Kaczka dzika - prośba o przepis

wolim Data ostatniej zmiany: 2011-12-26 22:40:44

Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-22 21:15:54 - wolim

Witam.
Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
z tym zrobić.

Przepis musi być prosty, bo jestem dość leniwy :)

W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...

Pozdrawiam,
MW



Re: Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-22 22:15:04 - czeremcha

To zrób je, jak w zeszłym roku, ale przed włożeniem do piekarnika
obłóż suto plastrami tłustego boczku albo nawet słoniny. Mięsa od tego
nie przybędzie, ale soczystości - tak.

Ania



Re: Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-22 23:25:54 - XL

Dnia Thu, 22 Dec 2011 21:15:54 +0100, wolim napisał(a):

> W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
> dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...

Dziki drób musi SKRUSZEĆ, nie przyrządza się go od razu.
--
XL



Re: Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-23 04:31:46 - wolim

W dniu 2011-12-22 23:25, XL pisze:
> Dnia Thu, 22 Dec 2011 21:15:54 +0100, wolim napisał(a):
>
>> W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
>> dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...
>
> Dziki drób musi SKRUSZEĆ, nie przyrządza się go od razu.

Spoko. Leży od kilku dni w zamrażarce...



Re: Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-22 23:40:19 - XL

Dnia Thu, 22 Dec 2011 21:15:54 +0100, wolim napisał(a):

> Witam.
> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
> z tym zrobić.
>
> Przepis musi być prosty, bo jestem dość leniwy :)
>
> W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
> dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...


www.niam.pl/pl/artykul/1327-dzikie_ptactwo_ze_staropolskiego_stolu

(...)Mięso dzikiego ptactwa charakteryzuje się ciemnym kolorem, lekko
kwaskawym smakiem i specyficznym zapachem. Jest ono twardsze niż mięso
drobiu, gdyż włókna mięsa są grubsze, a tkanka jest przerośnięta ścięgnami
i błonami. Z tego powodu po uboju musi ono dojrzewać w zależności od
gatunku od kilku dni nawet do dwóch tygodni.
(...)Dzika kaczka - mięso tego ptaka powinno skruszeć ok. 10 dni, a
następnie można je dusić w winie, piec naszpikowane lub przygotowywać z
niego zupy. Zazwyczaj podaje się kaczkę z kaszą gryczaną.

--
XL



Re: Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-23 04:53:43 - wolim

W dniu 2011-12-22 21:15, wolim pisze:
> Witam.
> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
> z tym zrobić.
>
> Przepis musi być prosty, bo jestem dość leniwy :)
>
> W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
> dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...

A jeszcze jedno - te kaczki mają trochę takich czarnych włosków pod
skórą, których nie da się wyskubać ani opalić. Co z tym zrobić?




Re: Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-23 11:47:09 - XL

Dnia Fri, 23 Dec 2011 04:53:43 +0100, wolim napisał(a):

> W dniu 2011-12-22 21:15, wolim pisze:
>> Witam.
>> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
>> z tym zrobić.
>>
>> Przepis musi być prosty, bo jestem dość leniwy :)
>>
>> W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
>> dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...
>
> A jeszcze jedno - te kaczki mają trochę takich czarnych włosków pod
> skórą, których nie da się wyskubać ani opalić. Co z tym zrobić?

Nie przesadzaj.
--
XL



Re: Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-23 12:29:15 - wolim

W dniu 2011-12-23 11:47, XL pisze:
> Dnia Fri, 23 Dec 2011 04:53:43 +0100, wolim napisał(a):
>
>> W dniu 2011-12-22 21:15, wolim pisze:
>>> Witam.
>>> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
>>> z tym zrobić.
>>>
>>> Przepis musi być prosty, bo jestem dość leniwy :)
>>>
>>> W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
>>> dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...
>>
>> A jeszcze jedno - te kaczki mają trochę takich czarnych włosków pod
>> skórą, których nie da się wyskubać ani opalić. Co z tym zrobić?
>
> Nie przesadzaj.

Czyli co? Jadalne toto? Wątpię, żeby moja małżonka się skusiła :)

Pozdrawiam,
MW



Re: Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-23 12:57:18 - XL

Dnia Fri, 23 Dec 2011 12:29:15 +0100, wolim napisał(a):

> W dniu 2011-12-23 11:47, XL pisze:
>> Dnia Fri, 23 Dec 2011 04:53:43 +0100, wolim napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-12-22 21:15, wolim pisze:
>>>> Witam.
>>>> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
>>>> z tym zrobić.
>>>>
>>>> Przepis musi być prosty, bo jestem dość leniwy :)
>>>>
>>>> W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
>>>> dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...
>>>
>>> A jeszcze jedno - te kaczki mają trochę takich czarnych włosków pod
>>> skórą, których nie da się wyskubać ani opalić. Co z tym zrobić?
>>
>> Nie przesadzaj.
>
> Czyli co? Jadalne toto? Wątpię, żeby moja małżonka się skusiła :)
>

Zamaluj pastą z miodu z oliwą i przyprawami, polewaj sosem i zagęszczaj
go podczas pieczenia, skórka przyrumieni się ladnie i nie będzie widać.


--
XL



Re: Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-23 09:04:56 - Bbjk

W dniu 2011-12-22 21:15, wolim pisze:

> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
> z tym zrobić.

Mam kilka starych, dobrych przepisów, czy któryś z nich chcesz?
1. Kaczka faszerowana po francusku,
2. Kaczki faszerowane z sosem truflowym lub maderowym,
3. Kaczka duszona z oliwkami,
4.Kaczka duszona w sosie kaparowym,
5.Kaczka duszona na czerwonym winie,
6. Kaczka duszona z marmeladą (pis. oryginalna) z jabłek,
Polecam szczególnie trzy ostatnie, łatwe i smaczne.
Są jeszcze kaczki z rzepą, z pomidorami, z czerwoną kapustą duszona, z
grzybami (b. dobra, robiłam), z pieczarkami, na dziko (też dobra,
korzenna), a la Jardiniere i rulada z kaczek. A także na zimno a la
Jockey Club. Jeśli chcesz coś z tego, to wklepię - przepisy rodzinne
oraz z książki Maryi Ochorowicz-Monatowej z 1909 r.
--
Bbjk





Re: Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-23 17:42:00 - Stalker

W dniu 2011-12-23 09:04, Bbjk pisze:
> W dniu 2011-12-22 21:15, wolim pisze:
>
>> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
>> z tym zrobić.
>
> Mam kilka starych, dobrych przepisów, czy któryś z nich chcesz?
> 1. Kaczka faszerowana po francusku,
> 2. Kaczki faszerowane z sosem truflowym lub maderowym,
> 3. Kaczka duszona z oliwkami,
> 4.Kaczka duszona w sosie kaparowym,
> 5.Kaczka duszona na czerwonym winie,
> 6. Kaczka duszona z marmeladą (pis. oryginalna) z jabłek,
> Polecam szczególnie trzy ostatnie, łatwe i smaczne.
> Są jeszcze kaczki z rzepą, z pomidorami, z czerwoną kapustą duszona, z
> grzybami (b. dobra, robiłam), z pieczarkami, na dziko (też dobra,
> korzenna), a la Jardiniere i rulada z kaczek. A także na zimno a la
> Jockey Club. Jeśli chcesz coś z tego, to wklepię - przepisy rodzinne
> oraz z książki Maryi Ochorowicz-Monatowej z 1909 r.

A rzuć dobra kobieto tą kaczką z grzybami i duszoną z oliwkami

Stalker, rozumiem, że kaczka nie musi być dzika, taka oswojona też może być?



Re: Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-23 20:11:44 - Celinabab2@wp.pl

On 23 Gru, 17:42, Stalker wrote:
> W dniu 2011-12-23 09:04, Bbjk pisze:
>
>
>
>
>
>
>
>
>
> > W dniu 2011-12-22 21:15, wolim pisze:
>
> >> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
> >> z tym zrobić.
>
> > Mam kilka starych, dobrych przepisów, czy któryś z nich chcesz?
> > 1. Kaczka faszerowana po francusku,
> > 2. Kaczki faszerowane z sosem truflowym lub maderowym,
> > 3. Kaczka duszona z oliwkami,
> > 4.Kaczka duszona w sosie kaparowym,
> > 5.Kaczka duszona na czerwonym winie,
> > 6. Kaczka duszona z marmeladą (pis. oryginalna) z jabłek,
> > Polecam szczególnie trzy ostatnie, łatwe i smaczne.
> > Są jeszcze kaczki z rzepą, z pomidorami, z czerwoną kapustą duszona, z
> > grzybami (b. dobra, robiłam), z pieczarkami, na dziko (też dobra,
> > korzenna), a la Jardiniere i rulada z kaczek. A także na zimno a la
> > Jockey Club. Jeśli chcesz coś z tego, to wklepię - przepisy rodzinne
> > oraz z książki Maryi Ochorowicz-Monatowej z 1909 r.
>
> A rzuć dobra kobieto tą kaczką z grzybami i duszoną z oliwkami
>
> Stalker, rozumiem, że kaczka nie musi być dzika, taka oswojona też może być?

kaczke trzeba piec na 160 stopni przez 45 minut (bez rekawa) pookolo
25-30 min otworzyc piec i tłuszczem ktury sie wytopił za nie podlewac
kaczuche a najlepiej to tłuszczyk (nie cały ) odłać do miseczki i
dodac do niego miodku oraz masełka (tylko te produkty muszabyc
naturalne bo nic ze smaku jak beda sztuczne) i podłewac co jakis czas
kaczuche az jej skura będzie zlocisto -rumiama i zs=apach będzie
przekosmiczny zawsze można przedłużyc czas pieczenia jeżeli skorka
jest za blada i warto pamietać żeby wtedy zmniejszys termoobieg i
nieznacznie teperature ,aby kaczka i jej skurka sie nie uipekła za
bardzo Podawac w porcjach z żurawiną Zyczę pycholandi w ustach



Re: Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-23 23:19:48 - XL

Dnia Fri, 23 Dec 2011 11:11:44 -0800 (PST), Celinabab2@wp.pl napisał(a):

> kaczke trzeba piec na 160 stopni przez 45 minut (bez rekawa)

Będzie sucha jak wiór - pomimo polewania sosem.

Dusić lub piec pod przykryciem.

--
XL



Re: Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-23 20:30:15 - Bbjk

W dniu 2011-12-23 17:42, Stalker pisze:

>
> A rzuć dobra kobieto tą kaczką z grzybami

Oczyszczona i nasoloną kaczkę dusić na maśle z cebulką, podlewając
smakiem z ugotowanych osobno suchych grzybów. Gdy kaczka już miękka,
potranżerować*) ją, sos zaprawić ćwierć litrem kwaśniej śmietany
rozbitej z łyżką mąki, przecedzić, a wrzuciwszy do niego posztakowane
grzybki, włożyć kaczkę i poddusić jeszcze z kwadrans. Oddzielnie
ugotować na rosole i dobrej łyżce masła, aby była tłusta, pół funta
kaszy perłowej, wyprażyć ją w piecu na sypko i wydając, ułożyć kaczkę w
środku, a naokoło zrobić rant z kaszy i oblać sosem.

> i duszoną z oliwkami

Oczyszczona dużą kaczkę posolić i dusić w rondlu, położywszy pod spód
kilka plasterków młodej słoniny, kilkanaście szalotek, parę ziarnek
pieprzu i dwa bobkowe liście. Gdy kaczka się obrumieni, podlewać ją
potrochu szklaną wina i szklanką buljonu, a gdy już prawie miękka,
potranżerować, sos zaprawić pół łyżka maki, włożyć ćwierć litra
ugotowanych oliwek i poddusiwszy jeszcze kwadrans, wydać oblaną sosem.

Przepisy w wersji i pisowni w oryginalnej. Oliwki proponuję dać te
największe, wymoczywszy je wcześniej nieco, by nie była całość zbyt
słona, a kaczkę posolić mniej, niż normalnie. Oczywiście oliwek ze
słoika nie gotujemy.
_______
*)Dla współczesnych: tranżerowanie to dzielenie na kawałki pieczonego w
całości drobiu lub krojenie na kawałki lub plastry pieczonych mięs.




--
bbjk



Re: Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-23 22:32:57 - Stalker

W dniu 2011-12-23 20:30, Bbjk pisze:
> W dniu 2011-12-23 17:42, Stalker pisze:
>
>>
>> A rzuć dobra kobieto tą kaczką z grzybami
>
> Oczyszczona i nasoloną kaczkę dusić na maśle z cebulką, podlewając
> smakiem z ugotowanych osobno suchych grzybów. Gdy kaczka już miękka,
> potranżerować*) ją, sos zaprawić ćwierć litrem kwaśniej śmietany
> rozbitej z łyżką mąki, przecedzić, a wrzuciwszy do niego posztakowane
> grzybki, włożyć kaczkę i poddusić jeszcze z kwadrans. Oddzielnie
> ugotować na rosole i dobrej łyżce masła, aby była tłusta, pół funta
> kaszy perłowej, wyprażyć ją w piecu na sypko i wydając, ułożyć kaczkę w
> środku, a naokoło zrobić rant z kaszy i oblać sosem.
>
>> i duszoną z oliwkami
>
> Oczyszczona dużą kaczkę posolić i dusić w rondlu, położywszy pod spód
> kilka plasterków młodej słoniny, kilkanaście szalotek, parę ziarnek
> pieprzu i dwa bobkowe liście. Gdy kaczka się obrumieni, podlewać ją
> potrochu szklaną wina i szklanką buljonu, a gdy już prawie miękka,
> potranżerować, sos zaprawić pół łyżka maki, włożyć ćwierć litra
> ugotowanych oliwek i poddusiwszy jeszcze kwadrans, wydać oblaną sosem.
>
> Przepisy w wersji i pisowni w oryginalnej. Oliwki proponuję dać te
> największe, wymoczywszy je wcześniej nieco, by nie była całość zbyt
> słona, a kaczkę posolić mniej, niż normalnie. Oczywiście oliwek ze
> słoika nie gotujemy.
> _______
> *)Dla współczesnych: tranżerowanie to dzielenie na kawałki pieczonego w
> całości drobiu lub krojenie na kawałki lub plastry pieczonych mięs.

Spróbujemy, bo kaczuszka się zaraz po nowym roku trafi

Stalker, zobaczymy tylko czy tranżerowanie pójdzie mi lepiej niż
Lebowskiemu bicie karpia ;-)




Re: Kaczka dzika - prośba o przepis

2011-12-26 22:40:44 - Aicha

W dniu 2011-12-23 17:42, Stalker pisze:

> A rzuć dobra kobieto tą kaczką z grzybami i duszoną z oliwkami
>
> Stalker, rozumiem, że kaczka nie musi być dzika, taka oswojona też może
> być?

Ech, moja młoda usłyszawszy, że na obiad będą nóżki z hodowlanej
kaczuszki (kaczuszki są nieduże i mają krótkie nóżki) zaplanowała
przejście na wegetarianizm. Na szczęście przedtem dała się jeszcze
namówić na indycze skrzydło z rosołu ;)

--
Pozdrawiam - Aicha

Ze szkoły zostały mi tylko luki w wykształceniu
/Oskar Kokoschka/



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS