Trwałość alkoholi

GKa Data ostatniej zmiany: 2011-02-07 17:54:57

Trwałość alkoholi

2011-02-05 10:16:04 - GKa

Czy alkohole (wódki, whisky, martini, likiery itp. lub nalewki własnej
roboty) mogą się zepsuć? Powiedzmy że kupuję sobie jakiś droższy
alkohol i piję go okazjonalnie, zakręcam mocno nakrętkę i odstawiam. Po
pół roku/ roku znowu łyczek i zakręcam. Przypuszczam że mocniejszym
alkoholom nic się nie stanie ewentualnie mogą stracić moc. Czy
oryginalne nakrętki są wystarczające by temu zapobiec? I co ze słabszymi
alkoholami i nalewkami własnej produkcji?
Może to banalne pytania ale wolę dopytać bo chcę na wiosnę zrobić
nalewkę z pędów sosny. Trochę się namęczę, trochę zainwestuje w spirytus
i nie chciałbym żeby się zepsuła do sezonu grupowego.



Re: Trwałość alkoholi

2011-02-05 11:24:29 - panta_rei

Dnia 05.02.2011 GKa napisał/a:
> Czy alkohole (wódki, whisky, martini, likiery itp. lub nalewki własnej
> roboty) mogą się zepsuć? Powiedzmy że kupuję sobie jakiś droższy
> alkohol i piję go okazjonalnie, zakręcam mocno nakrętkę i odstawiam. Po
> pół roku/ roku znowu łyczek i zakręcam. Przypuszczam że mocniejszym
> alkoholom nic się nie stanie ewentualnie mogą stracić moc. Czy
> oryginalne nakrętki są wystarczające by temu zapobiec? I co ze słabszymi
> alkoholami i nalewkami własnej produkcji?
> Może to banalne pytania ale wolę dopytać bo chcę na wiosnę zrobić
> nalewkę z pędów sosny. Trochę się namęczę, trochę zainwestuje w spirytus
> i nie chciałbym żeby się zepsuła do sezonu grupowego.

Nalewki mają to do siebie, w zdecydowanej większości, że im starsze tym
lepsze. Taka dereniówka najlepsza po 7 latach leżakowania ;) Należy
tylko zapewnić im odpowiednie warunki, zminimalizować naświetlenie,
zachować niezbyt wysoką temperaturę, mam w piwnicy około 20^C i
generalnie nic złego się nie dzieje, choć lepiej byłoby 14-18^C.
Kolejnym czynnikiem jest dostęp tlenu, czyli jak masz ochotę rzadko
korzystać z kieliszeczka to po prostu lej w mniejsze butelki. W
przypadku wina mówi się jeszcze o wilgotności w pomieszczeniach, myślę
że dla nalewek nie ma to większego znaczenia.

Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18 E:19°49'31 jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************



Re: Trwałość alkoholi

2011-02-05 23:57:31 - Jurek J.

> alkoholom nic się nie stanie ewentualnie mogą stracić moc. Czy oryginalne
> nakrętki są wystarczające by temu zapobiec? I co ze słabszymi alkoholami i
> nalewkami własnej produkcji

Tlen znajdujący się w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a wynikiem
reakcji jest ocet.
Każde otwarcie butelki z alkoholem powoduje wpuszczenie ileś tlenu..



__________ Informacja programu ESET NOD32 Antivirus, wersja bazy sygnatur wirusow 5849 (20110205) __________

Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET NOD32 Antivirus.

www.eset.pl lub www.eset.com







Re: Trwalosc alkoholi

2011-02-06 13:56:07 - panta_rei

Dnia 05.02.2011 Jurek J. napisał/a:
>> alkoholom nic sie nie stanie ewentualnie moga stracic moc. Czy oryginalne
>> nakretki sa wystarczajace by temu zapobiec? I co ze slabszymi alkoholami i
>> nalewkami wlasnej produkcji
>
> Tlen znajdujacy sie w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a wynikiem
> reakcji jest ocet.
> Kazde otwarcie butelki z alkoholem powoduje wpuszczenie iles tlenu..
>

Ocet to wytwarzają bakterie kwasu octowego w procesie fermentacji
octowej! Bajek nie opowiadaj!

Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18 E:19°49'31 jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************



Re: Trwalosc alkoholi

2011-02-07 12:48:30 - MrKyllyan

W dniu 06.02.2011 13:56, panta_rei pisze:
> Dnia 05.02.2011 Jurek J. napisał/a:
>>> alkoholom nic sie nie stanie ewentualnie moga stracic moc. Czy oryginalne
>>> nakretki sa wystarczajace by temu zapobiec? I co ze slabszymi alkoholami i
>>> nalewkami wlasnej produkcji
>>
>> Tlen znajdujacy sie w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a wynikiem
>> reakcji jest ocet.
>> Kazde otwarcie butelki z alkoholem powoduje wpuszczenie iles tlenu..
>>
>
> Ocet to wytwarzają bakterie kwasu octowego w procesie fermentacji
> octowej! Bajek nie opowiadaj!
>
> Pozdrawiam!


Alkohole od 20% są trwałe. Wina mogą zaoctować po otwarciu.

--
MrKyllyan

--- news://freenews.netfront.net/ - complaints: news@netfront.net ---



Re: Trwalosc alkoholi

2011-02-07 15:01:39 - panta_rei

MrKyllyan wrote:

>>> Tlen znajdujacy sie w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a
>>> wynikiem reakcji jest ocet.
>>> Kazde otwarcie butelki z alkoholem powoduje wpuszczenie iles
>>> tlenu..
>>>
>>
>> Ocet to wytwarzają bakterie kwasu octowego w procesie fermentacji
>> octowej! Bajek nie opowiadaj!
>>
>> Pozdrawiam!
>
>
> Alkohole od 20% są trwałe. Wina mogą zaoctować po otwarciu.
>

Fermentacja octowa ? biochemiczny proces powstawania kwasu octowego z
alkoholu etylowego w rozcieńczonym roztworze wodnym z udziałem
*bakterii*

Samo otwarcie i dostęp tlenu nie powoduje zaoctowania, ocet wytwarzają
_bakterie_ Nie pisz więc że:

Tlen znajdujacy sie w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a
wynikiem reakcji jest ocet.

Bo to nie jest prawda!

Pozdrawiam!

--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************




Re: Trwalosc alkoholi

2011-02-07 15:25:45 - Ikselka

Dnia Mon, 07 Feb 2011 15:01:39 +0100, panta_rei napisał(a):

> Fermentacja octowa ? biochemiczny proces powstawania kwasu octowego z
> alkoholu etylowego w rozcieńczonym roztworze wodnym z udziałem
> *bakterii*
>
> Samo otwarcie i dostęp tlenu nie powoduje zaoctowania, ocet wytwarzają
> _bakterie_ Nie pisz więc że:
>
> Tlen znajdujacy sie w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a
> wynikiem reakcji jest ocet.
>
> Bo to nie jest prawda!

Dokładnie!



Re: Trwalosc alkoholi

2011-02-07 21:15:54 - Witek

Ikselka brought next idea :
> Dnia Mon, 07 Feb 2011 15:01:39 +0100, panta_rei napisał(a):
>
>> Fermentacja octowa ? biochemiczny proces powstawania kwasu octowego z
>> alkoholu etylowego w rozcieńczonym roztworze wodnym z udziałem
>> *bakterii*
>>
>> Samo otwarcie i dostęp tlenu nie powoduje zaoctowania, ocet wytwarzają
>> _bakterie_ Nie pisz więc że:
>>
>> Tlen znajdujacy sie w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a
>> wynikiem reakcji jest ocet.
>>
>> Bo to nie jest prawda!
>
> Dokładnie!

Dokładnie co?

Ciagle czekam na odpowiedzi w innych wątkach ;-)

>>(ikselka) Np Żyje w zgodzie z naturą, nie krzyżuje konia z kurą.
>
>(Witek) A Ty swoje, jak mantre, uogólniając bez zrozumienia - jak traktować
> twoje wypowiedzi inaczej niż bełkot ogólników. GMO to nie krzyżowanie różnych
> gatunków!!!
>
>A przy okazji towjego przykładu żyjących z naturą biednych rolników
>- o krzyżówkach konia i osła słyszała?
>O kurcze, toż to korporacje zrobiły te muły.
>
>Witek
>





Re: Trwalosc alkoholi

2011-02-07 22:04:55 - Ikselka

Dnia Mon, 07 Feb 2011 21:15:54 +0100, Witek napisał(a):

> Ciagle czekam na odpowiedzi w innych wątkach ;-)

Za dużo do odpowiadania.



Re: Trwalosc alkoholi

2011-02-07 22:30:08 - Witek

Ikselka expressed precisely :
> Dnia Mon, 07 Feb 2011 21:15:54 +0100, Witek napisał(a):
>
>> Ciagle czekam na odpowiedzi w innych wątkach ;-)
>
> Za dużo do odpowiadania.

haha - żal czasu na komentarze
Witek





Re: Trwałość alkoholi

2011-02-07 17:54:57 - jerzy.n


Użytkownik Jurek J. napisał w wiadomości
news:iikkl4$rj7$1@news.onet.pl...
>> alkoholom nic się nie stanie ewentualnie mogą stracić moc. Czy oryginalne
>> nakrętki są wystarczające by temu zapobiec? I co ze słabszymi alkoholami
>> i nalewkami własnej produkcji
>
> Tlen znajdujący się w powietrzu powoli reaguje (spala) alkohol a wynikiem
> reakcji jest ocet.
> Każde otwarcie butelki z alkoholem powoduje wpuszczenie ileś tlenu..
Granat przywiązać do butelki i przestanie octować , może ktos z rodzinki
podpiją i wody dolewa i dlatego sprawia to wrażenie utraty mocy :-))




Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS