palnik pod woka

Stalker Data ostatniej zmiany: 2011-04-13 21:57:24

palnik pod woka

2011-04-11 09:44:13 - Stalker

Wydaje mi się, że ktoś pisał tu kiedyś o takich adapterach na palnik
zwyklej kuchenki,
żeby można było na niej zwykłego (czyli nie z płaskim dnem) woka
używać.
Nie mogę tego jednak namierzyć. Może ktoś wie jak dostosować zwykłą
kuchenkę do woka?

Stalker



Re: palnik pod woka

2011-04-11 10:04:54 - Panslavista


Stalker wrote in message
news:e2b7b767-0c90-401b-aebe-4d75304a6d74@s3g2000vbf.googlegroups.com...
Wydaje mi się, że ktoś pisał tu kiedyś o takich adapterach na palnik
zwyklej kuchenki,
żeby można było na niej zwykłego (czyli nie z płaskim dnem) woka
używać.
Nie mogę tego jednak namierzyć. Może ktoś wie jak dostosować zwykłą
kuchenkę do woka?

Stalker

To był pierścień z blachy przypominający odwróconą miskę bez dna.
Sam używam kuchenki bez dodatków - ale woki mam żeliwne 36 i 40cm średnicy.
Na dworze - taboret napędzany z butli:
www.mastertools.pl/index.php?p790,taboret-gazowy-model-4p-01p
lub z sieci:
www.mastertools.pl/index.php?p926,taboret-gazowy-model-e312pm-gaz-ziemny

Ceny nie są wygórowane, taborety z zapalnikami piezo, zabezpieczeniem
przeciwypływowym.
Tam są też patelnie grillowe o dużych rozmiarach, żeliwne, na dowolne żródło
ciepła polecam - sam mam i patelnie i taborety z tej firmy.





Re: palnik pod woka

2011-04-11 10:21:49 - Panslavista


Stalker wrote in message
news:e2b7b767-0c90-401b-aebe-4d75304a6d74@s3g2000vbf.googlegroups.com...
Wydaje mi się, że ktoś pisał tu kiedyś o takich adapterach na palnik
zwyklej kuchenki,
żeby można było na niej zwykłego (czyli nie z płaskim dnem) woka
używać.
Nie mogę tego jednak namierzyć. Może ktoś wie jak dostosować zwykłą
kuchenkę do woka?

Stalker

Tu najprostszy - łatwy do zrobienia samemu:
www.wasserstrom.com/restaurant-supplies-equipment/Product_702240





Re: palnik pod woka

2011-04-11 11:40:53 - Ikselka

Dnia Mon, 11 Apr 2011 00:44:13 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):

> Wydaje mi się, że ktoś pisał tu kiedyś o takich adapterach na palnik
> zwyklej kuchenki,
> żeby można było na niej zwykłego (czyli nie z płaskim dnem) woka
> używać.
> Nie mogę tego jednak namierzyć. Może ktoś wie jak dostosować zwykłą
> kuchenkę do woka?


Wydaje mi się, że zadowalającego efektu i tak nie będzie, o ile masz
standardowej wielkości palniki - ogień i tak nie obejmie pożądanej
powierzchni woka od spodu.
No, ale można próbować.
Pierścień z litej blachy odpada (uszczelni się od góry wokiem i stworzy
zagrożenie zgaśnięcia płomienia), chyba że jest ażurowy. Można taki zrobić
samemu - ot po prostu kupić pasek blachy nierdzewnej, zwinąć w pierścień,
znitować - wcześniej wyciąć/wybić otwory, aby pierścień był ażurowy.



Re: palnik pod woka

2011-04-11 14:24:01 - vcore

W dniu 2011-04-11 11:40, Ikselka pisze:
> Wydaje mi się, że zadowalającego efektu i tak nie będzie, o ile masz
> standardowej wielkości palniki - ogień i tak nie obejmie pożądanej
> powierzchni woka od spodu.
> No, ale można próbować.
> Pierścień z litej blachy odpada (uszczelni się od góry wokiem i stworzy
> zagrożenie zgaśnięcia płomienia), chyba że jest ażurowy. Można taki zrobić
> samemu - ot po prostu kupić pasek blachy nierdzewnej, zwinąć w pierścień,
> znitować - wcześniej wyciąć/wybić otwory, aby pierścień był ażurowy.

Tu nawet nie chodzi o powierzchnię, tylko moc palnika? Ja niestety kupiłem ręcznie kuty wok o
średnicy 40cm z nadzieją że po zastosowaniu pierścienia stabilizującego na kuchence elektrycznej
(płyta ceramiczna) będę mógł go wykorzystać w pełni. No ale niestety jest tragicznie, ledwo grzeje,
nie chodzi nawet o to że wok wisi 1cm nad ?palnikiem? ale po prostu o to że kuchenka grzeje zbyt
słabo, i po rozgrzaniu odrobiny tłuszczu i wrzuceniu garści zamarynowanego mięsa, wieprzowina
zamiast się smażyć to zaczyna się powoli dusić, temperatura spada bardzo szybko, a rośnie bardzo powoli.

Mam ten pierścień www.kuchniachinska.pl/sklep/index.php?mod=product&act=item&idp=348 kupiłem
go tu wraz z wokiem. Bardzo stabilnie trzyma, tylko po kilku razach zaczęła się łuszczyć
galwanizowana powłoka

Aktualnie zrezygnowałem z używania tego wielkoluda na rzecz taniego ?woka? z płaskim dnem, z
cienkiej węglowej blachy - niestety jest znacznie mniejszy, tutaj porównanie wielkości, przed opaleniem:

img824.imageshack.us/img824/2545/img0394sq.jpg

Szkoda że od miesiąca wisi w kącie i zbiera kurz?



Re: palnik pod woka

2011-04-11 15:12:20 - Ikselka

Dnia Mon, 11 Apr 2011 14:24:01 +0200, vcore napisał(a):

> W dniu 2011-04-11 11:40, Ikselka pisze:
>> Wydaje mi się, że zadowalającego efektu i tak nie będzie, o ile masz
>> standardowej wielkości palniki - ogień i tak nie obejmie pożądanej
>> powierzchni woka od spodu.
>> No, ale można próbować.
>> Pierścień z litej blachy odpada (uszczelni się od góry wokiem i stworzy
>> zagrożenie zgaśnięcia płomienia), chyba że jest ażurowy. Można taki zrobić
>> samemu - ot po prostu kupić pasek blachy nierdzewnej, zwinąć w pierścień,
>> znitować - wcześniej wyciąć/wybić otwory, aby pierścień był ażurowy.
>
> Tu nawet nie chodzi o powierzchnię, tylko moc palnika? Ja niestety kupiłem ręcznie kuty wok o
> średnicy 40cm z nadzieją że po zastosowaniu pierścienia stabilizującego na kuchence elektrycznej
> (płyta ceramiczna) będę mógł go wykorzystać w pełni. No ale niestety jest tragicznie, ledwo grzeje,
> nie chodzi nawet o to że wok wisi 1cm nad ?palnikiem? ale po prostu o to że kuchenka grzeje zbyt
> słabo, i po rozgrzaniu odrobiny tłuszczu i wrzuceniu garści zamarynowanego mięsa, wieprzowina
> zamiast się smażyć to zaczyna się powoli dusić, temperatura spada bardzo szybko, a rośnie bardzo powoli.
>
> Mam ten pierścień www.kuchniachinska.pl/sklep/index.php?mod=product&act=item&idp=348 kupiłem
> go tu wraz z wokiem. Bardzo stabilnie trzyma, tylko po kilku razach zaczęła się łuszczyć
> galwanizowana powłoka
>
> Aktualnie zrezygnowałem z używania tego wielkoluda na rzecz taniego ?woka? z płaskim dnem, z
> cienkiej węglowej blachy - niestety jest znacznie mniejszy, tutaj porównanie wielkości, przed opaleniem:
>
> img824.imageshack.us/img824/2545/img0394sq.jpg
>
> Szkoda że od miesiąca wisi w kącie i zbiera kurz?

Wok z racji specyficznych funkcji musi mieć kształt sferyczny, nie moze
mieć płaskiego dna - płaskie dno ma patelnia.
Używanie woka na płycie elektrycznej jest bez sensu - cała spodnia
powierzchnia woka musi być opływana przez ogień.



Re: palnik pod woka

2011-04-11 15:30:32 - vcore

W dniu 2011-04-11 15:12, Ikselka pisze:
> Wok z racji specyficznych funkcji musi mieć kształt sferyczny, nie moze
> mieć płaskiego dna - płaskie dno ma patelnia.
> Używanie woka na płycie elektrycznej jest bez sensu - cała spodnia
> powierzchnia woka musi być opływana przez ogień.

Ono nie jest płaskie, tylko częściowo spłaszczone, dzięki temu jest stabilny na każdej kuchni. A
nagrzewa się równomiernie prawie na całej powierzchni z racji tego że ?palnik? jest takiej samej
średnicy. Cienka blacha rekompensuje niższą moc grzewczą w porównaniu do tradycyjnego palnika,
ponieważ nagrzewa się w kilka sekund



Re: palnik pod woka

2011-04-11 15:45:15 - Panslavista


vcore wrote in message
news:inuvq5$h9m$1@inews.gazeta.pl...
>W dniu 2011-04-11 15:12, Ikselka pisze:
>> Wok z racji specyficznych funkcji musi mieć kształt sferyczny, nie moze
>> mieć płaskiego dna - płaskie dno ma patelnia.
>> Używanie woka na płycie elektrycznej jest bez sensu - cała spodnia
>> powierzchnia woka musi być opływana przez ogień.
>
> Ono nie jest płaskie, tylko częściowo spłaszczone, dzięki temu jest
> stabilny na każdej kuchni. A nagrzewa się równomiernie prawie na całej
> powierzchni z racji tego że palnik jest takiej samej średnicy. Cienka
> blacha rekompensuje niższą moc grzewczą w porównaniu do tradycyjnego
> palnika, ponieważ nagrzewa się w kilka sekund

Nie ma jak żeliwny wok firmy GIPFEL o średnicy 45 cm, od zewnątrz ma dno
spłaszczone, wewnątrz sfreryczne, doskonały - sprawdzony, Pokrywka.
www.gama2000.pl/product/128/1630





Re: palnik pod woka

2011-04-11 15:53:12 - Panslavista

Panslavista wrote in message
news:4da3060b$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...

Bardziej kultowo:
prostores1.megawebservers.com/krazykajuncookware_com/Categories.bok?category=Burners





Re: palnik pod woka

2011-04-11 16:01:37 - Panslavista

Panslavista wrote in message
news:4da3060b$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...

www.outdoorbbqgrillsmart.com/burners/





Re: palnik pod woka

2011-04-11 16:02:25 - Ikselka

Dnia Mon, 11 Apr 2011 15:45:15 +0200, Panslavista napisał(a):


> Nie ma jak żeliwny wok firmy GIPFEL o średnicy 45 cm, od zewnątrz ma dno
> spłaszczone, wewnątrz sfreryczne, doskonały - sprawdzony, Pokrywka.
> www.gama2000.pl/product/128/1630

Ten na pewno jest dobry - żeliwny, więc grubościenny, wystarczy dobrze
nagrzać dno, a ciepło świetnie się rozchodzi w całej powierzchni.
Blaszany na gazie czy na elektrycznej płycie odpada.



Re: palnik pod woka

2011-04-11 16:07:42 - Panslavista

Panslavista wrote in message
news:4da3060b$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...

www.outdoorbbqgrillsmart.com/burners/

www.thepaellacompany.co.uk/paella-gas-burners.html

www.paellapans.com/Burner-Model-350-p/bn-g350.htm

www.nextag.com/wok-burner/shop-html

www.heidebrenner.de/gas-wok.html





Re: palnik pod woka

2011-04-13 21:57:24 - Stalker

W dniu 2011-04-11 14:24, vcore pisze:

> Mam ten pierścień
> www.kuchniachinska.pl/sklep/index.php?mod=product&act=item&idp=348 kupiłem
> go tu wraz z wokiem. Bardzo stabilnie trzyma, tylko po kilku razach
> zaczęła się łuszczyć galwanizowana powłoka


Ooooo, o to mi chodziło. Dzięki :-)

Stalker




Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS