pozostawić na godzinę.
>>>> Wymieszać majonez ze œsmietana ,dodać łyżeczkę pieprzu swieżo
>>>> mielonego
>>>> i pół łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptę majeranku. Dodać ocet
>>>> biały
>>>> balsamiczny( lub winny 6%). Wymieszać z czosnkiem na kremowa masę( jak
>>>> jest za gęsta to rozcięczyć białym wytrawnym winem, gęstosć powinna
>>>> być jak œsmietanka).Odstawić do lodówki na 24 godz. Podawać prawie ze
>>>> wszystkim(zimne wędliny, jajka gotowane, galarety,pizza i kaczka na
>>>> zimno, oraz nóżki). Sos jest tak dobry ze nie ma daty
>>>> ważnosci-zjesz go
>>>> szybciej niz myslisz!
>>>> Pozdr
>>>> MarekF
>>>
>>> No taki przepis to od razu przemawia do mojej wyobraźni :)
>>> Właśnie z sosem czosnkowym jest podobno ten problem, że ciężko
>>> zadozować ilość czosnku do smaku, ponieważ ten zmienia się z czasem,
>>> po którym sos się przegryza.
>>>
>>
>> Z taką ilością czosnku po 24 godzinach ten sos to będzie ohyda.
>>
>> Ewa
>
> Być może tak.
> Ale z drugiej strony np. jadłem wielokrotnie u nas kurczaka po węgiersku.
> Nie powiem, nie był zły.
> Aż raz zjadłem kurczaka po węgiersku w Budapeszcie i raczej już więcej
> nie sięgnę po tego, który wczesnej nosił tylko taką nazwę, bo ten
> węgierski smak dawno już wyblakł.
>

Nie chodzi o ostrość, ale o to, co dzieje się z czosnkiem po takim
czasie. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu, ale ja sosy czosnkowe
przygotowuję krótko przed spożyciem (zwłaszcza te na bazie śmietany lub
twarożku), wtedy są najlepsze. Na drugi dzień nabierają jakiegoś takiego
żelazistego smaku i są po prostu jak dla mnie nie do zaakceptowania. Po
sosie czosnkowym najlepiej wyczuć, czy jest świeżo przygotowany.
Oczywiście nie dotyczy to sosów przemysłowych.

Ewa




Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-24 15:20:30 - Ikselka

Dnia Mon, 23 Jul 2012 08:59:51 +0200, Ed napisał(a):

> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
> Czy ktoś posiada taki?

O matko, każdy będzie silnie czosnkowy, jak dasz dużo czosnku.
--
XL



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-25 11:27:53 - lemonka


Użytkownik Ed napisał w wiadomości
news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
> Czy ktoś posiada taki?

Jasne. Weź dużo czosnku, umyj, włóż razem z łupinami do piekarnika na 20-30
minut w 150 st., wyjmij, zdejmij łupinki i przetrzyj przez sitko albo
zmiksuj. Ostudzony możesz pomieszać z czym chcesz, wystarczy sama sól,
keczup albo majonez. Gotowe.




Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-25 17:28:58 - Ikselka

Dnia Wed, 25 Jul 2012 11:27:53 +0200, lemonka napisał(a):

> Użytkownik Ed napisał w wiadomości
> news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>> Czy ktoś posiada taki?
>
> Jasne. Weź dużo czosnku, umyj, włóż razem z łupinami do piekarnika na 20-30
> minut w 150 st., wyjmij, zdejmij łupinki i przetrzyj przez sitko albo
> zmiksuj. Ostudzony możesz pomieszać z czym chcesz, wystarczy sama sól,
> keczup albo majonez. Gotowe.

No ale to już nie będzie czosnek, tylko czosnkowa pieczeń...
--
XL



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-07-26 07:52:11 - Ed

W dniu 2012-07-25 11:27, lemonka pisze:
>
> Użytkownik Ed napisał w wiadomości
> news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>> Czy ktoś posiada taki?
>
> Jasne. Weź dużo czosnku, umyj, włóż razem z łupinami do piekarnika na
> 20-30 minut w 150 st., wyjmij, zdejmij łupinki i przetrzyj przez sitko
> albo zmiksuj. Ostudzony możesz pomieszać z czym chcesz, wystarczy sama
> sól, keczup albo majonez. Gotowe.

A czy po upieczeniu czosnek jest nadal ostry i posiada wszystkie swoje
właściwości smakowe, czy może są one obniżone?




Re: Sos silnie czosnkowy

2012-08-16 12:49:56 - Anai

W dniu 26.07.2012 07:52, Ed pisze:
W dniu 2012-07-25 11:27, lemonka pisze:
>>
>> Użytkownik Ed napisał w wiadomości
>> news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>> Czy ktoś posiada taki?
>>
>> Jasne. Weź dużo czosnku, umyj, włóż razem z łupinami do piekarnika na
>> 20-30 minut w 150 st., wyjmij, zdejmij łupinki i przetrzyj przez sitko
>> albo zmiksuj. Ostudzony możesz pomieszać z czym chcesz, wystarczy sama
>> sól, keczup albo majonez. Gotowe.
>
> A czy po upieczeniu czosnek jest nadal ostry i posiada wszystkie swoje
> właściwości smakowe, czy może są one obniżone?
>
Smakuje inaczej i nie jest ostry.

--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** photo-of-anai.gu.ma/ *****
Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne.



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-08-13 22:25:54 - Kinga

W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
> Czy ktoś posiada taki?

Proszę:
- główka czosnku
- mały kubeczek jogurtu
- koperek
- sól

Całą główkę czosnku obieram i miksuję z jogurtem solą i czosnkiem.
Dodaję na koniec posiekany koperek. Po godzinie jak już się przegryzie
jest gotowy. Smacznego i uwaga na żołądek.

--
Zapraszam na blog kulinarny www.ProstePrzepisyKulinarne.com



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-08-14 08:05:17 - Ed

W dniu 2012-08-13 22:25, Kinga pisze:
> W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>> Czy ktoś posiada taki?
>
> Proszę:
> - główka czosnku
> - mały kubeczek jogurtu
> - koperek
> - sól
>
> Całą główkę czosnku obieram i miksuję z jogurtem solą i czosnkiem.
> Dodaję na koniec posiekany koperek. Po godzinie jak już się przegryzie
> jest gotowy. Smacznego i uwaga na żołądek.

A skąd to ostrzeżenie - uwaga na żołądek?
Skład nie wydaje się zawierać nic szkodliwego?




Re: Sos silnie czosnkowy

2012-08-14 09:42:00 - Stefan


Użytkownik Ed napisał w wiadomości
news:k0cpq7$1it$3@usenet.news.interia.pl...
>W dniu 2012-08-13 22:25, Kinga pisze:
>> W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>> Czy ktoś posiada taki?
>>
>> Proszę:
>> - główka czosnku
>> - mały kubeczek jogurtu
>> - koperek
>> - sól
>>
>> Całą główkę czosnku obieram i miksuję z jogurtem solą i czosnkiem.
>> Dodaję na koniec posiekany koperek. Po godzinie jak już się przegryzie
>> jest gotowy. Smacznego i uwaga na żołądek.
>
> A skąd to ostrzeżenie - uwaga na żołądek?
> Skład nie wydaje się zawierać nic szkodliwego?

A jogurt? (kurcgalopka podobno gwarantowana, o czym pisały tutaj...)
A sól (ta drogowa, bo podobno innej nie ma w sprzedaży?...)
A czosnek? (Chiński, sprzedawany jakoby polski....)
A koperek z upraw przyszosowych?....
Tylko strusina z buszu austaralijskiego:)
pozdr
Stefan

PS. Naturalnie, strusina to zart...




Re: Sos silnie czosnkowy

2012-08-18 09:53:49 - Kinga

W dniu 2012-08-14 08:05, Ed pisze:
> W dniu 2012-08-13 22:25, Kinga pisze:
>> W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>> Czy ktoś posiada taki?
>>
>> Proszę:
>> - główka czosnku
>> - mały kubeczek jogurtu
>> - koperek
>> - sól
>>
>> Całą główkę czosnku obieram i miksuję z jogurtem solą i czosnkiem.
>> Dodaję na koniec posiekany koperek. Po godzinie jak już się przegryzie
>> jest gotowy. Smacznego i uwaga na żołądek.
>
> A skąd to ostrzeżenie - uwaga na żołądek?
> Skład nie wydaje się zawierać nic szkodliwego?
>

Czosnek jest w dużych ilościach ciężkostrawny. Tylko o to chodzi. Kiedyś
mnie brzuch rozbolał od zjedzenia całej główki czosnku.

--
Zapraszam na blog kulinarny www.ProstePrzepisyKulinarne.com



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-08-19 12:45:52 - Ed

W dniu 2012-08-18 09:53, Kinga pisze:
> W dniu 2012-08-14 08:05, Ed pisze:
>> W dniu 2012-08-13 22:25, Kinga pisze:
>>> W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
>>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>>> Czy ktoś posiada taki?
>>>
>>> Proszę:
>>> - główka czosnku
>>> - mały kubeczek jogurtu
>>> - koperek
>>> - sól
>>>
>>> Całą główkę czosnku obieram i miksuję z jogurtem solą i czosnkiem.
>>> Dodaję na koniec posiekany koperek. Po godzinie jak już się przegryzie
>>> jest gotowy. Smacznego i uwaga na żołądek.
>>
>> A skąd to ostrzeżenie - uwaga na żołądek?
>> Skład nie wydaje się zawierać nic szkodliwego?
>>
>
> Czosnek jest w dużych ilościach ciężkostrawny. Tylko o to chodzi. Kiedyś
> mnie brzuch rozbolał od zjedzenia całej główki czosnku.

Całą główkę? No to podziwiam..
Mój rekord to 2 ząbki i myślałem, że paszczę wypaliło mi już do kości.
Ciekawe, jaką miałaś motywację do tego? ;>





Re: Sos silnie czosnkowy

2012-08-19 14:46:13 - Qrczak

Dnia 2012-08-19 12:45, obywatel Ed uprzejmie donosi:
> W dniu 2012-08-18 09:53, Kinga pisze:
>> W dniu 2012-08-14 08:05, Ed pisze:
>>> W dniu 2012-08-13 22:25, Kinga pisze:
>>>> W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
>>>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>>>> Czy ktoś posiada taki?
>>>>
>>>> Proszę:
>>>> - główka czosnku
>>>> - mały kubeczek jogurtu
>>>> - koperek
>>>> - sól
>>>>
>>>> Całą główkę czosnku obieram i miksuję z jogurtem solą i czosnkiem.
>>>> Dodaję na koniec posiekany koperek. Po godzinie jak już się przegryzie
>>>> jest gotowy. Smacznego i uwaga na żołądek.
>>>
>>> A skąd to ostrzeżenie - uwaga na żołądek?
>>> Skład nie wydaje się zawierać nic szkodliwego?
>>>
>>
>> Czosnek jest w dużych ilościach ciężkostrawny. Tylko o to chodzi. Kiedyś
>> mnie brzuch rozbolał od zjedzenia całej główki czosnku.
>
> Całą główkę? No to podziwiam..
> Mój rekord to 2 ząbki i myślałem, że paszczę wypaliło mi już do kości.
> Ciekawe, jaką miałaś motywację do tego? ;>

Można przecież podany wcześniej przepis zmodyfikować do potrzeb.
Sos silnie czosnkowy a'la Ed:
2 ząbki zmiksować z dużym kubkiem jogurtu.
Spożywać ostrożnie, w niewielkich ilościach.

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.



Re: Sos silnie czosnkowy

2012-08-14 17:21:46 - vcore

W dniu poniedziałek, 23 lipca 2012 08:59:51 UTC+2 użytkownik Ed napisał:
> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>
> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>
> Czy ktoś posiada taki?

Ja polecam:

- 250 ml śmietany
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 ząbki polskiego czosnku
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cukru
- szczypta estragonu
- szczypta oregano
- szczypta bazylii (najlepiej świeżej)
- Opcjonalnie: drobno posiekany koperek

Odstawić do lodówki na kilka minut aby się przegryzło, pasuje do wszystkiego - nawet na kanapki, gdy jest zimny to bardzo gęstnieje



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS