Re: Pyzy - jestem zagubiona

Stefan Data ostatniej zmiany: 2011-11-15 22:42:01

Re: Pyzy - jestem zagubiona

2011-11-15 20:10:57 - Stefan


Użytkownik Vlodek napisał w wiadomości
news:e0c957dd-39e9-4bf7-8288-030d21162b2c@u9g2000vbx.googlegroups.com...
On 15 Lis, 13:00, Elka wrote:
> Mam sporo przepisów na pyzy, a każdy inny.
> Kiedyś zrobiłam i została mi zupa.
> Marzy mi się obiad z własnoręcznie zrobionymi pyzami, które są smaczne
> i nie rozlatują się.
> Do tego gulasz i czerwona kapusta! O... tak...
>
> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?


Sprawa jest dość prosta

2/5 części ziemniaków gotowanych (zmielonych lub przeciśniętych przez
praskę)
3/5 części ziemniaków surowych startych i odciśniętych z soku
mąka ziemniaczana
sól i pieprz
zagniatamy dość gęste ciasto
formujemy podłużne kluski napełnione mięsnym farszem zrobionym wedle
swojego uznania
gotujemy w osolonej wodzie X czasu (około 10 minut) od wypłynięcia
klusek na wierzch wody doświadczalnie testując (PRÓBA) na jednej
sztuce
Podajemy ze skwarkami, lub cebulką przsesmażoną na oliwie
Produkcja PYZ jest czaso i pracochłonna ale satysfakcja i
niezapomniany smak GWARANTOWANY
Pozdrawiam
Vlodek


Swego czasu ( wczesny Gierek) w jednej z wiosek osadników wojskowych nad
Odrą, jadłem wspaniałe pyzy nadziewane słoninką z cebulką polane UWAGA
przypieczoną śmietaną na lekko złoty kolor. Ludzie!!! Boże!!! daj mi to
zjeść jeszcze raz!. Próbowałem wiele razy zrobić taką polewkę ale
nici:((((
pozdr
Stefan





Re: Pyzy - jestem zagubiona

2011-11-16 06:18:37 - mal

On 15 Lis, 20:10, Stefan wrote:

> przypieczoną śmietaną na lekko złoty kolor. Ludzie!!! Boże!!! daj mi to
> zjeść jeszcze raz!. Próbowałem wiele razy zrobić taką polewkę ale
> nici:((((

Stefanie, można to zrobić, ale z prawdziwej, wiejskiej śmietany,
bardzo tłustej, do której jeszcze należy dodać trochę masła.

W młodości coś takiego zdarzało mi się jeść w domu, polewane tym były
kluski, typu pyzy, kopytka. Ale nie bywało to często, jako że śmietana
do tej 'polewki' musi być naprawdę specjalna, tłusta i świeża.
Najlepiej wychodziło to ze słodkiej śmietany.



Re: Pyzy - jestem zagubiona

2011-11-15 22:42:01 - cef

Vlodek wrote:

> mięsnym farszem zrobionym wedle
> swojego uznania

Jak to się robi?





Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS