Sól do kawy

Rostov Data ostatniej zmiany: 2010-11-30 17:03:43

Sól do kawy

2010-11-28 19:45:28 - Rostov

Witam,

Słyszałem gdzieś ostatnio, że smak kawy można ulepszyć szczyptą soli.
Moje pytanie - kiedy tą sól dodać?
Do kawy przed zalaniem wrzątkiem i wymieszać?
Po zalaniu i przed słodzeniem?
Po zalaniu i posłodzeniu?

Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam ;-)



Re: Sól do kawy

2010-11-28 20:03:51 - konieczko

W dniu 2010-11-28 19:45, Rostov pisze:
> Witam,
>
> Słyszałem gdzieś ostatnio, że smak kawy można ulepszyć szczyptą soli.
> Moje pytanie - kiedy tą sól dodać?
> Do kawy przed zalaniem wrzątkiem i wymieszać?
> Po zalaniu i przed słodzeniem?
> Po zalaniu i posłodzeniu?
>
> Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam ;-)


Juz lepiej kardamon



Re: Sól do kawy

2010-11-28 21:16:05 - Panslavista

Rostov wrote in message
news:ec187769-e37f-4743-a4a3-e6fb11bbe610@s5g2000yqm.googlegroups.com...
Witam,

Słyszałem gdzieś ostatnio, że smak kawy można ulepszyć szczyptą soli.
Moje pytanie - kiedy tą sól dodać?
Do kawy przed zalaniem wrzątkiem i wymieszać?
Po zalaniu i przed słodzeniem?
Po zalaniu i posłodzeniu?

Na kaca, No, ale haftowanko jest...





Re: Sól do kawy

2010-11-28 21:39:09 - Aicha

W dniu 2010-11-28 19:45, Rostov pisze:
> Witam,
>
> Słyszałem gdzieś ostatnio, że smak kawy można ulepszyć szczyptą soli.
> Moje pytanie - kiedy tą sól dodać?
> Do kawy przed zalaniem wrzątkiem i wymieszać?
> Po zalaniu i przed słodzeniem?
> Po zalaniu i posłodzeniu?

jejkuchnia.pl/kawa-z-sola-w-tajwanie
Może tak?

--
Pozdrawiam - Aicha




Re: Sól do kawy

2010-11-28 22:15:56 - Aicha

W dniu 2010-11-28 22:12, konieczko pisze:

>> jejkuchnia.pl/kawa-z-sola-w-tajwanie
>> Może tak?
> Sranie w banie bylema na taiwanie i pija normalna kawe, pierdolenie
> pismakow nie ma granic.

Byłem w Rio, byłem w Bajo, miałem bilet na Hawaje...

--
Pozdrawiam - Aicha



Re: Sól do kawy

2010-11-29 01:03:11 - Roman Rumpel

W dniu 2010-11-28 19:45, Rostov pisze:
> Witam,
>
> Słyszałem gdzieś ostatnio, że smak kawy można ulepszyć szczyptą soli.
> Moje pytanie - kiedy tą sól dodać?
> Do kawy przed zalaniem wrzątkiem i wymieszać?
> Po zalaniu i przed słodzeniem?
> Po zalaniu i posłodzeniu?
>
> Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam ;-)

Smakowi kawy zalewanej wrzątkiem i mieszanej nic nie pomoże, ani nic nie
zaszkodzi. Możesz sypać kiedy i ile chcesz.

--
Jak kogoś pozywasz, to oskarżony nie składa odpowiedzi na wniosek,
tylko przedstawia apelację. Apelacja musi być wniesiona przez
adwokata, chyba że obwiniony nie miał pełnomocnika w postępowaniu
nakazowym. Ewentualnie spróbuj wnieść zażalenie na działalność
kuratora do prezesa Sądu. Wtedy jest pewna szansa, że sąd zwróci
wniosek i otrzymasz tytuł wykonawczy. (C) by ~przypadek



Re: Sól do kawy

2010-11-30 08:25:11 - Misiek


Użytkownik Rostov napisał w wiadomości
news:ec187769-e37f-4743-a4a3-e6fb11bbe610@s5g2000yqm.googlegroups.com...
Witam,

Słyszałem gdzieś ostatnio, że smak kawy można ulepszyć szczyptą soli.
Moje pytanie - kiedy tą sól dodać?
Do kawy przed zalaniem wrzątkiem i wymieszać?
Po zalaniu i przed słodzeniem?
Po zalaniu i posłodzeniu?

Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam ;-)

a co powiecie na herbate z majonezem? albo z ketchupem?




Re: Sól do kawy

2010-11-30 12:01:55 - Ikselka

Dnia Tue, 30 Nov 2010 08:25:11 +0100, Misiek napisał(a):


> a co powiecie na herbate z majonezem? albo z ketchupem?

Może być i z łojem baranim - tak piją w Mongolii. Czemu nie.

Podszywki precz!



Re: Sól do kawy

2010-11-30 22:14:57 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Tue, 30 Nov 2010 08:25:11 +0100, Misiek napisał(a):
>
>
>> a co powiecie na herbate z majonezem? albo z ketchupem?
>
> Może być i z łojem baranim - tak piją w Mongolii. Czemu nie.

I z solą - o ile łój barani można pominąć (służy temu żeby herbata nie
stygła w wyniku parowania) to zielona herbata bez soli jest dla mnie
pusta w smaku. Pamiętacie Mandelsztama - czaj mnisi piją, solą słodzą...?

--
Darek




Re: Sól do kawy

2010-12-01 18:07:36 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik konieczko napisał:
> W dniu 2010-11-30 22:14, Dariusz K. Ładziak pisze:
>> Użytkownik Ikselka napisał:
>>> Dnia Tue, 30 Nov 2010 08:25:11 +0100, Misiek napisał(a):
>>>
>>>
>>>> a co powiecie na herbate z majonezem? albo z ketchupem?
>>>
>>> Może być i z łojem baranim - tak piją w Mongolii. Czemu nie.
>>
>> I z solą - o ile łój barani można pominąć (służy temu żeby herbata nie
>> stygła w wyniku parowania) to zielona herbata bez soli jest dla mnie
>> pusta w smaku. Pamiętacie Mandelsztama - czaj mnisi piją, solą
>> słodzą...?
>>
>
> Tak i ruchaja sie w dupe, tylko idiota soli kawe.
>
>
>> www.youtube.com/watch?v=cEU9aCdVURg
>


Bardzo proszę o zainteresowanie się wyczynami uzytkownika waszego
serwera NNTP posługującego sie nickiem konieczko Powyżej przytaczam
jeden z przykładów jego twórczości na grupie dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
- więcej takich kwiatków w archiwum grupy.

Z poważaniem
Dariusz K. Ładziak





Re: Sól do kawy

2010-12-03 16:02:54 - Dawid

W dniu 2010-12-01 18:07, Dariusz K. Ładziak pisze:
> Użytkownik konieczko napisał:

> Bardzo proszę o zainteresowanie się wyczynami uzytkownika waszego
> serwera NNTP posługującego sie nickiem konieczko Powyżej przytaczam
> jeden z przykładów jego twórczości na grupie dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
> - więcej takich kwiatków w archiwum grupy.
>
> Z poważaniem
> Dariusz K. Ładziak
>
>

Do kogo kierujesz taki poważny post, do Konieczki :-)
Co on ma zrobić ze swoimi wyczynami?





Re: Sól do kawy

2010-12-03 18:16:47 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik Dawid napisał:
> W dniu 2010-12-01 18:07, Dariusz K. Ładziak pisze:
>> Użytkownik konieczko napisał:
>
>> Bardzo proszę o zainteresowanie się wyczynami uzytkownika waszego
>> serwera NNTP posługującego sie nickiem konieczko Powyżej przytaczam
>> jeden z przykładów jego twórczości na grupie dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
>> - więcej takich kwiatków w archiwum grupy.
>>
>> Z poważaniem
>> Dariusz K. Ładziak
>>
>>
>
> Do kogo kierujesz taki poważny post, do Konieczki :-)
> Co on ma zrobić ze swoimi wyczynami?

Nagłówki poczytaj - tam jest też adres e-mail niejakiego Andrzeja Buse z
Onetu...

--
Darek




Re: Sól do kawy

2010-11-30 12:44:09 - Ikselka

Dnia Sun, 28 Nov 2010 10:45:28 -0800 (PST), Rostov napisał(a):

> Witam,
>
> Słyszałem gdzieś ostatnio, że smak kawy można ulepszyć szczyptą soli.
> Moje pytanie - kiedy tą sól dodać?


Dodałabym pod koniec gotowania wody, a przed zaparzeniem kawy. Sól zmiękcza
wodę (niczym w zmywarce) i zapewne dlatego rozpuszczalne składniki kawy
lepiej się wyługowują tzn lepiej przechodzą do roztworu.



Re: Sól do kawy

2010-12-01 12:42:59 - jadwigaszos

Witam, sól do kawy dodaje sie razem z kawą. Powoduje to wzmocnienie kawy,
mocniejsze wydobycie zapachu, smaku etc. Odrobine na końcu łyżeczki.
Miłego dnia.





Re: Sól do kawy

2010-12-01 13:13:47 - Paweł B.

W dniu 2010-11-30 12:44, Ikselka pisze:
> Dodałabym pod koniec gotowania wody, a przed zaparzeniem kawy. Sól
zmiękcza
> wodę (niczym w zmywarce) i zapewne dlatego rozpuszczalne składniki kawy
> lepiej się wyługowują tzn lepiej przechodzą do roztworu.

Mmmhhhh, dodawajcie sól do wszystkiego! Do budyniu, do herbaty, zupy
owocowej, chałwę sobie posolcie by lepiej się wchłaniała podczas jedzenia...

Gorszych bredni nie czytałem... I jeszcze łój barani, żeby nic nie
stygło poprzez parowanie!

LOL



Re: Sól do kawy

2010-12-01 14:28:39 - Waldemar Krzok

Paweł B. wrote:

> W dniu 2010-11-30 12:44, Ikselka pisze:
> > Dodałabym pod koniec gotowania wody, a przed zaparzeniem kawy. Sól
> zmiękcza
>> wodę (niczym w zmywarce) i zapewne dlatego rozpuszczalne składniki kawy
>> lepiej się wyługowują tzn lepiej przechodzą do roztworu.
>
> Mmmhhhh, dodawajcie sól do wszystkiego! Do budyniu, do herbaty, zupy
> owocowej, chałwę sobie posolcie by lepiej się wchłaniała podczas
> jedzenia...
>
> Gorszych bredni nie czytałem... I jeszcze łój barani, żeby nic nie
> stygło poprzez parowanie!

do lodów, jeszcze zapomniałeś. Sprawdź lepiej składniki coponiektórych
potraw, a dopiero potem chwal się swoją głupotą.
A do kawy właśnie można dodać odrobinę soli w przypadku twardej wody. Inni
dają wodę mineralną zamiast kranówy. Sprawdź, co w takiej mineralnej jest.
Na ogół jony chloru i sodu.

Waldek



Re: Sól do kawy

2010-12-01 16:01:36 - Paweł B.

W dniu 2010-12-01 14:28, Waldemar Krzok pisze:
> do lodów, jeszcze zapomniałeś. Sprawdź lepiej składniki coponiektórych
> potraw, a dopiero potem chwal się swoją głupotą.
> A do kawy właśnie można dodać odrobinę soli w przypadku twardej wody. Inni
> dają wodę mineralną zamiast kranówy. Sprawdź, co w takiej mineralnej jest.
> Na ogół jony chloru i sodu.

Myślę, że więcej straci się pod względem smaku soląc wodę, niż zyska na
jej zmiękczeniu. Są inne, lepsze metody zmiękczania wody.

Kawa z solą, to jak już ktoś napisał sposób na kaca, ale raczej
obrzydliwy i powodujący cofkę. :)

Zdaję sobie sprawę, że w wielu słodkich potrawach znajduje się sól, ale
zmiękczanie wody na kawę poprzez jej solenie, to wybaczcie - głupota.
Prędzej proponuję dosypać sody.

Do much strzelasz kulami gówna z armaty? Bo tak właśnie wygląda
zmiękczanie wody solą do napojów...






Re: Sól do kawy

2010-12-01 16:30:56 - Fragile

Dnia Wed, 01 Dec 2010 16:01:36 +0100, Paweł B. napisał(a):

> W dniu 2010-12-01 14:28, Waldemar Krzok pisze:
> > do lodów, jeszcze zapomniałeś. Sprawdź lepiej składniki coponiektórych
>> potraw, a dopiero potem chwal się swoją głupotą.
>> A do kawy właśnie można dodać odrobinę soli w przypadku twardej wody. Inni
>> dają wodę mineralną zamiast kranówy. Sprawdź, co w takiej mineralnej jest.
>> Na ogół jony chloru i sodu.
>
> Myślę, że więcej straci się pod względem smaku soląc wodę, niż zyska na
> jej zmiękczeniu. Są inne, lepsze metody zmiękczania wody.
>
> Kawa z solą, to jak już ktoś napisał sposób na kaca, ale raczej
> obrzydliwy i powodujący cofkę. :)
>
Osobiście nie znam osób stosujących kawę z solą na kaca :) Pierwsze słyszę.
>
> Zdaję sobie sprawę, że w wielu słodkich potrawach znajduje się sól, ale
> zmiękczanie wody na kawę poprzez jej solenie, to wybaczcie - głupota.
> Prędzej proponuję dosypać sody.
>
> Do much strzelasz kulami gówna z armaty? Bo tak właśnie wygląda
> zmiękczanie wody solą do napojów...
>
Tu nie chodzi o zmiękczanie wody.
_Szczyptę_ soli do kawy można dodać w celu zniwelowania/przytłumienia
goryczki, a co za tym idzie poprawienia smaku kawy, o ile jest ona dla
kogoś zbyt gorzka. Oczywiście gorycz jest w kawie niezwykle pożądanym
elementem smakowym, bywają jednak gatunki, w których jest ona dominująca.
Osoby, które za nadmiarem goryczki nie przepadają, mogą znacząco poprawić
sobie smak kawy dodając szczyptę soli przed zaparzeniem. Co kto lubi :)

Pozdrawiam,
M.



Re: Sól do kawy

2010-12-01 18:01:23 - Ikselka

Dnia Wed, 1 Dec 2010 16:30:56 +0100, Fragile napisał(a):

> Tu nie chodzi o zmiękczanie wody.

Może akurat w kawie nie tylko o to chodzi, ale też. W miękkiej wodzie
lepiej się rozpuszczają różne substancje smakowe zawarte w ziarmach kawy.

> _Szczyptę_ soli do kawy można dodać w celu zniwelowania/przytłumienia
> goryczki, a co za tym idzie poprawienia smaku kawy, o ile jest ona dla
> kogoś zbyt gorzka.

Sól dodana nawet do zimnej wody generalnie poprawia wyługowywanie
substancji smakowych do roztworu choćby z powodu osmozy, także ułatwia
rozpuszczanie ich w wodzie, co w wysokiej temperaturze się potęguje, więc
kawie na pewno pomoże uzyskać pełnię smaku nie tylko z powodu samego swego
słonego... smaku.



Re: Sól do kawy

2010-12-01 19:31:46 - Aicha

W dniu 2010-12-01 16:30, Fragile pisze:

>> Kawa z solą, to jak już ktoś napisał sposób na kaca, ale raczej
>> obrzydliwy i powodujący cofkę. :)
>>
> Osobiście nie znam osób stosujących kawę z solą na kaca :) Pierwsze słyszę.

Ja też. Ale z cytryną jak najbardziej.

--
Pozdrawiam - Aicha




Re: Sól do kawy

2010-12-01 17:53:39 - Ikselka

Dnia Wed, 01 Dec 2010 16:01:36 +0100, Paweł B. napisał(a):


> Myślę, że więcej straci się pod względem smaku soląc wodę, niż zyska na
> jej zmiękczeniu. Są inne, lepsze metody zmiękczania wody.
>
> Kawa z solą, to jak już ktoś napisał sposób na kaca, ale raczej
> obrzydliwy i powodujący cofkę. :)
>
> Zdaję sobie sprawę, że w wielu słodkich potrawach znajduje się sól, ale
> zmiękczanie wody na kawę poprzez jej solenie, to wybaczcie - głupota.
> Prędzej proponuję dosypać sody.
>
> Do much strzelasz kulami gówna z armaty? Bo tak właśnie wygląda
> zmiękczanie wody solą do napojów...


To, co piszesz, nadal świadczy o braku postawowej wiedzy kulinarnej. Więc
moze już daj sobie spokój.



Re: Sól do kawy

2010-12-01 18:09:59 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik Waldemar Krzok napisał:

> do lodów, jeszcze zapomniałeś. Sprawdź lepiej składniki coponiektórych
> potraw, a dopiero potem chwal się swoją głupotą.

Do lodów powiadasz? Kiedyś koledzy w Batumi nacięli się na miejscowe
lody - śmietana, jajka (jak to w lodach), do tego sól, pieprz, ostra
papryka...
Co kraj to obyczaj - jak nocą jest +38 to słodzonymi lodami można się
zakleić, widać miejscowym bardziej solone służą.

--
Darek




Re: Sól do kawy

2010-12-01 18:33:27 - Panslavista

Dariusz K. Ładziak wrote in message
news:4cf6816d$0$27032$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik Waldemar Krzok napisał:

> do lodów, jeszcze zapomniałeś. Sprawdź lepiej składniki coponiektórych
> potraw, a dopiero potem chwal się swoją głupotą.

Do lodów powiadasz? Kiedyś koledzy w Batumi nacięli się na miejscowe
lody - śmietana, jajka (jak to w lodach), do tego sól, pieprz, ostra
papryka...
Co kraj to obyczaj - jak nocą jest +38 to słodzonymi lodami można się
zakleić, widać miejscowym bardziej solone służą.

--
Darek

Solona herbata z łojem jest daniem a nie napojem.
Sól jest składnikiem tortów w Australii - tam jedzą słone torty.





Re: Sól do kawy

2010-12-01 22:42:31 - Ikselka

Dnia Wed, 01 Dec 2010 18:09:59 +0100, Dariusz K. Ładziak napisał(a):


> Co kraj to obyczaj - jak nocą jest +38 to słodzonymi lodami można się
> zakleić, widać miejscowym bardziej solone służą.

Jak jest +38 w nocy, to ile musi być w dzień!
Pocenie się to ogromny wydatek wody i soli z organizmu, trzeba więc
uzupełniać płyny, ale także dostarczać sól - ważne dla fizjologii. Tak więc
dostarczenie soli i wody może się odbywac w dowolnej postaci - płynów
fizjologicznych w sytuacjach krytycznych, ale i w postaci lodów
zapobiegawczo, czemu nie? Równoczesne schłodzenie organizmu jest jak
najbardziej przydatne i przyjemne.



Re: Sól do kawy

2010-12-02 00:51:56 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Wed, 01 Dec 2010 18:09:59 +0100, Dariusz K. Ładziak napisał(a):
>
>
>> Co kraj to obyczaj - jak nocą jest +38 to słodzonymi lodami można się
>> zakleić, widać miejscowym bardziej solone służą.
>
> Jak jest +38 w nocy, to ile musi być w dzień!
> Pocenie się to ogromny wydatek wody i soli z organizmu, trzeba więc
> uzupełniać płyny, ale także dostarczać sól - ważne dla fizjologii. Tak więc
> dostarczenie soli i wody może się odbywac w dowolnej postaci - płynów
> fizjologicznych w sytuacjach krytycznych, ale i w postaci lodów
> zapobiegawczo, czemu nie? Równoczesne schłodzenie organizmu jest jak
> najbardziej przydatne i przyjemne.

A na dokładkę pieprz z papryka powodują zaciskanie porów skóry i
zmniejszenie utraty potu - czyli też utraty soli... Jakby na to nie
wpadli to byłaby tam pustynia - ci co słodzone lody próbowali jadać
wyginęli w efekcie selekcji naturalnej.

--
Darek




Re: Sól do kawy

2010-12-02 00:57:19 - Ikselka

Dnia Thu, 02 Dec 2010 00:51:56 +0100, Dariusz K. Ładziak napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał:
>> Dnia Wed, 01 Dec 2010 18:09:59 +0100, Dariusz K. Ładziak napisał(a):
>>
>>
>>> Co kraj to obyczaj - jak nocą jest +38 to słodzonymi lodami można się
>>> zakleić, widać miejscowym bardziej solone służą.
>>
>> Jak jest +38 w nocy, to ile musi być w dzień!
>> Pocenie się to ogromny wydatek wody i soli z organizmu, trzeba więc
>> uzupełniać płyny, ale także dostarczać sól - ważne dla fizjologii. Tak więc
>> dostarczenie soli i wody może się odbywac w dowolnej postaci - płynów
>> fizjologicznych w sytuacjach krytycznych, ale i w postaci lodów
>> zapobiegawczo, czemu nie? Równoczesne schłodzenie organizmu jest jak
>> najbardziej przydatne i przyjemne.
>
> A na dokładkę pieprz z papryka powodują zaciskanie porów skóry i
> zmniejszenie utraty potu - czyli też utraty soli... Jakby na to nie
> wpadli to byłaby tam pustynia - ci co słodzone lody próbowali jadać
> wyginęli w efekcie selekcji naturalnej.

I w żołądkach im nie fermentuje od gorącości - dzięki ostrym przyprawom :-)



Re: Sól do kawy

2010-12-01 16:00:29 - Fragile

Dnia Wed, 01 Dec 2010 13:13:47 +0100, Paweł B. napisał(a):

> W dniu 2010-11-30 12:44, Ikselka pisze:
> > Dodałabym pod koniec gotowania wody, a przed zaparzeniem kawy. Sól
> zmiękcza
>> wodę (niczym w zmywarce) i zapewne dlatego rozpuszczalne składniki kawy
>> lepiej się wyługowują tzn lepiej przechodzą do roztworu.
>
> Mmmhhhh, dodawajcie sól do wszystkiego! Do budyniu, do herbaty, zupy
> owocowej, chałwę sobie posolcie by lepiej się wchłaniała podczas jedzenia...
>
Chodzi o smak. Sól często podbija, uwypukla smak i słodycz potrawy,
tworząc z nią wspaniałą, unikatową kombinację.
>
> Gorszych bredni nie czytałem...
> [...]
>
www.lindtexcellence.com/discover/excellence-sea-salt.php
tinyurl.com/3y7bfug

Pozdrawiam,
M.




Re: Sól do kawy

2010-12-01 17:52:04 - Ikselka

Dnia Wed, 1 Dec 2010 16:00:29 +0100, Fragile napisał(a):

> Chodzi o smak. Sól często podbija, uwypukla smak i słodycz potrawy,
> tworząc z nią wspaniałą, unikatową kombinację.

Oczywiście - nawet do najslodszego chocby ciasta i do mas tortowych należy
dodawac szczyptę soli.



Re: Sól do kawy

2010-12-01 17:50:31 - Ikselka

Dnia Wed, 01 Dec 2010 13:13:47 +0100, Paweł B. napisał(a):

> W dniu 2010-11-30 12:44, Ikselka pisze:
> > Dodałabym pod koniec gotowania wody, a przed zaparzeniem kawy. Sól
> zmiękcza
>> wodę (niczym w zmywarce) i zapewne dlatego rozpuszczalne składniki kawy
>> lepiej się wyługowują tzn lepiej przechodzą do roztworu.
>
> Mmmhhhh, dodawajcie sól do wszystkiego! Do budyniu, do herbaty, zupy
> owocowej, chałwę sobie posolcie by lepiej się wchłaniała podczas jedzenia...
>
> Gorszych bredni nie czytałem... I jeszcze łój barani, żeby nic nie
> stygło poprzez parowanie!
>
> LOL

No widzisz - a wystarczyło tylko trochę książek, w tym podróżniczych,
poczytać, na lekcjach chemii w szkole choć czasem być... i od razu Twój
świat byłby mniej niezrozumiały.



Re: Sól do kawy

2010-12-01 18:11:30 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik Paweł B. napisał:
> W dniu 2010-11-30 12:44, Ikselka pisze:
> > Dodałabym pod koniec gotowania wody, a przed zaparzeniem kawy. Sól
> zmiękcza
>> wodę (niczym w zmywarce) i zapewne dlatego rozpuszczalne składniki kawy
>> lepiej się wyługowują tzn lepiej przechodzą do roztworu.
>
> Mmmhhhh, dodawajcie sól do wszystkiego! Do budyniu, do herbaty, zupy
> owocowej, chałwę sobie posolcie by lepiej się wchłaniała podczas
> jedzenia...
>
> Gorszych bredni nie czytałem... I jeszcze łój barani, żeby nic nie
> stygło poprzez parowanie!

A czy ktoś każe ci to pić? Ty wiesz jak tacy np. Japończycy widzą nasze
kochane śledzie w oleju? Toż to, panie, zgniła ryba!

--
Darek




Re: Sól do kawy

2010-12-01 15:48:42 - Fragile

Dnia Sun, 28 Nov 2010 10:45:28 -0800 (PST), Rostov napisał(a):

> Witam,
>
> Słyszałem gdzieś ostatnio, że smak kawy można ulepszyć szczyptą soli.
> Moje pytanie - kiedy tą sól dodać?
> Do kawy przed zalaniem wrzątkiem i wymieszać?
> Po zalaniu i przed słodzeniem?
> Po zalaniu i posłodzeniu?
>
Sól dodaje się bezpośrednio do zmielonej kawy, _przed_ zaparzeniem.
>
> Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam ;-)
>
Pozdrawiam,
M.



Re: Sól do kawy

2010-12-02 18:25:04 - Rostov

On 1 Gru, 15:48, Fragile wrote:
> Sól dodaje się bezpośrednio do zmielonej kawy, _przed_ zaparzeniem.

Zawiadamiam, że osobiście spraktykowałem - kawa ze SZCZYPTĄ soli jest
lepsza - tłumi nadmiar goryczki i niweluje kwaskowaty posmak w ustach
po niej.
Sól należy wsypać do kawy PRZED zalaniem i wymieszać.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam tych, którzy potrafią
jeszcze w normalny sposób odpowiadać ;-)




Re: Sól do kawy

2010-12-02 19:47:02 - E.

Rostov pisze:
> On 1 Gru, 15:48, Fragile wrote:
>> Sól dodaje się bezpośrednio do zmielonej kawy, _przed_ zaparzeniem.
>
> Zawiadamiam, że osobiście spraktykowałem - kawa ze SZCZYPTĄ soli jest
> lepsza - tłumi nadmiar goryczki i niweluje kwaskowaty posmak w ustach
> po niej.

Kwaskowaty? Robusty nie kupuj, przerzuć się na arabikę.

E.



Re: Sól do kawy

2010-12-03 10:20:09 - konieczko

W dniu 2010-12-02 18:25, Rostov pisze:
> On 1 Gru, 15:48, Fragile wrote:
>> Sól dodaje się bezpośrednio do zmielonej kawy, _przed_ zaparzeniem.
>
> Zawiadamiam, że osobiście spraktykowałem - kawa ze SZCZYPTĄ soli jest
> lepsza - tłumi nadmiar goryczki i niweluje kwaskowaty posmak w ustach
> po niej.
> Sól należy wsypać do kawy PRZED zalaniem i wymieszać.
> Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam tych, którzy potrafią
> jeszcze w normalny sposób odpowiadać ;-)
>


I powoduje wzrost cisnienia krwi, serducho ci podziekuje.



Re: Sól do kawy

2010-12-03 13:31:31 - Ikselka

Dnia Fri, 03 Dec 2010 10:20:09 +0100, konieczko napisał(a):

> W dniu 2010-12-02 18:25, Rostov pisze:
>> On 1 Gru, 15:48, Fragile wrote:
>>> Sól dodaje się bezpośrednio do zmielonej kawy, _przed_ zaparzeniem.
>>
>> Zawiadamiam, że osobiście spraktykowałem - kawa ze SZCZYPTĄ soli jest
>> lepsza - tłumi nadmiar goryczki i niweluje kwaskowaty posmak w ustach
>> po niej.
>> Sól należy wsypać do kawy PRZED zalaniem i wymieszać.
>> Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam tych, którzy potrafią
>> jeszcze w normalny sposób odpowiadać ;-)
>>
>
>
> I powoduje wzrost cisnienia krwi, serducho ci podziekuje.

Toż przecież nie sypie się tej soli łyżkami, tylko kilka-kilkanaście
kryształków na filiżankę.



Re: Sól do kawy

2010-11-29 14:19:17 - Tomasz (Jenot) Stafiński

konieczko wrote:
> Sranie w banie bylema na taiwanie i pija normalna kawe, pierdolenie
> pismakow nie ma granic.
Ty, konieczko słyszałeś kiedyś o czymś takim jak kultura czy netykieta?
Bo tak sądząc po Twoich postach to pojęcia te są Ci kompletnie obce. A,
i tak z czystej ciekawości - co to jest bylema?

--
Jenot



Re: Sól do kawy

2010-11-29 14:43:12 - Panslavista

Tomasz (Jenot) Stafiński wrote in message
news:980587105312722458.718416jenott-gmail.com@news.gazeta.pl...
> konieczko wrote:
>> Sranie w banie bylema na taiwanie i pija normalna kawe, pierdolenie
>> pismakow nie ma granic.
> Ty, konieczko słyszałeś kiedyś o czymś takim jak kultura czy netykieta?
> Bo tak sądząc po Twoich postach to pojęcia te są Ci kompletnie obce. A,
> i tak z czystej ciekawości - co to jest bylema?

Nie był, ale o tym wie tylko Anusiak.





Re: Sól do kawy

2010-11-30 16:36:45 - Tomasz (Jenot) Stafiński

konieczko wrote:
> wal sie na ryj pedale
No i to zdanie mówi o tobie wszystko. PLONK (chociaż poziom twoich
wypowiedzi świadczy, że to słowo również może nie być ci znane).

--
Jenot



Re: Sól do kawy

2010-11-30 17:03:43 - konieczko

W dniu 2010-11-30 16:36, Tomasz (Jenot) Stafiński pisze:
> konieczko wrote:
>> wal sie na ryj pedale
> No i to zdanie mówi o tobie wszystko. PLONK (chociaż poziom twoich
> wypowiedzi świadczy, że to słowo również może nie być ci znane).
>

Za to tobie pewnie jest znane cwelu zajebany.



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS