czosnek - jak rozpoznać

malgorzata Data ostatniej zmiany: 2011-02-22 12:18:38

czosnek - jak rozpoznać

2011-02-14 01:27:20 - malgorzata

Jak w temacie - chiński od naszego, rodzimego? Poza opisami w marketach,
oczywiście. I, kolejne pytanie - dlaczego chiński, poza tym, że chiński,
uznawany jest za gorszy niż nasz? Odpowiedzi mające na celu wspieranie
patriotyzmu odrzucam w przedbiegach ;).

M.



Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-14 02:22:57 - vcore

W dniu 2011-02-14 01:27, malgorzata pisze:
> Jak w temacie - chiński od naszego, rodzimego? Poza opisami w marketach, oczywiście. I, kolejne
> pytanie - dlaczego chiński, poza tym, że chiński, uznawany jest za gorszy niż nasz? Odpowiedzi
> mające na celu wspieranie patriotyzmu odrzucam w przedbiegach ;).

Chiński czosnek jest przede wszystkim większy ale za to mniej aromatyczny niż Polski. Oprócz tego,
od rodzimego czosnku różni się tym że skorupka na ząbkach jest biała, lub srebrzysto biała,
ewentualnie brązowa. Natomiast ząbki naszego mają z reguły fioletowe zabarwienie



Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-14 11:06:42 - Misiek


Użytkownik vcore napisał w wiadomości
news:ija05h$30j$1@inews.gazeta.pl...
>W dniu 2011-02-14 01:27, malgorzata pisze:
>> Jak w temacie - chiński od naszego, rodzimego? Poza opisami w marketach,
>> oczywiście. I, kolejne
>> pytanie - dlaczego chiński, poza tym, że chiński, uznawany jest za gorszy
>> niż nasz? Odpowiedzi
>> mające na celu wspieranie patriotyzmu odrzucam w przedbiegach ;).
>
> Chiński czosnek jest przede wszystkim większy

Niekoniecznie

> ale za to mniej aromatyczny niż Polski.

Dokladnie. I delikatniejszy (Chinski) .

> Oprócz tego, od rodzimego czosnku różni się tym że skorupka na ząbkach
> jest biała, lub srebrzysto biała, ewentualnie brązowa. Natomiast ząbki
> naszego mają z reguły fioletowe zabarwienie

NJIkt nie wie dlaczego, ale tak jest. Jednakze dostalem kiedys od swojej
rodziny zajmujacej sie chodowla czosnku czosnek POLSKI, ale bialy :-(




Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-14 14:02:46 - Ikselka

Dnia Mon, 14 Feb 2011 11:06:42 +0100, Misiek napisał(a):

> Użytkownik vcore napisał w wiadomości
> news:ija05h$30j$1@inews.gazeta.pl...
>>W dniu 2011-02-14 01:27, malgorzata pisze:
>>> Jak w temacie - chiński od naszego, rodzimego? Poza opisami w marketach,
>>> oczywiście. I, kolejne
>>> pytanie - dlaczego chiński, poza tym, że chiński, uznawany jest za gorszy
>>> niż nasz? Odpowiedzi
>>> mające na celu wspieranie patriotyzmu odrzucam w przedbiegach ;).
>>
>> Chiński czosnek jest przede wszystkim większy
>
> Niekoniecznie
>
>> ale za to mniej aromatyczny niż Polski.
>
> Dokladnie. I delikatniejszy (Chinski) .
>
>> Oprócz tego, od rodzimego czosnku różni się tym że skorupka na ząbkach
>> jest biała, lub srebrzysto biała, ewentualnie brązowa. Natomiast ząbki
>> naszego mają z reguły fioletowe zabarwienie
>
> NJIkt nie wie dlaczego, ale tak jest. Jednakze dostalem kiedys od swojej
> rodziny zajmujacej sie chodowla czosnku czosnek POLSKI, ale bialy :-(

Wasze dywagacje o kolorach czosnku są zaiste śmieszne.
Jest TYLE odmian czosnku, że kolor o niczym nie świadczy, a już najmniej o
pochodzeniu. W Chinach urośnie wszystko - nie ma odmian typowo polskich
ani chińskich..



Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-14 15:25:14 - Bożena

Misiek wrote in message
news:4d58feb4$0$2451$65785112@news.neostrada.pl...
| Użytkownik vcore napisał w wiadomości
| news:ija05h$30j$1@inews.gazeta.pl...
| > Chiński czosnek jest przede wszystkim większy
|
| Niekoniecznie
|
| > ale za to mniej aromatyczny niż Polski.
|
| Dokladnie. I delikatniejszy (Chinski) .
|
| > Oprócz tego, od rodzimego czosnku różni się tym że skorupka na ząbkach
| > jest biała, lub srebrzysto biała, ewentualnie brązowa. Natomiast ząbki
| > naszego mają z reguły fioletowe zabarwienie
|
| NJIkt nie wie dlaczego, ale tak jest. Jednakze dostalem kiedys od swojej
| rodziny zajmujacej sie chodowla czosnku czosnek POLSKI, ale bialy :-(

Są różne gatunki czosnku (w takim Auchan sprzedają chyba z 5 czy 7 różnych,
w tym lekko fioletowy hiszpański). Jest czosnek tzw. letni i zimowy. Np.
moja mama ma jak letni (o lekkim zabarwieniu fioletowym - cały lub tylko
końcówki, ten nie nadaje się do długiego przechowywania), tak i zimowy
(całkowicie biały, można przechowywać aż do wiosny). Co do wielkości, to z
doświadczenia wynika, że to zależy tylko i wyłącznie od warunków, w kórych
czosnek rośnie - gleba, woda, słońce itp., może trochę od gatunku, choć u
mamy wszystkie rosną pięknie.

Zgadzam się, że ten produkcji chińskiej jest słabszy w smaku i mniej
aromatyczny, niż polski. Natomiast czasami mam wrażenie, że ten polski z
fioletowymi końcówkami jest właśnie letni (ustawiane pod nabywcę, który jest
święcie przekonany, że filetowy = polski, a biały = chiński) - sprawdzałam
u wielu różnych sprzedawców i u wszystkich bardzo mocno zalatywał stęchlizną
(w przeciągu ok. miesiąca i w 2 różnych miastach, więc wyjaśnienie wadliwa
partia lub zły magazyn odpadają).

Bożena.




Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-15 13:29:54 - jerzy.n


Użytkownik Misiek napisał w wiadomości
news:4d58feb4$0$2451$65785112@news.neostrada.pl...
>
>
>> Oprócz tego, od rodzimego czosnku różni się tym że skorupka na ząbkach
>> jest biała, lub srebrzysto biała, ewentualnie brązowa. Natomiast ząbki
>> naszego mają z reguły fioletowe zabarwienie
>
> NJIkt nie wie dlaczego, ale tak jest. Jednakze dostalem kiedys od swojej
> rodziny zajmujacej sie chodowla czosnku czosnek POLSKI, ale bialy :-(

Kupuj zawsze te małe brudne niedokładnie oczyszczone cebulki czosnku i nigdy
nie w mega- samach.Najlepiej gdzieś na ryneczku lub w małych warzywniakach
osiedlowych ...
Według Wikipedii z tym czosnkiem jest tak:
a.. 'Arkus' ? odmiana krajowa, średnio wczesna, ma duże główki o dużych
ząbkach z fioletowo brązową łuską, wytwarza dużą liczbę cebulek
powietrznych;
b.. 'Harnaś' ? odmiana krajowa, wczesna, tworzy duże główki o masie ok.
80 g z około 9 ząbkami, łuska okrywająca główkę ? szara, łuska okrywająca
ząbki ? fioletowa (ściśle przylega do ząbków), plon ogólny 7-10 t/ha,
c.. 'Mega 2' ? odmiana wczesna, posiada główkę dużą o masie ok. 100 g z
ok. 5 dużymi ząbkami, łuska okrywająca główkę i ząbki biała, wysoka
zawartość substancji czynnych, plon wysoki - od 7-9 t/ha,
d.. 'Orkan' ? odmiana krajowa, średnio wczesna, tworzy główki duże,
kulisto spłaszczone o dużych ząbkach;
e.. 'Orlik' ? odmiana krajowa, średnio późna, ma główki średnie, o
fioletowych lub jasno brązowych ząbkach, tworzy dużo małych cebulek
powietrznych, tolerancyjna na niesprzyjające warunki zewnętrzne.
f.. 'Zawrat' ? odmiana krajowa, wczesna lub średnio wczesna, zawiązuje
mało cebulek powietrznych, posiada duże główki o dużych ząbkach.
Odmianami uprawianymi u nas jako jare są 'Jarus' i 'Cyryl'[23].
Spośród rozlicznych odmian czosnku hodowanych na świecie i pojawiających się
na naszym rynku uwagę swą odmiennością zwraca tzw. czosnek jednoząbkowy
(ang. single garlic, single bulb garlic). Pochodzi on z Chin i wykształca
tylko pojedynczą cebulkę (ząbek) o kształcie kulistym, o średnicy 3-4,5
cm[24]. Z kolei okazały tzw. czosnek wielkogłówkowy, posiadający główki
podobnego kształtu jak u tradycyjnych odmian czosnku pospolitego, ale
większe i o mniej intensywnym zapachu, jest w istocie odmianą pora Allium
porrum[25].

pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_pospolity




Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-14 08:07:24 - michalek


malgorzata wrote in message
news:ij9std$a6o$1@news.onet.pl...
> Jak w temacie - chiński od naszego, rodzimego? Poza opisami w marketach,
> oczywiście. I, kolejne pytanie - dlaczego chiński, poza tym, że chiński,
> uznawany jest za gorszy niż nasz? Odpowiedzi mające na celu wspieranie
> patriotyzmu odrzucam w przedbiegach ;).
>
> M.

Ja kiedyś najpierw zauważyłem, że kupiony czosnek mi nie
smakuje, a potem dowiedziałem się, że to był chiński, więc
raczej nie z powodu sugestii... czy patriotyzmu... nie chcę go bo...

Miał dość mocno piekący smak, aromat był słaboczosnkowy
ale smak drazniącopiekący
Dodany w wiekszej ilości do twarożku (w takiej postaci w zimie
starałem się podjadać czosnek dla zdrowotności) psuł jego smak

ale każdy może mieć swoje inne doświadczenia
M




Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-14 09:10:28 - Panslavista


malgorzata wrote in message
news:ij9std$a6o$1@news.onet.pl...
> Jak w temacie - chiński od naszego, rodzimego? Poza opisami w marketach,
> oczywiście. I, kolejne pytanie - dlaczego chiński, poza tym, że chiński,
> uznawany jest za gorszy niż nasz? Odpowiedzi mające na celu wspieranie
> patriotyzmu odrzucam w przedbiegach ;).
>
> M.

W Polsce sadzi się czosnek w ząbkach w dwóch terminach - jesienią i na
wiosnę, ten sadzony jesienią nazywa się czosnkiem zimowym, ząbki ma dużo
większe niż wiosenny, ale mniesze niż chiński. Zaletą wiosennego jest jego
miły aromat i delikatność. Doskonały do ali - oli, czyli majonezu
czosnkowego do zająca, królika, czy też drobiu. W wersji leczniczej daje się
całą główkę zimowego na jedno jajko i szklankę oleju.





Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-15 10:22:20 - Mateusz piąty

Nie wiem czy każdy czosnek z Chin ale na pewno znaczna część jest
napromieniowywana (ale nie wiem dokładnie czym) w celu konserwacji. Podobno
nie jest to zdrowe. Połóźcie obok siebie czosnek chiński i polski. Polski
zepsuje się po jakimś czasie a chiński będzie wieczny :)
Oczywiście to wszystko wiem z TV ale niektórzy mówią, że telewizja kłamie
:)



Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-15 16:03:04 - vcore

W dniu 2011-02-15 10:22, Mateusz piąty pisze:
> Nie wiem czy każdy czosnek z Chin ale na pewno znaczna część jest
> napromieniowywana (ale nie wiem dokładnie czym) w celu konserwacji. Podobno
> nie jest to zdrowe. Połóźcie obok siebie czosnek chiński i polski. Polski
> zepsuje się po jakimś czasie a chiński będzie wieczny :)
> Oczywiście to wszystko wiem z TV ale niektórzy mówią, że telewizja kłamie

Kiedyś sprawdziłem licznikiem geigera i większe promieniowanie miał mój stary zegarek? (Świecąca
radioaktywna farba wypełniająca wskazówki). A z kolei taka ilość promieniowania (Z zegarka)
otrzymywana przez 40lat równa się jednemu prześwietleniu promieniami rentgena



Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-19 11:23:24 - Jackare

Użytkownik vcore napisał w wiadomości
news:ije4ja$528$1@inews.gazeta.pl...

> Kiedyś sprawdziłem licznikiem geigera i większe promieniowanie miał mój
> stary zegarek? (Świecąca radioaktywna farba wypełniająca wskazówki). A z
> kolei taka ilość promieniowania (Z zegarka) otrzymywana przez 40lat równa
> się jednemu prześwietleniu promieniami rentgena

ok, ale promieniowanie zmiena strukturę komórek (mutacje). To może mieć
wpływ na przyswajanie przez organizm i wywoływac pośrednie odległe skutki.




Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-19 11:31:15 - wScieklY ZdziCh

W dniu 2011-02-19 11:23, Jackare pisze:
> Użytkownik vcore napisał w wiadomości
> news:ije4ja$528$1@inews.gazeta.pl...
>
>> Kiedyś sprawdziłem licznikiem geigera i większe promieniowanie miał
>> mój stary zegarek? (Świecąca radioaktywna farba wypełniająca
>> wskazówki). A z kolei taka ilość promieniowania (Z zegarka)
>> otrzymywana przez 40lat równa się jednemu prześwietleniu promieniami
>> rentgena
>
> ok, ale promieniowanie zmiena strukturę komórek (mutacje). To może mieć
> wpływ na przyswajanie przez organizm i wywoływac pośrednie odległe skutki.


Chlopie codziennie zresz genetycznie modyfikowane gowna w postaci soi
ktora sie dzisisj dodaje do wszystkiego a walczysz o jakis glupi czosnek ?



Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-23 10:31:34 - fatima

wScieklY ZdziCh wrote in message
news:ijo65e$97i$2@news.onet.pl...
> Chlopie codziennie zresz genetycznie modyfikowane gowna w postaci soi
> ktora sie dzisisj dodaje do wszystkiego a walczysz o jakis glupi czosnek ?

Podlicz sobie sumę liczb po przecinku (te wszystkie 0,99 ) na rachunku z
marketu, w ramach warsztatów pt. 'detale sie nie liczą'.

Okradają nas, więc nie patrzymy na nic niech nas okradną również inni -
to tak mniej więcej z podanym przez Ciebie myśleniem. Zachowaj swoją
politykę sla siebie i ewnetualnie swojej najbliższej rodziny - niewiedza i
ignorancja to głupota, a głupota to choroby.




Mateuszpiąty wrote in message
news:drkovm4s7pi0.2miuamy4q89p.dlg@40tude.net...
> nie jest to zdrowe. Połóźcie obok siebie czosnek chiński i polski. Polski
> zepsuje się po jakimś czasie a chiński będzie wieczny :)

no i to jest chyba jedyna metoda na ocenę żywności, jaka za razem jest
dostępna (łatwa i tania) i ma sens.



Ad czosnku dla mnie ten chiński to jest jakiś suchy.




Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-19 11:55:30 - Witek

Jackare used his keyboard to write :
> Użytkownik vcore napisał w wiadomości
> news:ije4ja$528$1@inews.gazeta.pl...
>
>> Kiedyś sprawdziłem licznikiem geigera i większe promieniowanie miał mój
>> stary zegarek? (Świecąca radioaktywna farba wypełniająca wskazówki). A z
>> kolei taka ilość promieniowania (Z zegarka) otrzymywana przez 40lat równa
>> się jednemu prześwietleniu promieniami rentgena
>
> ok, ale promieniowanie zmiena strukturę komórek (mutacje). To może mieć wpływ
> na przyswajanie przez organizm i wywoływac pośrednie odległe skutki.

Jeżeli Twój organizm nie trawi pokarmów, tylko asymiluje wszystkie
składniki wbudowując je bezpośrednio do sktruktur komórkowych.
Jednak jesli tak jest, będziesz musiał opuścić naszą planetę i wacac na
swoją, bo przechwycą Cie korporacje i poddadzą przeróżnym testom.
Witek





Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-19 11:20:44 - Jackare

Użytkownik malgorzata napisał w wiadomości
news:ij9std$a6o$1@news.onet.pl...
> Jak w temacie - chiński od naszego, rodzimego?


Cała żywność która wychodzi z Chin w szczególności przyprawy, herbaty itp
jest napromieniowywana w celu wybicia różnych drobnoustrojów. Metoda może i
skuteczna, ale że każdy kij ma dwa końce - do najzdrowszych dla człowieka
nie należy. Nie wiem jak z czosnkiem bo sam jest naturalnym antybiotykiem,
ale potrafi zgnić więc jakieś zyjątka też go biorą. Zakładam że też jest
naświetlany jak wszystko inne.
To może być jeden z powodów do zastanowienia się przed kupnem chińskiej
żywności.
--
Jackare




Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-19 11:32:16 - wScieklY ZdziCh

W dniu 2011-02-19 11:20, Jackare pisze:
> Użytkownik malgorzata napisał w
> wiadomości news:ij9std$a6o$1@news.onet.pl...
>> Jak w temacie - chiński od naszego, rodzimego?
>
>
> Cała żywność która wychodzi z Chin w szczególności przyprawy, herbaty
> itp jest napromieniowywana w celu wybicia różnych drobnoustrojów. Metoda
> może i skuteczna, ale że każdy kij ma dwa końce - do najzdrowszych dla
> człowieka nie należy. Nie wiem jak z czosnkiem bo sam jest naturalnym
> antybiotykiem, ale potrafi zgnić więc jakieś zyjątka też go biorą.
> Zakładam że też jest naświetlany jak wszystko inne.
> To może być jeden z powodów do zastanowienia się przed kupnem chińskiej
> żywności.


Twoj mozg tez jest codziennie promieniowany gownem wyborczym i TVN,
czego efekty widac.



Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-21 12:18:47 - ALex M.I.D. dept. (Jarosław Ignatowski)

W dniu 2011-02-19 11:20, Jackare pisze:
> Użytkownik malgorzata napisał w
> wiadomości news:ij9std$a6o$1@news.onet.pl...
>> Jak w temacie - chiński od naszego, rodzimego?
>
>
> Cała żywność która wychodzi z Chin w szczególności przyprawy, herbaty
> itp jest napromieniowywana w celu wybicia różnych drobnoustrojów. Metoda
> może i skuteczna, ale że każdy kij ma dwa końce - do najzdrowszych dla

Sterylizacja czosnku w cyklotronie???
To jakim cudem taki czosnek mi kiełkuje?

ALex



Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-21 23:40:49 - malgorzata

W dniu 2011-02-21 12:18, ALex M.I.D. dept. (Jarosław Ignatowski) pisze:
> W dniu 2011-02-19 11:20, Jackare pisze:
>> Użytkownik malgorzata napisał w
>> wiadomości news:ij9std$a6o$1@news.onet.pl...
>>> Jak w temacie - chiński od naszego, rodzimego?
>>
>>
>> Cała żywność która wychodzi z Chin w szczególności przyprawy, herbaty
>> itp jest napromieniowywana w celu wybicia różnych drobnoustrojów. Metoda
>> może i skuteczna, ale że każdy kij ma dwa końce - do najzdrowszych dla
>
> Sterylizacja czosnku w cyklotronie???
> To jakim cudem taki czosnek mi kiełkuje?
>
> ALex

Jeśli tak dalej będzie się rozwijał ten wątek, to za chwilę wylądujemy w
Wielkim Zderzaczu Hadronów. A, ja pytałam tylko o czosnek ;)

pozdr

M.



Re: czosnek - jak rozpoznać

2011-02-22 12:18:38 - Wojtek Borczyk

On Mon, 21 Feb 2011, ALex M.I.D. dept. (Jarosław Ignatowski) wrote:

>> Cała żywność która wychodzi z Chin w szczególności przyprawy, herbaty
>> itp jest napromieniowywana w celu wybicia różnych drobnoustrojów. Metoda
>> może i skuteczna, ale że każdy kij ma dwa końce - do najzdrowszych dla
>
> Sterylizacja czosnku w cyklotronie???

W cyklotronie to raczej nie, bo taki czosnek musiałby wtedy trochę
więcej kosztować ;-) Sterylizację żywności przeprowadza sie albo twardymi
promieniami gamma, emitowanymi przez rozmaite izotopy promieniotwórcze
(np. 60 Co), albo promieniami X wytwarzanymi przez wysokonapięciowe lampy
rentgenowskie. I w jednym i w drugim przypadku żadne izotopy
promieniotwórcze ani nie przedostają się do żywności, ani nie powstają w
niej w wyniku napromieniowania, więc po zakończeniu tej czynnosci żywność
nie ma prawa wykazywać jakiejkolwiek radioaktywności.

> To jakim cudem taki czosnek mi kiełkuje?

Albo nie był w ogóle napromieniowany, albo za małą dawkę w jego przypadku
zastosowano? ;-)

Pozdrawiam :)

W.




Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS