lody domowe
2011-11-23 14:41:05 - robot
Zakupiłem maszynkę do lodów, taką z własnym agregacikiem zamrażającym,
no i eksperymentuje. W wyniku tych eksperymentów powstały nie tylko lody,
ale i pytania. Chodzi mi o lody typowe - mleczno-śmietankowe z żółtkami.
1. Po co w ogóle podgrzewa się składniki. Czy to ma na celu uzyskanie
odpowiedniej konsystencji, smaku? Czy chodzi tylko o to żeby cośtam nie
było surowe?
2. W przepisach dołączonych do maszynki prawie wszędzie dodawane jest coś
takiego jak woda ryżowa. Potrzebne to?
--
pozdrawiam
Re: lody domowe
2011-11-24 00:28:26 - czeremcha
> 2. W przepisach dołączonych do maszynki prawie wszędzie dodawane jest coś
> takiego jak woda ryżowa. Potrzebne to?
Żeby zapobiec ewentualnej biegunce? ;-)
en.wikipedia.org/wiki/Rice_water
A tak serio - to pewnie jako rodzaj zagęstnika.
Ania
Re: lody domowe
2011-11-24 02:14:56 - Ikselka
> On 23 Lis, 13:41, robot
>
>> 2. W przepisach dołączonych do maszynki prawie wszędzie dodawane jest coś
>> takiego jak woda ryżowa. Potrzebne to?
>
> Żeby zapobiec ewentualnej biegunce? ;-)
>
> en.wikipedia.org/wiki/Rice_water
>
> A tak serio - to pewnie jako rodzaj zagęstnika.
>
Kleik ryżowy po prostu - znaczy skleikowana skrobia ryżowa.
www.hortimex.com.pl/?art=547