syrop z sumaka, syrop z granatów
2011-02-11 19:15:37 - Pan Piskorz
Kupiłem w tureckim sklepie, bo mnie zaciekawiły :-)
Ma ktoś sprawdzony przepis na wykorzystanie syropu z sumaka i syropu z
granatów?
zdrówko
P.
Re: syrop z sumaka, syrop z granatów
2011-02-11 22:32:24 - vcore
> witam,
>
> Kupiłem w tureckim sklepie, bo mnie zaciekawiły :-)
> Ma ktoś sprawdzony przepis na wykorzystanie syropu z sumaka i syropu z granatów?
Jeśli syrop jest gęsty to usmaż grube naleśniki lub pancake i zastąp nim syrop klonowy. Można też
zrobić klasyczne naleśniki lub pierogi ale wtedy trzeba przygotować szybką konfiturę na bazie tego
syropu. Drobno pokrojone mango, brzoskwinie z puszki, kiwi, do garnka, i zredukować aż zgęstnieje.
Syropu z sumaka nie próbowałem, ale sam sumak to chyba jakaś przyprawa
Re: syrop z sumaka, syrop z granatów
2011-02-11 22:52:22 - czeremcha
mideastfood.about.com/od/dessertssweetspastries/r/pomegranatejell.htm
Ania
Re: syrop z sumaka, syrop z granatów
2011-02-12 00:47:45 - Aicha
> Kupiłem w tureckim sklepie, bo mnie zaciekawiły :-)
> Ma ktoś sprawdzony przepis na wykorzystanie syropu z sumaka i syropu z
> granatów?
Z forum wizaz.pl:
Znalazłam w necie przpis na prosciutka salatke, nie jestem pewna czy
mogę podać strone, ale podany jest przez uzytkownika Anissa Helou :
2 srednie cebule, cieńko pokrojone
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki sumaku
1 łyzka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól i świeżo mielony pieprz
Cebule parzyc dwoma kubkami wrzatku przez 4 minuty, odcedzic i wysuszyc
papierowym recznikiem. Wymieszac z pozostala częścią składników. Podawać
np do dań z grilla
Podobny przepis, tzn cebula+pomidor+cytryna+oliwa znalazlam z dodatkiem
syropu z granatow, ktory tez przywiozlam i stoi nieuzywany....
Obawiam się jednak, że w przypadku sumaka (sumaku?) chodzi o ziarenka:
www.petra.one.pl/przyprawy/sumak/sumak.htm
--
Pozdrawiam - Aicha
wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
Re: syrop z sumaka, syrop z granatów
2012-04-28 19:43:54 - k.
Najprościej: naciąć ulubionego zielska (kapusta, pomidory, cebula... cokolwiek, co tylko wyobraźnia podpowie), użyć ulubionych przypraw (nieco soli, pieprzu, trochę ziół), polać dobrą oliwą, polać jednym z syropów, wymieszać i zjeść.
Pomysłu vcore nie polecam - oba syropy są kwaśne, nie słodkie i jest to ich wielką zaletą.