Pierogi - moze laickie, ale...

Misiek Data ostatniej zmiany: 2011-11-15 07:36:16

Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-18 07:52:39 - Misiek

A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami, jedne
mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody mowia o ...
mleku.
pamietam Babcia (swietej pamieci) dawala:
1. maka
2. jajko (cale)
3. woda - ile zabierze
I to byly najsmaczniejsze pierozki jakie pamietam - ani za miekkie, ani za
twarde, ciasto cieniusie, ale nie rozlatujace sie... ech...

B. nadzienie do pierogow...
Tu pamietam babcia robila z miesem (za diabla nie pamietam czy z surowym czy
z gotowanym... wiem ze dodawala odrobine boczku i cebulki, ale ani jaki
gatunek miesa ani zcy surowe czy nie ... za diabla nie pamietam ani ja ani
moja Mama...
Robila tez cos co juz zadko chyba jest spotykane - pierogi z ziemniakami.
Ziemniaki gotowan, tluczone, dodawana zezlocona cebulka i to ... wio do
ciasta :-)
Teraz to glownie ruskie kroluja... czyli ziemniaki z sreem bialym w
roznych proporcjach.

Generalnie nadzienia:
1. mieso
2. na ruskie (ziemniaki + cebulka + ser)
3. z samym serem (rowniez zadkosc, ale takowe tez pamietam)
4. z kapusta i grzybami
5. z samymi grzybami (raczej uszka niz pierogi)
6. ze szpinakiem i serem
7. z kasza gryczana i kapusta kiszona
Wszelkie owocowe nadzienia celowo omijam - nie jadamy tego... chociaz
pamietam ze byly pyszne :-)

Jakie inne jak przygotowujecie? (nie ukrywam ze o miesne mi glownie chodzi,
z innymi sam sobie poradze).




Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-18 09:07:03 - jedrus

W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
> jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody
> mowia o ... mleku.

[...]

W jakims serialu kulinarnym mowili, ze jezeli pierogi to tylko z ciasta
wyrabianym na mleku. Zrobilem i ..... p o r a z k a. Zrobilem to
eksperymentalnie a ze sie nie sprawdzilo wrocilem do starych babcinych
metod.
Szczypta soli, woda z czajnika ale nie wrzatek i stary smak pieroga
wrocil po tym mleczaku ;)


--
jedrus
wolyn.btx.pl/
pokolenia.27wdpak.pl/
27wdpak.pl/



Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-21 08:57:03 - Misiek


Użytkownik jedrus napisał w wiadomości
news:ilv492$eft$1@mx1.internetia.pl...
>W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
> > A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
> > jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody
> > mowia o ... mleku.
>
> [...]
>
> W jakims serialu kulinarnym mowili, ze jezeli pierogi to tylko z ciasta
> wyrabianym na mleku. Zrobilem i ..... p o r a z k a. Zrobilem to
> eksperymentalnie a ze sie nie sprawdzilo wrocilem do starych babcinych
> metod.
> Szczypta soli, woda z czajnika ale nie wrzatek i stary smak pieroga wrocil
> po tym mleczaku ;)
>
>

Wczraj byl w TV program wsciekle gary prowadzony przez Adama Gesslera.
POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
2. mleko
3. woda
4. maslo klarowane
NIe dawal jajka wogole...




Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-21 14:28:14 - Ikselka

Dnia Mon, 21 Mar 2011 08:57:03 +0100, Misiek napisał(a):

> Użytkownik jedrus napisał w wiadomości
> news:ilv492$eft$1@mx1.internetia.pl...
>>W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
>>> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
>>> jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody
>>> mowia o ... mleku.
>>
>> [...]
>>
>> W jakims serialu kulinarnym mowili, ze jezeli pierogi to tylko z ciasta
>> wyrabianym na mleku. Zrobilem i ..... p o r a z k a. Zrobilem to
>> eksperymentalnie a ze sie nie sprawdzilo wrocilem do starych babcinych
>> metod.
>> Szczypta soli, woda z czajnika ale nie wrzatek i stary smak pieroga wrocil
>> po tym mleczaku ;)
>>
>>
>
> Wczraj byl w TV program wsciekle gary prowadzony przez Adama Gesslera.
> POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
> 1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
> 2. mleko
> 3. woda
> 4. maslo klarowane
> NIe dawal jajka wogole...

Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do nosa.
Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.



Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-21 14:56:59 - Misiek


Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
news:1b2arvmaszsvt.1wjuzo4zeymcf.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 21 Mar 2011 08:57:03 +0100, Misiek napisał(a):
>
>> Użytkownik jedrus napisał w wiadomości
>> news:ilv492$eft$1@mx1.internetia.pl...
>>>W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
>>>> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
>>>> jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody
>>>> mowia o ... mleku.
>>>
>>> [...]
>>>
>>> W jakims serialu kulinarnym mowili, ze jezeli pierogi to tylko z ciasta
>>> wyrabianym na mleku. Zrobilem i ..... p o r a z k a. Zrobilem to
>>> eksperymentalnie a ze sie nie sprawdzilo wrocilem do starych babcinych
>>> metod.
>>> Szczypta soli, woda z czajnika ale nie wrzatek i stary smak pieroga
>>> wrocil
>>> po tym mleczaku ;)
>>>
>>>
>>
>> Wczraj byl w TV program wsciekle gary prowadzony przez Adama Gesslera.
>> POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
>> 1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
>> 2. mleko
>> 3. woda
>> 4. maslo klarowane
>> NIe dawal jajka wogole...
>
> Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do
> nosa.
> Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.

Coz, wiem ze gotuje na prawde dobrze... Wiec czemu nie sprobowac?




Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-21 15:23:21 - Ikselka

Dnia Mon, 21 Mar 2011 14:56:59 +0100, Misiek napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
> news:1b2arvmaszsvt.1wjuzo4zeymcf.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 21 Mar 2011 08:57:03 +0100, Misiek napisał(a):
>>
>>> Użytkownik jedrus napisał w wiadomości
>>> news:ilv492$eft$1@mx1.internetia.pl...
>>>>W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
>>>>> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
>>>>> jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody
>>>>> mowia o ... mleku.
>>>>
>>>> [...]
>>>>
>>>> W jakims serialu kulinarnym mowili, ze jezeli pierogi to tylko z ciasta
>>>> wyrabianym na mleku. Zrobilem i ..... p o r a z k a. Zrobilem to
>>>> eksperymentalnie a ze sie nie sprawdzilo wrocilem do starych babcinych
>>>> metod.
>>>> Szczypta soli, woda z czajnika ale nie wrzatek i stary smak pieroga
>>>> wrocil
>>>> po tym mleczaku ;)
>>>>
>>>>
>>>
>>> Wczraj byl w TV program wsciekle gary prowadzony przez Adama Gesslera.
>>> POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
>>> 1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
>>> 2. mleko
>>> 3. woda
>>> 4. maslo klarowane
>>> NIe dawal jajka wogole...
>>
>> Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do
>> nosa.
>> Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.
>
> Coz, wiem ze gotuje na prawde dobrze... Wiec czemu nie sprobowac?

Nie mówię, że źle gotuje ani niczego takiego, tylko że nie może być
autorytetem w polskiej kuchni, w tym pierogowej.
Ichnie pierogi też zapewne są smaczne, bez tego jajka i z mlekiem oraz
masłem klarowanym ;-ppp



Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-21 18:58:55 - Aicha

W dniu 2011-03-21 15:23, Ikselka pisze:

>>> Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do
>>> nosa.
>>> Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.
>>
>> Coz, wiem ze gotuje na prawde dobrze... Wiec czemu nie sprobowac?
>
> Nie mówię, że źle gotuje ani niczego takiego, tylko że nie może być
> autorytetem w polskiej kuchni, w tym pierogowej.
> Ichnie pierogi też zapewne są smaczne, bez tego jajka i z mlekiem oraz
> masłem klarowanym ;-ppp

Oooo, już dawno nie było flejma o tym, co je czyje i po czemu gorsze :DDD

--
Pozdrawiam - Aicha

wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku




Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-21 19:36:31 - Ikselka

Dnia Mon, 21 Mar 2011 18:58:55 +0100, Aicha napisał(a):

> W dniu 2011-03-21 15:23, Ikselka pisze:
>
>>>> Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do
>>>> nosa.
>>>> Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.
>>>
>>> Coz, wiem ze gotuje na prawde dobrze... Wiec czemu nie sprobowac?
>>
>> Nie mówię, że źle gotuje ani niczego takiego, tylko że nie może być
>> autorytetem w polskiej kuchni, w tym pierogowej.
>> Ichnie pierogi też zapewne są smaczne, bez tego jajka i z mlekiem oraz
>> masłem klarowanym ;-ppp
>
> Oooo, już dawno nie było flejma o tym, co je czyje i po czemu gorsze :DDD

Tak? A o CZYIM gorszym/lepszym teraz mowa?
:-P



Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-21 19:49:23 - Ikselka

Dnia Mon, 21 Mar 2011 18:58:55 +0100, Aicha napisał(a):

> W dniu 2011-03-21 15:23, Ikselka pisze:
>
>>>> Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do
>>>> nosa.
>>>> Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.
>>>
>>> Coz, wiem ze gotuje na prawde dobrze... Wiec czemu nie sprobowac?
>>
>> Nie mówię, że źle gotuje ani niczego takiego, tylko że nie może być
>> autorytetem w polskiej kuchni, w tym pierogowej.
>> Ichnie pierogi też zapewne są smaczne, bez tego jajka i z mlekiem oraz
>> masłem klarowanym ;-ppp
>
> Oooo, już dawno nie było flejma o tym, co je czyje i po czemu gorsze :DDD

....I w ogóle - poczemu, a nie po czemu.
Pierwsze oznacza dlaczego, a drugie po ile.
To tak w kwestii formalnej, zmierzając w kierunku flejma.



Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-21 19:05:17 - medea

W dniu 2011-03-21 08:57, Misiek pisze:
>
> Wczraj byl w TV program wsciekle gary prowadzony przez Adama Gesslera.
> POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
> 1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
> 2. mleko
> 3. woda
> 4. maslo klarowane
> NIe dawal jajka wogole...

Mleko to nie jest IMO dobry pomysł, bo ciasto twardnieje i trudno się z
niego lepi pierogi. Tak przynajmniej z doświadczenia wiem.
Ja robię też bez jajka, ale dodaję gorącą wodę i masło. Dokładnie - na 3
szklanki mąki (zazwyczaj wrocławskiej) daję szklankę gorącej wody z
rozpuszczoną w niej łyżką masła. I sól do tego. Czasami trzeba dać
więcej mąki.

Ewa




Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-19 05:36:46 - Aicha

W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:

> Jakie inne jak przygotowujecie? (nie ukrywam ze o miesne mi glownie
> chodzi, z innymi sam sobie poradze).

pychotka.pl/przepisy-kulinarne/pierogi/pierogi-z-mi%easem-z-orientaln%b1-nut%b1.html

reszta będzie raczej wege ;)

halloween.friko.net/przepisy/pierogi-z-kasza-gryczana-i-serem.html
- albo z fetą - też smaczne

i jeszcze kilka:
halloween.friko.net/przepisy/pierogi-z-soczewica.html

ze szpinakiem i fetą i/lub twarogiem

z pieczarkami i cebulą - ale ja to pieczarki mogę na okrągło :)

--
Pozdrawiam - Aicha

wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku




Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-19 06:11:18 - Panslavista


Aicha wrote in message
news:im1bt0$4rv$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
>
>> Jakie inne jak przygotowujecie? (nie ukrywam ze o miesne mi glownie
>> chodzi, z innymi sam sobie poradze).
>
> pychotka.pl/przepisy-kulinarne/pierogi/pierogi-z-mi%easem-z-orientaln%b1-nut%b1.html
>
> reszta będzie raczej wege ;)
>
> halloween.friko.net/przepisy/pierogi-z-kasza-gryczana-i-serem.html
> - albo z fetą - też smaczne
>
> i jeszcze kilka:
> halloween.friko.net/przepisy/pierogi-z-soczewica.html
>
> ze szpinakiem i fetą i/lub twarogiem
>
> z pieczarkami i cebulą - ale ja to pieczarki mogę na okrągło :)
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha
>
> wroclawdailyphoto.blogspot.com/
> Jak nie pisać po angielsku

Pyszne z opieńkami.





Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-21 04:11:43 - Aicha

W dniu 2011-03-19 06:11, Panslavista pisze:

> Pyszne z opieńkami.

Wczoraj jadłam smakowite pieczone z cukinią i marchewką oraz sosem,
którego walorów smakowych z powodu kataru nie mogłam w pełni docenić, i
kiełkami. Wege nie jest takie złe ;)

--
Pozdrawiam - Aicha

wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku




Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-21 06:07:00 - Panslavista


Aicha wrote in message
news:im6fli$ou9$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-03-19 06:11, Panslavista pisze:
>
>> Pyszne z opieńkami.
>
> Wczoraj jadłam smakowite pieczone z cukinią i marchewką oraz sosem,
> którego walorów smakowych z powodu kataru nie mogłam w pełni docenić, i
> kiełkami. Wege nie jest takie złe ;)

Jem wszystko, nie mam zahamowań jakichkolwiek co do pożywienia, aby tylko
było smaczne.





Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-21 06:47:10 - Aicha

W dniu 2011-03-21 06:07, Panslavista pisze:

>>> Pyszne z opieńkami.
>>
>> Wczoraj jadłam smakowite pieczone z cukinią i marchewką oraz sosem,
>> którego walorów smakowych z powodu kataru nie mogłam w pełni docenić, i
>> kiełkami. Wege nie jest takie złe ;)
>
> Jem wszystko, nie mam zahamowań jakichkolwiek co do pożywienia, aby tylko
> było smaczne.

Ja miałam zawsze wrażenie, że za dużo w tej kuchni zapychaczy, typu
mąka, bułka tarta. Staram się do minimum ograniczać liczbę wypełniaczy w
jedzeniu.

--
Pozdrawiam - Aicha

wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku




Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-21 08:33:45 - Panslavista

Aicha wrote in message
news:im6op1$gvc$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-03-21 06:07, Panslavista pisze:
>
>>>> Pyszne z opieńkami.
>>>
>>> Wczoraj jadłam smakowite pieczone z cukinią i marchewką oraz sosem,
>>> którego walorów smakowych z powodu kataru nie mogłam w pełni docenić, i
>>> kiełkami. Wege nie jest takie złe ;)
>>
>> Jem wszystko, nie mam zahamowań jakichkolwiek co do pożywienia, aby tylko
>> było smaczne.
>
> Ja miałam zawsze wrażenie, że za dużo w tej kuchni zapychaczy, typu mąka,
> bułka tarta. Staram się do minimum ograniczać liczbę wypełniaczy w
> jedzeniu.

W internatach, bursach, akademikach oraz w wojsku najpierw jadłem drugie
danie, a później zupa z chlebem - do oporu razem lub cheb do zupy - zależnie
co było w większej ilości dostępne ale i tak chodziłem wiecznie głodny.
Łatwiej było mnie ubierać niż wyżywić. :-)))))))))) Tak mówiły kobiety.
Teraz już nie jadam tyle, chociaż czasem się zdaży...





Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-19 23:04:04 - Ikselka

On 18 Mar, 07:52, Misiek wrote:
> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami, jedne
> mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody mowia o ....
> mleku.

Po pierwsze - używam mąki KRUPCZATKI. //tak!
Do mąki wlewam ciepłą wodę z rozbełtanym jajkiem, sporo tej wody, w
razie czego dolewam, aby ciasto nie było twarde i łatwo się wałkowało.
Podczas wyrabiania wlewam też łyżkę oleju.
Potem ciasto odpoczywa szczelnie przykryte, jakieś pół godziny -
skrobia w mące musi napęcznieć, ciasto wtedy staje się bardzo
elastyczne.

I żadnego mleka.



Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-20 11:17:10 - michalek


Ikselka wrote in message
news:46d40b92-9bac-492e-83cc-977761cf15bc@p3g2000vbv.googlegroups.com...
On 18 Mar, 07:52, Misiek wrote:
> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
> jedne
> mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody mowia o ...
> mleku.

Po pierwsze - używam mąki KRUPCZATKI. //tak!



A jaką widzisz różnicę w stosowaniu mąki krupczatki?
Nie pytam zaczepnie, lecz dociekliwie, bo w swojej praktyce
nie potrafię zauważyć różnicy w wytwarzaniu ani pierogów,
ani makaronów ani ciast kruchych a do takich zastosowań
jest ona polecana. Chcąc zbliżyć sie do doskonałości :)
technologicznej próbowałem z różnymi rodzajami mąki
i nie dostrzegłem różnicy. Co przeoczam?

Jedyną praktyczną różnicę zobaczyłem u bardzo początkującej
wykonawczyni naleśników. Dużo łatwiej jej było rozmieszać
z mlekiem, tak żeby nie było grudek, właśnie krupczatkę.

M




Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-20 15:52:32 - Ikselka

On 20 Mar, 11:17, michalek wrote:
> Ikselka wrote in message
>
> news:46d40b92-9bac-492e-83cc-977761cf15bc@p3g2000vbv.googlegroups.com...
> On 18 Mar, 07:52, Misiek wrote:
>
> > A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
> > jedne
> > mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody mowia o ....
> > mleku.
>
> Po pierwsze - u ywam m ki KRUPCZATKI.  //tak!
>
> A jak widzisz r nic w stosowaniu m ki krupczatki?

Widzę wyraźną różnicę - np ciasto kruche jest chrupiące w całym
przekroju i takie łątwo rozpadające się, a nie zbite jak kamień..
A ciasto pierogowe jest o wiele delikatniejsze, bo nie takie zwięzłe.




Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-20 21:01:09 - Stokrotka

>>>> KRUPCZATKI. //tak!
>Widzę wyraźną różnicę - np ciasto kruche jest chrupiące w całym
>przekroju i takie łątwo rozpadające się, a nie zbite jak kamień.
Prawda.


>A ciasto pierogowe...
Pierogi są niezdrowe i pracowite.

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl





Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-20 22:33:51 - JBP

Użytkownik Stokrotka napisał w wiadomości
news:im5oo4$a9q$1@news.onet.pl...
>
>>A ciasto pierogowe...
> Pierogi są niezdrowe i pracowite.


Moim skromnym zdaniem pracowitą można nazwać Stokrotkę lepiącą stosy
pierogów, natomiast same pierogi mogą najwyżej być pracochłonne ;)
Możesz wyjaśnić dlaczego pierogi są niezdrowe ?

JBP




Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-21 00:24:16 - Panslavista

JBP wrote in message
news:im5rs1$c7k$1@node2.news.atman.pl...
> Użytkownik Stokrotka napisał w wiadomości
> news:im5oo4$a9q$1@news.onet.pl...
>>
>>>A ciasto pierogowe...
>> Pierogi są niezdrowe i pracowite.
>
>
> Moim skromnym zdaniem pracowitą można nazwać Stokrotkę lepiącą stosy
> pierogów, natomiast same pierogi mogą najwyżej być pracochłonne ;)
> Możesz wyjaśnić dlaczego pierogi są niezdrowe ?
>
> JBP

Bo zmuszają babinę do niezdrowego wysiłku przygotowaniu tego dania na obiad.





Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-21 00:47:40 - Ikselka

Dnia Sun, 20 Mar 2011 21:01:09 +0100, Stokrotka napisał(a):

>>>>> KRUPCZATKI. //tak!
>>Widzę wyraźną różnicę - np ciasto kruche jest chrupiące w całym
>>przekroju i takie łątwo rozpadające się, a nie zbite jak kamień.
> Prawda.
>
>
>>A ciasto pierogowe...

> Pierogi są niezdrowe i pracowite.

Moje sa bardzo zdrowe - nie zauważyłam u nich żadnej choroby, a pracowite
nie są, ani pracochłonne - ciasto wyrabiam robotem, samo rozwałkowanie i
lepienie to już przyjemność, jeśli tylko zaplanowało się na to dosyć czasu.
Siedzę/stoję sobie przy tej robocie i oglądam tv albo ze słuchawkami na
uszach delektuję się ulubioną muzyczką :-)



Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-03-21 08:53:04 - Misiek


Użytkownik Stokrotka napisał w wiadomości
news:im5oo4$a9q$1@news.onet.pl...
>>>>> KRUPCZATKI. //tak!
>>Widzę wyraźną różnicę - np ciasto kruche jest chrupiące w całym
>>przekroju i takie łątwo rozpadające się, a nie zbite jak kamień.
> Prawda.
>
>
>>A ciasto pierogowe...
> Pierogi są niezdrowe i pracowite.
>
> --
> (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl

Niezdrowe jest czytanie tego co piszesz... i JAK piszesz. Bardzo niezdrowe
:-)




Re: Pierogi - moze laickie, ale...

2011-11-15 07:36:16 - krys

Misiek wrote:

> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
> jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody mowia
> o ... mleku.
> pamietam Babcia (swietej pamieci) dawala:
> 1. maka
> 2. jajko (cale)
> 3. woda - ile zabierze

Ja robię: mąka, trochę oleju i gorąca woda, uzupełniona do potrzebnej ilości
ciepłą. Bez jajka.

> Generalnie nadzienia:

> 7. z kasza gryczana i kapusta kiszona

1.Kasza gryczana/jaglana, twaróg i mięta.
2.Kasza gryczana, boczek podsmażony z cebulką i pieczarkami, majeranek.
3.Z soczewicą.
J.



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS