Kociołek żeliwny

Feahisim Data ostatniej zmiany: 2010-09-28 00:44:00

Kociołek żeliwny

2010-09-27 12:02:12 - Feahisim

Mam pytanie do znawców tematu.
Chciałbym nabyć taki kociołek wielkości około 3-4 litrów. W ofertach
pojawiają się różne opisy: emaliowany, oksydowany, czerniony, z powłoka
tytanową.
Czyn się kierować przy zakupie, które z wymienionych powłok są handlowym
bajerem, a które użytecznym standardem?

Feah




Re: Kociołek żeliwny

2010-09-27 12:28:08 - Jan Werbiński

Żeliwo najlepsze jest gołe. Myjesz to w wodzie, a nie zmywarce i
konserwujesz olejem roślinnym ścierając nadmiar na sucho. Możesz też
poczernić poprzez natarcie olejem, wytarcie do sucha i wypalenie w
piekarniku.
Wczuwając się w bełkot marketingowy powiedzialbym że oksydowany i czerniony
to to samo. Powłoka tytanowa - gdyby była z prawdziwego tytanu, to
absolutnie nie widzę żadnych jej zalet poza zatrzymaniem korozji. Zwykle
tytanu w niej nie ma i jest to powłoka teflonowa z bełkotem marketingowym,
co w tego typu kociołkach jest bez sensu moim zdaniem. Posiadam tytanowe
sztućce turystyczne i ich cena jest zaporowa. Nie mają żadnych zalet w
normalnej kuchni.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/




Re: Kociołek żeliwny

2010-09-28 00:31:53 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik Jan Werbiński napisał:
> Żeliwo najlepsze jest gołe. Myjesz to w wodzie, a nie zmywarce i
> konserwujesz olejem roślinnym ścierając nadmiar na sucho. Możesz też
> poczernić poprzez natarcie olejem, wytarcie do sucha i wypalenie w
> piekarniku.

W gołym żeliwie to nawet bigosu ie ugotujesz bo sczernieje.
Od środka kociołek żeliwny musi być albo pobielony cyną (spożywczą czyli
co najmniej czterodziewiątkową z atestem spożywczym) albo emaliowany.
Patenty z tytanem to nowe wynalazki - jak dać milimetr tytanu to niech
będzie ale jak go plazmowo napylić to równie dobrze trzy zdrowaśki można
zmówić - ta sama skuteczność. A raczej plazmowo napylają.

Od zewnątrz kociołek może być po prostu oksydowany, niekoniecznie
alkalicznie, może być po prostu ogniowo (zagrzać do 250 stopni Celsjusza
i olejem roślinnym posmarować). Byle za szybko rudego nie łapał, i tak w
ogniu się okopci i osmali.

--
Darek




Re: Kociołek żeliwny

2010-09-28 02:52:03 - Jan Werbiński

Użytkownik Dariusz K. Ładziak napisał w
wiadomości news:4ca11b60$0$21004
W gołym żeliwie to nawet bigosu ie ugotujesz bo sczernieje.
-----------

Nie nawet, a tylko.


--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/




Re: Kociołek żeliwny

2010-09-28 06:59:41 - Panslavista

Jan Werbiński wrote in message
news:4ca13c35$0$21008$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik Dariusz K. Ładziak napisał w
> wiadomości news:4ca11b60$0$21004
> W gołym żeliwie to nawet bigosu ie ugotujesz bo sczernieje.
> -----------
>
> Nie nawet, a tylko.

Nie tylko, wszystkiego, co kwaśne.





Re: Kociołek żeliwny

2010-09-28 10:48:00 - Jan Werbiński

Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
news:4ca1764a$0$20989$65785112@news.neostrada.pl...
> Jan Werbiński wrote in message
> news:4ca13c35$0$21008$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik Dariusz K. Ładziak napisał
>> w wiadomości news:4ca11b60$0$21004
>> W gołym żeliwie to nawet bigosu ie ugotujesz bo sczernieje.
>> -----------
>>
>> Nie nawet, a tylko.
>
> Nie tylko, wszystkiego, co kwaśne.

Tylko tego co kwaśne.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/




Re: Kociołek żeliwny

2010-09-27 12:59:14 - Panslavista


Feahisim wrote in message
news:i7pq3c$dtv$1@inews.gazeta.pl...
> Mam pytanie do znawców tematu.
> Chciałbym nabyć taki kociołek wielkości około 3-4 litrów. W ofertach
> pojawiają się różne opisy: emaliowany, oksydowany, czerniony, z powłoka
> tytanową.
> Czyn się kierować przy zakupie, które z wymienionych powłok są handlowym
> bajerem, a które użytecznym standardem?
>
> Feah

Nie rozumiem nazwy oksydowany żeliwny, ponieważ oksydowana może być stal
(nazywają np. patelnie ze stali niebieskiej). Prawdopodobnie ktoś pomylił to
z czernieniem, a ten zabieg jest nawęglaniem.
Ze względów użytkowych lepszy jest kociołek emaliowany, wymaga on jednak
ostrożności w obchodzeniu się - nie uderzaniu, nie wlewaniu do gorącego
zimnej wody, która powodowałaby nagły skurcz przyczyniający sie do pękania i
odpryskiwania emalii. Najlepszym jednak byłby kociołek z warstwą ceramiki
krzemowej.





Re: Kociołek żeliwny

2010-09-27 18:29:14 - kogutek

>
> Feahisim wrote in message
> news:i7pq3c$dtv$1@inews.gazeta.pl...
> > Mam pytanie do znawców tematu.
> > Chciałbym nabyć taki kociołek wielkości około 3-4 litrów. W ofertach
> > pojawiają się różne opisy: emaliowany, oksydowany, czerniony, z powłoka
> > tytanową.
> > Czyn się kierować przy zakupie, które z wymienionych powłok są handlowym
> > bajerem, a które użytecznym standardem?
> >
> > Feah
>
>    Nie rozumiem nazwy oksydowany żeliwny, ponieważ oksydowana może być stal
> (nazywają np. patelnie ze stali niebieskiej). Prawdopodobnie ktoś pomylił to
> z czernieniem, a ten zabieg jest nawęglaniem.
> Ze względów użytkowych lepszy jest kociołek emaliowany, wymaga on jednak
> ostrożności w obchodzeniu się - nie uderzaniu, nie wlewaniu do gorącego
> zimnej wody, która powodowałaby nagły skurcz przyczyniający sie do pękania i
> odpryskiwania emalii. Najlepszym jednak byłby kociołek z warstwą ceramiki
> krzemowej.
>
>
Nawęglanie to proces fizyczny. Celem stosowania jest wytworzenie na powierzchni
stali niskiej jakości warstwy o wysokiej twardości. Powoduje to wzrost
wytrzymałości na ścieranie i jednocześnie wzrost wytrzymałości elementu
nawęglanego. Podstawowym składnikiem każdej emalii jest piasek. Krzem znaczy
się. Ceramika to coś innego. W kuchni używa się ceramiki o czerepie gładkim.
Nie masz pojęcia to nie pisz. Albo pisz do ikselki. Podobny poziom intelektualny
reprezentujecie to i się dogadacie na poziomie płyty chodnikowej.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: niusy.onet.pl



Re: Kociołek żeliwny

2010-09-27 19:08:35 - Panslavista

kogutek wrote in message
news:7d75.0000077e.4ca0c65a@newsgate.onet.pl...
>>
>> Feahisim wrote in message
>> news:i7pq3c$dtv$1@inews.gazeta.pl...
>> > Mam pytanie do znawców tematu.
>> > Chciałbym nabyć taki kociołek wielkości około 3-4 litrów. W ofertach
>> > pojawiają się różne opisy: emaliowany, oksydowany, czerniony, z powłoka
>> > tytanową.
>> > Czyn się kierować przy zakupie, które z wymienionych powłok są
>> > handlowym
>> > bajerem, a które użytecznym standardem?
>> >
>> > Feah
>>
>> Nie rozumiem nazwy oksydowany żeliwny, ponieważ oksydowana może być stal
>> (nazywają np. patelnie ze stali niebieskiej). Prawdopodobnie ktoś pomylił
>> to
>> z czernieniem, a ten zabieg jest nawęglaniem.
>> Ze względów użytkowych lepszy jest kociołek emaliowany, wymaga on jednak
>> ostrożności w obchodzeniu się - nie uderzaniu, nie wlewaniu do gorącego
>> zimnej wody, która powodowałaby nagły skurcz przyczyniający sie do
>> pękania i
>> odpryskiwania emalii. Najlepszym jednak byłby kociołek z warstwą ceramiki
>> krzemowej.
>>
>>
> Nawęglanie to proces fizyczny. Celem stosowania jest wytworzenie na
> powierzchni
> stali niskiej jakości warstwy o wysokiej twardości. Powoduje to wzrost
> wytrzymałości na ścieranie i jednocześnie wzrost wytrzymałości elementu
> nawęglanego. Podstawowym składnikiem każdej emalii jest piasek. Krzem
> znaczy
> się. Ceramika to coś innego. W kuchni używa się ceramiki o czerepie
> gładkim.
> Nie masz pojęcia to nie pisz. Albo pisz do ikselki. Podobny poziom
> intelektualny
> reprezentujecie to i się dogadacie na poziomie płyty chodnikowej.

Nie grzeb się pod płytą obleńcu. Nie rozróżniasz emalii (szkła) od
porcelany.





Re: Kociołek żeliwny

2010-09-27 19:14:28 - Jan Werbiński

Użytkownik kogutek napisał w wiadomości
news:7d75.0000077e.4ca0c65a@newsgate.onet.pl...
> Nie masz pojęcia to nie pisz. Albo pisz do ikselki. Podobny poziom
> intelektualny
> reprezentujecie to i się dogadacie na poziomie płyty chodnikowej.

ROTFL!

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/




Re: Kociołek żeliwny

2010-09-28 00:33:10 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik Jan Werbiński napisał:
> Użytkownik kogutek napisał w wiadomości
> news:7d75.0000077e.4ca0c65a@newsgate.onet.pl...
>> Nie masz pojęcia to nie pisz. Albo pisz do ikselki. Podobny poziom
>> intelektualny
>> reprezentujecie to i się dogadacie na poziomie płyty chodnikowej.
>
> ROTFL!

Do kwadratu - i Panslawista i ty próbujecie dyskusji z technologami...

--
Darek




Re: Kociołek żeliwny

2010-09-28 00:44:00 - Panslavista


Dariusz K. Ładziak wrote in message
news:4ca11bae$0$21004$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik Jan Werbiński napisał:
> Użytkownik kogutek napisał w wiadomości
> news:7d75.0000077e.4ca0c65a@newsgate.onet.pl...
>> Nie masz pojęcia to nie pisz. Albo pisz do ikselki. Podobny poziom
>> intelektualny
>> reprezentujecie to i się dogadacie na poziomie płyty chodnikowej.
>
> ROTFL!

Do kwadratu - i Panslawista i ty próbujecie dyskusji z technologami...

--
Darek

Macanie macantów.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS