Golonka w kapuście

Anai Data ostatniej zmiany: 2011-11-05 12:31:41

Golonka w kapuście

2011-11-03 14:41:47 - Anai

Winiary mają w swojej ofercie Pomysł na golonkę w kapuście
no i fajnie - jak na danie z fixem, jest całkiem niezłe, ale..
Chciałabym móc sobie taka golonę ugotować bez fixa
- rzućcie proszę jakimś pomysłem, jak to przyprawić...
Sól, pieprz i co jeszcze? Kminek, jałowiec?

Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** photo-of-anai.gu.ma/ *****
Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne.



Re: Golonka w kapuście

2011-11-03 14:44:14 - Anai

W dniu 03.11.2011 14:41, Anai pisze:
> Winiary mają w swojej ofercie Pomysł na golonkę w kapuście
> no i fajnie - jak na danie z fixem, jest całkiem niezłe, ale..
> Chciałabym móc sobie taka golonę ugotować bez fixa

Znaczy się upiec konkretnie a nie ugotować :)

> - rzućcie proszę jakimś pomysłem, jak to przyprawić...
> Sól, pieprz i co jeszcze? Kminek, jałowiec?

--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** photo-of-anai.gu.ma/ *****
Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne.



Re: Golonka w kapuście

2011-11-03 15:07:34 - Stefan


Użytkownik Anai napisał w wiadomości
news:j8u5rd$6fk$2@inews.gazeta.pl...
>W dniu 03.11.2011 14:41, Anai pisze:
>> Winiary mają w swojej ofercie Pomysł na golonkę w kapuście
>> no i fajnie - jak na danie z fixem, jest całkiem niezłe, ale..
>> Chciałabym móc sobie taka golonę ugotować bez fixa
>
> Znaczy się upiec konkretnie a nie ugotować :)
>
>> - rzućcie proszę jakimś pomysłem, jak to przyprawić...
>> Sól, pieprz i co jeszcze? Kminek, jałowiec?
Do marynaty musi być kolendra...
pozdrawiam
Stefan





Re: Golonka w kapuście

2011-11-05 01:13:19 - Anai

W dniu 03.11.2011 15:07, Stefan pisze:
>> W dniu 03.11.2011 14:41, Anai pisze:
>>> Winiary mają w swojej ofercie Pomysł na golonkę w kapuście
>>> no i fajnie - jak na danie z fixem, jest całkiem niezłe, ale..
>>> Chciałabym móc sobie taka golonę ugotować bez fixa
>>
>> Znaczy się upiec konkretnie a nie ugotować :)
>>
>>> - rzućcie proszę jakimś pomysłem, jak to przyprawić...
>>> Sól, pieprz i co jeszcze? Kminek, jałowiec?

> Do marynaty musi być kolendra...

Do marynaty?

Bo ja sobie to wymyśliłam tak:
- najpierw sobie taką golonkę, jedną albo nawet dwie :D
pogotuję ze 2 godzinki w osolonej wodzie z liściem laurowym, zielskiem
angielskim i włoszczyzną.
- potem przełożę sobie ją do rękawa do pieczenia, gdzie będzie już na
nią czekać kiszona kapusta, marchewka i cebula na ten przykład.
- i... nie wiem, jak tą kapuchę przyprawić żeby po upieczeniu było dobre.


--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** photo-of-anai.gu.ma/ *****
Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne.



Re: Golonka w kapuście

2011-11-05 08:46:38 - Stefan


Użytkownik Anai napisał w wiadomości
news:j91v30$1tk$1@inews.gazeta.pl...
>W dniu 03.11.2011 15:07, Stefan pisze:
>>> W dniu 03.11.2011 14:41, Anai pisze:
>>>> Winiary mają w swojej ofercie Pomysł na golonkę w kapuście
>>>> no i fajnie - jak na danie z fixem, jest całkiem niezłe, ale..
>>>> Chciałabym móc sobie taka golonę ugotować bez fixa
>>>
>>> Znaczy się upiec konkretnie a nie ugotować :)
>>>
>>>> - rzućcie proszę jakimś pomysłem, jak to przyprawić...
>>>> Sól, pieprz i co jeszcze? Kminek, jałowiec?
>
>> Do marynaty musi być kolendra...
>
> Do marynaty?
Golonko przed pieczeniem MUSI być w marynacie, inaczej to nawet psi nie
zjedzą.
Zobacz na golonko w Domu Norymberskim podczas Oktoberfestu. Mniam, takie
goloneczko zapiekane w chlebie, o Boże idę po golonko w plastrach.
pozdr
Stefan





Re: Golonka w kapuście

2011-11-05 10:29:27 - czeremcha

On 5 Lis, 00:13, Anai wrote:

> - potem przełożę sobie ją do rękawa do pieczenia, gdzie będzie już na
> nią czekać kiszona kapusta, marchewka i cebula na ten przykład.
> - i... nie wiem, jak tą kapuchę przyprawić żeby po upieczeniu było dobre.

Z rękawa to moim zdaniem wyjdzie golonka duszona, a nie pieczona.
Pieczenie kapusty /pieczenie, nie duszenie/ też nie wydaje mi się
dobrym pomysłem.

Albo golonkę od początku do końca duś w kiszonej kapuście /na takiej
samej zasadzie, na jakiej robi się bigos/, albo upiecz i potem podduś
w tejże, żeby przeszła smakiem.

A kapusta - domowa, robiona przez moją mamę - z przypraw zawiera sól,
kminek, liść laurowy, nasiona kopru. Przekładając ją do słoików mama
dodaje jeszcze na wierzch ziarna gorczycy.

Nie dodawałabym nic innego. Ale ja jestem tylko praktykiem, a nie
teoretykiem gotowania ;-)

Ania



Re: Golonka w kapuście

2011-11-03 15:18:30 - vcore

W dniu 2011-11-03 14:44, Anai pisze:
> Znaczy się upiec konkretnie a nie ugotować :)
Do kapusty polecam jeszcze gorczycę rozmaryn oraz ocet - szczególnie jabłkowy (podczas pieczenia
nieźle wali ale warto się przemęczyć :)

--
Sigmeo Sp. z o.o. - Agencja interaktywna

www.sigmeo.pl / kontakt@sigmeo.pl
NIP 622-276-68-17 REGON 301772480 KRS 0000389386



Re: Golonka w kapuście

2011-11-05 01:15:10 - Anai

W dniu 03.11.2011 15:18, vcore pisze:
> W dniu 2011-11-03 14:44, Anai pisze:
>> Znaczy się upiec konkretnie a nie ugotować :)
> Do kapusty polecam jeszcze gorczycę rozmaryn oraz ocet - szczególnie
> jabłkowy (podczas pieczenia nieźle wali ale warto się przemęczyć :)
>
Hmmm... gorczyca o.k - przemknęła mi przez myśl, ale rozmaryn a tym
bardziej ocet do głowy by mi nie przyszedł :)
....ale spróbuję i dam znać jak wyjszło:D

--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** photo-of-anai.gu.ma/ *****
Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne.



Re: Golonka w kapuście

2011-11-05 11:31:28 - Stefan


Użytkownik Anai napisał w wiadomości
news:j91v6e$1tk$2@inews.gazeta.pl...
>W dniu 03.11.2011 15:18, vcore pisze:
>> W dniu 2011-11-03 14:44, Anai pisze:
>>> Znaczy się upiec konkretnie a nie ugotować :)
polecam stronę domowe wędliny a szczególnie:
wedlinydomowe.pl/szukaj?searchword=golonko&ordering=&searchphrase=all
pozdr
Stefan
PS. przed czytaniem polecam odsunąć się od monitora i (lub) założyć
śliniaczek :))))
Ośliniony monitor wygląda nieestetycznie.





Re: Golonka w kapuście

2011-11-05 12:31:41 - vcore

W dniu 2011-11-05 01:15, Anai pisze:
> Hmmm... gorczyca o.k - przemknęła mi przez myśl, ale rozmaryn a tym
> bardziej ocet do głowy by mi nie przyszedł :)
> ...ale spróbuję i dam znać jak wyjszło:D

Tylko rozważnie z tym :D Ocet przy pieczeniu tworzy w kuchni niezły smród, dlatego lepiej użyć go
jako przyprawy (jeśli chodzi o ilość) lub bazy do marynaty dla golonki - wtedy jest też dodatkowy
plus bo mięso staje się znacznie delikatniejsze, szczególnie skóra (ja talerzu zostawiam tylko gnaty :-)

Ocet przełamuje mdły posmak kapusty która nabiera go podczas pieczenia. Co do rozmarynu to
oczywiście kwestia gustu, ja go bardzo lubię.

Możesz jeszcze spróbować - o ile lubisz - dodać jakąś ostrą paprykę: chili, habanero czy jalapeno.
Można również pokusić się o dodanie cebuli prażonej z odrobiną czosnku

--
Sigmeo Sp. z o.o. - Agencja interaktywna

www.sigmeo.pl / kontakt@sigmeo.pl
NIP 622-276-68-17 REGON 301772480 KRS 0000389386



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS