BARSZCZ KOZACKI

Panslavista Data ostatniej zmiany: 2010-07-20 16:39:53

BARSZCZ KOZACKI

2010-07-20 16:39:53 - Panslavista

Barszcz ukraiński KOZACKI atamana z Hałyczyny - Eugeniusza Mikulskiego
hr. Sasa.
Barszcz ten do gotowania w obozach w przerwie między kozackimi pochodami.

Garnek (kocioł) 35 litrów
Patelnia żeliwna głęboka lub rondel fi=40cm

Wołowina - min 20 dag na osobę, ewentualnie dodatkowo - wieprzowina, drób
Buraki - wielkości pięści 1 szt (25 dag) na osobę
Kapusta - 30 dag na osobę (1 duża główka - na 6 osób).
Ziemniaki - 40 dag na osobę
Korzeń marchwi, pietruszki, pasternaku po 1 na dwie osoby, selera 1 na 4-6
osób.
Koncentrat pomidorowy - 5 dag na osobę lub połowa porcji - gdy będą świeże
pomidory - te po jednym na osobę.
Papryka słodka - 1 strąk na dwie osoby (najlepsza kolorowa - po 1/3
czerwona, żółta, zielona)
Cebula - po jednej niewielkiej na osobę.
Por - średni na dwie osoby
Mąka - pół łyżki na osobę
Przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie ziarnem, pieprz
czarny ziarnem, liść laurowy, zieleń selera i pietruszki, czosnek w ząbkach.
Olej słonecznikowy
Sało.
Sól.
Śmietana.

Technologia:

Z samego mięsa gotujemy bulion, gdy mięso miękkie, wyjmujeny na
deseczkę. Do bulionu wrzucamy posiekaną w słomkę lub kostkę kapustę, a po
zagotowaniu ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 15-20 min.
Osobno robimy na bardzo wolnym ogniu wyciąg na smalcu z papryki słodkiej i
ostrej (pilnować aby nie skarmelizowała, bo będzie gorzka), dodajemy
koncentrat pomidorowy i zasmażamy go.
Do rondla na olej wrzucamy buraki pokrojone w słomkę i spryskane octem
(nie za dużo octu - dokwasić będzie można na końcu) lub podlane kwasem z
kiszonych buraków. Dusimy je i podczas duszenia dodajemy zasmażony
koncentrat pomidorowy, dusimy prawie do gotowości.
Osobno dusimy cebulę i por drobno posiekane, dodajemy pokrojone w słomkę
korzenie - marchew, pietruszkę, pasternak, seler i dusimy prawie do
miękkości. Do tych warzyw wsypujemy mąkę i podsmażamy.
Do bulionu z kapustą i ziemniakami dodajemy: duszone buraki, duszone
korzenie i przyprawy. Gotujemy. W trakcie gotowania podduszamy pomidory
pokrojone w ćwiartki lub ósemki, oraz paprykę pokrojoną w paski, dodajemy do
kotła. Dosalamy i doprawiamy octem (kwasem z kiszonych buraków, a nawet
kwasem z kiszonych ogórków.
Pod koniec wrzucamy ponownie mięso.

Podajemy każdemu porcję mięsa, nalewamy barszcz, porcję zieleniny i łyżkę
gęstej dobrej kwaśnej śmietany oraz chleb. Dla amatorów siekamy lub
ugniatamy sało z czosnkiem i dajemy na talerz lub na jakiejś miseczce.

Smacznego!!!





Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS