Musaka z wątróbki

vcore Data ostatniej zmiany: 2010-11-12 01:33:34

Musaka z wątróbki

2010-11-12 01:33:34 - vcore

Musaka z wątróbki, przepis na 4 porcje:

Składniki:
- 5 dużych ziemniaków lub batatów
- 1 mały bakłażan
- 450 gram wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 1 duży pomidor lub pół szklanki pomidorów suszonych
- 2 łyżki chrzanu
- 1,5 szklanki mleka
- 3 czubate łyżki mąki
- pół ?kostki? sera mozzarella
- pół kostki masła
- 2 łyżki koncentratu lub pół szklanki przecieru pomidorowego
- świeży i/lub suszony rozmaryn
- suszona papryka słodka i ostra
- majeranek
- pieprz
- sól

Ziemniaki lub bataty i bakłażana obieramy i kroimy w plastry grubości 0,5cm, na płaskiej patelni
roztapiamy 1/3 masła i smażymy je z obu stron aż do zrumienienia. Po usmażeniu połowę plastrów
układamy na dnie keksówki i przyprawiamy a resztę odkładamy do miski.

Jedną cebulę kroimy w malutką kostkę i wrzucamy na patelnię (tą samą na której smażyliśmy wcześniej
ziemniaki i bakłażana), następnie oczyszczamy wątróbkę i również kroimy w niewielkie kawałki, a
następnie dorzucamy do cebuli, gdy wątróbka z wierzchu będzie już gotowa dorzucamy drobno pokrojone
pomidory (bez miąższu), doprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem, a następnie dusimy do czasu gdy
cebula będzie miękka a pomidory się rozpuszczą, następnie odkrywamy patelnię i czekamy aż cały
powstały sos odparuje, wtedy wszystko delikatnie podsmażamy (powinno być bardziej suche niż kleiste).

Gdy wątróbka będzie już gotowa wykładamy ją do keksówki, bezpośrednio na wcześniej ułożone ziemniaki
i za pomocą łopatki lub łyżki dociskamy, aby konsystencja była bardziej zwarta. Na wierzch układamy
resztę ziemniaków oraz bakłażana i doprawiamy wedle uznania.

Sos beszamelowy:

Pozostałą część masła rozpuszczamy w rondlu, następnie trzymając w ręku trzepaczkę dodajemy mąkę i
mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji, dodajemy mleko i mieszamy do czasu gdy całość
zgęstnieje, przyprawiamy wedle uznania, dodajemy sproszkowaną paprykę i koncentrat lub przecier
pomidorowy (w przypadku przecieru należy dodać wcześniej nieco więcej mąki), 1/3 sosu odlewamy do
innego naczynia a resztę pozostawiamy w garnku, następnie do garnka dodajemy drobno pokrojoną
mozzarellę i mieszamy do momentu gdy się rozpuści, sos powinien mieć konsystencję lekko ciągnącą.
Gdy sos jest gotowy zalewamy nim całą zawartość keksówki.

Resztę sosu która znajduje się w naczyniu rozrzedzamy odrobiną mleka, dodajemy chrzan i ewentualnie
inne przyprawy. Sos ten najlepiej przed podaniem schłodzić.

Piec do momentu gdy wierzch się zrumieni, u mnie około 30-40min, w temperaturze nie wyższej niż
180st. Podczas pieczenia można widelcem rozbić powstałą na wierzchu skorupkę i nieco zamieszać,
wtedy temperatura dotrze szybciej do środka i sos się ładnie zapiecze.

Podawać razem ze schłodzonym sosem beszamelowym przygotowanym wcześniej



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS