Ziemniaki
2012-03-04 06:32:01 - jerzy.n
bardzo słodkie, jakieś zmarznięte były, może taki gatunek, zaraz będą młode.
Ja znam tylko
dodawanie czosnku...
Pozdr.
Re: Ziemniaki
2012-03-04 13:29:25 - Ikselka
> Macie jakieś sposoby dla poprawy smaku ziemniaków, ja wczoraj trafiłem na
> bardzo słodkie, jakieś zmarznięte były, może taki gatunek, zaraz będą młode.
> Ja znam tylko
> dodawanie czosnku...
> Pozdr.
Z takich robię frytki - bardzo dobre. I zapiekanki.
Wszelke zioła do ziemniaków, poza koperkiem do młodych i czosnkiem do
starszych jako takich, nie są dla mnie tym, co tygrysy... Ziemniak ma
pachnieć i smakować ziemniakiem.
--
XL
Re: Ziemniaki
2012-03-08 20:05:43 - KRZYZAK
> Wszelke zioła do ziemniaków, poza koperkiem do młodych i czosnkiem do
> starszych jako takich, nie są dla mnie tym, co tygrysy... Ziemniak ma
> pachnieć i smakować ziemniakiem.
Zapiekanka ziemniaczana zaskakujaco dobrze smakuje z ziolami
prowansalskimi.
--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
Re: Ziemniaki
2012-03-08 20:18:13 - Ikselka
> Dnia Sun, 4 Mar 2012 13:29:25 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> Wszelke zioła do ziemniaków, poza koperkiem do młodych i czosnkiem do
>> starszych jako takich, nie są dla mnie tym, co tygrysy... Ziemniak ma
>> pachnieć i smakować ziemniakiem.
>
> Zapiekanka ziemniaczana zaskakujaco dobrze smakuje z ziolami
> prowansalskimi.
Nie stosuję, ale spróbuję.
--
XL
Re: Ziemniaki
2012-03-08 21:03:08 - tomjas
> Dnia Sun, 4 Mar 2012 13:29:25 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> Wszelke zioła do ziemniaków, poza koperkiem do młodych i czosnkiem do
>> starszych jako takich, nie są dla mnie tym, co tygrysy... Ziemniak ma
>> pachnieć i smakować ziemniakiem.
>
> Zapiekanka ziemniaczana zaskakujaco dobrze smakuje z ziolami
> prowansalskimi.
>
No i oczywiście ziemniaki lubią majeranek. Pasuje niemal do każdej
postaci smażonych/zapiekanych ziemniaków.
Re: Ziemniaki
2012-03-08 21:12:15 - Ikselka
> On Thu, 8 Mar 2012 20:05:43 +0100, KRZYZAK wrote:
>> Dnia Sun, 4 Mar 2012 13:29:25 +0100, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Wszelke zioła do ziemniaków, poza koperkiem do młodych i czosnkiem do
>>> starszych jako takich, nie są dla mnie tym, co tygrysy... Ziemniak ma
>>> pachnieć i smakować ziemniakiem.
>>
>> Zapiekanka ziemniaczana zaskakujaco dobrze smakuje z ziolami
>> prowansalskimi.
>>
> No i oczywiście ziemniaki lubią majeranek. Pasuje niemal do każdej
> postaci smażonych/zapiekanych ziemniaków.
Nie lubię ziemniaków z majerankiem - zbyt aromatyczna to przyprawa.
--
XL
Re: Ziemniaki
2012-03-08 21:39:41 - Animka
> Dnia Thu, 8 Mar 2012 20:03:08 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
>
>> On Thu, 8 Mar 2012 20:05:43 +0100, KRZYZAK wrote:
>>> Dnia Sun, 4 Mar 2012 13:29:25 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Wszelke zioła do ziemniaków, poza koperkiem do młodych i czosnkiem do
>>>> starszych jako takich, nie są dla mnie tym, co tygrysy... Ziemniak ma
>>>> pachnieć i smakować ziemniakiem.
>>>
>>> Zapiekanka ziemniaczana zaskakujaco dobrze smakuje z ziolami
>>> prowansalskimi.
>>>
>> No i oczywiście ziemniaki lubią majeranek. Pasuje niemal do każdej
>> postaci smażonych/zapiekanych ziemniaków.
>
> Nie lubię ziemniaków z majerankiem - zbyt aromatyczna to przyprawa.
A gdzie Ty widziałaś aromatyczny majeranek? Teraz toto w ogóle żadnego
aromatu i smaku nie ma :-( Boleję nad tym szczególnie jak mam schab piec.
--
animka
Re: Ziemniaki
2012-03-09 07:51:05 - gosmo
news:jjbpvk$que$1@node2.news.atman.pl...
> W dniu 2012-03-08 21:12, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 8 Mar 2012 20:03:08 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
>>> On Thu, 8 Mar 2012 20:05:43 +0100, KRZYZAK wrote:
>>>> Dnia Sun, 4 Mar 2012 13:29:25 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>>> Wszelke zioła do ziemniaków, poza koperkiem do młodych i czosnkiem do
>>>>> starszych jako takich, nie są dla mnie tym, co tygrysy... Ziemniak ma
>>>>> pachnieć i smakować ziemniakiem.
>>>> Zapiekanka ziemniaczana zaskakujaco dobrze smakuje z ziolami
>>>> prowansalskimi.
>>> No i oczywiście ziemniaki lubią majeranek. Pasuje niemal do każdej
>>> postaci smażonych/zapiekanych ziemniaków.
>> Nie lubię ziemniaków z majerankiem - zbyt aromatyczna to przyprawa.
> A gdzie Ty widziałaś aromatyczny majeranek? Teraz toto w ogóle żadnego
> aromatu i smaku nie ma :-( Boleję nad tym szczególnie jak mam schab piec.
Hę? Może zły majeranek kupujesz? Może nie rozcierasz go przed dodaniem? Może
dajesz za mało? Np. jeśli daję majeranek do grochówki albo do fasoli po
bretońsku to ten przykrywa niemal zupę, to nie ostre chili co by się z tym
cackać. Imo, smak majeranku jest bardzo przyjemny, łagodny i ziołowy.
Re: Ziemniaki
2012-03-09 15:39:21 - Ikselka
> Użytkownik Animka
> news:jjbpvk$que$1@node2.news.atman.pl...
>> W dniu 2012-03-08 21:12, Ikselka pisze:
>>> Dnia Thu, 8 Mar 2012 20:03:08 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
>>>> On Thu, 8 Mar 2012 20:05:43 +0100, KRZYZAK wrote:
>>>>> Dnia Sun, 4 Mar 2012 13:29:25 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>>>> Wszelke zioła do ziemniaków, poza koperkiem do młodych i czosnkiem do
>>>>>> starszych jako takich, nie są dla mnie tym, co tygrysy... Ziemniak ma
>>>>>> pachnieć i smakować ziemniakiem.
>>>>> Zapiekanka ziemniaczana zaskakujaco dobrze smakuje z ziolami
>>>>> prowansalskimi.
>>>> No i oczywiście ziemniaki lubią majeranek. Pasuje niemal do każdej
>>>> postaci smażonych/zapiekanych ziemniaków.
>>> Nie lubię ziemniaków z majerankiem - zbyt aromatyczna to przyprawa.
>> A gdzie Ty widziałaś aromatyczny majeranek? Teraz toto w ogóle żadnego
>> aromatu i smaku nie ma :-( Boleję nad tym szczególnie jak mam schab piec.
>
> Hę? Może zły majeranek kupujesz? Może nie rozcierasz go przed dodaniem? Może
> dajesz za mało? Np. jeśli daję majeranek do grochówki albo do fasoli po
> bretońsku to ten przykrywa niemal zupę, to nie ostre chili co by się z tym
> cackać. Imo, smak majeranku jest bardzo przyjemny, łagodny i ziołowy.
Owszem, używam - do grochówki, flaków, barszczu czerwonego czystego,
fasolki po bretońsku, zupy fasolowej sypię go dużo, rzeczywiście dosyć
szczelnie pokrywa całą potrawę, kiedy się rozejdzie po powierzchni.
--
XL
Re: Ziemniaki
2012-03-09 08:34:51 - JaMyszka
> [...]
> Zapiekanka ziemniaczana zaskakujaco dobrze smakuje z ziolami
> prowansalskimi.
Można ją wzbogacić wiórkami żółtego sera.
A od kopytek szybsze w wykonaniu są kotlety ziemniaczane.
Do ugotowanych i ubitych ziemniaków dodajemy sól, pieprz i jajko.
Mieszamy i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor.
--
Pozdrawiam :)
JM
www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): zwijaj.pl/
Re: Ziemniaki
2012-03-09 09:29:04 - tomjas
> W dniu czwartek, 8 marca 2012, 20:05:43 UTC+1 użytkownik KRZYZAK napisał:
>> [...]
>> Zapiekanka ziemniaczana zaskakujaco dobrze smakuje z ziolami
>> prowansalskimi.
>
> Można ją wzbogacić wiórkami żółtego sera.
> A od kopytek szybsze w wykonaniu są kotlety ziemniaczane.
> Do ugotowanych i ubitych ziemniaków dodajemy sól, pieprz i jajko.
> Mieszamy i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
> Smażymy na złoty kolor.
>
Ale za to znacznie bardziej tłuste i kaloryczne - wciągają tłuszcz jak
gąbka.
Re: Ziemniaki
2012-03-09 09:46:40 - JaMyszka
> [...]
> > Można ją wzbogacić wiórkami żółtego sera.
> > A od kopytek szybsze w wykonaniu są kotlety ziemniaczane.
> > Do ugotowanych i ubitych ziemniaków dodajemy sól, pieprz i jajko.
> > Mieszamy i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
> > Smażymy na złoty kolor.
> Ale za to znacznie bardziej tłuste i kaloryczne - wciągają tłuszcz jak
> gąbka.
Mówisz o kotletach?
Bo wszystko to co smażysz na niezbyt gorącym tłuszczu, to Ci ten tłuszcz wciąga jak gąbka.
Poza tym, zauważ, nie musisz ich już omaszczać;p
--
Pozdrawiam :)
JM
www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): zwijaj.pl/
Re: Ziemniaki
2012-03-09 09:53:57 - tomjas
> W dniu piątek, 9 marca 2012, 09:29:04 UTC+1 użytkownik tomjas napisał:
>> [...]
>> > Można ją wzbogacić wiórkami żółtego sera.
>> > A od kopytek szybsze w wykonaniu są kotlety ziemniaczane.
>> > Do ugotowanych i ubitych ziemniaków dodajemy sól, pieprz i jajko.
>> > Mieszamy i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
>> > Smażymy na złoty kolor.
>> Ale za to znacznie bardziej tłuste i kaloryczne - wciągają tłuszcz jak
>> gąbka.
>
> Mówisz o kotletach?
> Bo wszystko to co smażysz na niezbyt gorącym tłuszczu, to Ci ten tłuszcz wciąga jak gąbka.
> Poza tym, zauważ, nie musisz ich już omaszczać;p
>
Ostatnio smażyłem na gorącym i wciągneły sporo. Podobnie jak racuchy,
placki ziemniaczane, itp. Kopytka potrafie zjadać z wody z surówką bez
omaszczania:) Nie, nie dbam o kalorie, ale wątroba już nie ta...
Re: Ziemniaki
2012-03-09 13:39:18 - gosmo
news:slrnjljfqg.8o0.tomjas@krusty.domain...
> On Thu, 8 Mar 2012 23:34:51 -0800 (PST), JaMyszka wrote:
>> W dniu czwartek, 8 marca 2012, 20:05:43 UTC+1 użytkownik KRZYZAK napisał:
>>> [...]
>>> Zapiekanka ziemniaczana zaskakujaco dobrze smakuje z ziolami
>>> prowansalskimi.
>> Można ją wzbogacić wiórkami żółtego sera.
>> A od kopytek szybsze w wykonaniu są kotlety ziemniaczane.
>> Do ugotowanych i ubitych ziemniaków dodajemy sól, pieprz i jajko.
>> Mieszamy i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
>> Smażymy na złoty kolor.
> Ale za to znacznie bardziej tłuste i kaloryczne - wciągają tłuszcz jak
> gąbka.
To chyba dobrze, najjesz się mniejszą ilością... ;)
Moja teściowa jest mistrzynią dietetycznych rzeczy, piecze sernik, którego
wpier*, znaczy się zjada od razu połowę i kupuje piankowy, zupełnie
bezsmakowy tort, który zjada w całości ;) A nie lepiej zjeść jeden kawałek
takiego fajnego tłuściutkiego dostarczającego wszystkich niezbędnych
substancji odżywczych (białka, tłuszcze węglowodany)?
Oczywiście to ona przytyła a ja straciłem prawie 35 kilo wagi ;)
Re: Ziemniaki
2012-03-09 14:06:27 - tomjas
> Użytkownik tomjas
> news:slrnjljfqg.8o0.tomjas@krusty.domain...
>> On Thu, 8 Mar 2012 23:34:51 -0800 (PST), JaMyszka wrote:
>>> W dniu czwartek, 8 marca 2012, 20:05:43 UTC+1 użytkownik KRZYZAK napisał:
>>>> [...]
>>>> Zapiekanka ziemniaczana zaskakujaco dobrze smakuje z ziolami
>>>> prowansalskimi.
>>> Można ją wzbogacić wiórkami żółtego sera.
>>> A od kopytek szybsze w wykonaniu są kotlety ziemniaczane.
>>> Do ugotowanych i ubitych ziemniaków dodajemy sól, pieprz i jajko.
>>> Mieszamy i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
>>> Smażymy na złoty kolor.
>> Ale za to znacznie bardziej tłuste i kaloryczne - wciągają tłuszcz jak
>> gąbka.
>
> To chyba dobrze, najjesz się mniejszą ilością... ;)
>
> Moja teściowa jest mistrzynią dietetycznych rzeczy, piecze sernik, którego
> wpier*, znaczy się zjada od razu połowę i kupuje piankowy, zupełnie
> bezsmakowy tort, który zjada w całości ;) A nie lepiej zjeść jeden kawałek
> takiego fajnego tłuściutkiego dostarczającego wszystkich niezbędnych
> substancji odżywczych (białka, tłuszcze węglowodany)?
>
> Oczywiście to ona przytyła a ja straciłem prawie 35 kilo wagi ;)
>
No niestety ja też lubię pojeść:) Problem nie jest w ilości kalorii, bo
to spalam bez problemu, ale w tym, że jak podjem solidnie,
a jednocześnie tłusto, to potem się męczę przez cały dzień.
Re: Ziemniaki
2012-03-04 14:24:21 - zbisa
Użytkownik jerzy.n
news:jiuuof$nam$1@usenet.news.interia.pl...
> Macie jakieś sposoby dla poprawy smaku ziemniaków, ja wczoraj trafiłem na
> bardzo słodkie, jakieś zmarznięte były, może taki gatunek, zaraz będą
> młode. Ja znam tylko
> dodawanie czosnku...
chyba nie da się tej słodkości zamaskowac skutecznie...
ja w takich przypadkach od razu sięgam po ryż albo kaszę, a ziemniaczki
słodkawe :-( są na nastepny dzień jako półprodukt do klusek ziemniaczano...
--
serdeczności! zbisa (Wierny Czytacz Grupy)
lubię: wroclaw.fotopolska.eu - Wrocław na fotografii
Re: Ziemniaki
2012-03-06 01:32:04 - vcore
> Macie jakieś sposoby dla poprawy smaku ziemniaków, ja wczoraj trafiłem na
> bardzo słodkie, jakieś zmarznięte były, może taki gatunek, zaraz będą młode. Ja znam tylko
> dodawanie czosnku...
> Pozdr.
Do gotowania dodać (świeże - z wyjątkiem liści laurowych)
Lubczyk i/lub nać pietruszki i/lub koper i/lub liście laurowe i/lub rozmaryn i/lub tymianek.
Można również pokusić się aby zastąpić sól vegettą, lub innymi chemicznymi ziarenkami smaku - choć
to mało ortodoksyjne :-)
Kolor można poprawić szczyptą kurkumy (o ile ktoś lubi żółte). Konsystencję poprawić można poprzez
dodanie oliwy lub masła (nie będą się rozpadały)
--
Sigmeo Sp. z o.o. - Agencja interaktywna
www.sigmeo.pl / kontakt@sigmeo.pl
NIP 622-276-68-17 REGON 301772480 KRS 0000389386
Re: Ziemniaki
2012-04-30 01:45:24 - Karol Piotrowski
> Macie jakieś sposoby dla poprawy smaku ziemniaków, ja wczoraj trafiłem na
> bardzo słodkie, jakieś zmarznięte były, może taki gatunek, zaraz będą młode.
> Ja znam tylko
> dodawanie czosnku...
> Pozdr.
W warunkach domowych zwykle kroję ziemniaki na ćwiartki, bądź
drobniej, obgotowuję przez kilka minut (do momentu, w którym ich
brzegi zaczynają się 'strzępić'), po czym obsmażam od razu na blasze
do pieczenia (mam taką, która akurat mieści się na dwóch palnikach
kuchenki gazowej) na oliwie z dodatkiem masła, z czosnkiem, gałązkami
rozmarynu (wiem, że nie każdy tak lubi, dla bardziej tradycyjnie
nastawionych gości pomijam rozmaryn i dodaję koperku na koniec) i
solą, po czym pakuję do dobrze rozgrzanego piekarnika i wychodzi palce
lizać:)
Z bezsmakowych ziemniaków wychodzą również dobrze 'ziemniaki
duchessy'. Gotujesz ziemniaki jak na puree, dodajesz jajka, sól, sporą
dawkę masła i ulubione zioła, po czym rozbijasz to i mieszasz na
gładką masę. Powinna wyjść żółta masa, która nie jest płynna, ale
wciąż pozostaje w konsystencji, która da się przecisnąć przez rękaw do
dekoracji, taki tortowy. Bierzesz blachę nasmarowaną ulubionym
tłuszczem (żeby nie przywierało), robisz z tego przy użyciu rękawa
cosie wielkości ptysiów ułożone w dowolnie wybrane fantazyjnie wzory
(imię ukochanej, czy coś, ewentualnie 'gniazdka'), smarujesz białkiem,
wrzucasz do piekarnika najlepiej z grillem na górze, wyciągasz, jak
się ładnie zarumienią, i podajesz jako dodatek do drugiego dania.
Pozdrawiam,
--
Karol Piotrowski
Re: Ziemniaki
2012-05-04 12:32:15 - tomjas
> On 4 Mar, 07:32, jerzy.n
>> Macie jakieś sposoby dla poprawy smaku ziemniaków, ja wczoraj trafiłem na
>> bardzo słodkie, jakieś zmarznięte były, może taki gatunek, zaraz będą młode.
>> Ja znam tylko
>> dodawanie czosnku...
>> Pozdr.
>
> W warunkach domowych zwykle kroję ziemniaki na ćwiartki, bądź
> drobniej, obgotowuję przez kilka minut (do momentu, w którym ich
> brzegi zaczynają się 'strzępić'), po czym obsmażam od razu na blasze
> do pieczenia (mam taką, która akurat mieści się na dwóch palnikach
> kuchenki gazowej) na oliwie z dodatkiem masła, z czosnkiem, gałązkami
> rozmarynu (wiem, że nie każdy tak lubi, dla bardziej tradycyjnie
> nastawionych gości pomijam rozmaryn i dodaję koperku na koniec) i
> solą, po czym pakuję do dobrze rozgrzanego piekarnika i wychodzi palce
> lizać:)
Podsmażasz na zwykłej blaszce do pieczenia? Nie przypala się? Blaszka
przecież dość cienka. Pytam bo tak chcę zrobić - zrumienione smaczne
ziemniaczki - a piekarnik mam kiepski więc na ogniu podsmażanie jak
najbardziej zalecane:)
Re: Ziemniaki
2012-05-04 12:56:01 - mal
ziemniaków (to - podobno - podpatrzone u Anglików).
Czasem, gdy zostaną ugotowane i ubite ziemniaki, zamiast kopytek,
robię sznycelki:
na ok.3 łyżki ziemniaków dodaję płaską łyżkę mąki kartoflanej, jajko
lub samo żółtko, przyprawiam odrobiną vegety i pieprzu, a potem
obtaczam w tartej bułce i smażę na klarowanym maśle, na wolnym ogniu.
Dodatek surówki czyni z tego gotowe danie.