Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

medea Data ostatniej zmiany: 2011-02-12 19:57:49

Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-12 15:59:27 - medea

Zostało mi jeszcze od świąt i warto je w końcu zużyć.
Macie pomysł na jakieś niezbyt pracochłonne ciasto albo inną słodycz?

Ewa



Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-12 16:10:11 - Ikselka

Dnia Sat, 12 Feb 2011 15:59:27 +0100, medea napisał(a):

> Zostało mi jeszcze od świąt i warto je w końcu zużyć.
> Macie pomysł na jakieś niezbyt pracochłonne ciasto albo inną słodycz?
>

Poszukaj przepisu na kokosanki - zrób według niego migdalinki :-)



Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-12 16:18:07 - medea

W dniu 2011-02-12 16:10, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 12 Feb 2011 15:59:27 +0100, medea napisał(a):
>
>> Zostało mi jeszcze od świąt i warto je w końcu zużyć.
>> Macie pomysł na jakieś niezbyt pracochłonne ciasto albo inną słodycz?
>>
> Poszukaj przepisu na kokosanki - zrób według niego migdalinki :-)

Wydaje mi się, że ktoś podawał kiedyś tutaj przepis na ciasto migdałowe.
Ale nie mogę znaleźć.

Ewa



Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-12 16:41:52 - Ikselka

Dnia Sat, 12 Feb 2011 16:18:07 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2011-02-12 16:10, Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 12 Feb 2011 15:59:27 +0100, medea napisał(a):
>>
>>> Zostało mi jeszcze od świąt i warto je w końcu zużyć.
>>> Macie pomysł na jakieś niezbyt pracochłonne ciasto albo inną słodycz?
>>>
>> Poszukaj przepisu na kokosanki - zrób według niego migdalinki :-)
>
> Wydaje mi się, że ktoś podawał kiedyś tutaj przepis na ciasto migdałowe.
> Ale nie mogę znaleźć.
>

Mój tort czekoladowo-migdałowy to chyba zbyt pracochłonny jest...
;-)



Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-12 19:40:17 - JaMyszka

On 12 Lut, 15:59, medea wrote:
> Zostało mi jeszcze od świąt i warto je w końcu zużyć.
> Macie pomysł na jakieś niezbyt pracochłonne ciasto albo inną słodycz?

Może ciasto migdałowe?
mojewypieki.blox.pl/2008/11/Ciasto-migdalowe-z-cytryna.html

BTW Ja to dodaję migdały do serników i do niektórych sałatek. I
schodzi mi parę paczek 200g w ciągu roku;p

--
Pozdrawiam :)
JM
www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): zwijaj.pl/



Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-12 20:06:13 - medea

W dniu 2011-02-12 19:40, JaMyszka pisze:
> On 12 Lut, 15:59, medea wrote:
>> Zostało mi jeszcze od świąt i warto je w końcu zużyć.
>> Macie pomysł na jakieś niezbyt pracochłonne ciasto albo inną słodycz?
> Może ciasto migdałowe?
> mojewypieki.blox.pl/2008/11/Ciasto-migdalowe-z-cytryna.html

Dzięki! Zdjęcie i przepis (w swojej prostocie) wyglądają wyjątkowo
zachęcająco, więc chyba jutro je zrobię. Jedna dziewczyna tam napisała,
że piekła to ciasto jako babeczki, może i ja tak zrobię.

Niemniej jednak ktoś tu kiedyś podawał przepis na ciasto z jakąś
migdałową masą, coś a'la tarta, ale nie jestem pewna, czy czegoś nie mylę.

Ewa




Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-13 01:27:21 - Dawid

W dniu 2011-02-12 20:06, medea pisze:
> W dniu 2011-02-12 19:40, JaMyszka pisze:
>> On 12 Lut, 15:59, medea wrote:
>>> Zostało mi jeszcze od świąt i warto je w końcu zużyć.
>>> Macie pomysł na jakieś niezbyt pracochłonne ciasto albo inną słodycz?
>> Może ciasto migdałowe?
>> mojewypieki.blox.pl/2008/11/Ciasto-migdalowe-z-cytryna.html
>
> Dzięki! Zdjęcie i przepis (w swojej prostocie) wyglądają wyjątkowo
> zachęcająco, więc chyba jutro je zrobię. Jedna dziewczyna tam napisała,
> że piekła to ciasto jako babeczki, może i ja tak zrobię.
>
> Niemniej jednak ktoś tu kiedyś podawał przepis na ciasto z jakąś
> migdałową masą, coś a'la tarta, ale nie jestem pewna, czy czegoś nie mylę.
>
> Ewa
>
www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/marcepan
tylko marcepan.




Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-13 01:51:57 - Ikselka

Dnia Sat, 12 Feb 2011 20:06:13 +0100, medea napisał(a):

> Niemniej jednak ktoś tu kiedyś podawał przepis na ciasto z jakąś
> migdałową masą, coś a'la tarta, ale nie jestem pewna, czy czegoś nie mylę.
>

kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,8896395,Baklawa_marokanska_,,ga,,5.html



Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-13 13:30:39 - medea

W dniu 2011-02-13 01:51, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 12 Feb 2011 20:06:13 +0100, medea napisał(a):
>
>> Niemniej jednak ktoś tu kiedyś podawał przepis na ciasto z jakąś
>> migdałową masą, coś a'la tarta, ale nie jestem pewna, czy czegoś nie mylę.
>>
> kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,8896395,Baklawa_marokanska_,,ga,,5.html

Też dobry pomysł, ale nie mam ciasta francuskiego. Poza tym to słodkie
jest bardzo - jadałam w hotelach w krajach śródziemnomorskich.
Zaraz zabieram się za babkę migdałową i się podzielę wrażeniami.

Ewa



Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-13 17:21:36 - medea

W dniu 2011-02-12 19:40, JaMyszka pisze:
>
> Może ciasto migdałowe?
> mojewypieki.blox.pl/2008/11/Ciasto-migdalowe-z-cytryna.html

Niestety nie jestem zadowolona z efektu. Ciasto kapciowate (brak
proszku), a w dodatku za dużo w nim cytryny, przez co migdałów prawie w
cieście nie czuć. Może te moje cytryny jakieś zbyt soczyste i
aromatyczne były? To zupełnie nie ten smak, na którym mi zależało. W
każdym razie rodzinka zbojkotowała. :(

Ewa




Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-13 17:57:10 - Aicha

W dniu 2011-02-13 17:21, medea pisze:

>> Może ciasto migdałowe?
>> mojewypieki.blox.pl/2008/11/Ciasto-migdalowe-z-cytryna.html
>
> Niestety nie jestem zadowolona z efektu. Ciasto kapciowate (brak
> proszku),

Na takie właśnie wygląda. Może jeszcze uda się coś uratować (patrz dwa
pierwsze akapity):

wwwpysznejedzonko.blox.pl/2011/01/Brownie-z-dulce-de-leche.html

--
Pozdrawiam - Aicha

wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku




Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-13 18:03:13 - medea

W dniu 2011-02-13 17:57, Aicha pisze:
> W dniu 2011-02-13 17:21, medea pisze:
>
>>> Może ciasto migdałowe?
>>> mojewypieki.blox.pl/2008/11/Ciasto-migdalowe-z-cytryna.html
>>
>> Niestety nie jestem zadowolona z efektu. Ciasto kapciowate (brak
>> proszku),
>
> Na takie właśnie wygląda.

Tak, ale smak wyobrażałam sobie zupełnie inny. Może gdybym dodała mniej
cytryny...

> Może jeszcze uda się coś uratować (patrz dwa pierwsze akapity):
>
> wwwpysznejedzonko.blox.pl/2011/01/Brownie-z-dulce-de-leche.html

Za dużo tej słodyczy nawet jak dla mnie.

Ewa




Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-13 19:56:00 - JaMyszka

On 13 Lut, 18:03, medea wrote:
> >>> Może ciasto migdałowe?
> >>>mojewypieki.blox.pl/2008/11/Ciasto-migdalowe-z-cytryna.html
> >> Niestety nie jestem zadowolona z efektu. Ciasto kapciowate (brak
> >> proszku),

Przecież migdały są ciężkie, a jak jeszcze proszku nie ma...

> > Na takie właśnie wygląda.
> Tak, ale smak wyobrażałam sobie zupełnie inny. Może gdybym dodała mniej
> cytryny...

Hmm... Myślę, że smak migdałków w ciastach kupnych pochodzi od olejku.
Bo moje w czasie pieczenia tracą na intensywności i tylko fajnie
chrupią (bo ja ich nie mielę).

> > Może jeszcze uda się coś uratować (patrz dwa pierwsze akapity):
> >wwwpysznejedzonko.blox.pl/2011/01/Brownie-z-dulce-de-leche.html
> Za dużo tej słodyczy nawet jak dla mnie.

Ja to bym zaryzykowała przełożenie go sernikiem na zimno (pół kg
rozmiksowanego sera z 1 rozpuszczoną galaretką + olejek migdałowy);p

--
Pozdrawiam :)
JM
www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): zwijaj.pl/



Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-13 21:36:27 - Ikselka

Dnia Sun, 13 Feb 2011 17:21:36 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2011-02-12 19:40, JaMyszka pisze:
>>
>> Może ciasto migdałowe?
>> mojewypieki.blox.pl/2008/11/Ciasto-migdalowe-z-cytryna.html
>
> Niestety nie jestem zadowolona z efektu. Ciasto kapciowate (brak
> proszku),

Dokłądnie takie miałam wrażenie oglądając zdjęcie. No ale nie miałam
zamiaru Cię zniechecać swoimi obawami.

> a w dodatku za dużo w nim cytryny,

Dokładnie tak myślałam - sok i skórka z DDWÓCH cytryn zdecydowanie zabije
smak migdałów.

> przez co migdałów prawie w
> cieście nie czuć.

O, masz, no :-)

> Może te moje cytryny jakieś zbyt soczyste i
> aromatyczne były? To zupełnie nie ten smak, na którym mi zależało. W
> każdym razie rodzinka zbojkotowała. :(


Trzeba było zrobić to kruche z migdałami? - no trzeba było :-)
I polukrowac lukrem rumowym... Mniam.



Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-13 23:12:26 - medea

W dniu 2011-02-13 21:36, Ikselka pisze:
>
> Dokłądnie takie miałam wrażenie oglądając zdjęcie. No ale nie miałam
> zamiaru Cię zniechecać swoimi obawami.
>
> Dokładnie tak myślałam - sok i skórka z DDWÓCH cytryn zdecydowanie zabije
> smak migdałów.
>
> O, masz, no :-)

Następnym razem napisz, bo Ci nie uwierzę.
Ciasto na zdjęciach nie wyglądało zachęcająco, ale komentarze były
bardzo pozytywne, no i sposób przyrządzania prosty.

> Trzeba było zrobić to kruche z migdałami? - no trzeba było :-)I
> polukrowac lukrem rumowym... Mniam.
>

E tam, kiedyś zrobiłam ciasto według Twojego przepisu i też nie byłam
zachwycona.

Ewa




Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-13 23:27:22 - Ikselka

Dnia Sun, 13 Feb 2011 23:12:26 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2011-02-13 21:36, Ikselka pisze:
>>
>> Dokłądnie takie miałam wrażenie oglądając zdjęcie. No ale nie miałam
>> zamiaru Cię zniechecać swoimi obawami.
>>
>> Dokładnie tak myślałam - sok i skórka z DDWÓCH cytryn zdecydowanie zabije
>> smak migdałów.
>>
>> O, masz, no :-)
>
> Następnym razem napisz, bo Ci nie uwierzę.
> Ciasto na zdjęciach nie wyglądało zachęcająco, ale komentarze były
> bardzo pozytywne, no i sposób przyrządzania prosty.

ZA prosty, żeby było dobre.

>
>> Trzeba było zrobić to kruche z migdałami? - no trzeba było :-)I
>> polukrowac lukrem rumowym... Mniam.
>>
>
> E tam, kiedyś zrobiłam ciasto według Twojego przepisu i też nie byłam
> zachwycona.
>

No taaak - to już kolejny raz. Coś w sobie masz nie tak ;-PPP



Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-14 10:38:07 - medea

W dniu 2011-02-13 23:27, Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 13 Feb 2011 23:12:26 +0100, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2011-02-13 21:36, Ikselka pisze:
>>> Dokłądnie takie miałam wrażenie oglądając zdjęcie. No ale nie miałam
>>> zamiaru Cię zniechecać swoimi obawami.
>>>
>>> Dokładnie tak myślałam - sok i skórka z DDWÓCH cytryn zdecydowanie zabije
>>> smak migdałów.
>>>
>>> O, masz, no :-)
>> Następnym razem napisz, bo Ci nie uwierzę.
>> Ciasto na zdjęciach nie wyglądało zachęcająco, ale komentarze były
>> bardzo pozytywne, no i sposób przyrządzania prosty.
> ZA prosty, żeby było dobre.

Znam prostsze i wychodzi rewelacyjne.

>>> Trzeba było zrobić to kruche z migdałami? - no trzeba było :-)I
>>> polukrowac lukrem rumowym... Mniam.
>>>
>> E tam, kiedyś zrobiłam ciasto według Twojego przepisu i też nie byłam
>> zachwycona.
>>
> No taaak - to już kolejny raz. Coś w sobie masz nie tak ;-PPP

Chciałabyś!

Udaje się, ale efekt mnie nie zadowala. Nie musisz brać do siebie, każdy
ma swój gust.

Ewa




Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-14 14:00:10 - Ikselka

Dnia Mon, 14 Feb 2011 10:38:07 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2011-02-13 23:27, Ikselka pisze:
>> Dnia Sun, 13 Feb 2011 23:12:26 +0100, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-02-13 21:36, Ikselka pisze:
>>>> Dokłądnie takie miałam wrażenie oglądając zdjęcie. No ale nie miałam
>>>> zamiaru Cię zniechecać swoimi obawami.
>>>>
>>>> Dokładnie tak myślałam - sok i skórka z DDWÓCH cytryn zdecydowanie zabije
>>>> smak migdałów.
>>>>
>>>> O, masz, no :-)
>>> Następnym razem napisz, bo Ci nie uwierzę.
>>> Ciasto na zdjęciach nie wyglądało zachęcająco, ale komentarze były
>>> bardzo pozytywne, no i sposób przyrządzania prosty.
>> ZA prosty, żeby było dobre.
>
> Znam prostsze i wychodzi rewelacyjne.
>
>>>> Trzeba było zrobić to kruche z migdałami? - no trzeba było :-)I
>>>> polukrowac lukrem rumowym... Mniam.
>>>>
>>> E tam, kiedyś zrobiłam ciasto według Twojego przepisu i też nie byłam
>>> zachwycona.
>>>
>> No taaak - to już kolejny raz. Coś w sobie masz nie tak ;-PPP
>
> Chciałabyś!

Co mi do tego. MNie się udaje - jak widac na zdjeciach.
>
> Udaje się, ale efekt mnie nie zadowala. Nie musisz brać do siebie, każdy
> ma swój gust.

Jak się coś udaje, to jest po prostu dobre i smakuje każdemu.



Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-14 14:24:55 - medea

W dniu 2011-02-14 14:00, Ikselka pisze:
>
> Co mi do tego. MNie się udaje - jak widac na zdjeciach.
> Jak się coś udaje, to jest po prostu dobre i smakuje każdemu.

No widzisz, Iksi, jak Ty każdą rozmowę potrafisz sprowadzić do
osobistych utarczek. Gdzieś Cię wyraźnie coś gryzie.

Raz mi się udaje, a innym razem nie. Nie mam żadnych oporów przed
przyznaniem się, kiedy mi się coś nie uda (dowód na to - niejednokrotnie
się tutaj publicznie przyznawałam).
Co nie zmienia faktu, ze nawet jeśli się uda według przepisu, to może
nie smakować. Zwłaszcza jeśli się wcześniej nie robiło niektórych
połączeń smakowych.
Ale oczywiście możesz mieć swoje zdanie.

Ewa




Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-14 14:50:52 - Ikselka

Dnia Mon, 14 Feb 2011 14:24:55 +0100, medea napisał(a):

> Raz mi się udaje, a innym razem nie. Nie mam żadnych oporów przed
> przyznaniem się, kiedy mi się coś nie uda

Wyraźnie zasugerowałaś, że to w moim przepisie coś nie tak.



Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-14 14:57:17 - medea

W dniu 2011-02-14 14:50, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 14 Feb 2011 14:24:55 +0100, medea napisał(a):
>
>> Raz mi się udaje, a innym razem nie. Nie mam żadnych oporów przed
>> przyznaniem się, kiedy mi się coś nie uda
> Wyraźnie zasugerowałaś, że to w moim przepisie coś nie tak.

Nie. Że też mi nie smakowało ciasto. Które owszem, udało się jak malowane.

Ewa



Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-14 00:01:12 - JBP

Użytkownik medea napisał w wiadomości
news:4d58574a$0$2497$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Dokładnie tak myślałam - sok i skórka z DDWÓCH cytryn zdecydowanie zabije
>> smak migdałów.
>>
W moim przepisie na kruche ciastka z mielonymi migdałami jest sok z połowy
cytryny - na ok.100-150 g migdałów.

JBP




Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-14 10:39:47 - medea

W dniu 2011-02-14 00:01, JBP pisze:
> Użytkownik medea napisał w wiadomości
> news:4d58574a$0$2497$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Dokładnie tak myślałam - sok i skórka z DDWÓCH cytryn zdecydowanie
>>> zabije
>>> smak migdałów.
>>>
> W moim przepisie na kruche ciastka z mielonymi migdałami jest sok z
> połowy cytryny - na ok.100-150 g migdałów.
>
> JBP

Może to kwestia gustu po prostu.

Zresztą - po przezimowaniu w lodówce ciasto smakuje lepiej, jednak i tak
nie jest godne powtórki IMO.

Ewa




Re: Co zrobić z 200g mielonych migdałów?

2011-02-12 19:57:49 - Ikselka

Dnia Sat, 12 Feb 2011 15:59:27 +0100, medea napisał(a):

> Zostało mi jeszcze od świąt i warto je w końcu zużyć.

Przypomniało mi się - kiedyś dodałam takie zmielone migdały do ciasta
takiego jak na tartę. Rozwałkowałam na grubość 0,7 cm, pokroiłam na
kwadraty o boku jakieś 8-9 cm, kapnęłam w srodek troszkę dżemu albo
kawałeczek jabłka, złożyłam po przekątnej smarujac białkiem brzeg - i były
pyszne ciastka. Posypane cukrem pudrem po upiieczeniu, oczywiście.



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS