podajcie proszę SWÓJ przepis

zbigniew Data ostatniej zmiany: 2010-10-16 11:59:59

podajcie proszę SWÓJ przepis

2010-10-15 13:01:45 - zbigniew

Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.
P>




Re: podajcie proszę SWÓJ przepis

2010-10-15 17:55:37 - mal

On 15 Paź, 13:01, zbigniew wrote:
> Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.

Proszę bardzo:
3 łyżki mąki żytniej
ok.0,3 litra letniej, przegotowanej wody
1-2 ząbki czosnku

Wszystko wymieszać w słoiczku, wstrząsając. Pozostawić w cieple na 3-4
dni,
bacząc, by nie zapleśniało. Przykryć na ten czas gazą. Po ukiśnięciu
można dopiero przykrywką i przechowywać w lodówce.

To jest mała porcja. Większą można zrobić proporcjonalnie do
wymienionych składników.




Re: podajcie proszę SWÓJ przepis

2010-10-16 02:29:02 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik mal napisał:
> On 15 Paź, 13:01, zbigniew wrote:
>> Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.
>
> Proszę bardzo:
> 3 łyżki mąki żytniej
> ok.0,3 litra letniej, przegotowanej wody
> 1-2 ząbki czosnku

Jak dałem ząbek na pół litra to w ogóle kiszenie nie chciało ruszyć. Pół
ząbka to wszystko, czosnek jednak ma silne własności bakteriobójcze -
jego (i ew. chrzanu) dodatek do fermentacji mlekowej ma uniemożliwić
pracę konkurencyjnych drożdży - są delikatniejsze od bakterii kwasu
mlekowego ale przesada stopuje wszelka biologię.

Chociaż może niepotrzebnie ten ząbek rozgniotłem - w każdym razie z
czosnkiem nie przesadzać. Ja daję jeszcze parę ziaren ziela angielskiego
i trochę liści laurowych - większy albo dwa małe na pół litra. Szczypta
soli też nie zawadzi - sól jest tym czego drożdże nie lubią.

Przy kiszeniu w butelce (wygodne bo łatwo zamieszać) należy pamiętać że
w czasie kiszenia butelka musi być rozszczelniona - inaczej żurek możemy
mieć na suficie i za kołnierzem...

--
Darek




Re: podajcie proszę SWÓJ przepis

2010-10-16 12:20:01 - mal

On 16 Paź, 02:29, Dariusz K. Ładziak
wrote:
> Pół
> ząbka to wszystko, czosnek jednak ma silne własności bakteriobójcze -
> jego (i ew. chrzanu) dodatek do fermentacji mlekowej ma uniemożliwić
> pracę konkurencyjnych drożdży - są delikatniejsze od bakterii kwasu
> mlekowego ale przesada stopuje wszelka biologię.

Pewnie masz rację z tym czosnkiem. Prawdę powiedziawszy to od bardzo
dawna nie rozpoczynałam kiszenia 'od początku'. Zwykle pozostawiam na
dnie słoiczka ukiszony wcześniej osad, dolewam wody, dodaję mąkę
żytnią i czosnek i czekam.
Wstawiam jednak do lodówki, bo do następnego żurku na obiad zdąży
ukisnąć.

Taki sposób jest mniej absorbujący i nie trzeba wciąż zaglądać czy nie
ma pleśni.

W pobliskim sklepie PSS można u mnie kupić bardzo dobry zakwas na
żurek.
Zanim jednak go wykorzystam - wrzucam czosnek i czekam aż ukiśnie (2-3
dni).
Dopiero potem - gotowanie i nastawianie na następny z osadu.



Re: podajcie proszę SWÓJ przepis

2010-10-15 19:53:42 - Pan Waldek

Użytkownik zbigniew napisał w wiadomości
news:i99cao$e6s$1@news.onet.pl...
> Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.

Bierzesz mąkę, wode, czosnek i kisisz. Jak czegoś nie wiesz spytaj się Xl,
ona wszystko wie.



Re: podajcie proszę SWÓJ przepis

2010-10-15 20:12:12 - Ikselka

Dnia Fri, 15 Oct 2010 17:53:42 +0000 (UTC), Pan Waldek napisał(a):

> Użytkownik zbigniew napisał w wiadomości
> news:i99cao$e6s$1@news.onet.pl...
>> Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.
>
> Bierzesz mąkę, wode, czosnek i kisisz. Jak czegoś nie wiesz spytaj się Xl,
> ona wszystko wie.

Odeślij do kogoś, kto jest skłonny służyć na każde twoje zawołanie, bo ja
nie.




Re: podajcie proszę SWÓJ przepis

2010-10-15 21:38:54 - Pan Waldek

Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
news:o5ffrcrkohmy.voxvrwar6o3i$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 15 Oct 2010 17:53:42 +0000 (UTC), Pan Waldek napisał(a):
>
>> Użytkownik zbigniew napisał w wiadomości
>> news:i99cao$e6s$1@news.onet.pl...
>>> Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.
>>
>> Bierzesz mąkę, wode, czosnek i kisisz. Jak czegoś nie wiesz spytaj się
>> Xl,
>> ona wszystko wie.
>
> Odeślij do kogoś, kto jest skłonny służyć na każde twoje zawołanie, bo ja
> nie.
>

Oczywiście, bo starasz się być guru na wszystkich grupach.
Ale moze ty na prochach jesteś... CHGW.



Re: podajcie proszę SWÓJ przepis

2010-10-15 22:05:14 - Ikselka

Dnia Fri, 15 Oct 2010 19:38:54 +0000 (UTC), Pan Waldek napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
> news:o5ffrcrkohmy.voxvrwar6o3i$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 15 Oct 2010 17:53:42 +0000 (UTC), Pan Waldek napisał(a):
>>
>>> Użytkownik zbigniew napisał w wiadomości
>>> news:i99cao$e6s$1@news.onet.pl...
>>>> Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.
>>>
>>> Bierzesz mąkę, wode, czosnek i kisisz. Jak czegoś nie wiesz spytaj się
>>> Xl,
>>> ona wszystko wie.
>>
>> Odeślij do kogoś, kto jest skłonny służyć na każde twoje zawołanie, bo ja
>> nie.
>>
>
> Oczywiście, bo starasz się być guru na wszystkich grupach.

Na jakich wszystkich?

> Ale moze ty na prochach jesteś... CHGW.

Po prostu mam energię.




Re: podajcie proszę SWÓJ przepis

2010-10-16 11:59:59 - zbigniew


Użytkownik Pan Waldek napisał w wiadomości
news:a82ad005ae18dcaa2c035ea27bc45dbc@www.curva.com...
> Użytkownik zbigniew napisał w wiadomości
> news:i99cao$e6s$1@news.onet.pl...
>> Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.
>
> Bierzesz mąkę, wode, czosnek i kisisz. Jak czegoś nie wiesz spytaj się Xl,
> ona wszystko wie.

mam tą osobę w KF więć nie mam ochoty z nia rozmawiać, jak wielu na tej
grupie




Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS