Czemu beszamel/biały sos się nie zapiekł?

Tomasz Piasecki Data ostatniej zmiany: 2010-10-10 19:39:23

Czemu beszamel/biały sos się nie zapiekł?

2010-10-10 16:05:43 - Tomasz Piasecki

Witajcie!
Zrobiłem wczoraj musakę (pycha!), z tym że wyszła nie do końca dobrze. Na
wierzchu powinien być zpaieczony sos beszamelowy/sos biały(w zależności od
szkoły). Ja zrobiłem wedle tego przepisu:
pychotka.pl/pychotka/content/view/2205/55/
w wersji z żółtkiem i serem. Polałem po wierzchu, warstwa miała koło 1cm.
Piekłem 40 minut @190C, piekarnik elektryczny, palnik górny i dolny. Potem 5
min na funkcji grill. Niestety, po odcięciu kawałka zapiekankisos był łaskaw
się rozpłynąć i wyraźnie czuć w nim mąkę :/

Nie wiem, jak Grecy to podawali, to zawsze wszystko się trzymało w kupie. O tak:
www.tourism-rhodes.com/web/images/rodi/moussaka.jpg
Co zrobiłem źle?

Z góry dziękuję za konsultację,
TomaszPe

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> www.gazeta.pl/usenet/



Re: Czemu beszamel/biały sos się nie zapiekł?

2010-10-10 19:16:52 - Qrczak

Dnia 2010-10-10 16:05, niebożę Tomasz Piasecki wylazło do ludzi i marudzi:
> Witajcie!
> Zrobiłem wczoraj musakę (pycha!), z tym że wyszła nie do końca dobrze. Na
> wierzchu powinien być zpaieczony sos beszamelowy/sos biały(w zależności od
> szkoły). Ja zrobiłem wedle tego przepisu:
> pychotka.pl/pychotka/content/view/2205/55/
> w wersji z żółtkiem i serem. Polałem po wierzchu, warstwa miała koło 1cm.
> Piekłem 40 minut @190C, piekarnik elektryczny, palnik górny i dolny. Potem 5
> min na funkcji grill. Niestety, po odcięciu kawałka zapiekankisos był łaskaw
> się rozpłynąć i wyraźnie czuć w nim mąkę :/
>
> Nie wiem, jak Grecy to podawali, to zawsze wszystko się trzymało w kupie. O tak:
> www.tourism-rhodes.com/web/images/rodi/moussaka.jpg
> Co zrobiłem źle?

1/ Sos niedogotowany.
2/ Sos za rzadki.

Qra




Re: Czemu beszamel/biały sos się nie zapiekł?

2010-10-10 19:18:47 - Ikselka

Dnia Sun, 10 Oct 2010 19:16:52 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2010-10-10 16:05, niebożę Tomasz Piasecki wylazło do ludzi i marudzi:
>> Witajcie!
>> Zrobiłem wczoraj musakę (pycha!), z tym że wyszła nie do końca dobrze. Na
>> wierzchu powinien być zpaieczony sos beszamelowy/sos biały(w zależności od
>> szkoły). Ja zrobiłem wedle tego przepisu:
>> pychotka.pl/pychotka/content/view/2205/55/
>> w wersji z żółtkiem i serem. Polałem po wierzchu, warstwa miała koło 1cm.
>> Piekłem 40 minut @190C, piekarnik elektryczny, palnik górny i dolny. Potem 5
>> min na funkcji grill. Niestety, po odcięciu kawałka zapiekankisos był łaskaw
>> się rozpłynąć i wyraźnie czuć w nim mąkę :/
>>
>> Nie wiem, jak Grecy to podawali, to zawsze wszystko się trzymało w kupie. O tak:
>> www.tourism-rhodes.com/web/images/rodi/moussaka.jpg
>> Co zrobiłem źle?
>
> 1/ Sos niedogotowany.
> 2/ Sos za rzadki.
>
> Qra

Typuję 2/.




Re: Czemu beszamel/biały sos się nie zapiekł?

2010-10-10 21:40:38 - Panslavista

Qrczak wrote in message news:i8sse4$jf4$1@news.onet.pl...
> Dnia 2010-10-10 16:05, niebożę Tomasz Piasecki wylazło do ludzi i marudzi:
>> Witajcie!
>> Zrobiłem wczoraj musakę (pycha!), z tym że wyszła nie do końca dobrze. Na
>> wierzchu powinien być zpaieczony sos beszamelowy/sos biały(w zależności
>> od
>> szkoły). Ja zrobiłem wedle tego przepisu:
>> pychotka.pl/pychotka/content/view/2205/55/
>> w wersji z żółtkiem i serem. Polałem po wierzchu, warstwa miała koło 1cm.
>> Piekłem 40 minut @190C, piekarnik elektryczny, palnik górny i dolny.
>> Potem 5
>> min na funkcji grill. Niestety, po odcięciu kawałka zapiekankisos był
>> łaskaw
>> się rozpłynąć i wyraźnie czuć w nim mąkę :/
>>
>> Nie wiem, jak Grecy to podawali, to zawsze wszystko się trzymało w kupie.
>> O tak:
>> www.tourism-rhodes.com/web/images/rodi/moussaka.jpg
>> Co zrobiłem źle?
>
> 1/ Sos niedogotowany.
> 2/ Sos za rzadki.
>
> Qra

Gdzie ten TOFIK?





Re: Czemu beszamel/biały sos się nie zapiekł?

2010-10-10 19:21:58 - medea

W dniu 2010-10-10 16:05, Tomasz Piasecki pisze:
> Witajcie!
> Zrobiłem wczoraj musakę (pycha!), z tym że wyszła nie do końca dobrze. Na
> wierzchu powinien być zpaieczony sos beszamelowy/sos biały(w zależności od
> szkoły). Ja zrobiłem wedle tego przepisu:
> pychotka.pl/pychotka/content/view/2205/55/
> w wersji z żółtkiem i serem. Polałem po wierzchu, warstwa miała koło 1cm.
> Piekłem 40 minut @190C, piekarnik elektryczny, palnik górny i dolny. Potem 5
> min na funkcji grill. Niestety, po odcięciu kawałka zapiekankisos był łaskaw
> się rozpłynąć i wyraźnie czuć w nim mąkę :/

Albo sos zrobiłeś za rzadki, albo w samej zapiekance było za dużo
świeżych składników, które puściły dużo soku, np. pomidorów.
Ja zazwyczaj kiedy zapiekam coś z beszamelem, posypuję jeszcze na
wierzch serem żółtym.

Ewa



Re: Czemu beszamel/biały sos się nie zapiekł?

2010-10-10 19:39:23 - Waldemar Krzok

Tomasz Piasecki wrote:

> Witajcie!
> Zrobiłem wczoraj musakę (pycha!), z tym że wyszła nie do końca dobrze. Na
> wierzchu powinien być zpaieczony sos beszamelowy/sos biały(w zależności od
> szkoły). Ja zrobiłem wedle tego przepisu:
> pychotka.pl/pychotka/content/view/2205/55/
> w wersji z żółtkiem i serem. Polałem po wierzchu, warstwa miała koło 1cm.
> Piekłem 40 minut @190C, piekarnik elektryczny, palnik górny i dolny.
> Potem 5 min na funkcji grill. Niestety, po odcięciu kawałka
> zapiekankisos był łaskaw się rozpłynąć i wyraźnie czuć w nim mąkę :/
>
> Nie wiem, jak Grecy to podawali, to zawsze wszystko się trzymało w kupie.
> O tak: www.tourism-rhodes.com/web/images/rodi/moussaka.jpg
> Co zrobiłem źle?

Sos do zapiekanek powinien być gęsty, może mieć nawet konsystencję budyniu.
Czyli mniej mleka, więcej mąki. Aha, ja dodaję jeszcze parmezanu. W
przepisie nie ma, ale mi smakuje.

Waldek



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS