jak odkryłam wanilię
2012-04-01 20:48:45 - lamia
ale pierwszy raz jak żyję spotkałam się z mieloną wanilią - kupiłam to nie
dowierzając, że wanilia nie jest biała tylko prawie czarna
Dotąd żyłam w świecie, gdzie wanilia to cukier (albo coś podobnego), a
Ziemia jest płaska.
O rany jakie to jest dobre. Do mięska mniam.
Używacie takiej wanilii? kupujecie gotową w proszku? Boję się, że pójdę z
torbami (torbami wanilii).
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-01 20:57:03 - Bbjk
> Używacie takiej wanilii? kupujecie gotową w proszku?
W laskach kupuję :) I też ją bardzo lubię. Laseczki muszą być miękkie i
elastyczne, po przekrojeniu wzdłuż nożem ściąga się ziarenka, a
pozostałość wkładam do buteleczki ze spirytusem, po zachomikowaniu wielu
lasek jest ekstrakt waniliowy, który też ma swój aromat i przydaje się w
kuchni.
--
B.
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-01 21:10:30 - Ikselka
> możecie drwić i się naigrawać
> ale pierwszy raz jak żyję spotkałam się z mieloną wanilią - kupiłam to nie
> dowierzając, że wanilia nie jest biała tylko prawie czarna
Łał 333-P
> Dotąd żyłam w świecie, gdzie wanilia to cukier (albo coś podobnego), a
> Ziemia jest płaska.
> O rany jakie to jest dobre. Do mięska mniam.
>
> Używacie takiej wanilii? kupujecie gotową w proszku? Boję się, że pójdę z
> torbami (torbami wanilii).
Wanilia do mięska? - różne są zboczenia ;-PPP
--
XL wiosenna
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-02 07:29:10 - Bbjk
> Wanilia do mięska? - różne są zboczenia ;-PPP
Jeśli Ty czegoś nie znasz, to nie znaczy, że to jest zboczenie.
www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/brzoskwinie/kurczak_brzoskwinia/przepis.html
kuchnia-afrykanska.wieszjak.pl/kuchnia-madagaskarska/267320,Wanilia-z-Madagaskaru.html
--
B.
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-02 20:08:03 - lamia
news:15mk2gfq3h3d4$.zzmupxyau11$.dlg@40tude.net...
> Wanilia do mięska? - różne są zboczenia ;-PPP
kurczak się z radości sam tym opanierował
a w czasie spożywania unosił się pod podniebieniem.
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-02 23:02:52 - Ikselka
> Ikselka
> news:15mk2gfq3h3d4$.zzmupxyau11$.dlg@40tude.net...
>> Wanilia do mięska? - różne są zboczenia ;-PPP
>
> kurczak się z radości sam tym opanierował
> a w czasie spożywania unosił się pod podniebieniem.
Czekolady nie dodałaś, to się nie liczy ;-P
--
XL wiosenna
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-01 21:40:47 - K
> możecie drwić i się naigrawać
> ale pierwszy raz jak żyję spotkałam się z mieloną wanilią - kupiłam to
> nie dowierzając, że wanilia nie jest biała tylko prawie czarna
> Dotąd żyłam w świecie, gdzie wanilia to cukier (albo coś podobnego), a
> Ziemia jest płaska.
> O rany jakie to jest dobre. Do mięska mniam.
>
> Używacie takiej wanilii? kupujecie gotową w proszku? Boję się, że pójdę
> z torbami (torbami wanilii).
To gratulacje bo to co przedtem kupowalas to sztuczny twor zwany
wanilina, no jest to prawie to samo co wanilia z tym ze nie rosnie na
drzewach a w kadziach fabryk firmy BAYERN.
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-01 22:05:22 - Waldemar Krzok
> W dniu 2012-04-01 20:48, lamia pisze:
>> możecie drwić i się naigrawać
>> ale pierwszy raz jak żyję spotkałam się z mieloną wanilią - kupiłam to
>> nie dowierzając, że wanilia nie jest biała tylko prawie czarna
>> Dotąd żyłam w świecie, gdzie wanilia to cukier (albo coś podobnego), a
>> Ziemia jest płaska.
>> O rany jakie to jest dobre. Do mięska mniam.
>>
>> Używacie takiej wanilii? kupujecie gotową w proszku? Boję się, że pójdę
>> z torbami (torbami wanilii).
>
>
> To gratulacje bo to co przedtem kupowalas to sztuczny twor zwany
> wanilina, no jest to prawie to samo co wanilia z tym ze nie rosnie na
> drzewach a w kadziach fabryk firmy BAYERN.
Po pierwsze primo firma nazywa się Bayer (bez N na końcu), a po drugie
większość waniliny przychodzi w poręcznych kontenerach z Chin, bo tam
jeszcze taniej. Nawet w detalu: kilogram waniliny kosztuje ok. 15$ FOB.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-02 20:11:10 - lamia
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-02 20:51:46 - czeremcha
> Czy ma to coż wspólnego z tym o czym mowa w linku od przedmówcy pożywej: ->
> pokryte krystalicznym nalotem waniliny
> - ?
Tyle samo, co kwas cytrynowy /naturalny/ w cytrynie i kwas cytrynowy -
syntetyczny - w torebce w sklepie.
Niektóre substancje da się podrobić w laboratorium. Będą miały skład
chemiczny identyczny z naturalnym.
Ania
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-04 22:17:02 - KRZYZAK
> Niektóre substancje da się podrobić w laboratorium.
Wlasciwie wiekszosc. Problemy sa raczej z mieszankami wielu roznych
substancji.
OIDP opiera sie kawa i olejek rozany.
--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-02 21:06:43 - Waldemar Krzok
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-01 22:08:37 - Zbyszek Zarzycki
> możecie drwić i się naigrawać
> ale pierwszy raz jak żyję spotkałam się z mieloną wanilią - kupiłam to nie
> dowierzając, że wanilia nie jest biała tylko prawie czarna
> Dotąd żyłam w świecie, gdzie wanilia to cukier (albo coś podobnego), a
> Ziemia jest płaska.
> O rany jakie to jest dobre. Do mięska mniam.
>
> Używacie takiej wanilii? kupujecie gotową w proszku? Boję się, że pójdę z
> torbami (torbami wanilii).
To teraz pomyśl jaka będzie dobra wanilia a nie odpady produkcyjne?
Wanila jest w strąkach (w Wawie na bazarku jedna laska 4zł). Proszek waniliowy to zmiotki z produkcji. Białe to jak wcześniej już napisali grupowicze to wanilina.
--
ZZ@private
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-02 11:23:15 - Sławomir Szczyrba
>
> Używacie takiej wanilii? kupujecie gotową w proszku? Boję się, że pójdę z
> torbami (torbami wanilii).
>
Ostatnio w leclercu trafiliśmy na coś takiego :
www.amus.pl/img/p/251-276-thickbox.jpg
www.foodbabyblog.com/wp-content/uploads/2012/02/coconut-macaroons1.jpg
Co do stosowania, to jak na razie - jedna łyżeczka ekstraktu na dwulitrową
butelkę coli :)~
Sławek
--
________ Still, my heart, will you please be still, my heart...
_/ __/ __/ Vangelis (Losing sleep)
\__ \__ \_______________________________________________________________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\dot\pl
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-02 11:30:55 - Bbjk
> Ostatnio w leclercu trafiliśmy na coś takiego :
> www.amus.pl/img/p/251-276-thickbox.jpg
> www.foodbabyblog.com/wp-content/uploads/2012/02/coconut-macaroons1.jpg
Jednak polecam w laskach, wyskrobujesz nożykiem miąższ, a resztę dajesz
do alkoholu, efekt podobny, jak w tym ekstrakcie. Wanilię kupuję na
Allegro u sprawdzonych sprzedawców, tam też kupiłam raz taki ekstrakt z
ciekawości, ale już nie kupię, bo choć nie jest zły, to laski lepsze.
--
B.
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-02 20:13:13 - lamia
news:jlbrkk$d9d$4@inews.gazeta.pl...
> Allegro u sprawdzonych sprzedawców
możesz mi zapodać na @ link do aukucji? - skoro już sprawdził ktoś to ja
może skorzystam
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-02 21:07:54 - Waldemar Krzok
> Bbjk
> news:jlbrkk$d9d$4@inews.gazeta.pl...
>> Allegro u sprawdzonych sprzedawców
>
> możesz mi zapodać na @ link do aukucji? - skoro już sprawdził ktoś to ja
> może skorzystam
A nie lepiej kupić w sklepie? Są sprzedawane w przezroczystych opakowaniach
i wyglądają jak zwiędła gałązka.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
Re: jak odkryłam wanilię
2012-04-03 07:46:56 - Bbjk
> możesz mi zapodać na @ link do aukucji? - skoro już sprawdził ktoś to ja
> może skorzystam
Ja u niego zawsze kupuję (nie tylko wanilię), jest świeżutka, miękka,
silnie pachnąca.
allegro.pl/wanilia-grube-laski-wanilii-swiat-smakow-promocje-i2238634218.html
Warunek zachowania jakości jest taki, byś strąki przechowywała szczelnie
zamknięte. Jeśli nie zużyjesz całej laski, resztę możesz dać do słoiczka
z cukrem pudrem, będziesz miała do posypywania ciast, do alkoholu,
będzie ekstrakt albo po prostu trzymaj w mleku (niedługo), też nie
straci zapachu.
--
B.