automat do chleba raz jeszcze

zlotowinfo Data ostatniej zmiany: 2011-02-02 12:30:17

automat do chleba raz jeszcze

2011-01-31 16:37:54 - zlotowinfo

wszystko ładnie się piecze, na nocnej taryfie
jednak mam drobną watpliwość procesem pieczenia
w tej chwili robię tak:

zaczynam o 21:30, mieszanie dużo nie używa
potem po tych 3h wyłącza się
odrazu wyjmuję chleb
stawiam na tarce bo ma dziury, dobrze odparuje
rano wkladam do worka


moje pytanie: czy korzystne jest wyjmowanie odrazu po upieczeniu, czy lepiej
zostawić na kilka godzin w automacie w cieple by ostygł razem z chlebem




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-01-31 21:48:32 - czeremcha

Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.

Ania



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-01-31 22:36:15 - Ikselka

Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):

> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>

I się nie da mieszadeł wyjąć.



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 00:20:38 - Witek

After serious thinking Ikselka wrote :
> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>
>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>
>
> I się nie da mieszadeł wyjąć.

To akurat nie jest prawdą, daje się bez wiekszych problemów.
Zwilgotnienie jest niestety prawdą.
Witek





Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 01:16:58 - Ikselka

Dnia Tue, 01 Feb 2011 00:20:38 +0100, Witek napisał(a):

> After serious thinking Ikselka wrote :
>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>
>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>
>>
>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>
> To akurat nie jest prawdą, daje się bez wiekszych problemów.

Jak długo masz maszynę?
Za jakiś czas się już nie da.

> Zwilgotnienie jest niestety prawdą.

To akurat wie każdy, kto kiedykolwiek cokolwiek piekł tradycyjnie, w formie
w piekarniku.



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 08:28:07 - Witek

Ikselka brought next idea :
> Dnia Tue, 01 Feb 2011 00:20:38 +0100, Witek napisał(a):
>
>> After serious thinking Ikselka wrote :
>>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>>
>>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>>
>>>
>>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>>
>> To akurat nie jest prawdą, daje się bez wiekszych problemów.
>
> Jak długo masz maszynę?
> Za jakiś czas się już nie da.
>
Obecną bodajżde 6 rok ;-)

Witek





Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 12:50:49 - Ikselka

Dnia Tue, 01 Feb 2011 08:28:07 +0100, Witek napisał(a):

> Ikselka brought next idea :
>> Dnia Tue, 01 Feb 2011 00:20:38 +0100, Witek napisał(a):
>>
>>> After serious thinking Ikselka wrote :
>>>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>>>
>>>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>>>
>>>>
>>>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>>>
>>> To akurat nie jest prawdą, daje się bez wiekszych problemów.
>>
>> Jak długo masz maszynę?
>> Za jakiś czas się już nie da.
>>
> Obecną bodajżde 6 rok ;-)
>

Ja mam jedną, która obecnie stoi na półce nieużywana. Mieszadła jakieś
chropowate się zrobiły i przestały wychodzić z ciasta.

Dla mnie najlepsze jest pieczenie w piecu. Maszyny używałam krótko, ten
zakup to niewypał - nie dopieczony wierzch chleba, chleb niedostatecznie
wyrośnięty, więc gniotowaty, no i te dziury/wyrwy po mieszadłach w
spodzie...



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 13:14:22 - Panslavista


Ikselka wrote in message
news:1610qn8hjbw2u.6iaa8abnmro.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 01 Feb 2011 08:28:07 +0100, Witek napisał(a):
>
>> Ikselka brought next idea :
>>> Dnia Tue, 01 Feb 2011 00:20:38 +0100, Witek napisał(a):
>>>
>>>> After serious thinking Ikselka wrote :
>>>>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>>>>
>>>>>
>>>>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>>>>
>>>> To akurat nie jest prawdą, daje się bez wiekszych problemów.
>>>
>>> Jak długo masz maszynę?
>>> Za jakiś czas się już nie da.
>>>
>> Obecną bodajżde 6 rok ;-)
>>
>
> Ja mam jedną, która obecnie stoi na półce nieużywana. Mieszadła jakieś
> chropowate się zrobiły i przestały wychodzić z ciasta.
>
> Dla mnie najlepsze jest pieczenie w piecu. Maszyny używałam krótko, ten
> zakup to niewypał - nie dopieczony wierzch chleba, chleb niedostatecznie
> wyrośnięty, więc gniotowaty, no i te dziury/wyrwy po mieszadłach w
> spodzie...

Hm, przecież kolor skórki ustawia się w trzech poziomach, resztę reguluje
się dodatkiem cukru do ciasta...





Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 13:40:00 - Ikselka

Dnia Tue, 1 Feb 2011 13:14:22 +0100, Panslavista napisał(a):

> Ikselka wrote in message
> news:1610qn8hjbw2u.6iaa8abnmro.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 01 Feb 2011 08:28:07 +0100, Witek napisał(a):
>>
>>> Ikselka brought next idea :
>>>> Dnia Tue, 01 Feb 2011 00:20:38 +0100, Witek napisał(a):
>>>>
>>>>> After serious thinking Ikselka wrote :
>>>>>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>>>>>
>>>>> To akurat nie jest prawdą, daje się bez wiekszych problemów.
>>>>
>>>> Jak długo masz maszynę?
>>>> Za jakiś czas się już nie da.
>>>>
>>> Obecną bodajżde 6 rok ;-)
>>>
>>
>> Ja mam jedną, która obecnie stoi na półce nieużywana. Mieszadła jakieś
>> chropowate się zrobiły i przestały wychodzić z ciasta.
>>
>> Dla mnie najlepsze jest pieczenie w piecu. Maszyny używałam krótko, ten
>> zakup to niewypał - nie dopieczony wierzch chleba, chleb niedostatecznie
>> wyrośnięty, więc gniotowaty, no i te dziury/wyrwy po mieszadłach w
>> spodzie...
>
> Hm, przecież kolor skórki ustawia się w trzech poziomach,

No właśnie! - i zawsze niedopieczona.

> resztę reguluje
> się dodatkiem cukru do ciasta...

Cukru? Jeszcze więcej? Dodaję tyle, co do zaczynu trzeba, ani grama więcej.



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 14:40:39 - Panslavista


Ikselka wrote in message
news:yh0dn7jdeo2w.jo8qeqemzno0.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 1 Feb 2011 13:14:22 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> Ikselka wrote in message
>> news:1610qn8hjbw2u.6iaa8abnmro.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 01 Feb 2011 08:28:07 +0100, Witek napisał(a):
>>>
>>>> Ikselka brought next idea :
>>>>> Dnia Tue, 01 Feb 2011 00:20:38 +0100, Witek napisał(a):
>>>>>
>>>>>> After serious thinking Ikselka wrote :
>>>>>>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>>>>>>
>>>>>> To akurat nie jest prawdą, daje się bez wiekszych problemów.
>>>>>
>>>>> Jak długo masz maszynę?
>>>>> Za jakiś czas się już nie da.
>>>>>
>>>> Obecną bodajżde 6 rok ;-)
>>>>
>>>
>>> Ja mam jedną, która obecnie stoi na półce nieużywana. Mieszadła jakieś
>>> chropowate się zrobiły i przestały wychodzić z ciasta.
>>>
>>> Dla mnie najlepsze jest pieczenie w piecu. Maszyny używałam krótko, ten
>>> zakup to niewypał - nie dopieczony wierzch chleba, chleb niedostatecznie
>>> wyrośnięty, więc gniotowaty, no i te dziury/wyrwy po mieszadłach w
>>> spodzie...
>>
>> Hm, przecież kolor skórki ustawia się w trzech poziomach,
>
> No właśnie! - i zawsze niedopieczona.
>
>> resztę reguluje
>> się dodatkiem cukru do ciasta...
>
> Cukru? Jeszcze więcej? Dodaję tyle, co do zaczynu trzeba, ani grama
> więcej.

Słyszałaś o karmelizacji?





Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 23:31:40 - Ikselka

Dnia Tue, 1 Feb 2011 14:40:39 +0100, Panslavista napisał(a):

> Ikselka wrote in message

>> Cukru? Jeszcze więcej? Dodaję tyle, co do zaczynu trzeba, ani grama
>> więcej.
>
> Słyszałaś o karmelizacji?

Tak. Nie piekę pumpernikla, tylko normalny chleb.



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 23:48:08 - Panslavista


Ikselka wrote in message
news:oe7096cq1nrc$.1l6r44digwzjr$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 1 Feb 2011 14:40:39 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> Ikselka wrote in message
>
>>> Cukru? Jeszcze więcej? Dodaję tyle, co do zaczynu trzeba, ani grama
>>> więcej.
>>
>> Słyszałaś o karmelizacji?
>
> Tak. Nie piekę pumpernikla, tylko normalny chleb.

Ja też piekę normalny: 1,2kg mąki, 4 łyżeczki soli i 4 do 6 łyżeczek cukru.





Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 00:05:04 - Ikselka

Dnia Tue, 1 Feb 2011 23:48:08 +0100, Panslavista napisał(a):

> Ikselka wrote in message
> news:oe7096cq1nrc$.1l6r44digwzjr$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 1 Feb 2011 14:40:39 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote in message
>>
>>>> Cukru? Jeszcze więcej? Dodaję tyle, co do zaczynu trzeba, ani grama
>>>> więcej.
>>>
>>> Słyszałaś o karmelizacji?
>>
>> Tak. Nie piekę pumpernikla, tylko normalny chleb.
>
> Ja też piekę normalny: 1,2kg mąki, 4 łyżeczki soli i 4 do 6 łyżeczek cukru.

Cukru daję połowę tego - tylko do zaczynu, kiedy pobudzam drożdże. A
automat mi nie dopieka góry na brązowo, tylko słomkowo. I nie chrupiąco.
Owszem, spód i boki chleba w porządku.

No i dlatego wyemigrował na półkę w spiżarni, na czas, kiedy nie będzie
innego sposobu pieczenia, moze się tak zdarzy.



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 08:32:06 - Qrczak

Dnia dzisiejszego niebożę Panslavista wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Ikselka wrote in message
> news:oe7096cq1nrc$.1l6r44digwzjr$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 1 Feb 2011 14:40:39 +0100, Panslavista napisał(a):
>>> Ikselka wrote in message
>>
>>>> Cukru? Jeszcze więcej? Dodaję tyle, co do zaczynu trzeba, ani grama
>>>> więcej.
>>>
>>> Słyszałaś o karmelizacji?
>>
>> Tak. Nie piekę pumpernikla, tylko normalny chleb.
>
> Ja też piekę normalny: 1,2kg mąki, 4 łyżeczki soli i 4 do 6 łyżeczek
> cukru.

Chałkę pieczesz?

Qra




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 09:02:06 - Panslavista

Qrczak wrote in message
news:4d490872$0$2450$65785112@news.neostrada.pl...
> Dnia dzisiejszego niebożę Panslavista wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Ikselka wrote in message
>> news:oe7096cq1nrc$.1l6r44digwzjr$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 1 Feb 2011 14:40:39 +0100, Panslavista napisał(a):
>>>> Ikselka wrote in message
>>>
>>>>> Cukru? Jeszcze więcej? Dodaję tyle, co do zaczynu trzeba, ani grama
>>>>> więcej.
>>>>
>>>> Słyszałaś o karmelizacji?
>>>
>>> Tak. Nie piekę pumpernikla, tylko normalny chleb.
>>
>> Ja też piekę normalny: 1,2kg mąki, 4 łyżeczki soli i 4 do 6 łyżeczek
>> cukru.
>
> Chałkę pieczesz?
>
> Qra

Pisałem o chlebie. Automatu używam tylko do wyrabiania i wyrastania
ciasta, które przekładam do dwu keksówek, w automacie można piec ciasto do
600g mąki, więcej się nie zmieści.
Plecionek nie piekłem nigdy, nie interesuje mnie pieczywo z pejsami.





Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 12:36:22 - Qrczak

Dnia dzisiejszego niebożę Panslavista wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Qrczak wrote in message
> news:4d490872$0$2450$65785112@news.neostrada.pl...
>> Dnia dzisiejszego niebożę Panslavista wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Ikselka wrote in message
>>> news:oe7096cq1nrc$.1l6r44digwzjr$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 1 Feb 2011 14:40:39 +0100, Panslavista napisał(a):
>>>>> Ikselka wrote in message
>>>>
>>>>>> Cukru? Jeszcze więcej? Dodaję tyle, co do zaczynu trzeba, ani grama
>>>>>> więcej.
>>>>>
>>>>> Słyszałaś o karmelizacji?
>>>>
>>>> Tak. Nie piekę pumpernikla, tylko normalny chleb.
>>>
>>> Ja też piekę normalny: 1,2kg mąki, 4 łyżeczki soli i 4 do 6 łyżeczek
>>> cukru.
>>
>> Chałkę pieczesz?
>>
>> Qra
>
> Pisałem o chlebie. Automatu używam tylko do wyrabiania i wyrastania
> ciasta, które przekładam do dwu keksówek, w automacie można piec ciasto
> do 600g mąki, więcej się nie zmieści.
> Plecionek nie piekłem nigdy, nie interesuje mnie pieczywo z pejsami.

Jakie Ty kształty lepisz, mnie nie interesuje. Ilość cukru (w stosunku do
mąki) za to sugeruje, że lubisz słodkie.

Qra




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 14:20:27 - Panslavista


Qrczak wrote in message
news:4d4941b1$0$2493$65785112@news.neostrada.pl...
> Dnia dzisiejszego niebożę Panslavista wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Qrczak wrote in message
>> news:4d490872$0$2450$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Dnia dzisiejszego niebożę Panslavista wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> Ikselka wrote in message
>>>> news:oe7096cq1nrc$.1l6r44digwzjr$.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Tue, 1 Feb 2011 14:40:39 +0100, Panslavista napisał(a):
>>>>>> Ikselka wrote in message
>>>>>
>>>>>>> Cukru? Jeszcze więcej? Dodaję tyle, co do zaczynu trzeba, ani grama
>>>>>>> więcej.
>>>>>>
>>>>>> Słyszałaś o karmelizacji?
>>>>>
>>>>> Tak. Nie piekę pumpernikla, tylko normalny chleb.
>>>>
>>>> Ja też piekę normalny: 1,2kg mąki, 4 łyżeczki soli i 4 do 6 łyżeczek
>>>> cukru.
>>>
>>> Chałkę pieczesz?
>>>
>>> Qra
>>
>> Pisałem o chlebie. Automatu używam tylko do wyrabiania i wyrastania
>> ciasta, które przekładam do dwu keksówek, w automacie można piec ciasto
>> do 600g mąki, więcej się nie zmieści.
>> Plecionek nie piekłem nigdy, nie interesuje mnie pieczywo z pejsami.
>
> Jakie Ty kształty lepisz, mnie nie interesuje. Ilość cukru (w stosunku do
> mąki) za to sugeruje, że lubisz słodkie.
>
> Qra

Automat na 1,2 kg chleba, dwa mieszadła, służy obecnie tylko do
wyrabiania ciasta, na chleb, innych drożdżowych, oraz na kluski, oczywiście
może piec chleb, ale tego chleba za mało.
Ciasto wyrobione przekładam do foremek i wstawiam do piekarnika z
termoobiegiem na 30°C do drugiego wyrastania. Gdy wyrośnie 2 cm nad foremkę
przełączam termostat na 160°C - piecze się 1/2 godziny i przekładam foremki
drugimi końcami w kierunku termowentylatora na drugie 1/2 godziny, aby był w
miarę równo upieczony.
Ciasto na chleb -1 kg mąki pszennej białej, 20 dag mąki żytniej białej,
1/3 paczki świeżych drożdży, 4 łyżeczki soli, cztery łyżeczki cukru, 600 ml
wody lub mleka, 100 ml tłuszczu, 5 dag dodatków nasiennych i ziołowych.
Tłuszcz do wyboru - olej, masło roztopione, smalec z cebulą i skwarkami,
w ostateczności towot czyli margaryna lub mixy...





Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 14:34:32 - Ikselka

Dnia Wed, 2 Feb 2011 14:20:27 +0100, Panslavista napisał(a):

> 1 kg mąki pszennej białej, 20 dag mąki żytniej białej,
> 1/3 paczki świeżych drożdży

Za dużo. Na 1 kg mąki daję 2 dag drożdży. Chleb to nie drożdżówka.



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 15:38:41 - Panslavista


Ikselka wrote in message
news:1bqetv3n30qjr.1o44588qla57m$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 2 Feb 2011 14:20:27 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> 1 kg mąki pszennej białej, 20 dag mąki żytniej białej,
>> 1/3 paczki świeżych drożdży
>
> Za dużo. Na 1 kg mąki daję 2 dag drożdży. Chleb to nie drożdżówka.

Za długo czekać na rozrost...





Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 16:56:11 - Ikselka

Dnia Wed, 2 Feb 2011 15:38:41 +0100, Panslavista napisał(a):

> Ikselka wrote in message
> news:1bqetv3n30qjr.1o44588qla57m$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 2 Feb 2011 14:20:27 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>>> 1 kg mąki pszennej białej, 20 dag mąki żytniej białej,
>>> 1/3 paczki świeżych drożdży
>>
>> Za dużo. Na 1 kg mąki daję 2 dag drożdży. Chleb to nie drożdżówka.
>
> Za długo czekać na rozrost...

Ale ja nie znoszę tego smaku drożdżówki w chlebie. Wolę poczekać dłużej.
Do drożdzowego słodkiego ciasta owszem, daję nawet całą kostke drożdży, ale
z reguły pół.



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 21:06:30 - Qrczak

Dnia 2011-02-02 15:38, niebożę Panslavista wylazło do ludzi i marudzi:
> Ikselka wrote in message
> news:1bqetv3n30qjr.1o44588qla57m$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 2 Feb 2011 14:20:27 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>>> 1 kg mąki pszennej białej, 20 dag mąki żytniej białej,
>>> 1/3 paczki świeżych drożdży
>>
>> Za dużo. Na 1 kg mąki daję 2 dag drożdży. Chleb to nie drożdżówka.
>
> Za długo czekać na rozrost...

A to spieszysz się gdzieś?

Qra
--
i kodowanie byś se ustawił, miszczuniu



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 21:13:08 - Panslavista


Qrczak wrote in message news:iicdg4$d4q$4@news.onet.pl...
> Dnia 2011-02-02 15:38, niebożę Panslavista wylazło do ludzi i marudzi:
>> Ikselka wrote in message
>> news:1bqetv3n30qjr.1o44588qla57m$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Wed, 2 Feb 2011 14:20:27 +0100, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> 1 kg mąki pszennej białej, 20 dag mąki żytniej białej,
>>>> 1/3 paczki świeżych drożdży
>>>
>>> Za dużo. Na 1 kg mąki daję 2 dag drożdży. Chleb to nie drożdżówka.
>>
>> Za długo czekać na rozrost...
>
> A to spieszysz się gdzieś?
>
> Qra

Kodowanie mi pasuje jak żadne inne...
Piasecki czeka stęskniony.





Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 17:07:59 - zlotowinfo

Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
news:1bqetv3n30qjr.1o44588qla57m$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 2 Feb 2011 14:20:27 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> 1 kg mąki pszennej białej, 20 dag mąki żytniej białej,
>> 1/3 paczki świeżych drożdży
>
> Za dużo. Na 1 kg mąki daję 2 dag drożdży. Chleb to nie drożdżówka.

ja dzielę kostkę na 10 rownych czesci
i przechowuję w zamrażalce




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 17:45:44 - Ikselka

Dnia Wed, 2 Feb 2011 17:07:59 +0100, zlotowinfo napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
> news:1bqetv3n30qjr.1o44588qla57m$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 2 Feb 2011 14:20:27 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>>> 1 kg mąki pszennej białej, 20 dag mąki żytniej białej,
>>> 1/3 paczki świeżych drożdży
>>
>> Za dużo. Na 1 kg mąki daję 2 dag drożdży. Chleb to nie drożdżówka.
>
> ja dzielę kostkę na 10 rownych czesci
> i przechowuję w zamrażalce

A ja na 4. I też mrożę.



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-03 00:34:52 - zlotowinfo

Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
news:1qbj6om8l5usg$.1343wq6cps6y$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 2 Feb 2011 17:07:59 +0100, zlotowinfo napisał(a):
>
>> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
>> news:1bqetv3n30qjr.1o44588qla57m$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Wed, 2 Feb 2011 14:20:27 +0100, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> 1 kg mąki pszennej białej, 20 dag mąki żytniej białej,
>>>> 1/3 paczki świeżych drożdży
>>>
>>> Za dużo. Na 1 kg mąki daję 2 dag drożdży. Chleb to nie drożdżówka.
>>
>> ja dzielę kostkę na 10 rownych czesci
>> i przechowuję w zamrażalce
>
> A ja na 4. I też mrożę.

niesamowite, jakbym ja taką masę drożdży dodał to by mi to klepnęło w dół bo
by za mocno wyrosło

jak to możliwe u ciebie?




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-03 00:53:18 - Ikselka

Dnia Thu, 3 Feb 2011 00:34:52 +0100, zlotowinfo napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
> news:1qbj6om8l5usg$.1343wq6cps6y$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 2 Feb 2011 17:07:59 +0100, zlotowinfo napisał(a):
>>
>>> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
>>> news:1bqetv3n30qjr.1o44588qla57m$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Wed, 2 Feb 2011 14:20:27 +0100, Panslavista napisał(a):
>>>>
>>>>> 1 kg mąki pszennej białej, 20 dag mąki żytniej białej,
>>>>> 1/3 paczki świeżych drożdży
>>>>
>>>> Za dużo. Na 1 kg mąki daję 2 dag drożdży. Chleb to nie drożdżówka.
>>>
>>> ja dzielę kostkę na 10 rownych czesci
>>> i przechowuję w zamrażalce
>>
>> A ja na 4. I też mrożę.
>
> niesamowite, jakbym ja taką masę drożdży dodał to by mi to klepnęło w dół bo
> by za mocno wyrosło
>
> jak to możliwe u ciebie?

Jaką masę? - 2 do 2,5 dag drożdży na 1 kg mąki to masa?



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-03 14:13:24 - zlotowinfo

>> niesamowite, jakbym ja taką masę drożdży dodał to by mi to klepnęło w dół
>> bo
>> by za mocno wyrosło
>>
>> jak to możliwe u ciebie?
>
> Jaką masę? - 2 do 2,5 dag drożdży na 1 kg mąki to masa?

no przecież,
jakbym ja tyle wrzucił do automatu to by przerosło
opdało i zrobił się zakalec, więc cię podziwiam,
jak to robisz i w sumie po co tyle tych droższy używasz,
niby nie są drogie, no ale ja zrobię 10 chlebów a ty 4




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-03 14:25:47 - JBP

Użytkownik zlotowinfo napisał w wiadomości
news:iie9li$6oj$1@inews.gazeta.pl...
>>> niesamowite, jakbym ja taką masę drożdży dodał to by mi to klepnęło w
>>> dół bo
>>> by za mocno wyrosło
>> Jaką masę? - 2 do 2,5 dag drożdży na 1 kg mąki to masa?
>
> no przecież,
> jakbym ja tyle wrzucił do automatu to by przerosło
> opdało i zrobił się zakalec, więc cię podziwiam,
> jak to robisz i w sumie po co tyle tych droższy używasz,
> niby nie są drogie, no ale ja zrobię 10 chlebów a ty 4

Przecież Ty wrzucasz do automatu ok. 600 g mąki, natomiast Ikselka przerabia
blisko dwa razy tyle. Plus podwojone inne dodatki. Dlatego podziel sobie
Ikselki 2-2,5 dag drożdży na pół i otrzymasz wynik podobny do Twojego.
Niedokładny, ale to jest kuchnia i drobne odchylenia mieszczą się w
granicach tolerancji.
BTW - z mojego doświadczenia - zaręczam Ci, że nawet w automacie z 2 dag
drożdży chleb nie opadnie. Będzie tylko mocniej pachniał drożdżami. Opadanie
zależy też od pozostałych składników - rodzaju mąki (proporcji mieszanek),
ilosci wody, soli i cukru.

JBP




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-04 00:40:48 - zlotowinfo

Użytkownik JBP napisał w wiadomości
news:iieacq$mth$1@node1.news.atman.pl...
> Użytkownik zlotowinfo napisał w wiadomości
> news:iie9li$6oj$1@inews.gazeta.pl...
>>>> niesamowite, jakbym ja taką masę drożdży dodał to by mi to klepnęło w
>>>> dół bo
>>>> by za mocno wyrosło
>>> Jaką masę? - 2 do 2,5 dag drożdży na 1 kg mąki to masa?
>>
>> no przecież,
>> jakbym ja tyle wrzucił do automatu to by przerosło
>> opdało i zrobił się zakalec, więc cię podziwiam,
>> jak to robisz i w sumie po co tyle tych droższy używasz,
>> niby nie są drogie, no ale ja zrobię 10 chlebów a ty 4
>
> Przecież Ty wrzucasz do automatu ok. 600 g mąki, natomiast Ikselka
> przerabia

750-800 ;P




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 09:44:29 - zlotowinfo

Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
news:4d488db7$0$2502$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Ikselka wrote in message
> news:oe7096cq1nrc$.1l6r44digwzjr$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 1 Feb 2011 14:40:39 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote in message
>>
>>>> Cukru? Jeszcze więcej? Dodaję tyle, co do zaczynu trzeba, ani grama
>>>> więcej.
>>>
>>> Słyszałaś o karmelizacji?
>>
>> Tak. Nie piekę pumpernikla, tylko normalny chleb.
>
> Ja też piekę normalny: 1,2kg mąki, 4 łyżeczki soli i 4 do 6 łyżeczek
> cukru.
ja daję 1 platikową łyżkę taka trochę większa od łyżeczki
curku daję tyle samo




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 11:28:01 - zlotowinfo

Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
news:ej1jdlrjlki0.j9g3idiilt0z.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>
>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>
>
> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>
mieszadła wyjmuje zawsze z rana
bo jak z takiego gorącego ;P
delikatnie kruszę skorupkę w okolicach
i wyjmuję lekko pod kątem
bardziej tą grubszą częścią





Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 14:13:32 - Witek

zlotowinfo used his keyboard to write :
> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
> news:ej1jdlrjlki0.j9g3idiilt0z.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>
>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>
>>
>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>>
> mieszadła wyjmuje zawsze z rana
> bo jak z takiego gorącego ;P
> delikatnie kruszę skorupkę w okolicach
> i wyjmuję lekko pod kątem
> bardziej tą grubszą częścią

Ja nacinam nożem równolegle do mieszadła i wyciągam haczykiem.





Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 14:32:12 - Ikselka

Dnia Tue, 01 Feb 2011 14:13:32 +0100, Witek napisał(a):

> zlotowinfo used his keyboard to write :
>> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
>> news:ej1jdlrjlki0.j9g3idiilt0z.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>>
>>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>>
>>>
>>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>>>
>> mieszadła wyjmuje zawsze z rana
>> bo jak z takiego gorącego ;P
>> delikatnie kruszę skorupkę w okolicach
>> i wyjmuję lekko pod kątem
>> bardziej tą grubszą częścią
>
> Ja nacinam nożem równolegle do mieszadła i wyciągam haczykiem.

Noże, haczykli - przerobiłam to, łatwo w ten sposób uszkodzić powłokę
antyadhezyjną na mieszadłach. No i własnie chyba to zrobiłam, stąd zaczęły
przywierać i sa nie do wyjęcia bez zrobienia wyrwy w chlebie.



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 17:25:00 - E.

Ikselka pisze:

> Noże, haczykli - przerobiłam to, łatwo w ten sposób uszkodzić powłokę
> antyadhezyjną na mieszadłach. No i własnie chyba to zrobiłam, stąd zaczęły
> przywierać i sa nie do wyjęcia bez zrobienia wyrwy w chlebie.

Jak ci sie to udało? Haczyk przecież wkłada się w dziurkę w środku
mieszadełek - nie sposób ich haczykiem podrapać z zewnątrz.

E.

PS. Jest też mozliwość wyjęcia haczyków mokrymi rękami z ciasta, zanim
się grzałka właczy na pieczenie. O ile komus się chce stać i pilnować.
Nam dziurki nie przeszkadzają.



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 23:34:41 - Ikselka

Dnia Tue, 01 Feb 2011 17:25:00 +0100, E. napisał(a):

> Ikselka pisze:
>
>> Noże, haczykli - przerobiłam to, łatwo w ten sposób uszkodzić powłokę
>> antyadhezyjną na mieszadłach. No i własnie chyba to zrobiłam, stąd zaczęły
>> przywierać i sa nie do wyjęcia bez zrobienia wyrwy w chlebie.
>
> Jak ci sie to udało? Haczyk przecież wkłada się w dziurkę w środku
> mieszadełek - nie sposób ich haczykiem podrapać z zewnątrz.
>

W środku też mają powłokę. I takie zagłębienie. No i to podrapałam. I
dlatego ciasto przywiera - także wewnątrz haczyków, bo tam się dostaje też.
A na zewnątrz dałam radę porysować nożem - próbując okrawać wokoło.

>
> PS. Jest też mozliwość wyjęcia haczyków mokrymi rękami z ciasta, zanim
> się grzałka właczy na pieczenie.


???


> O ile komus się chce stać i pilnować.
> Nam dziurki nie przeszkadzają.

Mnie przeszkadzają.



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-03 18:53:30 - Ikselka

Dnia Thu, 3 Feb 2011 14:25:47 +0100, JBP napisał(a):


> Przecież Ty wrzucasz do automatu ok. 600 g mąki, natomiast Ikselka przerabia
> blisko dwa razy tyle. Plus podwojone inne dodatki. Dlatego podziel sobie
> Ikselki 2-2,5 dag drożdży na pół i otrzymasz wynik podobny do Twojego.
> Niedokładny, ale to jest kuchnia i drobne odchylenia mieszczą się w
> granicach tolerancji.
> BTW - z mojego doświadczenia - zaręczam Ci, że nawet w automacie z 2 dag
> drożdży chleb nie opadnie. Będzie tylko mocniej pachniał drożdżami. Opadanie
> zależy też od pozostałych składników - rodzaju mąki (proporcji mieszanek),
> ilosci wody, soli i cukru.
>

Dokładnie :-)




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-04 13:03:54 - Ikselka

Dnia Fri, 4 Feb 2011 00:40:48 +0100, zlotowinfo napisał(a):

> Użytkownik JBP napisał w wiadomości
> news:iieacq$mth$1@node1.news.atman.pl...
>> Użytkownik zlotowinfo napisał w wiadomości
>> news:iie9li$6oj$1@inews.gazeta.pl...
>>>>> niesamowite, jakbym ja taką masę drożdży dodał to by mi to klepnęło w
>>>>> dół bo
>>>>> by za mocno wyrosło
>>>> Jaką masę? - 2 do 2,5 dag drożdży na 1 kg mąki to masa?
>>>
>>> no przecież,
>>> jakbym ja tyle wrzucił do automatu to by przerosło
>>> opdało i zrobił się zakalec, więc cię podziwiam,
>>> jak to robisz i w sumie po co tyle tych droższy używasz,
>>> niby nie są drogie, no ale ja zrobię 10 chlebów a ty 4
>>
>> Przecież Ty wrzucasz do automatu ok. 600 g mąki, natomiast Ikselka
>> przerabia
>
> 750-800 ;P

No to nie dziwię się, że Ci wyłazi z automatu.



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-04 16:21:48 - zlotowinfo

>>> Przecież Ty wrzucasz do automatu ok. 600 g mąki, natomiast Ikselka
>>> przerabia
>>
>> 750-800 ;P
>
> No to nie dziwię się, że Ci wyłazi z automatu.

za dużo daje mąki?




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-04 16:27:30 - Ikselka

Dnia Fri, 4 Feb 2011 16:21:48 +0100, zlotowinfo napisał(a):

>>>> Przecież Ty wrzucasz do automatu ok. 600 g mąki, natomiast Ikselka
>>>> przerabia
>>>
>>> 750-800 ;P
>>
>> No to nie dziwię się, że Ci wyłazi z automatu.
>
> za dużo daje mąki?

Raczej.



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-07 13:58:50 - zlotowinfo

>>> No to nie dziwię się, że Ci wyłazi z automatu.
>>
>> za dużo daje mąki?
>
wg dokumentacji do automatu chleb 1250g
790g mąki
11g drożdży
400ml wody




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-07 16:51:03 - JBP

Użytkownik zlotowinfo napisał w wiadomości
news:iioqa5$spu$1@inews.gazeta.pl...
>>
> wg dokumentacji do automatu chleb 1250g
> 790g mąki
> 11g drożdży
> 400ml wody


Plus 50 g powietrza ? (zakładając, że ani jeden ml wody nie odparuje) ;)

JBP




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-08 00:28:34 - zlotowinfo

>> wg dokumentacji do automatu chleb 1250g
>> 790g mąki
>> 11g drożdży
>> 400ml wody
>
>
> Plus 50 g powietrza ? (zakładając, że ani jeden ml wody nie odparuje) ;)
>

nie ja pisałem dokumentację




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 22:18:52 - Stokrotka


> zaczynam o 21:30, mieszanie dużo nie używa
> potem po tych 3h wyłącza się
> odrazu wyjmuję chleb
To ty o 0:30 nie śpisz?

> moje pytanie: czy korzystne jest wyjmowanie odrazu po upieczeniu, czy
> lepiej zostawić na kilka godzin w automacie w cieple by ostygł razem z
> chlebem

Automat pszez godzinę po upieczeniu
utszymuje ciepło , ale nie piecze,
ja, jak nie zapomnę zostawiam tak na tę godzinę,
ale uhylam klapę wsadzając pomiedzy automat, a klapę,
np pudełko po herbacie, lekko zmięte by szpara była, ale nie za duża.
Tą szparą odparowuje woda, mi wydaje się , że taki jest smaczniejszy,
gorącego nie wyjmuję, by sie nie popażyć,
wyjmuję jakieś 15-30 minut po zakończeniu tej godziny
i zawijam w ściereczkę, zwykle jem rano (piekę po południu).


--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl







Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-01 22:30:59 - Aicha

W dniu 2011-02-01 22:18, Stokrotka pisze:

>> zaczynam o 21:30, mieszanie dużo nie używa
>> potem po tych 3h wyłącza się
>> odrazu wyjmuję chleb
> To ty o 0:30 nie śpisz?

A to jakieś przepisy regulują, kiedy powinno się spać? :)

--
Pozdrawiam - Aicha

wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 00:02:20 - Ikselka

Dnia Tue, 01 Feb 2011 22:30:59 +0100, Aicha napisał(a):

> A to jakieś przepisy regulują, kiedy powinno się spać? :)

No proszę, a tak się kiedyś dziwiłaś moim porom pisywania w grupach :-)



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 00:25:05 - Aicha

W dniu 2011-02-02 00:02, Ikselka pisze:

>> A to jakieś przepisy regulują, kiedy powinno się spać? :)
>
> No proszę, a tak się kiedyś dziwiłaś moim porom pisywania w grupach :-)

0:30 to dla mnie całkiem normalna godzina. Później już się kwalifikuje
do bezsenności.

--
Pozdrawiam - Aicha

wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 00:39:34 - Ikselka

Dnia Wed, 02 Feb 2011 00:25:05 +0100, Aicha napisał(a):

> W dniu 2011-02-02 00:02, Ikselka pisze:
>
>>> A to jakieś przepisy regulują, kiedy powinno się spać? :)
>>
>> No proszę, a tak się kiedyś dziwiłaś moim porom pisywania w grupach :-)
>
> 0:30 to dla mnie całkiem normalna godzina. Później już się kwalifikuje
> do bezsenności.

A ja myslałam, że bezsenność to brak zdolności zasypiania niezależnie od
pory.
Mnie się najlepiej śpi od 4:00 do 12:00. Mam przesuniętą fazę... czegoś tam
:-)



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 09:42:12 - zlotowinfo

Użytkownik Aicha napisał w wiadomości
news:ii9u2k$our$2@news.onet.pl...
>W dniu 2011-02-01 22:18, Stokrotka pisze:
>
>>> zaczynam o 21:30, mieszanie dużo nie używa
>>> potem po tych 3h wyłącza się
>>> odrazu wyjmuję chleb
>> To ty o 0:30 nie śpisz?
>
> A to jakieś przepisy regulują, kiedy powinno się spać? :)
>

nocna taryfa jest od 22:00




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 09:44:51 - Aicha

W dniu 2011-02-02 09:42, zlotowinfo pisze:

>>>> zaczynam o 21:30, mieszanie dużo nie używa
>>>> potem po tych 3h wyłącza się
>>>> odrazu wyjmuję chleb
>>> To ty o 0:30 nie śpisz?
>> A to jakieś przepisy regulują, kiedy powinno się spać? :)
> nocna taryfa jest od 22:00

I cisza nocna.

--
Pozdrawiam - Aicha

wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 11:12:11 - Ikselka

Dnia Wed, 02 Feb 2011 09:44:51 +0100, Aicha napisał(a):

> W dniu 2011-02-02 09:42, zlotowinfo pisze:
>
>>>>> zaczynam o 21:30, mieszanie dużo nie używa
>>>>> potem po tych 3h wyłącza się
>>>>> odrazu wyjmuję chleb
>>>> To ty o 0:30 nie śpisz?
>>> A to jakieś przepisy regulują, kiedy powinno się spać? :)
>> nocna taryfa jest od 22:00
>
> I cisza nocna.

W bloku - tak. Mnie nie obowiązuje. Mieszkam na pustkowiu, mogę szaleć do
rana choćby. Z fajerwerkami.



Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 11:29:41 - Aicha

W dniu 2011-02-02 11:12, Ikselka pisze:

>>>>>> zaczynam o 21:30, mieszanie dużo nie używa
>>>>>> potem po tych 3h wyłącza się
>>>>>> odrazu wyjmuję chleb
>>>>> To ty o 0:30 nie śpisz?
>>>> A to jakieś przepisy regulują, kiedy powinno się spać? :)
>>> nocna taryfa jest od 22:00
>> I cisza nocna.
> W bloku - tak. Mnie nie obowiązuje. Mieszkam na pustkowiu, mogę szaleć do
> rana choćby. Z fajerwerkami.

Głupiaś. Jak but.
www.emetro.pl/emetro/1,85648,5420155.html
www.euroislam.pl/index.php/2009/11/imam-ukarany-za-naruszanie-ciszy-nocnej/

--
Pozdrawiam - Aicha

wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku




Re: automat do chleba raz jeszcze

2011-02-02 12:30:17 - Ikselka

Dnia Wed, 02 Feb 2011 11:29:41 +0100, Aicha napisał(a):

> W dniu 2011-02-02 11:12, Ikselka pisze:
>
>>>>>>> zaczynam o 21:30, mieszanie dużo nie używa
>>>>>>> potem po tych 3h wyłącza się
>>>>>>> odrazu wyjmuję chleb
>>>>>> To ty o 0:30 nie śpisz?
>>>>> A to jakieś przepisy regulują, kiedy powinno się spać? :)
>>>> nocna taryfa jest od 22:00
>>> I cisza nocna.
>> W bloku - tak. Mnie nie obowiązuje. Mieszkam na pustkowiu, mogę szaleć do
>> rana choćby. Z fajerwerkami.
>
> Głupiaś. Jak but.

Głupiaś jak głupia cipa.
W bloku - tak. Mnie nie obowiązuje. Mieszkam na pustkowiu, mogę szaleć do
rana choćby. Z fajerwerkami.

> www.emetro.pl/emetro/1,85648,5420155.html

(...)budzony był dokładnie o 4.30 przez pracowników firmy Alba
opróżniających kontenery na śmiecie w jego 14-piętrowym bloku.

W BLOKU!

> www.euroislam.pl/index.php/2009/11/imam-ukarany-za-naruszanie-ciszy-nocnej/

Komisja, która go skazała, stwierdziła, że pracujący w miejskim meczecie
imam używał głośników, by wzywać na modlitwę, począwszy od 05:30 rano do
23:00. Mieszkańcy narzekali, że ich dzieci nie mogą spać.
Po skazaniu imam zapewnił, że będzie używał głośników od siódmej rano w
zgodzie z rosyjskim prawem.



Nie jestem rosyjskim imamem. Mieszkam na polskiej wsi, gdzie dochodzący z
dala odgłos dzwonów kościelnych nikomu nie przeszkadza, z wyjątkiem jednego
wariata - hodowcy psów, co mieszka blisko kościoła i narzeka na dzwony,
nawet policzył, ile razy biją, dostaje białej gorączki, bo kupił działkę
przy kosciele za komuny bo był pewien, że kościoły znikną w POlsce z
powierzchni ziemi. A tu mało, że stary nie znikł, to obok nowy postawili,
dzwony nowe kupiono, to i dzwonią :-D
Do mojego męża - cytat: Panie! Pan wie, ile razy one dzwonią w południe,
te dzwony??? 176!!!
:-D
Reszta ludzi, ta normalna, południowe dzwony traktuje jako punkt
orientacyjny podczas dnia ciężkiej pracy lub odpoczynku, element
odprężajacy, stwarzający atmosferę sielskości i spokoju.
Póki oczywiście nie zabiją na trwogę...




I powtarzam mój tekst:
W bloku - tak. Mnie nie obowiązuje. Mieszkam na pustkowiu, mogę szaleć do
rana choćby. Z fajerwerkami.

Zrozumiała?



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS