wywar z miesa wolowego

Misiek Data ostatniej zmiany: 2010-10-13 11:08:52

wywar z miesa wolowego

2010-10-13 07:31:27 - Misiek

wywarek z miesa wolowego (prega, mostek) - mieso w ilosci okolo 2,5 kg
gotowane 2 godziny, pozniej pol godziny z warzywami - seler, pietruszka,
marchewka, 1 cebula, por
Ilosc? Okolo 2 litry tego wywaru - esencjonalny tak ze w lodowce na dolnej
polce robi sie z niego galareta.
Co z niego zrobic? jaka zupe polecacie?
Ziemniaczana przecierana (gotowane ziemniaki, z nich piurre zrobione,
zmieszane z wywarem, doprawione) juz robilem, teraz nie mam pomysla.
Grochowki ani fasolowej tez nie chce juz :-) (tez robilem - czas na cos
innego, ale nie mam pomysla zadnego).
Myslalem o grzybowej poki jeszcze grzyby w dobrej cenie, ale...
Podajcie jakies przepisy :-)
I pomysly :-)




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-13 07:56:29 - Panslavista


Misiek wrote in message
news:4cb54425$0$22806$65785112@news.neostrada.pl...
> wywarek z miesa wolowego (prega, mostek) - mieso w ilosci okolo 2,5 kg
> gotowane 2 godziny, pozniej pol godziny z warzywami - seler, pietruszka,
> marchewka, 1 cebula, por
> Ilosc? Okolo 2 litry tego wywaru - esencjonalny tak ze w lodowce na dolnej
> polce robi sie z niego galareta.
> Co z niego zrobic? jaka zupe polecacie?
> Ziemniaczana przecierana (gotowane ziemniaki, z nich piurre zrobione,
> zmieszane z wywarem, doprawione) juz robilem, teraz nie mam pomysla.
> Grochowki ani fasolowej tez nie chce juz :-) (tez robilem - czas na cos
> innego, ale nie mam pomysla zadnego).
> Myslalem o grzybowej poki jeszcze grzyby w dobrej cenie, ale...
> Podajcie jakies przepisy :-)
> I pomysly :-)

Kminkowa z grzankami ;-))))))))))))
Pomidorowa
Ogórkowa
Kapuśniak ze słodkiej białej kapusty
Dyniowa
Szczawiowa
Barszcz czerwony (ze dwa grzybki) czysty.

Starczy?





Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-13 12:18:17 - Misiek


Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
news:4cb54a23$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Misiek wrote in message
> news:4cb54425$0$22806$65785112@news.neostrada.pl...
>> wywarek z miesa wolowego (prega, mostek) - mieso w ilosci okolo 2,5 kg
>> gotowane 2 godziny, pozniej pol godziny z warzywami - seler, pietruszka,
>> marchewka, 1 cebula, por
>> Ilosc? Okolo 2 litry tego wywaru - esencjonalny tak ze w lodowce na
>> dolnej polce robi sie z niego galareta.
>> Co z niego zrobic? jaka zupe polecacie?
>> Ziemniaczana przecierana (gotowane ziemniaki, z nich piurre zrobione,
>> zmieszane z wywarem, doprawione) juz robilem, teraz nie mam pomysla.
>> Grochowki ani fasolowej tez nie chce juz :-) (tez robilem - czas na cos
>> innego, ale nie mam pomysla zadnego).
>> Myslalem o grzybowej poki jeszcze grzyby w dobrej cenie, ale...
>> Podajcie jakies przepisy :-)
>> I pomysly :-)
>
> Kminkowa z grzankami ;-))))))))))))
> Pomidorowa
> Ogórkowa
> Kapuśniak ze słodkiej białej kapusty
> Dyniowa
> Szczawiowa
> Barszcz czerwony (ze dwa grzybki) czysty.
>
> Starczy?

1. Starczy to jest wygląd w trumnie, albo uwiąd
2. Polowa z nich nie nadaje sie do tak esencjonalnego wywaru z prostej
przyczyny - smak wolowy zabije reszte smakow - przerabialem to w przybadku
wlasnie grochgowki. Niby dorzucilem miesa wedzomnego (zeberek - pycha),
czosnku, majeranku ale i8 tak przebilaj za mocno smak wolowiny
I tak nie nadaja sie:
Pomidorowa (ta raczej na wywarze jarzynowym, ewentualnie bulionie drobiowym.
Dobra tez jest na wywarze mieszanym, ale mniej esencjonalnym)
Ogorkowa (jak powyzej)
Kapusniak (toz samo) - moze z kiszonej by byl dobry...
Dyniowa (absolutnie nie)
szczawiowa - za delikatna smakowo(poza tym nie wolno mojej zonie )
Barszcz czerwony (nie taki wywar)

Coz, wydaje mi sie ze zjem w postaci czystej z makaronikiem :-)




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-14 04:42:12 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik Misiek napisał:

> 1. Starczy to jest wygląd w trumnie, albo uwiąd
> 2. Polowa z nich nie nadaje sie do tak esencjonalnego wywaru z prostej
> przyczyny - smak wolowy zabije reszte smakow - przerabialem to w
> przybadku wlasnie grochgowki. Niby dorzucilem miesa wedzomnego (zeberek
> - pycha), czosnku, majeranku ale i8 tak przebilaj za mocno smak wolowiny
> I tak nie nadaja sie:
> Pomidorowa (ta raczej na wywarze jarzynowym, ewentualnie bulionie
> drobiowym. Dobra tez jest na wywarze mieszanym, ale mniej esencjonalnym)
> Ogorkowa (jak powyzej)
> Kapusniak (toz samo) - moze z kiszonej by byl dobry...
> Dyniowa (absolutnie nie)
> szczawiowa - za delikatna smakowo(poza tym nie wolno mojej zonie )
> Barszcz czerwony (nie taki wywar)
>
> Coz, wydaje mi sie ze zjem w postaci czystej z makaronikiem :-)

I chyba najlepsze rozwiązanie. Chociaż mogłoby być jeszcze lepsze -
wywar nie z wołowiny a z krowiny - krowa emerytka, piętnaście lat na
łące, dwanaście cieląt, parę cystern mleka - po ugotowaniu mięso ma
charakter wiązki sznurków i tylko na zmielenie na farsz do pierogów się
nadaje ale wywar jest lepszy niż z młodej mięciutkiej wołowiny (czyli z
połtorarocznych wolców oraz jałówek zdyskwalifikowanych reprodukcyjnie).
Byle się nie naciąć na buhaja - emeryta, czasem i pies nie chce.

--
Darek




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-13 08:57:55 - flower

Użytkownik Misiek napisał w wiadomości
news:4cb54425$0$22806$65785112@news.neostrada.pl...
> wywarek z miesa wolowego (prega, mostek) - mieso w ilosci okolo 2,5 kg
> gotowane 2 godziny, pozniej pol godziny z warzywami - seler, pietruszka,
> marchewka, 1 cebula, por
> Ilosc? Okolo 2 litry tego wywaru - esencjonalny tak ze w lodowce na dolnej
> polce robi sie z niego galareta.
> Co z niego zrobic? jaka zupe polecacie?
> Ziemniaczana przecierana (gotowane ziemniaki, z nich piurre zrobione,
> zmieszane z wywarem, doprawione) juz robilem, teraz nie mam pomysla.
> Grochowki ani fasolowej tez nie chce juz :-) (tez robilem - czas na cos
> innego, ale nie mam pomysla zadnego).
> Myslalem o grzybowej poki jeszcze grzyby w dobrej cenie, ale...
> Podajcie jakies przepisy :-)
> I pomysly :-)

Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.

--
Żałuj za dowcipy, synu!
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-13 09:58:17 - misiczka


Użytkownik flower napisał w wiadomości
news:4cb55861$0$21010$65785112@news.neostrada.pl...

>
> Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
> węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
> Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.

Też glosuję za gulaszową :)

--
misiczka





Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-13 10:16:17 - Panslavista


misiczka wrote in message
news:i93oqq$pga$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik flower napisał w wiadomości
> news:4cb55861$0$21010$65785112@news.neostrada.pl...
>
>>
>> Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
>> węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
>> Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.
>
> Też glosuję za gulaszową :)
>
> --
> misiczka

Gulasz to zupa mięsna, a nie rosół... I nie ma nic wspólnego z polskim
gulaszem tak jak leczo z polskim leczem.





Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-13 11:10:53 - Ikselka

Dnia Wed, 13 Oct 2010 10:16:17 +0200, Panslavista napisał(a):

> misiczka wrote in message
> news:i93oqq$pga$1@news.onet.pl...
>>
>> Użytkownik flower napisał w wiadomości
>> news:4cb55861$0$21010$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>>>
>>> Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
>>> węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
>>> Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.
>>
>> Też glosuję za gulaszową :)
>>
>> --
>> misiczka
>
> Gulasz to zupa mięsna, a nie rosół... I nie ma nic wspólnego z polskim
> gulaszem tak jak leczo z polskim leczem.

Dokładnie.
Bogracsgulyas rzecz pyszna, ale robi sie go na podsmazonym i duszonym
mięsie, nie na rosole.




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-15 12:59:36 - E.

Ikselka pisze:

>> Gulasz to zupa mięsna, a nie rosół... I nie ma nic wspólnego z polskim
>> gulaszem tak jak leczo z polskim leczem.
>
> Dokładnie.
> Bogracsgulyas rzecz pyszna, ale robi sie go na podsmazonym i duszonym
> mięsie, nie na rosole.
>

Ale można się oszukać i ugotować gulaszową na wywarze z wołowiny a
zamiast mięsa dać kostkę sojową - smakuje wtedy jak cielęcina.
Do tego warzywka, papryka, czosnek, pomidory, kluseczki lane i ogórek
kiszony - zupka jak marzenie.

E.



Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-15 19:23:05 - Ikselka

Dnia Fri, 15 Oct 2010 12:59:36 +0200, E. napisał(a):

> zamiast mięsa dać kostkę sojową - smakuje wtedy jak cielęcina.

Soja? - juz wolę wcale nie jeść mięsa, byle nie soja.




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-15 19:56:34 - Aicha

W dniu 2010-10-15 19:23, Ikselka pisze:

>> zamiast mięsa dać kostkę sojową - smakuje wtedy jak cielęcina.
> Soja? - juz wolę wcale nie jeść mięsa, byle nie soja.

Nieeeeee luuuuubisz sooooi? A powinnaś, na zdrowie ;)
Soja w sosie pomidorowym jest przepyszna.

--
Pozdrawiam - Aicha




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-15 20:13:38 - Ikselka

Dnia Fri, 15 Oct 2010 19:56:34 +0200, Aicha napisał(a):

> W dniu 2010-10-15 19:23, Ikselka pisze:
>
>>> zamiast mięsa dać kostkę sojową - smakuje wtedy jak cielęcina.
>> Soja? - juz wolę wcale nie jeść mięsa, byle nie soja.
>
> Nieeeeee luuuuubisz sooooi? A powinnaś, na zdrowie ;)

Mam je bez soi, 50 lat to chyba niezły rchunek, nawet jeśli niedługo
miałoby się zdrówko zepsuć. Teraz 100 procent soi jest GM.

> Soja w sosie pomidorowym jest przepyszna.

I po co psuć pomidory?




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-15 20:45:12 - Aicha

W dniu 2010-10-15 20:13, Ikselka pisze:

>>>> zamiast mięsa dać kostkę sojową - smakuje wtedy jak cielęcina.
>>> Soja? - juz wolę wcale nie jeść mięsa, byle nie soja.
>>
>> Nieeeeee luuuuubisz sooooi? A powinnaś, na zdrowie ;)
>
> Mam je bez soi, 50 lat to chyba niezły rchunek, nawet jeśli niedługo
> miałoby się zdrówko zepsuć.

Soyfem nawet wymyślono specjalnie ;)

> Teraz 100 procent soi jest GM.

Jakoś mnie to nie przeraża.

>> Soja w sosie pomidorowym jest przepyszna.
> I po co psuć pomidory?

Pomidorów jest dość i do psucia.

--
Pozdrawiam - Aicha




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-15 22:04:36 - Ikselka

Dnia Fri, 15 Oct 2010 20:45:12 +0200, Aicha napisał(a):

> W dniu 2010-10-15 20:13, Ikselka pisze:
>
>>>>> zamiast mięsa dać kostkę sojową - smakuje wtedy jak cielęcina.
>>>> Soja? - juz wolę wcale nie jeść mięsa, byle nie soja.
>>>
>>> Nieeeeee luuuuubisz sooooi? A powinnaś, na zdrowie ;)
>>
>> Mam je bez soi, 50 lat to chyba niezły rchunek, nawet jeśli niedługo
>> miałoby się zdrówko zepsuć.
>
> Soyfem nawet wymyślono specjalnie ;)

Co to?

>
>> Teraz 100 procent soi jest GM.
>
> Jakoś mnie to nie przeraża.

Ale popierać nie mam zamiaru.

>
>>> Soja w sosie pomidorowym jest przepyszna.
>> I po co psuć pomidory?
>
> Pomidorów jest dość i do psucia.

Ja mam swoje, to szanuję :-)




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-15 22:27:02 - Aicha

W dniu 2010-10-15 22:04, Ikselka pisze:

>>>>>> zamiast mięsa dać kostkę sojową - smakuje wtedy jak cielęcina.
>>>>> Soja? - juz wolę wcale nie jeść mięsa, byle nie soja.
>>>> Nieeeeee luuuuubisz sooooi? A powinnaś, na zdrowie ;)
>>> Mam je bez soi, 50 lat to chyba niezły rchunek, nawet jeśli niedługo
>>> miałoby się zdrówko zepsuć.
>> Soyfem nawet wymyślono specjalnie ;)
> Co to?

Fitoestrogeny. Z soi.

--
Pozdrawiam - Aicha




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-15 22:39:32 - Ikselka

Dnia Fri, 15 Oct 2010 22:27:02 +0200, Aicha napisał(a):

> W dniu 2010-10-15 22:04, Ikselka pisze:
>
>>>>>>> zamiast mięsa dać kostkę sojową - smakuje wtedy jak cielęcina.
>>>>>> Soja? - juz wolę wcale nie jeść mięsa, byle nie soja.
>>>>> Nieeeeee luuuuubisz sooooi? A powinnaś, na zdrowie ;)
>>>> Mam je bez soi, 50 lat to chyba niezły rchunek, nawet jeśli niedługo
>>>> miałoby się zdrówko zepsuć.
>>> Soyfem nawet wymyślono specjalnie ;)
>> Co to?
>
> Fitoestrogeny. Z soi.

Na razie jeszcze nie zażywam, bo wszystko gra - ale mam nadzieję, że smaku
soi w nich nie ma po przetworzeniui będą mi smakowały kiedyś :-)




Re: wywar z miesa wolowego

2010-11-12 21:45:58 - JerzyN

W dniu 2010-10-15 20:45, Aicha pisze:

[...]
>> Teraz 100 procent soi jest GM.
>
> Jakoś mnie to nie przeraża.
[...]
forum.pomorska.pl/kukurydza-smakolyk-od-kolumba-pomaga-czy-szkodzi-t34337/

--
pozdr. Jerzy



Re: wywar z miesa wolowego

2010-11-13 15:28:45 - Ikselka

On 12 Lis, 21:45, JerzyN <0...@megapolis.pl> wrote:
> W dniu 2010-10-15 20:45, Aicha pisze:
>
> [...]>> Teraz 100 procent soi jest GM.
>
> > Jakoś mnie to nie przeraża.
>
> [...]forum.pomorska.pl/kukurydza-smakolyk-od-kolumba-pomaga-czy-szk...
>

Ano właśnie.
Większosci ludzi nic nie przeraża, bo nie wiedzą (nie chcą
wiedziec), co jedzą i na czym siedzą...




Re: wywar z miesa wolowego

2010-11-15 10:12:03 - Aicha

W dniu 2010-11-12 21:45, JerzyN pisze:

>>> Teraz 100 procent soi jest GM.
>>
>> Jakoś mnie to nie przeraża.
> [...]
> forum.pomorska.pl/kukurydza-smakolyk-od-kolumba-pomaga-czy-szkodzi-t34337/

Nie trzeba Monsanto. Źli naukowcy pewnie też są sponsorowani przez NWO:
wyborcza.biz/biznes/1,100896,8660077,Polacy_zmutowali_ziemniaka__Jest_odporny_na_susze.html

--
Pozdrawiam - Aicha




Re: wywar z miesa wolowego

2010-11-15 10:27:47 - Panslavista

Aicha wrote in message
news:ibqth3$u3c$1@news.onet.pl...

He..he, do sadzenia wyłącznie w okolicach zalewowych np. nad Odrą we
Wrocławiu. Ziemię tylko trzeba przykryć zwrotami GWna.





Re: wywar z miesa wolowego

2010-11-15 10:51:14 - Aicha

W dniu 2010-11-15 10:27, Panslavista pisze:

> He..he, do sadzenia wyłącznie w okolicach zalewowych np. nad Odrą we
> Wrocławiu. Ziemię tylko trzeba przykryć zwrotami GWna.

Ale tam ludzie mieszkają! :)

--
Pozdrawiam - Aicha




Re: wywar z miesa wolowego

2010-11-15 11:01:40 - Panslavista


Aicha wrote in message
news:ibqvqi$2od$6@news.onet.pl...
>W dniu 2010-11-15 10:27, Panslavista pisze:
>
>> He..he, do sadzenia wyłącznie w okolicach zalewowych np. nad Odrą we
>> Wrocławiu. Ziemię tylko trzeba przykryć zwrotami GWna.
>
> Ale tam ludzie mieszkają! :)
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha

I robią okręciki z GWna?!





Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-15 20:13:15 - @rtur

Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
news:1s9h7rqzzwi8$.ceuw7b7jar3g.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 15 Oct 2010 12:59:36 +0200, E. napisał(a):
>> zamiast mięsa dać kostkę sojową - smakuje wtedy jak cielęcina.
> Soja? - juz wolę wcale nie jeść mięsa, byle nie soja.

coś w tym jest
nie cierpię soi, ani jej przetworów: kotlecików, pasztecików itd. Długo
obywałem się bez mięsa, ale bez soi też.

z soi tylko sos sojowy uznaję, no i olej





Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-15 20:26:41 - Ikselka

Dnia Fri, 15 Oct 2010 20:13:15 +0200, @rtur napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
> news:1s9h7rqzzwi8$.ceuw7b7jar3g.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 15 Oct 2010 12:59:36 +0200, E. napisał(a):
>>> zamiast mięsa dać kostkę sojową - smakuje wtedy jak cielęcina.
>> Soja? - juz wolę wcale nie jeść mięsa, byle nie soja.
>
> coś w tym jest
> nie cierpię soi, ani jej przetworów: kotlecików, pasztecików itd. Długo
> obywałem się bez mięsa, ale bez soi też.
>
> z soi tylko sos sojowy uznaję, no i olej

Ja tylko sos. Sam smak innych wyrobów sojowych jest dla mnie nie do
zniesienia.




Re: wywar z miesa wolowego

2010-11-13 15:32:34 - Ikselka

On 15 Paź, 11:59, E. wrote:
> Ikselka pisze:
>
> >> Gulasz to zupa mi sna, a nie ros ... I nie ma nic wsp lnego z polskim
> >> gulaszem tak jak leczo z polskim leczem.
>
> > Dok adnie.
> > Bogracsgulyas rzecz pyszna, ale robi sie go na podsmazonym i duszonym
> > mi sie, nie na rosole.
>
> Ale mo na si oszuka i ugotowa gulaszow na wywarze z wo owiny a
> zamiast mi sa da kostk sojow -  smakuje wtedy jak ciel cina.
> Do tego warzywka, papryka, czosnek, pomidory, kluseczki lane i og rek
> kiszony - zupka jak marzenie.
>

Oszukiwac owszem, można (się), tylko po co?




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-13 12:20:49 - Misiek


Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
news:4cb56ae6$0$22796$65785112@news.neostrada.pl...
>
> misiczka wrote in message
> news:i93oqq$pga$1@news.onet.pl...
>>
>> Użytkownik flower napisał w wiadomości
>> news:4cb55861$0$21010$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>>>
>>> Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
>>> węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
>>> Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.
>>
>> Też glosuję za gulaszową :)
>>
>> --
>> misiczka
>
> Gulasz to zupa mięsna, a nie rosół... I nie ma nic wspólnego z polskim
> gulaszem tak jak leczo z polskim leczem.

Leczo nie jest polskie - od tego zacznijmy
Rosol jest jaknajbardziej zupa MIESNA (chyba ze bulion warzywny, ale jak
sama nazwa wskazuje wtedy to bulon a nie rosul... choc czesto mylony)




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-13 12:50:04 - Misiek


Użytkownik Misiek napisał w wiadomości
news:4cb587f7$0$22811$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
> news:4cb56ae6$0$22796$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> misiczka wrote in message
>> news:i93oqq$pga$1@news.onet.pl...
>>>
>>> Użytkownik flower napisał w wiadomości
>>> news:4cb55861$0$21010$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>>>
>>>> Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
>>>> węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
>>>> Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.
>>>
>>> Też glosuję za gulaszową :)
>>>
>>> --
>>> misiczka
>>
>> Gulasz to zupa mięsna, a nie rosół... I nie ma nic wspólnego z polskim
>> gulaszem tak jak leczo z polskim leczem.
>
> Leczo nie jest polskie - od tego zacznijmy
> Rosol jest jaknajbardziej zupa MIESNA (chyba ze bulion warzywny, ale jak
> sama nazwa wskazuje wtedy to bulon a nie rosul... choc czesto mylony)

upssss rosół oczywiscie mialo byc hehehe




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-13 13:29:33 - Panslavista


Misiek wrote in message
news:4cb58ed3$0$27046$65785112@news.neostrada.pl...

> Leczo nie jest polskie - od tego zacznijmy

Juz polskie - po adaptacji.

> Rosol jest jaknajbardziej zupa MIESNA (chyba ze bulion warzywny, ale jak
> sama nazwa wskazuje wtedy to bulon a nie rosul... choc czesto mylony)

Widać, że razi smak rosołu wołowego po wieloletnim łykaniu rosołu z
brojlerów...






Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-13 13:38:31 - Misiek


Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
news:4cb59832$0$21006$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Misiek wrote in message
> news:4cb58ed3$0$27046$65785112@news.neostrada.pl...
>
>> Leczo nie jest polskie - od tego zacznijmy
>
> Juz polskie - po adaptacji.

NIe wywodzi sie z Kuchni Polskiej - to mialem na mysli :-)

>> Rosol jest jaknajbardziej zupa MIESNA (chyba ze bulion warzywny, ale jak
>> sama nazwa wskazuje wtedy to bulon a nie rosul... choc czesto mylony)
>
> Widać, że razi smak rosołu wołowego po wieloletnim łykaniu rosołu z
> brojlerów...
>

guzik tam a nie razi :-)
A propos - we czwartek w PoloMarkecie widzialem:
kurczak swiezy (cena 5,99 / kr)
kura swieza (cena 4,99 / kg) - po przekrojeniu na pol... piekny tluszczyk
sie pojawil :-)
Mniemam ze byla to kura typowo na rosol... az mi slinka pociekla na sama
mysl o takim wlasnie drobiowym rosole z kury...
echhh wspomnienia kiedy taka kure (jeszcze gdakajaca hehehe) mozna bylo na
targu kupic...




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-13 14:08:15 - konieczko

Za ta cene to nie byla kura a zjeb genetyczny o smaku papieru toaletowego.



Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-14 08:53:00 - Misiek


Użytkownik konieczko napisał w wiadomości
news:i947f4$ue1$2@news.onet.pl...
> Za ta cene to nie byla kura a zjeb genetyczny o smaku papieru toaletowego.

Jak bardzo sie mylisz...




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-13 13:26:17 - Panslavista


Misiek wrote in message
news:4cb587f7$0$22811$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
> news:4cb56ae6$0$22796$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> misiczka wrote in message
>> news:i93oqq$pga$1@news.onet.pl...
>>>
>>> Użytkownik flower napisał w wiadomości
>>> news:4cb55861$0$21010$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>>>
>>>> Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
>>>> węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
>>>> Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.
>>>
>>> Też glosuję za gulaszową :)
>>>
>>> --
>>> misiczka
>>
>> Gulasz to zupa mięsna, a nie rosół... I nie ma nic wspólnego z polskim
>> gulaszem tak jak leczo z polskim leczem.
>
> Leczo nie jest polskie - od tego zacznijmy

Juz polskie - po adaptacji.

> Rosol jest jaknajbardziej zupa MIESNA (chyba ze bulion warzywny, ale jak
> sama nazwa wskazuje wtedy to bulon a nie rosul... choc czesto mylony)

Widać, że razi smak rosołu wołowego po wieloletnim łykaniu rosołu z
brojlerów...





Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-13 12:19:28 - Misiek


Użytkownik flower napisał w wiadomości
news:4cb55861$0$21010$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik Misiek napisał w wiadomości
> news:4cb54425$0$22806$65785112@news.neostrada.pl...
>> wywarek z miesa wolowego (prega, mostek) - mieso w ilosci okolo 2,5 kg
>> gotowane 2 godziny, pozniej pol godziny z warzywami - seler, pietruszka,
>> marchewka, 1 cebula, por
>> Ilosc? Okolo 2 litry tego wywaru - esencjonalny tak ze w lodowce na
>> dolnej
>> polce robi sie z niego galareta.
>> Co z niego zrobic? jaka zupe polecacie?
>> Ziemniaczana przecierana (gotowane ziemniaki, z nich piurre zrobione,
>> zmieszane z wywarem, doprawione) juz robilem, teraz nie mam pomysla.
>> Grochowki ani fasolowej tez nie chce juz :-) (tez robilem - czas na cos
>> innego, ale nie mam pomysla zadnego).
>> Myslalem o grzybowej poki jeszcze grzyby w dobrej cenie, ale...
>> Podajcie jakies przepisy :-)
>> I pomysly :-)
>
> Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
> węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
> Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.
>

Bogracz to jedno, zupa gulaszowa to nie bograc... ale poddales mi dobry
pomysl :-) Zupa ogonowa :-) Pamieta ktos cos takiego jeszcze?
Albo dodatek flakow... do tego rosolu tez brzmi ciekawie :-)




Re: wywar z miesa wolowego

2010-10-13 11:08:52 - Ikselka

Dnia Wed, 13 Oct 2010 07:31:27 +0200, Misiek napisał(a):

> wywarek z miesa wolowego (prega, mostek) - mieso w ilosci okolo 2,5 kg
> gotowane 2 godziny, pozniej pol godziny z warzywami - seler, pietruszka,
> marchewka, 1 cebula, por
> Ilosc? Okolo 2 litry tego wywaru - esencjonalny tak ze w lodowce na dolnej
> polce robi sie z niego galareta.
> Co z niego zrobic? jaka zupe polecacie?

A po co psuć tak cudowny bulion? Dodać sporo suszonego lubczyku i pieprzu,
podgrzać mocno (nie gotować) - gotowe. Akurat na jesienne chłody.




Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS