Forma na szarlotkę

Kapsel Data ostatniej zmiany: 2012-01-26 11:52:13

Forma na szarlotkę

2012-01-22 14:05:13 - Kapsel


Cześć, słuchajcie jest taka rzecz, że wkrótce przyjdzie mi upiec ~4-5
szarlotek :)

Miałem kiedyś formę do tarty z grubej porcelany i się dobrze sprawdzała,
ale wyszła razem z ciastem, zaś biorąc liczbę powyżej, to 1 forma i tak
będzie nieekonomicznym rozwiązaniem na aktualny przypadek :)

Gdybym mógł, kupiłbym pewnie ze 2 porcelanowe formy do tarty ale nigdzie w
u mnie w Zagłębiu nie znalazłem, za to są formy inne - z blachy (czasem
napisane, że to na pizzę o_O) oraz zupełnie dziwne z silikonu :>

Co polecacie? Szukać porcelany, czy brać metalowe/gumowe?

Biorąc, to zawsze miałem też problem z wyjęciem ciasta z formy (bo zawsze
wyklejam kruchym ciastem formę i najpierw 5 minut podpiekam samo, i potem
jak się zrobi, to samo nie wyjcie w całości)... Jak ktoś ma jakiś trick na
wyciąganie ciasta z formy, to ja mu wszystko wtedy :)


--
Kapsel
kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-22 14:07:36 - Kapsel

Sun, 22 Jan 2012 14:05:13 +0100, Kapsel napisał(a):

> Cześć, słuchajcie jest taka rzecz, że wkrótce przyjdzie mi upiec ~4-5
> szarlotek :)

Ach, pytanie dodatkowe mam jeszcze, zapomniałem :]

Otóż, te 5 szarlotek ma powstać jednego wieczora, co dla mnie będzie DUŻYM
wyczynem (jestem generalnie jednozadaniowy).
Stąd pytanie - czy mogę sobie np. obrać jałbka i podpiec dzień wcześniej i
nic im nie będzie złego? Albo ciasto kruche dzień wcześniej i do lodówki
(bo nie wiem czy z ciasta z zamrażarki potem coś uda mi się uformować ;)


--
Kapsel
kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-22 14:11:32 - medea

W dniu 2012-01-22 14:07, Kapsel pisze:
> Stąd pytanie - czy mogę sobie np. obrać jałbka i podpiec dzień
> wcześniej i nic im nie będzie złego?

Jak najbardziej, pod warunkiem, że je właśnie upieczesz/usmażysz, bo
świeże puszczą sok i ściemnieją.

> Albo ciasto kruche dzień wcześniej i do lodówki (bo nie wiem czy z
> ciasta z zamrażarki potem coś uda mi się uformować ;)

Tym lepiej - kruche ciasto jest najlepsze, jeśli się je porządnie
schłodzi w lodówce. Do tzw. pleśniaka to ja nawet przymrażałam lekko
ciasto tak, żebym potem mogła je zetrzeć na tarce na drobne wiórki.

Ewa




Re: Forma na szarlotkę

2012-01-22 20:34:47 - XL

Dnia Sun, 22 Jan 2012 14:07:36 +0100, Kapsel napisał(a):

> Otóż, te 5 szarlotek ma powstać jednego wieczora, co dla mnie będzie DUŻYM
> wyczynem (jestem generalnie jednozadaniowy).
> Stąd pytanie - czy mogę sobie np. obrać jałbka i podpiec dzień wcześniej i
> nic im nie będzie złego? Albo ciasto kruche dzień wcześniej i do lodówki
> (bo nie wiem czy z ciasta z zamrażarki potem coś uda mi się uformować ;)

Jak najbardziej.
Ciasto kruche/półkruche/śmietanowe/itp robię hurtowo i zamrażam w
porcjach,kiedy mam np dużo jajek/tłuszczu/śmietany do zagospodarowania.
Jabłka mam w słoikach - na zimę robię tego multum i po prostu czekają na
swoją kolej. Tak więc tym bardziej możesz przesmażyć jabłka tylko kilka dni
wcześniej i do lodówki, byle nie za długo, bo popleśnieją.
--
XL



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-22 14:47:52 - Bożena

Kapsel wrote in message
news:1w4b6ggkj7h7e.dlg@kapselek.net...
<...>
| Biorąc, to zawsze miałem też problem z wyjęciem ciasta z formy (bo zawsze
| wyklejam kruchym ciastem formę i najpierw 5 minut podpiekam samo, i
potem
| jak się zrobi, to samo nie wyjcie w całości)... Jak ktoś ma jakiś trick na
| wyciąganie ciasta z formy, to ja mu wszystko wtedy :)

Zanim wyłożysz ciastem formę, połóż do niej dwa paski papieru do pieczenia -
na krzyż, ale tak, by końce wystawały. Gdy ciasto się upiecze pociągniesz za
te końce i wyjmiesz ciasto.

Bożena.




Re: Forma na szarlotkę

2012-01-22 14:57:21 - Kapsel

Sun, 22 Jan 2012 14:47:52 +0100, Bożena napisał(a):

>| Biorąc, to zawsze miałem też problem z wyjęciem ciasta z formy (bo zawsze
>| wyklejam kruchym ciastem formę i najpierw 5 minut podpiekam samo, i
> potem
>| jak się zrobi, to samo nie wyjcie w całości)... Jak ktoś ma jakiś trick na
>| wyciąganie ciasta z formy, to ja mu wszystko wtedy :)
>
> Zanim wyłożysz ciastem formę, połóż do niej dwa paski papieru do pieczenia -
> na krzyż, ale tak, by końce wystawały. Gdy ciasto się upiecze pociągniesz za
> te końce i wyjmiesz ciasto.

Tak proste, że trudno uwierzyć :D kocham usenet! ^_^


--
Kapsel
kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-22 20:41:45 - XL

Dnia Sun, 22 Jan 2012 14:47:52 +0100, Bożena napisał(a):

> Kapsel wrote in message
> news:1w4b6ggkj7h7e.dlg@kapselek.net...
> <...>
>| Biorąc, to zawsze miałem też problem z wyjęciem ciasta z formy (bo zawsze
>| wyklejam kruchym ciastem formę i najpierw 5 minut podpiekam samo, i
> potem
>| jak się zrobi, to samo nie wyjcie w całości)... Jak ktoś ma jakiś trick na
>| wyciąganie ciasta z formy, to ja mu wszystko wtedy :)
>
> Zanim wyłożysz ciastem formę, połóż do niej dwa paski papieru do pieczenia -
> na krzyż, ale tak, by końce wystawały. Gdy ciasto się upiecze pociągniesz za
> te końce i wyjmiesz ciasto.
>

Albo można formę z wyjmowanym dnem sobie sprawić, taką zwykłą,
najzwyczajniejszą - mam ze cztery różnego kalibru, są EKSTRAwygodne, warto
używac też papieru do pieczenia do nich, bo łątwoiej oczyścić potem:
www.gama2000.pl/product/5/49


--
XL



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-23 09:44:20 - Kapsel

Sun, 22 Jan 2012 20:41:45 +0100, XL napisał(a):

>>| Biorąc, to zawsze miałem też problem z wyjęciem ciasta z formy (bo zawsze
>>| wyklejam kruchym ciastem formę i najpierw 5 minut podpiekam samo, i
>> potem
>>| jak się zrobi, to samo nie wyjcie w całości)... Jak ktoś ma jakiś trick na
>>| wyciąganie ciasta z formy, to ja mu wszystko wtedy :)
>>
>> Zanim wyłożysz ciastem formę, połóż do niej dwa paski papieru do pieczenia -
>> na krzyż, ale tak, by końce wystawały. Gdy ciasto się upiecze pociągniesz za
>> te końce i wyjmiesz ciasto.
>>
>
> Albo można formę z wyjmowanym dnem sobie sprawić, taką zwykłą,
> najzwyczajniejszą - mam ze cztery różnego kalibru, są EKSTRAwygodne, warto
> używac też papieru do pieczenia do nich, bo łątwoiej oczyścić potem:
> www.gama2000.pl/product/5/49

No wieeem, ale estetyka karbowanego brzegu w formie to tarty jest dla
mnie tak urocza, że trudno byłoby mnie namówić na prostokątną szarlotkę
;)

Ale może spróbuję w okrągłej formie zrobić, bo są takie otwierane też.


--
Kapsel
kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-23 12:16:48 - Nika

W Ikei kiedyś mieli porcelitowe formy do tarty, ale już chyba wycofali,
przynajmniej na stronie ich nie ma. Za to mają coś takiego blaszanego i
z wyjmowanym dnem:
www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60133035/

- -
Nika



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-23 12:24:28 - Nika

Jeszcze w Duce jest sporo takich form kamionkowych:

dukapolska.com/katalog-produktow,produkt,niklas-zielona-forma-do-ciasta

dukapolska.com/katalog-produktow,produkt,kitchenpro-biala-forma-na-tarte

dukapolska.com/katalog-produktow,produkt,kitchenpro-czarna-forma-na-tarte

dukapolska.com/katalog-produktow,produkt,kitchenpro-czarna-forma-na-ciasto

dukapolska.com/katalog-produktow,produkt,kitchenpro-duza-forma-do-tarty

- -
Nika



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-23 14:16:52 - czeremcha

www.lionsdeal.com/wi-nftm-9.html?utm_source=[nextag]&utm_medium=comparisonshopping&utm_term=Winco&utm_campaign=Kitchen,Baking%20Supplies,Specialty%20Baking%20Molds,Tart%20Molds&utm_content=wi-nftm-9Ania



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-23 14:45:24 - Kapsel

Mon, 23 Jan 2012 12:16:48 +0100, Nika napisał(a):

> W Ikei kiedyś mieli porcelitowe formy do tarty, ale już chyba wycofali,
> przynajmniej na stronie ich nie ma. Za to mają coś takiego blaszanego i
> z wyjmowanym dnem:
> www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60133035/

Myślę że to będzie rozwiązanie mojego problemu ^_^
Pędzę do IKEI :)


--
Kapsel
kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-23 14:53:06 - XL

Dnia Mon, 23 Jan 2012 14:45:24 +0100, Kapsel napisał(a):

> Mon, 23 Jan 2012 12:16:48 +0100, Nika napisał(a):
>
>> W Ikei kiedyś mieli porcelitowe formy do tarty, ale już chyba wycofali,
>> przynajmniej na stronie ich nie ma. Za to mają coś takiego blaszanego i
>> z wyjmowanym dnem:
>> www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60133035/
>
> Myślę że to będzie rozwiązanie mojego problemu ^_^
> Pędzę do IKEI :)

Nie widzę, aby toto miało dno wyjmowane.
Ale to...
sklep.multigastro.pl/103,Stalowa-blacha-do-ciasta-z-ruchomym-dnem

--
XL



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-23 15:24:45 - Nika

W dniu 2012-01-23 14:53, XL pisze:

>
> Nie widzę, aby toto miało dno wyjmowane.
>

Owszem, jest napisane dużymi literami na prawo od obrazka:

Dno blachy nie jest przymocowane na stałe, więc łatwo wyjmiesz ciasto.

- -
Nika




Re: Forma na szarlotkę

2012-01-23 15:28:41 - krys

XL wrote:

> Dnia Mon, 23 Jan 2012 14:45:24 +0100, Kapsel napisał(a):
>
>> Mon, 23 Jan 2012 12:16:48 +0100, Nika napisał(a):
>>
>>> W Ikei kiedyś mieli porcelitowe formy do tarty, ale już chyba wycofali,
>>> przynajmniej na stronie ich nie ma. Za to mają coś takiego blaszanego i
>>> z wyjmowanym dnem:
>>> www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60133035/
>>
>> Myślę że to będzie rozwiązanie mojego problemu ^_^
>> Pędzę do IKEI :)
>
> Nie widzę, aby toto miało dno wyjmowane.

Kliknij sobie w środkowe zdjęcie...

--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-24 11:14:18 - Kapsel

Mon, 23 Jan 2012 12:16:48 +0100, Nika napisał(a):

> W Ikei kiedyś mieli porcelitowe formy do tarty, ale już chyba wycofali,
> przynajmniej na stronie ich nie ma. Za to mają coś takiego blaszanego i
> z wyjmowanym dnem:
> www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60133035/

Zgodnie z sugestią, zakupiłem 2 sztuki.
Ruchome dno trochę chińszczyzna bo się wybrzusza i nie obejmuje całej
powierzchni (tj. przesuwa się w poziomie), ale to nie powinno zaszkodzić
moim ciastom zanadto.
Dzięki za sugestię.

Wymyśliłem jeszcze wysępić z pizzerii gdzieś pudełka na pizzę, bo jakoś
moje 4 szarlotki muszę przetransportować :D

--
Kapsel
kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-24 15:41:30 - Anai

W dniu 24.01.2012 11:14, Kapsel pisze:
>
> Wymyśliłem jeszcze wysępić z pizzerii gdzieś pudełka na pizzę, bo jakoś
> moje 4 szarlotki muszę przetransportować :D
>

Zwykle kupić można - ja ostatnio płaciłam po 1zł za pudełko...

--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** photo-of-anai.gu.ma/ *****
Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne.



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-26 11:47:09 - Kapsel

Tue, 24 Jan 2012 15:41:30 +0100, Anai napisał(a):

>> Wymyśliłem jeszcze wysępić z pizzerii gdzieś pudełka na pizzę, bo jakoś
>> moje 4 szarlotki muszę przetransportować :D
>>
>
> Zwykle kupić można - ja ostatnio płaciłam po 1zł za pudełko...

Poszedłem do Dominium w Kato, wyjaśniłem co potrzebuję na co,dostałem od
kucharza 4 pudełka za jeden uśmiech, za co mu z tego miejsca serdecznie
dziękuję :)


--
Kapsel
kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-26 12:24:27 - Anai

W dniu 26.01.2012 11:47, Kapsel pisze:
> Tue, 24 Jan 2012 15:41:30 +0100, Anai napisał(a):
>> Zwykle kupić można - ja ostatnio płaciłam po 1zł za pudełko...
>
> Poszedłem do Dominium w Kato, wyjaśniłem co potrzebuję na co,dostałem od
> kucharza 4 pudełka za jeden uśmiech, za co mu z tego miejsca serdecznie
> dziękuję :)
>
>
No i też super :D

--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** photo-of-anai.gu.ma/ *****
Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne.



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-24 16:05:15 - XL

Dnia Tue, 24 Jan 2012 11:14:18 +0100, Kapsel napisał(a):

> Ruchome dno trochę chińszczyzna bo się wybrzusza i nie obejmuje całej
> powierzchni (tj. przesuwa się w poziomie), ale to nie powinno zaszkodzić
> moim ciastom zanadto.

Wyłóż dno papierem do pieczenia.
..
>
> Wymyśliłem jeszcze wysępić z pizzerii gdzieś pudełka na pizzę, bo jakoś
> moje 4 szarlotki muszę przetransportować :D

Jeśli przewidujesz to częściej, może warto zainwestować?
www.euro-gryf2.pl/index.php?products=product&prod_id=997
www.wielobranzowe.pl/sklep/pojemniki/nazwa,POJEMNIK-PLASTIKOWY-NA-TORT-K-213,rid,665,pcat,325.html
--
XL



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-26 11:48:11 - Kapsel

Tue, 24 Jan 2012 16:05:15 +0100, XL napisał(a):

> Dnia Tue, 24 Jan 2012 11:14:18 +0100, Kapsel napisał(a):
>
>> Ruchome dno trochę chińszczyzna bo się wybrzusza i nie obejmuje całej
>> powierzchni (tj. przesuwa się w poziomie), ale to nie powinno zaszkodzić
>> moim ciastom zanadto.
>
> Wyłóż dno papierem do pieczenia.
> .
>>
>> Wymyśliłem jeszcze wysępić z pizzerii gdzieś pudełka na pizzę, bo jakoś
>> moje 4 szarlotki muszę przetransportować :D
>
> Jeśli przewidujesz to częściej, może warto zainwestować?
> www.euro-gryf2.pl/index.php?products=product&prod_id=997
> www.wielobranzowe.pl/sklep/pojemniki/nazwa,POJEMNIK-PLASTIKOWY-NA-TORT-K-213,rid,665,pcat,325.html

Taki transport masowy to raz do roku w sumie ;)
Mam takie jedno pudełko w domu, ale jest niepraktyczne przy dużej liczbie
ciast, bo objętościowo duże, a mieści de facto 1 ciasto (nie ma pięter w
środku).
Pomysł z pudełkami od pizzy sprawdził się doskonale.


--
Kapsel
kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-23 12:28:12 - XL

Dnia Mon, 23 Jan 2012 09:44:20 +0100, Kapsel napisał(a):

> Sun, 22 Jan 2012 20:41:45 +0100, XL napisał(a):
>
>>>| Biorąc, to zawsze miałem też problem z wyjęciem ciasta z formy (bo zawsze
>>>| wyklejam kruchym ciastem formę i najpierw 5 minut podpiekam samo, i
>>> potem
>>>| jak się zrobi, to samo nie wyjcie w całości)... Jak ktoś ma jakiś trick na
>>>| wyciąganie ciasta z formy, to ja mu wszystko wtedy :)
>>>
>>> Zanim wyłożysz ciastem formę, połóż do niej dwa paski papieru do pieczenia -
>>> na krzyż, ale tak, by końce wystawały. Gdy ciasto się upiecze pociągniesz za
>>> te końce i wyjmiesz ciasto.
>>>
>>
>> Albo można formę z wyjmowanym dnem sobie sprawić, taką zwykłą,
>> najzwyczajniejszą - mam ze cztery różnego kalibru, są EKSTRAwygodne, warto
>> używac też papieru do pieczenia do nich, bo łątwoiej oczyścić potem:
>> www.gama2000.pl/product/5/49
>
> No wieeem, ale estetyka karbowanego brzegu w formie to tarty jest dla
> mnie tak urocza, że trudno byłoby mnie namówić na prostokątną szarlotkę
> ;)

Prostokątna jest wygodna do krojenia w... prostokąty. Piekę zawsze duuuuże
szarlotki, więc okrągłą mnie nie urządza - trójkąty nie mieściłyby się na
talerzyku, a poza tym ten karbowany brzeg - no ileż go tam masz w końcu,
kiedy pokroisz.

>
> Ale może spróbuję w okrągłej formie zrobić, bo są takie otwierane też.

Owszem.
--
XL



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-22 20:32:12 - XL

Dnia Sun, 22 Jan 2012 14:05:13 +0100, Kapsel napisał(a):

> Co polecacie? Szukać porcelany, czy brać metalowe/gumowe?

Jednorazowe aluminiowe.
--
XL



Re: Forma na szarlotkę

2012-01-26 11:52:13 - Kapsel

Sun, 22 Jan 2012 14:05:13 +0100, Kapsel napisał(a):

> Cześć, słuchajcie jest taka rzecz, że wkrótce przyjdzie mi upiec ~4-5
> szarlotek :)

No, podsumowując wątek - jedzą to :)

Z Waszą pomocą wykarmiłem włącznie ~30 osób moimi szarlotkami z czego
jestem dumny i wieczorem zrobię jeszcze parę na weekendowe spędy.

Lubię tą grupę :)

--
Kapsel
kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl



Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS