Przepis na biały sos?

UK @[].com Data ostatniej zmiany: 2011-04-23 16:25:25

Przepis na biały sos?

2011-04-23 12:34:55 - UK @[].com

Witam!

Szukam jak najprostszego przepisu na biały sos,
taki do kurczaka w potrawce z ryżem.
Chodzi o to by był on jak najprostszy zarówno
co do składników jak i sposobu przygotowania.

Życzę wesołych Świąt
UK




Re: Przepis na biały sos?

2011-04-23 12:46:27 - Waldemar Krzok

wrote:

> Witam!
>
> Szukam jak najprostszego przepisu na biały sos,
> taki do kurczaka w potrawce z ryżem.
> Chodzi o to by był on jak najprostszy zarówno
> co do składników jak i sposobu przygotowania.

Masło roztopić, dodawać mąki. Cały czas mieszać, by się zrobiła średnio
rzadka kluska. Dodawać mleka po trochu cały czas mieszając, aż wyjdzie sos o
porządnej konsystencji. Teraz przyprawy do smaku: można dać rosół w proszku
(jak się lubi) lub wywar (wtedy mniej mleka), sól, pieprz, gałka
muszkatołowa lub macis, parmezan, sok z cytryny lub lemonki. Zamiast mleka
można dać rosół lub wodę ze szparagów (ja gotuję łupiny ekstra). Kombinacji
dodatków jest dużo, albo i więcej.

Waldek

Wesołego jajka i smacznych świąt!

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.



Re: Przepis na biały sos?

2011-04-23 12:47:03 - Panslavista


UK @[].com> <<> wrote in message
news:4db2ab50$0$2494$65785112@news.neostrada.pl...
> Witam!
>
> Szukam jak najprostszego przepisu na biały sos,
> taki do kurczaka w potrawce z ryżem.
> Chodzi o to by był on jak najprostszy zarówno
> co do składników jak i sposobu przygotowania.
>
> Życzę wesołych Świąt
> UK

Biała zasmażka, rozprowadzona wodą (bulionem, mlekiem), podbita śmietaną,
doprawiona solą, pieprzem. Z ewentulnym dodatkiem siekanego koperku albo
szczypiorku.





Re: Przepis na biały sos?

2011-04-23 12:59:57 - UK @[].com

Dzięki.

> dodawać mąki
Jakiej mąki? Jest 105 rodzajów.

> Biała zasmażka
Kupić gotową, jest coś takiego?
Jeśli nie, to jak się ją robi?

Pozdrawiam
UK




Re: Przepis na biały sos?

2011-04-23 16:22:58 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik UK < napisał:
> Dzięki.
>
>> dodawać mąki
> Jakiej mąki? Jest 105 rodzajów.

Jasnej pszennej (pytlowej). Nie żytniej, nie razowej...
>
>> Biała zasmażka
> Kupić gotową, jest coś takiego?
> Jeśli nie, to jak się ją robi?

No przecież napisał - zasmaża się mąkę na roztopionym tłuszczu (dla
białej zasmażki optymalnym tłuszczem jest masło. Jeśli ma być biała to
zasmaża się bardzo delikatnie, bez zmiany koloru maki. Mocniejsze
zasmażenie da zasmażkę złotą, brązową bądź czarną - ale w zasadzie od
brązowej należy to robić na smalcu lub innym podobnie odpornym na
temperaturę tłuszczu.

--
Darek




Re: Przepis na biały sos?

2011-04-23 13:28:54 - Hanna Cz.

3x m masło,mąka i mleko jest to sos beszamelowy
Użytkownik UK @[].com> <<> napisał w wiadomości
news:4db2ab50$0$2494$65785112@news.neostrada.pl...
> Witam!
>
> Szukam jak najprostszego przepisu na biały sos,
> taki do kurczaka w potrawce z ryżem.
> Chodzi o to by był on jak najprostszy zarówno
> co do składników jak i sposobu przygotowania.
>
> Życzę wesołych Świąt
> UK
>





Re: Przepis na biały sos?

2011-04-23 14:23:40 - UK @[].com

> 3x m masło,mąka i mleko jest to sos beszamelowy

Dla wiedzących taka informacja pewnie jest wystarczająca,
ale niestety nie dla mnie.
Nadal nie wiem jaka mąka jest odpowiednia i co z tą
zasmażką?

Pozdrawiam
UK




Re: Przepis na biały sos?

2011-04-23 14:43:27 - vcore

W dniu 2011-04-23 14:23, UK < pisze:
> Dla wiedzących taka informacja pewnie jest wystarczająca,
> ale niestety nie dla mnie.
> Nadal nie wiem jaka mąka jest odpowiednia i co z tą
> zasmażką?

Dowolna mąka pszenna, może być nawet żytnia. Zasmażka to mąka, masło i rosół w proporcjach 1:1:2.
Masło roztapiasz w rondlu, dodajesz mąkę i ucierasz aż będzie jednolita masa, i zasmażasz na małym
ogniu do momentu aż się zrumieni, następnie dodajesz rosół po jednej łyżce, za każdym razem
dokładnie mieszając



Re: Przepis na biały sos?

2011-04-23 16:26:32 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik vcore napisał:
> W dniu 2011-04-23 14:23, UK < pisze:
>> Dla wiedzących taka informacja pewnie jest wystarczająca,
>> ale niestety nie dla mnie.
>> Nadal nie wiem jaka mąka jest odpowiednia i co z tą
>> zasmażką?
>
> Dowolna mąka pszenna, może być nawet żytnia. Zasmażka to mąka, masło i
> rosół w proporcjach 1:1:2. Masło roztapiasz w rondlu, dodajesz mąkę i
> ucierasz aż będzie jednolita masa, i zasmażasz na małym ogniu do momentu
> aż się zrumieni, następnie dodajesz rosół po jednej łyżce, za każdym
> razem dokładnie mieszając

Zrumieni? To miała być biała zasmażka...

--
Darek




Re: Przepis na biały sos?

2011-04-23 20:54:14 - vcore

W dniu 2011-04-23 16:26, Dariusz K. Ładziak pisze:
>> Dowolna mąka pszenna, może być nawet żytnia. Zasmażka to mąka, masło i
>> rosół w proporcjach 1:1:2. Masło roztapiasz w rondlu, dodajesz mąkę i
>> ucierasz aż będzie jednolita masa, i zasmażasz na małym ogniu do momentu
>> aż się zrumieni, następnie dodajesz rosół po jednej łyżce, za każdym
>> razem dokładnie mieszając
>
> Zrumieni? To miała być biała zasmażka...

Białe to może być mleko, zasmażka może być ciemna lub jasna. A poza tym mowa była o białym sosie a
nie białej zasmażce



Re: Przepis na biały sos?

2011-04-24 00:59:06 - Panslavista


Dariusz K. Ładziak wrote in message
news:4db2e18d$0$2490$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik vcore napisał:
> W dniu 2011-04-23 14:23, UK < pisze:
>> Dla wiedzących taka informacja pewnie jest wystarczająca,
>> ale niestety nie dla mnie.
>> Nadal nie wiem jaka mąka jest odpowiednia i co z tą
>> zasmażką?
>
> Dowolna mąka pszenna, może być nawet żytnia. Zasmażka to mąka, masło i
> rosół w proporcjach 1:1:2. Masło roztapiasz w rondlu, dodajesz mąkę i
> ucierasz aż będzie jednolita masa, i zasmażasz na małym ogniu do momentu
> aż się zrumieni, następnie dodajesz rosół po jednej łyżce, za każdym
> razem dokładnie mieszając

Zrumieni? To miała być biała zasmażka...

--
Darek

Sos może być biały, typu flegma, wystarczy mąkę zmiksowaną ze śmietaną
wlać mieszając na wrzątek.





Re: Przepis na biały sos?

2011-04-24 07:02:21 - UK @[].com

> Sos może być biały, typu flegma, wystarczy mąkę
> zmiksowaną ze śmietaną wlać mieszając na wrzątek.

To który sos to ten TRADYCYJNY do kurczaka
w potrawce z ryżem?
Była już tu mowa o co najmniej trzech różnych sosach.

Pozdrawiam
UK




Re: Przepis na biały sos?

2011-04-24 08:33:43 - Panslavista


UK @[].com> <<> wrote in message
news:4db3aedd$0$2448$65785112@news.neostrada.pl...
>> Sos może być biały, typu flegma, wystarczy mąkę
>> zmiksowaną ze śmietaną wlać mieszając na wrzątek.
>
> To który sos to ten TRADYCYJNY do kurczaka
> w potrawce z ryżem?
> Była już tu mowa o co najmniej trzech różnych sosach.
>
> Pozdrawiam
> UK

Tradycyjny to sos koperkowy na beszamelu rozprowadzonym śmietaną.





Re: Przepis na biały sos?

2011-04-24 13:26:58 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik Panslavista napisał:
> Sos może być biały, typu flegma, wystarczy mąkę zmiksowaną ze śmietaną
> wlać mieszając na wrzątek.

I dlatego żeby nie była flegma należy mąkę zasmażyć do lekkiej
denaturyzacji zawartej w niej białek - ale bez karmelizacji. Białe
pozostanie, gluta nie zrobi ciągliwego. Wsypujemy, mieszamy, czekamy aż
pierwsze bąbelki się pojawią i od razu bulionem zaciągamy póki nie
zrumieniło się.

--
Darek




Re: Przepis na biały sos?

2011-04-24 14:00:44 - Ikselka

Dnia Sun, 24 Apr 2011 13:26:58 +0200, Dariusz K. Ładziak napisał(a):

> Użytkownik Panslavista napisał:
>> Sos może być biały, typu flegma, wystarczy mąkę zmiksowaną ze śmietaną
>> wlać mieszając na wrzątek.
>
> I dlatego żeby nie była flegma należy mąkę zasmażyć do lekkiej
> denaturyzacji zawartej w niej białek - ale bez karmelizacji. Białe
> pozostanie, gluta nie zrobi ciągliwego. Wsypujemy, mieszamy, czekamy aż
> pierwsze bąbelki się pojawią i od razu bulionem zaciągamy póki nie
> zrumieniło się.

Właśnie tak.



Re: Przepis na biały sos?

2011-04-24 14:08:49 - Krzysztof Tabaczyński


Użytkownik Dariusz K. Ładziak napisał w
wiadomości news:4db408f8$0$2439$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik Panslavista napisał:
> Sos może być biały, typu flegma, wystarczy mąkę zmiksowaną ze śmietaną
> wlać mieszając na wrzątek.

I dlatego żeby nie była flegma należy mąkę zasmażyć do lekkiej
denaturyzacji zawartej w niej białek - ale bez karmelizacji. Białe
pozostanie, gluta nie zrobi ciągliwego. Wsypujemy, mieszamy, czekamy aż
pierwsze bąbelki się pojawią i od razu bulionem zaciągamy póki nie
zrumieniło się.

DENATURACJI :-)

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.





Re: Przepis na biały sos?

2011-04-24 15:07:18 - Panslavista


Dariusz K. Ładziak wrote in message
news:4db408f8$0$2439$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik Panslavista napisał:
> Sos może być biały, typu flegma, wystarczy mąkę zmiksowaną ze śmietaną
> wlać mieszając na wrzątek.

I dlatego żeby nie była flegma należy mąkę zasmażyć do lekkiej
denaturyzacji zawartej w niej białek - ale bez karmelizacji. Białe
pozostanie, gluta nie zrobi ciągliwego. Wsypujemy, mieszamy, czekamy aż
pierwsze bąbelki się pojawią i od razu bulionem zaciągamy póki nie
zrumieniło się.

--
Darek

Nie tylko my to wiemy. :-)





Re: Przepis na biały sos?

2011-04-23 14:44:47 - krys

wrote:

>> 3x m masło,mąka i mleko jest to sos beszamelowy
>
> Dla wiedzących taka informacja pewnie jest wystarczająca,
> ale niestety nie dla mnie.
> Nadal nie wiem jaka mąka jest odpowiednia i co z tą
> zasmażką?

Normalna mąka. Bierzesz łyżkę masła, roztapiasz, na to wsypujesz łyżkę mąki
pszennej (szymanowska, dalachowska, wrocławska, poznańska).Mieszasz, jak
trochę spuchnie, to dolewasz po trochu mleka, aż uzyskasz odpowiednią
konsystencję, i cały czas mieszasz. Przyprawiasz i masz.J.




Re: Przepis na biały sos?

2011-04-23 16:42:09 - UK @[].com

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Mam nadzieję, że mi się uda. :-)

Pozdrawiam
UK




Re: Przepis na biały sos?

2011-04-23 16:54:09 - Waldemar Krzok

wrote:

> Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
> Mam nadzieję, że mi się uda. :-)

Uda się. Najważniejsze to rozprowadzanie mącznej kluchy. Płyn, jaki by to
nie był (z powyższych) dolewać po troszku i rozprowadzać trzepaczką do
jednolitej masy, dolewać do odpowiedniej konsystencji.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.



Re: Przepis na biały sos?

2011-04-23 16:25:25 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik Hanna Cz. napisał:
> 3x m masło,mąka i mleko jest to sos beszamelowy

Niekoniecznie. Sos do kurczaka w potrawce robi się z tych samych
składników ale to _nie jest_ beszamel - nie ta konsystencja. Beszamel
jest sosem gęstym - kurczaka w potrawce robi się w sosie znacznie
rzadszym. na tyle samo maki i śmietany daje się znacznie więcej bulionu.

--
Darek




Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS