Chleb - mieszanka do automatu

E. Data ostatniej zmiany: 2011-11-12 15:47:53

Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-25 22:22:39 - E.

Zaeksperymentowałam wczoraj z mieszankami do wypieku chleba z Lidla i...
Miła niespodzianka - chlebek wyrósł pięknie, w smaku super. Wczoraj
piekłam rustykalny, dziś ciabattę - oba smaczne. Lepsze od tych, które
kupowałam wcześniej w Realu i tańsze - mieszanka zawiera drożdże.
Polecam.

E.



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-25 22:27:15 - Jan Werbiński

Użytkownik E. napisał w wiadomości
news:hthbl0$eug$1@news.net.icm.edu.pl...
> Zaeksperymentowałam wczoraj z mieszankami do wypieku chleba z Lidla i...
> Miła niespodzianka - chlebek wyrósł pięknie, w smaku super. Wczoraj
> piekłam rustykalny, dziś ciabattę - oba smaczne. Lepsze od tych, które
> kupowałam wcześniej w Realu i tańsze - mieszanka zawiera drożdże.
> Polecam.

To teraz weź mąkę, drożdże (zakwas) sól i zrób jeszcze lepszy chleb 5x
taniej. Możesz też dodać ziaren, oleju, przypraw. Różne mąki. Koszt 1 kg
gotowej mieszanki, to około 0,80 zł.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/





Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-25 22:34:52 - E.

Jan Werbiński pisze:

> To teraz weź mąkę, drożdże (zakwas) sól i zrób jeszcze lepszy chleb 5x
> taniej. Możesz też dodać ziaren, oleju, przypraw. Różne mąki. Koszt 1 kg
> gotowej mieszanki, to około 0,80 zł.
>

Próbowałam. Z mąki pszennej, szymanowskiej, z domieszką żytnej, z
otrębami... jakoś nie bardzo mi smakował.

E.



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-25 22:50:06 - Jan Werbiński

Użytkownik E. napisał w wiadomości
news:hthcbt$g9u$1@news.net.icm.edu.pl...
> Jan Werbiński pisze:
>
>> To teraz weź mąkę, drożdże (zakwas) sól i zrób jeszcze lepszy chleb 5x
>> taniej. Możesz też dodać ziaren, oleju, przypraw. Różne mąki. Koszt 1 kg
>> gotowej mieszanki, to około 0,80 zł.
>>
>
> Próbowałam. Z mąki pszennej, szymanowskiej, z domieszką żytnej, z
> otrębami... jakoś nie bardzo mi smakował.

Najprościej zacznij od samej pszennej, bez żytniej. Pamiętam jak dla wprawy
zrobiłem ciasto drożdżowe na buły z zamiarem wyrzucenia go po upieczeniu.
Nic nie wyrzuciłem. :-)
Zrób bułki, mniejsze i łatwiejsze.
Żytni jest trudniejszy, bo źle się urabia itp. Na zakwasie jeszcze inaczej,
bo już się rozlewa i trzeba foremkę. Ale da się zrobić.
W planach mam nauczyć się pizzy i upieczenie pumpernikla.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/





Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-25 23:48:53 - Ikselka

Dnia Tue, 25 May 2010 22:50:06 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

> Żytni jest trudniejszy, bo źle się urabia itp.

Mało tego: obligatoryjnie do pieczenia z użyciem mąki żytniej należy używać
zakwasu (lub np mleka zsiadłego itp) oprócz drożdży, ponieważ skrobia
żytnia nie rozkleja się bez kwasu mlekowego i jest szkodliwa, a
przynajmniej ciężkostrawna, no i jakosć pieczywa jest zła... Ach, już
kiedyś o tym tutaj pisałam.




Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-26 05:58:56 - Panslavista

Ikselka wrote:

> Dnia Tue, 25 May 2010 22:50:06 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Żytni jest trudniejszy, bo źle się urabia itp.
>
> Mało tego: obligatoryjnie do pieczenia z użyciem mąki żytniej należy
> używać zakwasu (lub np mleka zsiadłego itp) oprócz drożdży, ponieważ
> skrobia żytnia nie rozkleja się bez kwasu mlekowego i jest szkodliwa, a
> przynajmniej ciężkostrawna, no i jakosć pieczywa jest zła... Ach, już
> kiedyś o tym tutaj pisałam.

Można dodać żuru lub wręcz całości ze słoika, prócz tej łyżki na zaczyn
kolejnego.



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-26 10:47:03 - Ikselka

Dnia Wed, 26 May 2010 05:58:56 +0200, Panslavista napisał(a):

> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Tue, 25 May 2010 22:50:06 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>
>>> Żytni jest trudniejszy, bo źle się urabia itp.
>>
>> Mało tego: obligatoryjnie do pieczenia z użyciem mąki żytniej należy
>> używać zakwasu (lub np mleka zsiadłego itp) oprócz drożdży, ponieważ
>> skrobia żytnia nie rozkleja się bez kwasu mlekowego i jest szkodliwa, a
>> przynajmniej ciężkostrawna, no i jakosć pieczywa jest zła... Ach, już
>> kiedyś o tym tutaj pisałam.
>
> Można dodać żuru lub wręcz całości ze słoika, prócz tej łyżki na zaczyn
> kolejnego.

Tak najczęściej robię - wykorzystuję to gęste z żuru.




Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-26 09:08:22 - krys

Ikselka wrote:

> Dnia Tue, 25 May 2010 22:50:06 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Żytni jest trudniejszy, bo źle się urabia itp.
>
> Mało tego: obligatoryjnie do pieczenia z użyciem mąki żytniej należy
> używać zakwasu (lub np mleka zsiadłego itp) oprócz drożdży,

Drożdże są zupełnie zbędne w tym towarzystwie. Mąka pszenna ( jak
najgorsza, znaczy nie 480, tylko np. 550) prawie pół na pół z żytnią. Ale
jak sobie radzi automat z takim chlebem, to pojęcia nie mam.
J.



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-25 22:52:16 - Jan Werbiński

Użytkownik E. napisał w wiadomości
news:hthcbt$g9u$1@news.net.icm.edu.pl...
> Próbowałam. Z mąki pszennej, szymanowskiej, z domieszką żytnej, z
> otrębami... jakoś nie bardzo mi smakował.

Pamiętaj, że wiele rzeczy bardzo smakuje dlatego, że jest w nich olbrzymia
ilość wszelkich E - konserwantów i ulepszaczy..
One oszukują Twój smak, a Ty naiwnie dajesz się oszukać.

Moje pożywienie jest w 99% bez konserwantów i ulepszaczy.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/





Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-25 23:49:48 - Ikselka

Dnia Tue, 25 May 2010 22:52:16 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

> Użytkownik E. napisał w wiadomości
> news:hthcbt$g9u$1@news.net.icm.edu.pl...
>> Próbowałam. Z mąki pszennej, szymanowskiej, z domieszką żytnej, z
>> otrębami... jakoś nie bardzo mi smakował.
>
> Pamiętaj, że wiele rzeczy bardzo smakuje dlatego, że jest w nich olbrzymia
> ilość wszelkich E - konserwantów i ulepszaczy..
> One oszukują Twój smak, a Ty naiwnie dajesz się oszukać.

Dokładnie.

> Moje pożywienie jest w 99% bez konserwantów i ulepszaczy.

Moje też. Ale to kosztuje sporo pracy w dziedzinie, którą ja akurat też
lubię.




Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-25 23:46:51 - Ikselka

Dnia Tue, 25 May 2010 22:34:52 +0200, E. napisał(a):

> Jan Werbiński pisze:
>
>> To teraz weź mąkę, drożdże (zakwas) sól i zrób jeszcze lepszy chleb 5x
>> taniej. Możesz też dodać ziaren, oleju, przypraw. Różne mąki. Koszt 1 kg
>> gotowej mieszanki, to około 0,80 zł.
>>
>
> Próbowałam. Z mąki pszennej, szymanowskiej, z domieszką żytnej, z
> otrębami... jakoś nie bardzo mi smakował.
>


Powtarzam: bo bez polepszaczy. One są wszędzie. Inaczej byc nie może, skoro
z mieszanki wychodzi chlebek każdemu :-)
Trzeba po prostu się nauczyć piec chleb - inaczej albo będziesz skazana na
kupny, albo na mieszanki (czyli i tu, i tu - polepszacze).




Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-26 13:48:04 - E.

Ikselka pisze:
>
>
> Powtarzam: bo bez polepszaczy. One są wszędzie. Inaczej byc nie może, skoro
> z mieszanki wychodzi chlebek każdemu :-)
> Trzeba po prostu się nauczyć piec chleb - inaczej albo będziesz skazana na
> kupny, albo na mieszanki (czyli i tu, i tu - polepszacze).
>

Rzecz w tym, że w rodzinie niejadków jedzenie musi byc na prawdę
smaczne. Z reguły nie używam polepszaczy, veget, ani potraw z paczki,
ale z chlebem ustąpiłam.
Po pół roku prób z różnymi przepisami wybieram jednak gotową mieszankę.

E.



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-28 22:15:57 - medea

E. pisze:

> Rzecz w tym, że w rodzinie niejadków jedzenie musi byc na prawdę
> smaczne. Z reguły nie używam polepszaczy, veget, ani potraw z paczki,
> ale z chlebem ustąpiłam.
> Po pół roku prób z różnymi przepisami wybieram jednak gotową mieszankę.

A takie coś próbowałaś?

0,5kg mąki pszennej
0,5 kostki drożdży (5 dag)
0,5l ciepłej wody
1 jajo całe
8 łyżek otrąb pszennych lub żytnich
trochę startego ostrego żółtego sera
sól do smaku

Wrzucić wszystko do miski i wymieszać, na końcu można dodać orzechy,
śliwki lub inne dodatki i porządnie wyrobić (ja to robię mikserem).
Przelać do formy i zostawić do wyrośnięcia na około 0,5 godz. Polać z
wierzchu wodą lub mlekiem i piec w 180st.C około 1 godz.

Może to nie jest typowy chleb, ale świetnie spełnia jego rolę. No i
udaje się nawet takiemu laikowi w pieczeniu chleba jakim ja jestem.

Ewa



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-28 23:04:07 - Qrczak

Dnia 2010-05-28 22:15, niebożę medea wychynęło i cichym głosikiem ryknęło:
>
> Ewa

Ewa!!!!!!
:-D

Qra



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-28 23:06:20 - Paulinka

Qrczak pisze:
> Dnia 2010-05-28 22:15, niebożę medea wychynęło i cichym głosikiem ryknęło:
>>
>> Ewa
>
> Ewa!!!!!!
> :-D

Wracaj. Jak Boga kocham! Chcesz ukatrupić psp?!
--

Paulinka



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-28 23:36:33 - medea

Paulinka pisze:

> Wracaj. Jak Boga kocham! Chcesz ukatrupić psp?!

E tam, świetnie sobie radzicie. :)

Ewa



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-28 23:38:10 - Paulinka

medea pisze:
> Paulinka pisze:
>
>> Wracaj. Jak Boga kocham! Chcesz ukatrupić psp?!
>
> E tam, świetnie sobie radzicie. :)

Mam Ci obciach zrobić i Cię wywołać?


--

Paulinka



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-28 23:51:54 - medea

Paulinka pisze:
> medea pisze:
>> Paulinka pisze:
>>
>>> Wracaj. Jak Boga kocham! Chcesz ukatrupić psp?!
>>
>> E tam, świetnie sobie radzicie. :)
>
> Mam Ci obciach zrobić i Cię wywołać?

Zajrzałam. Widzę, że posty przyrastają w normalnym tempie, więc
ukatrupienie nie grozi. Nie mam zamiaru się w to znowu wciągać. Serio.
Dobrze mi z tym.

Ewa



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-29 00:09:03 - Paulinka

medea pisze:
> Paulinka pisze:
>> medea pisze:
>>> Paulinka pisze:
>>>
>>>> Wracaj. Jak Boga kocham! Chcesz ukatrupić psp?!
>>>
>>> E tam, świetnie sobie radzicie. :)
>>
>> Mam Ci obciach zrobić i Cię wywołać?
>
> Zajrzałam. Widzę, że posty przyrastają w normalnym tempie, więc
> ukatrupienie nie grozi. Nie mam zamiaru się w to znowu wciągać. Serio.
> Dobrze mi z tym.

Rozumiem i szanuje.

Paulinka



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-29 00:24:26 - Ikselka

Dnia Fri, 28 May 2010 23:38:10 +0200, Paulinka napisał(a):

> medea pisze:
>> Paulinka pisze:
>>
>>> Wracaj. Jak Boga kocham! Chcesz ukatrupić psp?!
>>
>> E tam, świetnie sobie radzicie. :)
>
> Mam Ci obciach zrobić i Cię wywołać?

Ależ medea żyje!

;-PPP




Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-29 00:23:49 - Ikselka

Dnia Fri, 28 May 2010 23:06:20 +0200, Paulinka napisał(a):

> (...)Chcesz ukatrupić psp?!

Zmieniłaś nick?!
;-PPP




Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-28 23:35:37 - medea

Qrczak pisze:
> Dnia 2010-05-28 22:15, niebożę medea wychynęło i cichym głosikiem ryknęło:
>>
>> Ewa
>
> Ewa!!!!!!
> :-D
>
> Qra

Hej! :)

Żyję, żyję, ale od narkotyków trzymam się wciąż z daleka. ;)

Ewa



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-29 07:31:29 - Qrczak

Dnia 2010-05-28 23:35, niebożę medea wychynęło i cichym głosikiem ryknęło:
> Qrczak pisze:
>> Dnia 2010-05-28 22:15, niebożę medea wychynęło i cichym głosikiem
>> ryknęło:
>>>
>>> Ewa
>>
>> Ewa!!!!!!
>> :-D
>>
>> Qra
>
> Hej! :)
>
> Żyję, żyję, ale od narkotyków trzymam się wciąż z daleka. ;)

To wróć na dzieci chociaż. Tam cisza, spokój, wiatr tylko hula. No i
Eulalka wpadła.

Qra



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-29 22:58:33 - medea

Qrczak pisze:

> To wróć na dzieci chociaż.

Na pewno zajrzę (choć nie za często, bo mnie jeszcze tam znajdą ;) ), bo
moja zgaga zdecydowała się w końcu na zielone przedszkole, więc będę
potrzebowała profesjonalnego wsparcia od 7.06. W przeciwnym razie nie
wiem, jak to zniosę.

> Tam cisza, spokój, wiatr tylko hula.

Przeziębić się można.

> No i
> Eulalka wpadła.

To wypada pogratulować. ;)

Ewa
PS: Natomiast wszelkie prywatne umowy z mojej strony w razie czego aktualne.



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-29 10:19:07 - E.

medea pisze:
> E. pisze:
>
>> Rzecz w tym, że w rodzinie niejadków jedzenie musi byc na prawdę
>> smaczne. Z reguły nie używam polepszaczy, veget, ani potraw z paczki,
>> ale z chlebem ustąpiłam.
>> Po pół roku prób z różnymi przepisami wybieram jednak gotową mieszankę.
>
> A takie coś próbowałaś?
>
> 0,5kg mąki pszennej
> 0,5 kostki drożdży (5 dag)
> 0,5l ciepłej wody
> 1 jajo całe
> 8 łyżek otrąb pszennych lub żytnich
> trochę startego ostrego żółtego sera
> sól do smaku
>
> Wrzucić wszystko do miski i wymieszać, na końcu można dodać orzechy,
> śliwki lub inne dodatki i porządnie wyrobić (ja to robię mikserem).
> Przelać do formy i zostawić do wyrośnięcia na około 0,5 godz. Polać z
> wierzchu wodą lub mlekiem i piec w 180st.C około 1 godz.
>
> Może to nie jest typowy chleb, ale świetnie spełnia jego rolę. No i
> udaje się nawet takiemu laikowi w pieczeniu chleba jakim ja jestem.

A dziękuję - spróbuję.

E.



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-26 05:52:27 - Panslavista

E. wrote:

> Jan Werbiński pisze:
>
>> To teraz weź mąkę, drożdże (zakwas) sól i zrób jeszcze lepszy chleb 5x
>> taniej. Możesz też dodać ziaren, oleju, przypraw. Różne mąki. Koszt 1 kg
>> gotowej mieszanki, to około 0,80 zł.
>>
>
> Próbowałam. Z mąki pszennej, szymanowskiej, z domieszką żytnej, z
> otrębami... jakoś nie bardzo mi smakował.
>
> E.

Sprawa polega na jakości ziarna, jego suszeniu, przechowywaniu itd.
Podobnie z mąką jak mielona i przechowywana. Jeżeli kupujesz prosto z młyna
ze świeżego przemiału i masz zaufanie do młynarza to masz świeżą i dobrą
mąkę. Wielu ludzi zaskakuje smak i zapach zupełnie naturalnych świeżych
produktów - przeżywaja szok w zetknięciu z nimi i niueraz im źle takie
produkty pachna i smakują na początku bo są INNE...
Jeżeli ktoś przez całe swoje życie dostawał paszę a nie jedzenie...



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-26 10:45:57 - Ikselka

Dnia Wed, 26 May 2010 05:52:27 +0200, Panslavista napisał(a):

> Wielu ludzi zaskakuje smak i zapach zupełnie naturalnych świeżych
> produktów - przeżywaja szok w zetknięciu z nimi i niueraz im źle takie
> produkty pachna i smakują na początku bo są INNE...

Dokładnie. Po paszy prawdziwe jedzenie moze się nienawykłym wydawać
niesmaczne - smaczność lub niesmaczność to tylko przyzwyczajenia.




Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-06-24 22:16:28 - Barbara K.

Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
news:4bfc9b2f$0$19179$65785112@news.neostrada.pl...
> Sprawa polega na jakości ziarna, jego suszeniu, przechowywaniu itd.
> Podobnie z mąką jak mielona i przechowywana. Jeżeli kupujesz prosto z
> młyna
> ze świeżego przemiału i masz zaufanie do młynarza to masz świeżą i dobrą
> mąkę. Wielu ludzi zaskakuje smak i zapach zupełnie naturalnych świeżych
> produktów - przeżywaja szok w zetknięciu z nimi i niueraz im źle takie
> produkty pachna i smakują na początku bo są INNE...
> Jeżeli ktoś przez całe swoje życie dostawał paszę a nie jedzenie...

Podobno do mąki często dodawane jest wapno dla wybielenia, ale też tego nie
pisza na opakowaniu...
Ja ostatnio kupuję mąkę w młynie i piekę domowy chleb. Na początku był to
tylko drożdżowy, a teraz na zakwasie. Żaden kupny nie pobije smaku tego
domowego z dobrej mąki...

Pozdrawiam
B.




Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-08-09 22:03:10 - Jan Werbiński

Użytkownik Barbara K. napisał w wiadomości
news:i00ee9$h73$1@news.onet.pl...
> Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
> news:4bfc9b2f$0$19179$65785112@news.neostrada.pl...
>> Sprawa polega na jakości ziarna, jego suszeniu, przechowywaniu
>> itd.
>> Podobnie z mąką jak mielona i przechowywana. Jeżeli kupujesz prosto z
>> młyna
>> ze świeżego przemiału i masz zaufanie do młynarza to masz świeżą i dobrą
>> mąkę. Wielu ludzi zaskakuje smak i zapach zupełnie naturalnych świeżych
>> produktów - przeżywaja szok w zetknięciu z nimi i niueraz im źle takie
>> produkty pachna i smakują na początku bo są INNE...
>> Jeżeli ktoś przez całe swoje życie dostawał paszę a nie
>> jedzenie...
>
> Podobno do mąki często dodawane jest wapno dla wybielenia, ale też tego
> nie pisza na opakowaniu...
> Ja ostatnio kupuję mąkę w młynie i piekę domowy chleb. Na początku był to
> tylko drożdżowy, a teraz na zakwasie. Żaden kupny nie pobije smaku tego
> domowego z dobrej mąki...

Co myślisz o kupnie własnego młynka za 220 euro i kupowaniu ziarna? Zawsze
świeża mąka.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/





Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-25 23:44:15 - Ikselka

Dnia Tue, 25 May 2010 22:27:15 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

> To teraz weź mąkę, drożdże (zakwas) sól i zrób jeszcze lepszy chleb 5x
> taniej. Możesz też dodać ziaren, oleju, przypraw. Różne mąki. Koszt 1 kg
> gotowej mieszanki, to około 0,80 zł.

I bez polepszaczy, które w gotowych mieszankach SĄ, choć ich nie ma w
spisie składników, podobnie jak w składzie Cukru nie ma antyzbrylaczy i
innych środków, które tam SĄ, ba, w ogóle na opakowaniach Cukru nie ma
podanego składu :-/




Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-26 05:56:21 - Panslavista

Ikselka wrote:

> Dnia Tue, 25 May 2010 22:27:15 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> To teraz weź mąkę, drożdże (zakwas) sól i zrób jeszcze lepszy chleb 5x
>> taniej. Możesz też dodać ziaren, oleju, przypraw. Różne mąki. Koszt 1 kg
>> gotowej mieszanki, to około 0,80 zł.
>
> I bez polepszaczy, które w gotowych mieszankach SĄ, choć ich nie ma w
> spisie składników, podobnie jak w składzie Cukru nie ma antyzbrylaczy i
> innych środków, które tam SĄ, ba, w ogóle na opakowaniach Cukru nie ma
> podanego składu :-/

Dlatego dawniej cukier sprzedawano na głowy, choć można było kupić też na
wagę - sprzedawca odrąbywał z głowy cukru kawałek i ważył. I to było
zdrowsze...



Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-26 08:56:29 - Misiek


Użytkownik Jan Werbiński napisał w wiadomości
news:4bfc32a9$0$2590$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik E. napisał w wiadomości
> news:hthbl0$eug$1@news.net.icm.edu.pl...
>> Zaeksperymentowałam wczoraj z mieszankami do wypieku chleba z Lidla i...
>> Miła niespodzianka - chlebek wyrósł pięknie, w smaku super. Wczoraj
>> piekłam rustykalny, dziś ciabattę - oba smaczne. Lepsze od tych, które
>> kupowałam wcześniej w Realu i tańsze - mieszanka zawiera drożdże.
>> Polecam.
>
> To teraz weź mąkę, drożdże (zakwas) sól i zrób jeszcze lepszy chleb 5x
> taniej. Możesz też dodać ziaren, oleju, przypraw. Różne mąki. Koszt 1 kg
> gotowej mieszanki, to około 0,80 zł.
>
> --

0,80 zl?
ciekawe skad taka tania make wezmiesz...
Mąka pszenna poznańska 1kg
w 1 sklepie w cenie 1,66zł




Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-26 12:20:44 - Jan Werbiński

Użytkownik Misiek napisał w wiadomości
news:4bfcc615$0$17093$65785112@news.neostrada.pl...
> 0,80 zl?
> ciekawe skad taka tania make wezmiesz...
> Mąka pszenna poznańska 1kg
> w 1 sklepie w cenie 1,66zł

30 kg mąki żytniej w młynie w Nowogrodzie Bobrzańskim około 24 zł.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/





Re: Chleb - mieszanka do automatu

2010-05-27 13:35:52 - Piotr

Użytkownik Misiek napisał w wiadomości
news:4bfcc615$0$17093$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik Jan Werbiński napisał w wiadomości
> news:4bfc32a9$0$2590$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik E. napisał w wiadomości
>> news:hthbl0$eug$1@news.net.icm.edu.pl...
>>> Zaeksperymentowałam wczoraj z mieszankami do wypieku chleba z Lidla i...
>>> Miła niespodzianka - chlebek wyrósł pięknie, w smaku super. Wczoraj
>>> piekłam rustykalny, dziś ciabattę - oba smaczne. Lepsze od tych, które
>>> kupowałam wcześniej w Realu i tańsze - mieszanka zawiera drożdże.
>>> Polecam.
>> To teraz weź mąkę, drożdże (zakwas) sól i zrób jeszcze lepszy chleb 5x
>> taniej. Możesz też dodać ziaren, oleju, przypraw. Różne mąki. Koszt 1 kg
>> gotowej mieszanki, to około 0,80 zł.
>> --
> 0,80 zl?
> ciekawe skad taka tania make wezmiesz...
> Mąka pszenna poznańska 1kg
> w 1 sklepie w cenie 1,66zł

w tesko i biedronce bez problemu




Re: Chleb - mieszanka do automatu

2011-11-12 15:47:53 - krys

Piotr wrote:

>> 0,80 zl?
>> ciekawe skad taka tania make wezmiesz...
>> Mąka pszenna poznańska 1kg
>> w 1 sklepie w cenie 1,66zł
>
> w tesko i biedronce bez problemu

W Biedronce to ja raz mąkę kupiłam. To był pierwszy i ostatni raz. Od tamtej
pory bacznie się przyglądam składowi na opakowaniach tańszej mąki;-)
Podobno w młynach można kupić mąkę taniej, ale ja akurat mieszkam w okolicy,
gdzie młynów jak na lekarstwo i to homeopatyczne.
J.




Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS