Przygotowanie do wędzenie - czy można mrozić?
2011-12-02 13:15:00 - WMP
mięcha, to czy można najpierw zapeklować, a póżniej zamrozić, zeby poźniej
wędzić? Czy też zamrożić bez peklowania i peklowac po rozmrożeniu.
--
WMP
Re: Przygotowanie do wędzenie - czy można mrozić?
2011-12-02 19:37:35 - pwz
(...)
Czy też zamrożić bez peklowania i peklowac po rozmrożeniu.
Tak właśnie bym zrobił. Bo zapeklowane = z solą...
pwz
Re: Przygotowanie do wędzenie - czy można mrozić?
2011-12-02 22:53:48 - XL
> W dniu 2011-12-02 14:15, WMP pisze:
> (...)
> Czy też zamrożić bez peklowania i peklowac po rozmrożeniu.
>
> Tak właśnie bym zrobił. Bo zapeklowane = z solą...
Mięso mrożone niezbyt nadaje się na wędzonki.
Tak mówi dobra szkoła wędzenia.
Z mojej praktyki: długo się przekonywałam do tego, ale jednak dobry sposób:
uwędzić wszystko i nadmiar zamrozić, po rozmrożeniu gotować/parzyć lub piec
(tzn powtórnie wędzić, w gorącym dymie). Jest jak świeżutko wędzone.
Re: Przygotowanie do wędzenie - czy można mrozić?
2011-12-04 10:11:53 - artur zet
jeszcze mrozić?
wędzonki mrożone przechowują się b.dobrze, ale i w lodówce zdarzało
sie nam trzymać własne wędliny 5 tygodni az kończyły w bigosie bo nikt
nie chciał na nie patrzeć ;)
pzdr