Ryby z puszki i śledzie po wiejsku

wolim Data ostatniej zmiany: 2011-11-29 16:02:54

Ryby z puszki i śledzie po wiejsku

2011-11-18 20:14:54 - wolim

No witam.
To jest wątek z jednej strony z przymrużeniem oka, ale z drugiej -
całkiem na serio...

Dużo mówi się ostatnimi czasy o dobrodziejstwie ryb. Znaczy, że warto je
jeść...
Ja za rybami nie przepadam. No, może nad morzem zjem rybkę, ale w domu
raczej ryb się nie jada, bo są kłopotliwe w przyrządzaniu i niezbyt
smaczne - zdecydowanie bardziej wolę zjeść kotleta schabowego.

Są jednak wyjątki. Bardzo lubię, na przykład, śledzia w śmietanie, rybę
po grecku, makrelę w sosie pomidorowym z puszki i, wreszcie, śledzia po
wiejsku, zwłaszcza do wódki.
Czy takie przysmaki również dobrze wpływają na nasz organizm, czy może
nie mają za wiele wspólnego z tymi zalecanymi rybami?

Pozdrawiam,
MW



Re: Ryby z puszki i śledzie po wiejsku

2011-11-18 21:41:45 - Stokrotka

Rybki z puszki są często mocno konserwowane, nie mają więc tak dobroczynnego
wpływu na nasze zdrowie jak inne ryby.

Makrela, bez względu na postać: wędzenie, puszka, ma zły wpływ na ludzi z
pourazowymi bulami głowy. Niekture inne ryby też.

Sos pomidorowy w puszce, bez względu na toważystwo ryby, pewnie ze wzgledu
na intensywne konserwowanie benzoesanym sodu , jest dla wielu niestrawialny,
powoduje wymioty.

Śledź w śmietanie, jest dobry, ale w czystej postaci raczj niedostępny,
dostępna jest wersja na podstawie śledzia w oliwie z tacki.

Śledź po wiejsku dostepny w sklepie jest w occie, co w toważystwie wudki
drażni żołądek, więc może do wudki lepiej wybrać tę wersję w śmietanie.

Ryba po grecku może być z mrożonej, i jest dostępna i dobra, o ile ktoś ma
mikser z możliwością tarcia marhewki.



--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/




Re: Ryby z puszki i śledzie po wiejsku

2011-11-18 22:05:37 - Jerzy Dombczak

W dniu 2011-11-18 21:41, Stokrotka pisze:
> Rybki z puszki są często mocno konserwowane, nie mają więc tak
> dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie jak inne ryby.
>
> Makrela, bez względu na postać: wędzenie, puszka, ma zły wpływ na ludzi
> z pourazowymi bulami głowy. Niekture inne ryby też.
>
> Sos pomidorowy w puszce, bez względu na toważystwo ryby, pewnie ze
> wzgledu na intensywne konserwowanie benzoesanym sodu , jest dla wielu
> niestrawialny, powoduje wymioty.
>
> Śledź w śmietanie, jest dobry, ale w czystej postaci raczj niedostępny,
> dostępna jest wersja na podstawie śledzia w oliwie z tacki.
>
> Śledź po wiejsku dostepny w sklepie jest w occie, co w toważystwie wudki
> drażni żołądek, więc może do wudki lepiej wybrać tę wersję w śmietanie.
>
> Ryba po grecku może być z mrożonej, i jest dostępna i dobra, o ile ktoś
> ma mikser z możliwością tarcia marhewki.
>
>
>


Ryba po grecku ostatnio sprawdzalem z ciekawosci to sledz. W sumie w
kazdym sklepie mamy wariacje ze sledzia i wedzona zdechla makrela i to
jest koniec ryb.



Re: Ryby z puszki i śledzie po wiejsku

2011-11-19 03:04:13 - Aicha

W dniu 2011-11-18 21:41, Stokrotka pisze:

> Rybki z puszki są często mocno konserwowane, nie mają więc tak
> dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie jak inne ryby.

Gdzie Ty się wałęsałaś, kiedy w szkole uczyli o Pasteurze i Appercie?

--
Pozdrawiam - Aicha

wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku




Re: Ryby z puszki i śledzie po wiejsku

2011-11-29 15:05:39 - lemonka


Użytkownik Aicha napisał w wiadomości
news:ja72qv$ll7$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-11-18 21:41, Stokrotka pisze:
>
>> Rybki z puszki są często mocno konserwowane, nie mają więc tak
>> dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie jak inne ryby.
>
> Gdzie Ty się wałęsałaś, kiedy w szkole uczyli o Pasteurze i Appercie?
>
Piła wudkę...




Re: Ryby z puszki i śledzie po wiejsku

2011-11-29 19:20:12 - MI$EK

On 29 Lis, 15:05, lemonka wrote:
> U ytkownik Aicha napisa w wiadomo cinews:ja72qv$ll7$1@news.onet.pl...>W dniu 2011-11-18 21:41, Stokrotka pisze:
>
> >> Rybki z puszki s cz sto mocno konserwowane, nie maj wi c tak
> >> dobroczynnego wp ywu na nasze zdrowie jak inne ryby.
>
> > Gdzie Ty si wa sa a , kiedy w szkole uczyli o Pasteurze i Appercie?
>
> Pi a wudk ...

*wutke*

;)

Pozdrawiam
Michał



Re: Ryby z puszki i śledzie po wiejsku

2011-11-19 09:35:18 - wolim

W dniu 2011-11-18 21:41, Stokrotka pisze:
> Rybki z puszki są często mocno konserwowane, nie mają więc tak
> dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie jak inne ryby.
>
> Makrela, bez względu na postać: wędzenie, puszka, ma zły wpływ na ludzi
> z pourazowymi bulami głowy. Niekture inne ryby też.
>
> Sos pomidorowy w puszce, bez względu na toważystwo ryby, pewnie ze
> wzgledu na intensywne konserwowanie benzoesanym sodu , jest dla wielu
> niestrawialny, powoduje wymioty.
>
> Śledź w śmietanie, jest dobry, ale w czystej postaci raczj niedostępny,
> dostępna jest wersja na podstawie śledzia w oliwie z tacki.
>
> Śledź po wiejsku dostepny w sklepie jest w occie, co w toważystwie wudki
> drażni żołądek, więc może do wudki lepiej wybrać tę wersję w śmietanie.
>
> Ryba po grecku może być z mrożonej, i jest dostępna i dobra, o ile ktoś
> ma mikser z możliwością tarcia marhewki.

Pewnie masz rację. Mi jednak bardziej chodziło o to, czy tak
przetworzone ryby nie tracą swojej dobrotliwości dla organizmu
człowieka... Konserwanty i glutaminiany są wszędzie.




Re: Ryby z puszki i śledzie po wiejsku

2011-11-19 10:48:21 - Andy Niwiński


Stokrotka schrieb im Newsbeitrag
news:ja6fug$n0o$1@inews.gazeta.pl...
>
> bulami głowy. Niekture toważystwo niestrawialny, powoduje wymioty.

Ty też powodujesz wymioty!


>
> toważystwie wudki wudki lepiej wybrać tę wersję w śmietanie.
>
Ty lepiej wcale nie pij, jesteś już wystarczająco pojebana...


>marhewki.

Sama jesteś marhewka




Re: Ryby z puszki i śledzie po wiejsku

2011-11-18 23:40:25 - czeremcha

On 18 Lis, 19:14, wolim wrote:

> Dużo mówi się ostatnimi czasy o dobrodziejstwie ryb. Znaczy, że warto je
> jeść...

No to ja na serio. Głównym dobrodziejstwem ryb są kwasy omega-3 i
puszkowanie im nie szkodzi. Czasem wręcz pomaga. /Ryba jest gotowana w
puszce i w związku z tym nie ma strat w cennym rybim tłuszczu.
Bardziej wartościowe są ryby puszkowane nie w oleju./ Na przykład:

www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=97

Ania



Re: Ryby z puszki i śledzie po wiejsku

2011-11-29 16:02:54 - lemonka


Użytkownik wolim napisał w wiadomości
news:ja6ard$rfp$1@usenet.news.interia.pl...
> No witam.
> To jest wątek z jednej strony z przymrużeniem oka, ale z drugiej - całkiem
> na serio...
>
> Dużo mówi się ostatnimi czasy o dobrodziejstwie ryb. Znaczy, że warto je
> jeść...
> Ja za rybami nie przepadam. No, może nad morzem zjem rybkę, ale w domu
> raczej ryb się nie jada, bo są kłopotliwe w przyrządzaniu i niezbyt
> smaczne - zdecydowanie bardziej wolę zjeść kotleta schabowego.
>
> Są jednak wyjątki. Bardzo lubię, na przykład, śledzia w śmietanie, rybę po
> grecku, makrelę w sosie pomidorowym z puszki i, wreszcie, śledzia po
> wiejsku, zwłaszcza do wódki.

Sos pomidorowy im bardziej przetworzony, tym lepiej. Pomidory paradoksalnie
mają znokomą ilość likopenu, natomiast przetworzone zawierają go o wiele
więcej, stąd - być może - ogromne uczucie dzieci młodszych do zupki
pomidorowej i keczupu.
O wódce nie piszę, niektórym szkodzi i ze śledziem, i bez śledzia. Pod
śledzia pije się jakby lepiej, tłuste neutralizuje (zwrócić uwagę na
cudzysłów!) etanol.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS