Przygotowanie do wędzenie - czy można mrozić?

WMP Data ostatniej zmiany: 2011-12-04 10:11:53

Przygotowanie do wędzenie - czy można mrozić?

2011-12-02 13:15:00 - WMP

Witam, doświadczionych w wędzeniu pytam się, czy jeśli się ma za duzo
mięcha, to czy można najpierw zapeklować, a póżniej zamrozić, zeby poźniej
wędzić? Czy też zamrożić bez peklowania i peklowac po rozmrożeniu.

--
WMP



Re: Przygotowanie do wędzenie - czy można mrozić?

2011-12-02 19:37:35 - pwz

W dniu 2011-12-02 14:15, WMP pisze:
(...)
Czy też zamrożić bez peklowania i peklowac po rozmrożeniu.

Tak właśnie bym zrobił. Bo zapeklowane = z solą...
pwz



Re: Przygotowanie do wędzenie - czy można mrozić?

2011-12-02 22:53:48 - XL

Dnia Fri, 02 Dec 2011 19:37:35 +0100, pwz napisał(a):

> W dniu 2011-12-02 14:15, WMP pisze:
> (...)
> Czy też zamrożić bez peklowania i peklowac po rozmrożeniu.
>
> Tak właśnie bym zrobił. Bo zapeklowane = z solą...

Mięso mrożone niezbyt nadaje się na wędzonki.
Tak mówi dobra szkoła wędzenia.

Z mojej praktyki: długo się przekonywałam do tego, ale jednak dobry sposób:
uwędzić wszystko i nadmiar zamrozić, po rozmrożeniu gotować/parzyć lub piec
(tzn powtórnie wędzić, w gorącym dymie). Jest jak świeżutko wędzone.




Re: Przygotowanie do wędzenie - czy można mrozić?

2011-12-04 10:11:53 - artur zet

peklowanie ma za zadanie przedłużanie trwałości mięsa,czemu chcesz je
jeszcze mrozić?
wędzonki mrożone przechowują się b.dobrze, ale i w lodówce zdarzało
sie nam trzymać własne wędliny 5 tygodni az kończyły w bigosie bo nikt
nie chciał na nie patrzeć ;)
pzdr



Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS