Lepszy u siebie skrawek lada jaki...
2012-01-27 12:59:37 - XL
www.agronews.com.pl/pl/0,42,11727,zmielone_kosci_i_pazury_czyli_co_kryje_w_sobie_kielbasa.html
Skład taniej kiełbasy:
* Mięso wieprzowe - 48 proc.
* MDOM (mięso drobiowe oddzielone mechanicznie), czyli wszystko to co
zostaje ze zwierzęcia oprócz mięsa (skóry, chrząstki itp.) - 18 proc.
* skórki wieprzowe - 10 proc.
* skrobia ziemniaczana, białko sojowe, ekstrakty przypraw, kasza manna,
aromaty, cukry
* E 120 - kwas karminowy, czerwony barwnik uzyskany ze zmielonych
owadów, konserwuje mięso i nadaje mu czerwony kolor
* E 621 - glutaminian sodu - polepszacz smaku, uczeni ostrzegają, że
może powodować alergie
* E 470a - karagen, przetworzony wodorost morski, służy jako zagęstnik
i stabilizator, grozi owrzodzeniem jelit
* E 417 - guma tara, substancja roślinna ze zmielonych nasion
strączkowych, służy jako zagęstnik, nie wskazana dla alergików
* E 300 - kwas askorbinowy, konserwuje i utrzymuje dłużej świeżość
produktów
* E 316 - izoaskorbinian sodu, służy do peklowania mięsa, naukowcy
mówią, że może wywołać duszności
* E 250 - azotyn sodu, konserwuje mięso, z badań wynika, że może być
rakotwórczy, jest też zabroniony niemowlętom do 6 miesiąca życia, a w
niektórych krajach wycofywany z użycia.
--
XL
Re: Lepszy u siebie skrawek lada jaki...
2012-01-27 15:46:32 - zbyszekz@gmail.com
Wymiana zdań dwóch technologów żywienia z konkurencyjnych fabryk:
- Dodajecie do parówek makulaturę?
- Nieeee, za drogo wychodziło.
--
ZZ@private
Re: Lepszy u siebie skrawek lada jaki...
2012-01-27 16:14:52 - XL
> * Mięso wieprzowe - 48 proc.
>
> Wymiana zdań dwóch technologów żywienia z konkurencyjnych fabryk:
> - Dodajecie do parówek makulaturę?
> - Nieeee, za drogo wychodziło.
he he :-(
--
XL