Cipciok a'la KFC

zenek Data ostatniej zmiany: 2010-07-28 22:39:58

Cipciok a'la KFC

2010-07-28 17:27:46 - zenek

Bylo miliony razy ale dodam od siebie:

Cipciok
glutaminian sodu
sol
pieprz
pietruszka
ewentualnie papryka w proszku

Zalac to wszystko woda na noc coby sie przegryzlo, obtaczac w mace i
smazyc na glebokim oleju. Smazone w oleju roslinnym bedzie mialo smak
siana dlatego lepiej smaryz w loju wolowym .


Oryginalnie dodaje sie kilka innych polepszaczy smaku.



Re: Cipciok a'la KFC

2010-07-28 19:54:19 - medea

zenek pisze:
> Bylo miliony razy ale dodam od siebie:
>
> Cipciok
> glutaminian sodu
> sol
> pieprz
> pietruszka
> ewentualnie papryka w proszku
>
> Zalac to wszystko woda na noc coby sie przegryzlo, obtaczac w mace i
> smazyc na glebokim oleju. Smazone w oleju roslinnym bedzie mialo smak
> siana dlatego lepiej smaryz w loju wolowym .
>
>
> Oryginalnie dodaje sie kilka innych polepszaczy smaku.

IMHO o wiele lepiej namoczyć mała kawałki kurczaka bez kości i skóry
(np. piersi) w maślance przez kilka godzin, po czym panierować w
pokruszonych krakersach (np. Lajkonik), bez dodatkowych przypraw, nawet
soli, i piec w piekarniku na ruszcie po 20-30 minut (w zależności od
wielkości kawałków mięsa). Uwaga! Bardzo ważne jest długie marynowanie
w maślance, bez tego mięso wyjdzie suche.

Ewa



Re: Cipciok a'la KFC

2010-07-28 22:28:50 - Diabełson

medea pisze:
> zenek pisze:
>> Bylo miliony razy ale dodam od siebie:
>>
>> Cipciok
>> glutaminian sodu
>> sol
>> pieprz
>> pietruszka
>> ewentualnie papryka w proszku
>>
>> Zalac to wszystko woda na noc coby sie przegryzlo, obtaczac w mace i
>> smazyc na glebokim oleju. Smazone w oleju roslinnym bedzie mialo
>> smak siana dlatego lepiej smaryz w loju wolowym .
>>
>>
>> Oryginalnie dodaje sie kilka innych polepszaczy smaku.
>
> IMHO o wiele lepiej namoczyć mała kawałki kurczaka bez kości i skóry
> (np. piersi) w maślance przez kilka godzin, po czym panierować w
> pokruszonych krakersach (np. Lajkonik), bez dodatkowych przypraw, nawet
> soli, i piec w piekarniku na ruszcie po 20-30 minut (w zależności od
> wielkości kawałków mięsa). Uwaga! Bardzo ważne jest długie marynowanie
> w maślance, bez tego mięso wyjdzie suche.
>
> Ewa

kyrfa nic sie nie moczy tylko trza wsadzic minso do wrzątku na 2 minuty,
potem jak wystygnie siep anieruje i wrzuca do tłuszczu
no!



Re: Cipciok a'la KFC

2010-07-28 22:41:52 - zenek

W dniu 2010-07-28 22:28, Diabełson pisze:
> medea pisze:
>> zenek pisze:
>>> Bylo miliony razy ale dodam od siebie:
>>>
>>> Cipciok
>>> glutaminian sodu
>>> sol
>>> pieprz
>>> pietruszka
>>> ewentualnie papryka w proszku
>>>
>>> Zalac to wszystko woda na noc coby sie przegryzlo, obtaczac w mace i
>>> smazyc na glebokim oleju. Smazone w oleju roslinnym bedzie mialo smak
>>> siana dlatego lepiej smaryz w loju wolowym .
>>>
>>>
>>> Oryginalnie dodaje sie kilka innych polepszaczy smaku.
>>
>> IMHO o wiele lepiej namoczyć mała kawałki kurczaka bez kości i skóry
>> (np. piersi) w maślance przez kilka godzin, po czym panierować w
>> pokruszonych krakersach (np. Lajkonik), bez dodatkowych przypraw,
>> nawet soli, i piec w piekarniku na ruszcie po 20-30 minut (w
>> zależności od wielkości kawałków mięsa). Uwaga! Bardzo ważne jest
>> długie marynowanie w maślance, bez tego mięso wyjdzie suche.
>>
>> Ewa
>
> kyrfa nic sie nie moczy tylko trza wsadzic minso do wrzątku na 2 minuty,
> potem jak wystygnie siep anieruje i wrzuca do tłuszczu
> no!

Moczy sie a raczej marynuje cipcioki w barze obtacza sie ino wace i
na frytownice. Nie ma przy tym zadnego VooDoo przepis jestprosty jak
budowa cepa.





Re: Cipciok a'la KFC

2010-07-28 22:39:58 - zenek

W dniu 2010-07-28 19:54, medea pisze:
> zenek pisze:
>> Bylo miliony razy ale dodam od siebie:
>>
>> Cipciok
>> glutaminian sodu
>> sol
>> pieprz
>> pietruszka
>> ewentualnie papryka w proszku
>>
>> Zalac to wszystko woda na noc coby sie przegryzlo, obtaczac w mace i
>> smazyc na glebokim oleju. Smazone w oleju roslinnym bedzie mialo smak
>> siana dlatego lepiej smaryz w loju wolowym .
>>
>>
>> Oryginalnie dodaje sie kilka innych polepszaczy smaku.
>
> IMHO o wiele lepiej namoczyć mała kawałki kurczaka bez kości i skóry
> (np. piersi) w maślance przez kilka godzin, po czym panierować w
> pokruszonych krakersach (np. Lajkonik), bez dodatkowych przypraw, nawet
> soli, i piec w piekarniku na ruszcie po 20-30 minut (w zależności od
> wielkości kawałków mięsa). Uwaga! Bardzo ważne jest długie marynowanie
> w maślance, bez tego mięso wyjdzie suche.
>
> Ewa

Maslanka nie ma nic wspolnego z KFC a na zimno smakuje bele jak,
przerabialem ten przepis.




Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS