Pytanie do technologa(ow) zywnosci

michalek Data ostatniej zmiany: 2011-02-28 21:17:38

Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-24 22:49:46 - michalek

Mam pytanie, tylko proszę nie potraktujcie go jako
zaczepki wobec kogokolwiek (oby nie stał się zaczynem
personalnych wycieczek).

Czy kawa rozpuszczalna zawiera w sobie coś (choćby
w niewielkich ilościach) co wynika z procesu technologicznego
jej wytworzenia co jest w jakimkolwiek sensie niezdrowe?

Inaczej pytając czy przyrządzając kawę rozpuszczalną zamiast
klasycznie (w ekspresie) zaparzanej narażam organizm
pijącego na jakieś dodatkowe obciążenia?
Pomijamy tu kwestie zdrowotności kawy, czy różnic smakowych
takich różnych form kawy.

Najbardziej byłbym wdzięczny za kilka informacji od kogoś, kto
zna z praktyki proces wytwarzania kawy instant.

M




Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-24 23:10:37 - vcore

> Najbardziej byłbym wdzięczny za kilka informacji od kogoś, kto
> zna z praktyki proces wytwarzania kawy instant.

Kawa rozpuszczalna to nic innego jak zwykła kawa (napój) w formie proszku. Jest to dokładnie to samo
tylko rzecz jasna bez wody. Ziarna kawy parzy się, a powstały wywar/koncentrat natryskuje na gorącą
powierzchnie, i następnie zeskrobuje powstały osad (proszek), potem się to mieli itd. Słyszałem też
o produkcji kawy poprzez zamrażanie półproduktu (koncentratu) i wytrącanie wody poprzez sublimacje w
skrajnie wysokim czy tam niskim ciśnieniu, ale szczegóły nie są mi znane. Tak czy inaczej, to co
kawa zawiera w sobie zależy od producenta, proces produkcji kawy instant nie wymaga wykorzystywania
żadnych konserwantów i innej chemii, można ją produkować całkowicie naturalnie



Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-24 23:16:08 - E.

vcore pisze:
>
> Kawa rozpuszczalna to nic innego jak zwykła kawa (napój) w formie
> proszku. Jest to dokładnie to samo tylko rzecz jasna bez wody. Ziarna
> kawy parzy się, a powstały wywar/koncentrat natryskuje na gorącą
> powierzchnie, i następnie zeskrobuje powstały osad (proszek), potem się
> to mieli itd. Słyszałem też o produkcji kawy poprzez zamrażanie
> półproduktu (koncentratu) i wytrącanie wody poprzez sublimacje w
> skrajnie wysokim czy tam niskim ciśnieniu,

Ta w wysokim ciśnieniu to tzw. gold - obłe, jasnobrązowe, połyskliwe
ziarenka. IMO - najlepsza.

E.



Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-25 15:56:23 - michalek


vcore wrote in message
news:ik6l11$oes$1@inews.gazeta.pl...
>> Najbardziej byłbym wdzięczny za kilka informacji od kogoś, kto
>> zna z praktyki proces wytwarzania kawy instant.
>
> Kawa rozpuszczalna to nic innego jak zwykła kawa (napój) w formie proszku.
> Jest to dokładnie to samo tylko rzecz jasna bez wody. Ziarna kawy parzy
> się, a powstały wywar/koncentrat natryskuje na gorącą powierzchnie, i
> następnie zeskrobuje powstały osad (proszek), potem się to mieli itd.
> Słyszałem też o produkcji kawy poprzez zamrażanie półproduktu
> (koncentratu) i wytrącanie wody poprzez sublimacje w skrajnie wysokim czy
> tam niskim ciśnieniu, ale szczegóły nie są mi znane. Tak czy inaczej, to
> co kawa zawiera w sobie zależy od producenta, proces produkcji kawy
> instant nie wymaga wykorzystywania żadnych konserwantów i innej chemii,
> można ją produkować całkowicie naturalnie

Dzięki za obszerną odpowiedź.
Wydawało mi się, że tak właśnie jest. Ale...
Spotkałem się z poglądem, że w rozpuszczalnej jest coś wysoce
niezdrowego. Sam lubię kawę, pijam właściwie jedynie z ekspresu
a tylko czasem jak nie ma innej możliwości to rozpuszczalną.

Do Twoich powyższych wywodów dorzuciłbym jednak pytania:
1. dlaczego kawa rozpuszczalna smakuje wyraźnie inaczej od
parzonej w ekspresie i na dodatek to coś innego jest
wyczuwalne podobnie u różnych producentów kawy instant
Może tam jednak są jakieś dodatkowe składniki, no chociażby
antyzbrylające. Albo właśnie zbrylające, żeby miała formę
takich ładnych granulek. Jakieś lepiszcze ? :))

2. czy warunki wytwarzania (parzenie, odparowywanie.. itd.)
nie tworzą dodatkowego dużego (bo tylko wtedy miałoby sens
brać to pod uwagę) ryzyka czyja wiem zanieczyszczenia?
(słynne mityczne herbaciane zmiotki z podłogi ?)

Dlatego tak dopytywałem o technologa mając nadzieję, że nie
zdradzając nazwy pracodawcy/producenta powie coś o tym
jak to wygląda __w życiu produkcyjnym__ a nie tylko w teorii.

M




Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-25 16:23:53 - vcore

> Do Twoich powyższych wywodów dorzuciłbym jednak pytania:
> 1. dlaczego kawa rozpuszczalna smakuje wyraźnie inaczej od
> parzonej w ekspresie i na dodatek to coś innego jest
> wyczuwalne podobnie u różnych producentów kawy instant
> Może tam jednak są jakieś dodatkowe składniki, no chociażby
> antyzbrylające. Albo właśnie zbrylające, żeby miała formę
> takich ładnych granulek. Jakieś lepiszcze ? :))

Tego naprawdę nie wiem, ale substancje przeciwzbrylające i inne ?anty? są z pewnością, ponieważ taka
kawa (która jest zasadniczo pyłem zbitym w granulki) chłonęła by wilgoć bardzo łatwo, bo zazwyczaj
im coś się łatwiej rozpuszcza tym szybciej chłonie wilgoć, i nawet po kilkukrotnym otwarciu i
szczelnym zamknięciu zawartość nie byłaby sypka - a jest, zazwyczaj jest tak że technologia
produkcji napojów/pożywienia jest prawie identyczna u wszystkich producentów (Chociaż z pewnością
wszystko zależy od kapitału), np. Różni producenci chipsów korzystają z maszyn jednego producenta, a
często używają nawet tych samych dodatków smakowych, z kawą z pewnością jest podobnie, a różnice w
smaku wynikają z różnych gatunków kawy, dodatków oraz temperatury i długości parzenia itd.

Tak samo jak z piwem, często w jednym browarze produkowane są 3 czy 4 różne marki piwa, a piwo to de
facto tylko chmiel i słód jęczmienny)

> 2. czy warunki wytwarzania (parzenie, odparowywanie.. itd.)
> nie tworzą dodatkowego dużego (bo tylko wtedy miałoby sens
> brać to pod uwagę) ryzyka czyja wiem zanieczyszczenia?
> (słynne mityczne herbaciane zmiotki z podłogi ?)

W to wątpię, aktualnie wszystkie fabryki wytwarzające produkty przeznaczone do spożycia posiadają
bardzo restrykcyjne zasady sanitarne i BHP, wątpię aby była możliwość zanieczyszczenia - choć tego
również na 100% pewien nie jestem, ale wiem w jaki sposób produkuje się np. Przyprawy, tam nie ma
możliwości aby do środka dostał się jakikolwiek pyłek z zewnątrz, a jeśli coś takiego się wydarzy to
z pewnością nie jest to notoryczne, jeśli chodzi o dużych producentów kawy, jak i innych napojów czy
żywności to o zanieczyszczenia można być spokojnym



Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-25 16:33:07 - Panslavista

vcore wrote in message
news:ik8hie$8db$1@inews.gazeta.pl...

Mój nos bezbłędnie rozpoznaje, czy kawa jest naturalna czy aromatyzowany
szajz.
Najzwyczajniej kicha na nią..
Dlatego kupujemy kawę paloną ziarnistą i mielę ją w młynku - przystawce do
maszynki do mięsa 986 Zelmera na dowolną ziarnistość.





Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-25 17:49:05 - vcore

W dniu 2011-02-25 16:33, Panslavista pisze:
> Mój nos bezbłędnie rozpoznaje, czy kawa jest naturalna czy aromatyzowany
> szajz.
> Najzwyczajniej kicha na nią..
> Dlatego kupujemy kawę paloną ziarnistą i mielę ją w młynku - przystawce do
> maszynki do mięsa 986 Zelmera na dowolną ziarnistość.

Ja kawę piję bardzo rzadko, jak jakaś jest to zazwyczaj rozpuszczalna, a jak nie ma to nie lecę
specjalnie do sklepu, ogólnie wolę herbatę, a jeśli piję kawę to z reguły nescaffe espresso, nie
wnikam w proces produkcji itd. Jest w miarę dobra




Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-25 18:15:54 - michalek


>
> Ja kawę piję bardzo rzadko, jak jakaś jest to zazwyczaj rozpuszczalna, a
> jak nie ma to nie lecę specjalnie do sklepu, ogólnie wolę herbatę, a jeśli
> piję kawę to z reguły nescaffe espresso, nie wnikam w proces produkcji
> itd. Jest w miarę dobra
>

Zgadzam się co do Nescaffe espresso. Jest wyjątkowo dobra i smakuje
tak, że można ja pomylić ze świeżo zaparzaną.
Ale pozostałe neski - zwykła i gold smakują instantem

M




Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-26 13:43:23 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik michalek napisał:

> 2. czy warunki wytwarzania (parzenie, odparowywanie.. itd.)
> nie tworzą dodatkowego dużego (bo tylko wtedy miałoby sens
> brać to pod uwagę) ryzyka czyja wiem zanieczyszczenia?
> (słynne mityczne herbaciane zmiotki z podłogi ?)

Zmiotki z podłogi ssą rzeczywiście ciut mityczne (choć znając realia
nie byłbym pewien na ile ciut...) ale faktem jest że herbaty granulowane
robione są głównie z tzw. wykruchu - herbata transportowana w skrzyniach
przed konfekcjonowaniem podlega dodatkowemu sortowaniu pneumatycznemu bo
w trakcie transportu część liści ulega pokruszeniu. I właśnie ta
najdrobniejsza frakcja wraz z dodatkowo rozdrobnioną frakcją najgrubszą
- przepuszczone przez pierwotne sortowanie szypułki liści stanowi
główny, obok pierwotnego odpadu po sortowaniu u producenta (też głównie
szypułki liści) stanowią surowiec do produkcji herbat granulowanych,
tanich herbat ekspresowych i przemysłowej ekstrakcji kofeiny.

Podejrzeweam że z kawą jest podobnie - po wyjściu z palarni ziarna są
sortowane i ładne, całe paczkowane są dla odbiorcy końcowego, połamane
trafiają ciupasem do młynka (póki nie zwietrzały) i do instalacji
robiącej kawę rozpuszczalną. Ale to nie jakiś ciężko gorszy jakościowo
surowiec - po prostu połamane ziarna ciut gorzej się przechowują
(łatwiej wietrzeją) i nieładnie wyglądają - zmielone na poczekaniu nie
są niczym gorsze od całych.

--
Darek




Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-26 13:33:42 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik vcore napisał:
>> Najbardziej byłbym wdzięczny za kilka informacji od kogoś, kto
>> zna z praktyki proces wytwarzania kawy instant.
>
> Kawa rozpuszczalna to nic innego jak zwykła kawa (napój) w formie
> proszku. Jest to dokładnie to samo tylko rzecz jasna bez wody. Ziarna
> kawy parzy się, a powstały wywar/koncentrat natryskuje na gorącą
> powierzchnie, i następnie zeskrobuje powstały osad (proszek), potem się
> to mieli itd. Słyszałem też o produkcji kawy poprzez zamrażanie
> półproduktu (koncentratu) i wytrącanie wody poprzez sublimacje w
> skrajnie wysokim czy tam niskim ciśnieniu, ale szczegóły nie są mi
> znane. Tak czy inaczej, to co kawa zawiera w sobie zależy od producenta,
> proces produkcji kawy instant nie wymaga wykorzystywania żadnych
> konserwantów i innej chemii, można ją produkować całkowicie naturalnie

To co opisałeś to najgorszy ze stosowanych procesów - gorące suszenie
pod ciśnieniem atmosferycznym. Kontakt z gorącymi ściankami komory
powoduje z jednej strony dodatkowe przypalanie produktu, z drugiej
ulatnianie się części substancji zapachowych.

Drugą, trochę lepszą metodą jest rozpylanie gorącego roztworu w
przestrzeni o obniżonym ciśnieniu - nieprzemielony dodatkowo produkt z
takiego procesu ma charakterystyczna postać drobnych pęcherzyków. Wady -
jednak na gorąco trochę zapachu ulatuje, produkt ma wyjątkowo małą
gęstość nasypową i wymaga obszernych opakowań.

No i trzecia metoda - liofilizacja, jak napisałeś - zamrozić. W praktyce
w przypadku liofilizacji roztworów mrozi się je pod ciśnieniem
uniemożliwiającym krystalizację po czym wtryskuje do komory
podciśnieniowej w celu utworzenia drobnych kryształków i ich
sublimację). I to jest najlepszy choć jednocześnie najkosztowniejszy
sposób produkcji kawy rozpuszczalnej - bo na zimno (standardowo co
najmniej -25 stopni Celsjusza) ubytki aromatu są najmniejsze.

A domieszki? Tyle co z aparatury przeniknie czyli raczej nie więcej jak
z garnka w kuchni.

--
Darek




Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-24 23:10:45 - E.

michalek pisze:

> Czy kawa rozpuszczalna zawiera w sobie coś (choćby
> w niewielkich ilościach) co wynika z procesu technologicznego
> jej wytworzenia co jest w jakimkolwiek sensie niezdrowe?
>
> Inaczej pytając czy przyrządzając kawę rozpuszczalną zamiast
> klasycznie (w ekspresie) zaparzanej narażam organizm
> pijącego na jakieś dodatkowe obciążenia?

Nie jeste technologiem, ale z doświadczenia własnego i lekarza wiem, że
kawa rozpuszczalna jest zdrowsza. Nuczyłam się ja pić kilka lat temu i
niestety teraz parzonej po turecku czy z ekspresu już pić nie mogę :(

Szczególnie daje się to odczuć, jak masz problemy z wątrobą, woreczkiem
żółciowym lub z jelitami. Jeżeli cierpisz na tzw. uchyłki to juz zupełna
masakra. Skórcz jelit po 2 kawach wręcz murowany (2 kawy czyli jedna
rano, druga po południu - w nocy już nie pośpisz).
Troche się nacierpiałam zanim zauważylam związek między bólem a wypitą
wcześniej kilka godzin kawą.

E.



Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-25 00:06:28 - masti

Dnia pięknego Thu, 24 Feb 2011 23:10:45 +0100 osobnik zwany E. wystukał:

> michalek pisze:
>
>> Czy kawa rozpuszczalna zawiera w sobie coś (choćby w niewielkich
>> ilościach) co wynika z procesu technologicznego jej wytworzenia co jest
>> w jakimkolwiek sensie niezdrowe?
>>
>> Inaczej pytając czy przyrządzając kawę rozpuszczalną zamiast klasycznie
>> (w ekspresie) zaparzanej narażam organizm pijącego na jakieś dodatkowe
>> obciążenia?
>
> Nie jeste technologiem, ale z doświadczenia własnego i lekarza wiem, że
> kawa rozpuszczalna jest zdrowsza.

a na czym opierasz to doświadczenie?




--
mst gazeta <.> pl
-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię, to grunt zabija! T.Pratchett




Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-28 21:38:28 - E.

masti pisze:
> Dnia pięknego Thu, 24 Feb 2011 23:10:45 +0100 osobnik zwany E. wystukał:
>
>> michalek pisze:
>>
>>> Czy kawa rozpuszczalna zawiera w sobie coś (choćby w niewielkich
>>> ilościach) co wynika z procesu technologicznego jej wytworzenia co jest
>>> w jakimkolwiek sensie niezdrowe?
>>>
>>> Inaczej pytając czy przyrządzając kawę rozpuszczalną zamiast klasycznie
>>> (w ekspresie) zaparzanej narażam organizm pijącego na jakieś dodatkowe
>>> obciążenia?
>> Nie jeste technologiem, ale z doświadczenia własnego i lekarza wiem, że
>> kawa rozpuszczalna jest zdrowsza.
>
> a na czym opierasz to doświadczenie?
>

Na reakcji własnego organizmu, konsultowanej potem z lekarzem.

E.



Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-28 21:40:21 - masti

Dnia pięknego Mon, 28 Feb 2011 21:38:28 +0100 osobnik zwany E. wystukał:

> masti pisze:
>> Dnia pięknego Thu, 24 Feb 2011 23:10:45 +0100 osobnik zwany E.
>> wystukał:
>>
>>> michalek pisze:
>>>
>>>> Czy kawa rozpuszczalna zawiera w sobie coś (choćby w niewielkich
>>>> ilościach) co wynika z procesu technologicznego jej wytworzenia co
>>>> jest w jakimkolwiek sensie niezdrowe?
>>>>
>>>> Inaczej pytając czy przyrządzając kawę rozpuszczalną zamiast
>>>> klasycznie (w ekspresie) zaparzanej narażam organizm pijącego na
>>>> jakieś dodatkowe obciążenia?
>>> Nie jeste technologiem, ale z doświadczenia własnego i lekarza wiem,
>>> że kawa rozpuszczalna jest zdrowsza.
>>
>> a na czym opierasz to doświadczenie?
>>
>>
> Na reakcji własnego organizmu, konsultowanej potem z lekarzem.
>
kiepski argument.





--
mst gazeta <.> pl
-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię, to grunt zabija! T.Pratchett




Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-03-01 17:59:06 - E.

masti pisze:

>> Na reakcji własnego organizmu, konsultowanej potem z lekarzem.
>>
> kiepski argument.
>
Wolę kiepskie, by unikać niz mocne, by się nadziać.

E.



Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-03-01 20:16:43 - masti

Dnia pięknego Tue, 01 Mar 2011 17:59:06 +0100 osobnik zwany E. wystukał:

> masti pisze:
>
>>> Na reakcji własnego organizmu, konsultowanej potem z lekarzem.
>>>
>> kiepski argument.
>>
> Wolę kiepskie, by unikać niz mocne, by się nadziać.
>
ale z kwantyfikatorami masz zdecydowany problem.




--
mst gazeta <.> pl
-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię, to grunt zabija! T.Pratchett




Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-03-02 17:51:54 - E.

masti pisze:

>>
> ale z kwantyfikatorami masz zdecydowany problem.
>
Skoro tak twierdzisz....

E.



Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-27 15:08:45 - lamia

michalek wrote in message
news:ik6k75$nmq$1@mx1.internetia.pl...
> Czy kawa rozpuszczalna zawiera w sobie coś (choćby
> w niewielkich ilościach) co wynika z procesu technologicznego
> jej wytworzenia co jest w jakimkolwiek sensie niezdrowe?

'nie potraktuj tego jako zaczepki', ale pomyśl samodzielnie:
każdy wytwórca może mieć w swoim prociesie to na co wpadnie (tiaa blah blah
normy ... (normy/ kary / skanadale /prawnicy /..) )
włącznie z tym skąd pochodzą zirana lub półprodukty z których korzysta, jak
były przygotowane, przechowywane, transprtowane, czym traktowane i czy stara
maszyna od ruskich jest 'szczelna. Wszystkie produkty przetworzone mają (lub
mają szanse że mają) dodatki - zamierzenie lub technologocznie (').
Im więcej spożywasz tym więcej ryzykujesz - na swój własny rachunek. Ha.
Kupić najdroższej firmy - z kraju który ma dobre regulacje dot. produkcji
żywności. Taniej i rozsądniej nabrać dobrych nawyków żywieniowych, hej ho! -
kawa 'od niedzieli' nikogo do grobu nie położy, a jak smakuuje!

Mit czy nie - rozpuszczalnej kawy nie zalewałabym wrzątkiem, (żeby rak nie
wyszedł :p)









Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-27 21:55:58 - Artur Dębski

> Najbardziej byłbym wdzięczny za kilka informacji od kogoś, kto
> zna z praktyki proces wytwarzania kawy instant.
>
> M

Ja spotkałem się z opinią - nie podam w tej chwili źródła
że powstanie/produkowanie kawy rozpuszczalnej jest ściśle
związane z długością przechowywania palonych ziaren kawy.
Gdy zbliża się ich koniec przydatności (nie wiem jak wyliczany)
są zamieniane na kawę rozpuszczalną - co daje jej drugie życie

Wcale się nie upieram o prawdziwość tej historii ale brzmi sensownie.
Sam piję parzoną lub z ekspersu - bo mi bardziej smakuje

Pozdrawiam
--
Artur Dębski
blogit.one.pl






Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci

2011-02-28 21:17:38 - Stokrotka

Nie znam się za bardzo, ale rozpuszczalna na pewno jest bardziej agresywna
od zwykłej.
Podobnie jak z aspiryną: ta dla sercowcuw ma być niby mniej szkodliwa,
bo 5 razy mniejsza dawka, a faktycznie jest bardziej agresywna, jest jakoś
preparowana, tak , że może mieć większe działania uboczne niż zwykła.


--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl





Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS