Re: Wracając do polepszaczy.

Ikselka Data ostatniej zmiany: 2011-01-12 02:57:36

Re: Wracając do polepszaczy.

2011-01-12 02:57:36 - Ikselka

Dnia Wed, 12 Jan 2011 02:43:38 +0100, Ikselka napisał(a):

> Oszust piekarz
>
> Produkty pełnoziarniste z roku na rok wracają do łask. Jednak nie wszystkie
> produkty, na których opakowaniu jest zboże lub zachęcający napis zawiera
> błonnik, są produktami z pełnego ziarna. Należy szczególnie uważać przy
> zakupie pieczywa. Jeśli jesteś zainteresowany/a wprowadzeniem do diety
> prawdziwego pieczywa pełnoziarnistego, musisz zwrócić uwagę na skład
> pieczywa. O ile przy niepakowanym pieczywie nie jest to możliwe (nie ma
> obowiązku zamieszczania na nim pełnego składu), to każde pieczywo w
> folii/innym opakowaniu ma podany skład. Tylko 2 typy mąki uznawane są za
> pełnoziarniste ? typ 2000 oraz 1850, tzw. grahama. W dużym uproszczeniu ?
> im niższy typ mąki (np. 450 ? mąka tortowa), tym bardziej oczyszczone
> ziarno użyte do jej wyrobu, a tym samym produkt uboższy w cenne witaminy i
> minerały. Pełnoziarniste pieczywo charakteryzuje się ciemną barwą, jednak
> piekarze fundują nam często niespodzianki.
>
> Chleb nie powinien zawierać żadnych, prócz soli, konserwantów. Nie powinien
> zawierać też cukru. A tymczasem w wypiekach możemy znaleźć całą gamę
> ulepszaczy. Największe oszustwo polega na sprzedaży chleba razowego, w
> którego skład wchodzi m.in. mąka żytnia, mąka pszenna, karmel. Jaką
> funkcję pełni karmel? Barwiącą ? z jasnego chlebka robi się jasno lub
> ciemno brązowy. A skoro do wypieku razowego chleba nie użyto wysokiego
> typu mąki, nie jest to chleb razowy, naturalnie ciemny. Zamiast karmelu
> używa się też innych barwników ( chleb z E w składzie nie jest chlebem w
> pełni naturalnym !). Unikaj także produktów nie mających wymienionego typu
> mąki.
> www.era-zdrowia.pl/naturalne-leczenie/uzdrawiajace-pokarmy/zapomniane-zboza.html

Sorry, miało być na kuchnię. I leci.



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS