do wyrabiania ciasta chlebowego

ala Data ostatniej zmiany: 2011-01-31 14:35:37

do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-26 13:42:06 - ala

Proszę o radę. Potrzebuję jakieś maszyny, robota lub czegoś czego nie znam.
Chodzi o to, że musze wyrobić ciasto chlebowe w ilości jednorazowej ok 3 kg.
Czy znacie coś co będzie stosowne do tego rodzaju zadania.
Pozdrawiam Ala




Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-26 17:03:47 - Jan Werbinski

Użytkownik ala napisał w wiadomości
news:ihp4qv$228$1@news.onet.pl...
> Proszę o radę. Potrzebuję jakieś maszyny, robota lub czegoś czego nie
> znam.
> Chodzi o to, że musze wyrobić ciasto chlebowe w ilości jednorazowej ok 3
> kg.
> Czy znacie coś co będzie stosowne do tego rodzaju zadania.
> Pozdrawiam Ala

Wyrobić raz? Ręcznie.

Wyrabiać wiele razy 3 kg? Najtaniej maszyna za 2700 z Makro. Podobna do
KitchenAid, ale sporo większa. Awaryjnie duża wiertarka na wolnych obrotach,
mieszadło i wiadro.

Nie kupuj KitchenAid, Bosch MUM czy innych, bo wszystkie one mają
maksymalnie 1-1,5 kg ciasta i zarżniesz je trzema kilogramami. Albo kup i
dziel robotę na trzy części i zużyj trzy razy więcej czasu.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/




Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-26 17:27:26 - Panslavista

ala wrote in message news:ihp4qv$228$1@news.onet.pl...
> Proszę o radę. Potrzebuję jakieś maszyny, robota lub czegoś czego nie
> znam.
> Chodzi o to, że musze wyrobić ciasto chlebowe w ilości jednorazowej ok 3
> kg.
> Czy znacie coś co będzie stosowne do tego rodzaju zadania.
> Pozdrawiam Ala

Malaksery o takich możliwościach są do nabycia w hurtowniach i sklepach ze
sprzętem gastronomicznym. W Polsce produkowane są w MESKO
(Skarżysko-Kamienna) i (większy) w SPOMASZ (Nakło).





Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-27 16:04:28 - Sławomir Szczyrba

Let it all go, ala.
Fear. Doubt. Disbelief. Free your mind.
> Proszę o radę. Potrzebuję jakieś maszyny, robota lub czegoś czego nie znam.
> Chodzi o to, że musze wyrobić ciasto chlebowe w ilości jednorazowej ok 3 kg.
> Czy znacie coś co będzie stosowne do tego rodzaju zadania.
>
Kenwood Major ma masę maksymalną wg jednych źródeł 2.6, według drugich 4.5kg.

> Pozdrawiam Ala

Sławek
--
________ Wszystko rozumiem. Mieliśmy przewidzieć,
_/ __/ __/ że oberwiemy po głowach. - Kajko
\__ \__ \_______________________________________________________________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\dot\pl



Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-28 08:33:44 - zbigniew


Użytkownik Sławomir Szczyrba napisał w wiadomości
news:slrn.ik32ap.fej.steev@hot.pl...
> Let it all go, ala.
> Fear. Doubt. Disbelief. Free your mind.
>> Proszę o radę. Potrzebuję jakieś maszyny, robota lub czegoś czego nie
>> znam.
>> Chodzi o to, że musze wyrobić ciasto chlebowe w ilości jednorazowej ok 3
>> kg.
>> Czy znacie coś co będzie stosowne do tego rodzaju zadania.
>>
> Kenwood Major ma masę maksymalną wg jednych źródeł 2.6, według drugich
> 4.5kg.
>
czy może go uzywasz?




Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-28 09:58:14 - Sławomir Szczyrba

I błsynęły jaskrawym błękitem elektrony kreśląc zawiłe słowa
pod którymi ognistą czerwienią zapłonął podpis: zbigniew
>>>
>> Kenwood Major ma masę maksymalną wg jednych źródeł 2.6, według drugich
>> 4.5kg.
> czy może go uzywasz?
>
Nie.
Pamiętałem że ma sporą, bo czytałem specyfikację kenwoodów i kitchenaidów
zastanawiając się nad wyborem miksera...

Sławek
--
________
_/ __/ __/ Biesiadowali przy suto zastawionych stolcach.
\__ \__ \_______________________________________________________________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\dot\pl



Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-28 15:22:12 - Jan Werbinski

Kenwoody mają ogólnie dobrą opinię. Np Chef był bardzo chwalony.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/




Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-28 10:23:55 - Panslavista


ala wrote in message news:ihp4qv$228$1@news.onet.pl...
> Proszę o radę. Potrzebuję jakieś maszyny, robota lub czegoś czego nie
> znam.
> Chodzi o to, że musze wyrobić ciasto chlebowe w ilości jednorazowej ok 3
> kg.
> Czy znacie coś co będzie stosowne do tego rodzaju zadania.
> Pozdrawiam Ala

Mesko (Skarżysko-Kamienna) produkuje roboty i mieszarki - do ciasta
ciężkiego, więc jak najbardziej przydatne. Jest taka przystawka - mieszarka
typ R3 12 litrów - masa ciasta ciężkiego do 3 kg!!!
www.meskoagd.pl/pl/?page[0]=oferta_produkty&k1=1&k2=5&pagen=2
Współpracuje ona z napędami KU2-4E oraz KU2-3E/K i KU2-3E
www.meskoagd.pl/pl/?page[0]=oferta_produkty&k1=1&k2=1&pagen=1






Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-28 10:26:27 - Panslavista

Panslavista wrote in message
news:4d428b38$0$2456$65785112@news.neostrada.pl...

> Mesko (Skarżysko-Kamienna) produkuje roboty i mieszarki - do ciasta
> ciężkiego, więc jak najbardziej przydatne. Jest taka przystawka -
> mieszarka typ R3 12 litrów - masa ciasta ciężkiego do 3 kg!!!
> www.meskoagd.pl/pl/?page[0]=oferta_produkty&k1=1&k2=5&pagen=2
> Współpracuje ona z napędami KU2-4E oraz KU2-3E/K i KU2-3E
> www.meskoagd.pl/pl/?page[0]=oferta_produkty&k1=1&k2=1&pagen=1

Tutaj cennik:
www.meskoagd.pl/pl/data/Pliki/2011%20CENNIK%20GASTRO.xls





Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-28 10:31:40 - Panslavista

Panslavista wrote in message
news:4d428bd0$0$2438$65785112@news.neostrada.pl...
> Panslavista wrote in message
> news:4d428b38$0$2456$65785112@news.neostrada.pl...
>
>> Mesko (Skarżysko-Kamienna) produkuje roboty i mieszarki - do ciasta
>> ciężkiego, więc jak najbardziej przydatne. Jest taka przystawka -
>> mieszarka typ R3 12 litrów - masa ciasta ciężkiego do 3 kg!!!
>> www.meskoagd.pl/pl/?page[0]=oferta_produkty&k1=1&k2=5&pagen=2
>> Współpracuje ona z napędami KU2-4E oraz KU2-3E/K i KU2-3E
>> www.meskoagd.pl/pl/?page[0]=oferta_produkty&k1=1&k2=1&pagen=1
>
> Tutaj cennik:
> www.meskoagd.pl/pl/data/Pliki/2011%20CENNIK%20GASTRO.xls

A tu katalog sprzętu:
www.meskoagd.pl/pl/data/Pliki/4_MESKO%20AGD%20KATALOG%202008%20Gastronomia.pdf





Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-30 20:36:29 - TomekD

Jeżeli piszesz o 'wyrabianiu' to chyba myślisz o ciaści na chleb pszenny albo
mieszany na drożdżach ?

Z korzyścią dla podniebienia spróbuj może upiec chleb czysto żytni na zakwasie,
jest trochę zabawy, ale jeżeli kubki smakowe masz w porządku to szybko zapomnisz
o (nawet własnym) chlebie na przemysłowych drożdżach.

Ciasta na chleb żytni na zakwasie nie trzeba wyrabiać, wsytarczy tylko dobrze
wymieszać. Z pewnym trudem ale 1 kg takiego ciasta spokojnie wymieszasz
trzonkiem drewnianej łyżki w misce.

Jak bardzo upierasz się przy 'wyrabianiu' i drożdżach to wersją najbardziej
ekomiczna bedzie chyba jakaś najtańsza maszyna do chleba ale na raz takiej
ilości ciasta nie wyrobi.

pozdrawiam,
TomekD










Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-30 21:22:27 - Qrczak

Dnia 2011-01-30 20:36, niebożę TomekD wylazło do ludzi i marudzi:
> Jeżeli piszesz o 'wyrabianiu' to chyba myślisz o ciaści na chleb pszenny
> albo mieszany na drożdżach ?
>
> Z korzyścią dla podniebienia spróbuj może upiec chleb czysto żytni na
> zakwasie, jest trochę zabawy, ale jeżeli kubki smakowe masz w porządku
> to szybko zapomnisz o (nawet własnym) chlebie na przemysłowych drożdżach.
>
> Ciasta na chleb żytni na zakwasie nie trzeba wyrabiać, wsytarczy tylko
> dobrze wymieszać. Z pewnym trudem ale 1 kg takiego ciasta spokojnie
> wymieszasz trzonkiem drewnianej łyżki w misce.

Z trudem? Bez żadnego problemu 2-2,5 kg ciasta żytniego łyżką drewnianą
daje się wymieszać. Tylko misa musi być odpowiedniej wielkości.

Qra
--
nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem



Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-30 23:20:52 - Ikselka

Dnia Sun, 30 Jan 2011 21:22:27 +0100, Qrczak napisał(a):


> Z trudem? Bez żadnego problemu 2-2,5 kg ciasta żytniego łyżką drewnianą
> daje się wymieszać. Tylko misa musi być odpowiedniej wielkości.


Może się i daje łyżką, ale ja tam wolę wyrobić, zwłaszcza że mam czym -
wtłoczenie większej ilości powietrza dodaje ciastu pulchności, a tego w
żytnim chlebie nigdy nie za dużo...



Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-30 23:30:17 - Panslavista


Ikselka wrote in message
news:160bz3elrxuhc.8zhokiouyjlf.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 30 Jan 2011 21:22:27 +0100, Qrczak napisał(a):
>
>
>> Z trudem? Bez żadnego problemu 2-2,5 kg ciasta żytniego łyżką drewnianą
>> daje się wymieszać. Tylko misa musi być odpowiedniej wielkości.
>
>
> Może się i daje łyżką, ale ja tam wolę wyrobić, zwłaszcza że mam czym -
> wtłoczenie większej ilości powietrza dodaje ciastu pulchności, a tego w
> żytnim chlebie nigdy nie za dużo...

Przesiać mąkę sitem.





Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-30 23:33:40 - Ikselka

Dnia Sun, 30 Jan 2011 23:30:17 +0100, Panslavista napisał(a):

> Ikselka wrote in message
> news:160bz3elrxuhc.8zhokiouyjlf.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 30 Jan 2011 21:22:27 +0100, Qrczak napisał(a):
>>
>>
>>> Z trudem? Bez żadnego problemu 2-2,5 kg ciasta żytniego łyżką drewnianą
>>> daje się wymieszać. Tylko misa musi być odpowiedniej wielkości.
>>
>>
>> Może się i daje łyżką, ale ja tam wolę wyrobić, zwłaszcza że mam czym -
>> wtłoczenie większej ilości powietrza dodaje ciastu pulchności, a tego w
>> żytnim chlebie nigdy nie za dużo...
>
> Przesiać mąkę sitem.

Przesiewam, przesiewam, Niedźwiedziu :-)
:-*



Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-31 09:07:41 - Qrczak

Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Dnia Sun, 30 Jan 2011 21:22:27 +0100, Qrczak napisał(a):
>
>> Z trudem? Bez żadnego problemu 2-2,5 kg ciasta żytniego łyżką drewnianą
>> daje się wymieszać. Tylko misa musi być odpowiedniej wielkości.
>
>
> Może się i daje łyżką, ale ja tam wolę wyrobić, zwłaszcza że mam czym -
> wtłoczenie większej ilości powietrza dodaje ciastu pulchności, a tego w
> żytnim chlebie nigdy nie za dużo...

Ośmielasz się twierdzić, że mój chleb nie jest pulchny??!!!!

Qra




Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-31 10:10:28 - krys

Qrczak wrote:

> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Dnia Sun, 30 Jan 2011 21:22:27 +0100, Qrczak napisał(a):
>>
>>> Z trudem? Bez żadnego problemu 2-2,5 kg ciasta żytniego łyżką drewnianą
>>> daje się wymieszać. Tylko misa musi być odpowiedniej wielkości.
>>
>>
>> Może się i daje łyżką, ale ja tam wolę wyrobić, zwłaszcza że mam czym -
>> wtłoczenie większej ilości powietrza dodaje ciastu pulchności, a tego w
>> żytnim chlebie nigdy nie za dużo...
>
> Ośmielasz się twierdzić, że mój chleb nie jest pulchny??!!!!

Ja ośmielam się poprosic o TWÓJ przepis na żytni chleb.
Chętnie spróbuję, w ramach urozmaicenia - piekę pszenno-żytni na zakwasie,
wyrabiam tymi ręcami.
J.




Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-31 13:55:16 - Qrczak

Dnia dzisiejszego niebożę krys wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Qrczak wrote:
>> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Dnia Sun, 30 Jan 2011 21:22:27 +0100, Qrczak napisał(a):
>>>
>>>> Z trudem? Bez żadnego problemu 2-2,5 kg ciasta żytniego łyżką drewnianą
>>>> daje się wymieszać. Tylko misa musi być odpowiedniej wielkości.
>>>
>>>
>>> Może się i daje łyżką, ale ja tam wolę wyrobić, zwłaszcza że mam czym -
>>> wtłoczenie większej ilości powietrza dodaje ciastu pulchności, a tego w
>>> żytnim chlebie nigdy nie za dużo...
>>
>> Ośmielasz się twierdzić, że mój chleb nie jest pulchny??!!!!
>
> Ja ośmielam się poprosic o TWÓJ przepis na żytni chleb.
> Chętnie spróbuję, w ramach urozmaicenia - piekę pszenno-żytni na
> zakwasie, wyrabiam tymi ręcami.
> J.

Trudno będzie o konkretny przepis, bo ja to daję składniki do michy na
oko... Do wypracowanego zakwasu wrzucam mąkę żytnią (różną, i pytlową, i
razówkę), jakieś otrąbki, ziarna i nasiona różne, sól, odrobinę drożdży.
Wody leję tyle, że ciasto ma wygląd i konsystencję gęstego błota. Przekładam
owo błoto do keksówek, odstawiam do wyrośnięcia na kilka godzin. Piekę
najpierw 10 minut w 230 st., potem zmniejszam do 170-180 na ok. 50 minut.
Piekarnik grzałki góra-dół bez termoobiegu, zawsze wstawiam naczynie z wodą
(nad chleby) i zawsze smaruję wierzch zimną wodą po wyjęciu na kratkę.

Qra




Re: do wyrabiania ciasta chlebowego

2011-01-31 14:35:37 - krys

Qrczak wrote:

> Trudno będzie o konkretny przepis, bo ja to daję składniki do michy na
> oko... Do wypracowanego zakwasu wrzucam mąkę żytnią (różną, i pytlową, i
> razówkę), jakieś otrąbki, ziarna i nasiona różne, sól, odrobinę drożdży.
> Wody leję tyle, że ciasto ma wygląd i konsystencję gęstego błota.
> Przekładam owo błoto do keksówek, odstawiam do wyrośnięcia na kilka
> godzin. Piekę najpierw 10 minut w 230 st., potem zmniejszam do 170-180 na
> ok. 50 minut. Piekarnik grzałki góra-dół bez termoobiegu, zawsze wstawiam
> naczynie z wodą (nad chleby) i zawsze smaruję wierzch zimną wodą po
> wyjęciu na kratkę.


No to masz prawie taki przepis, jak mój, tyle, że ja drożdży nie używam
wcale, ale mam proporcje mąki pszennej i żytniej - ciasto ma taką
konsystencję, że bochenek roozpłynąłby się, ale do błota jej daleko;-). No i
po półtorej godzinie wyrabiam krótko drugi raz, i dopiero do foremek.
Wodę też wstawiam, ale na dno piekarnika (ostatnio odkryłam, że pół godziny
nagrzewania z wodą to jest to, co chlebek lubi najbardziej).Grzałek nie ma,
bo piekę gazowym, czasy też się prawie zgadzają.
Wychodzi mi, że jak wywalę pszenną i dam w to miejsce żytnia, to musze
dołożyć wody, żeby uzyskać konsystencję błota;-)
Dzięki.
J.



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS