jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?

darkblue Data ostatniej zmiany: 2011-04-29 00:14:35

jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?

2011-04-25 15:58:10 - darkblue

kupiłem po wielu latach niejedzenia tusze z królika.
moja babcia dawno temu piekła królika w starym prodiżu, dzięki temu był
soczysty i ładnie opieczony.
żona natomiast włożyła mięso do naczynia żaroodpornego.
osobiście optowałbym za prodiżem (nie wiem jeszcze jak będzie smakował ten
pieczony w naczyniu żaroodpornym)
jak wy robicie?
dodam, że królik pieczony jest z cebulą, marchewką w kostkę, zielonym
groszkiem i przyprawami. pod koniec pieczenia kilka łyżek śmietany na
wierzch.
napiszcie jak robicie.




Re: jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?

2011-04-25 16:20:39 - Marsjasz

W dniu 2011-04-25 15:58, darkblue pisze:

> dodam, że królik pieczony jest z cebulą, marchewką w kostkę, zielonym
> groszkiem i przyprawami. pod koniec pieczenia kilka łyżek śmietany na
> wierzch.
> napiszcie jak robicie.
>

troszke mdle to mi wyglada...
ja nacieram krolika marynata (sok z cytryny przyprawy czosnkowe i inne)
i zostawiam na noc...
nastepnego dnia szpikuje sloninka! i pieke...
a sos do niego robie pozniej (moze byc i na bazie smietany)...




Re: jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?

2011-04-25 16:34:15 - darkblue

--------------------------------------------------
From: Marsjasz
Sent: Monday, April 25, 2011 4:20 PM
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?
> troszke mdle to mi wyglada...
> ja nacieram krolika marynata (sok z cytryny przyprawy czosnkowe i inne) i
> zostawiam na noc...
> nastepnego dnia szpikuje sloninka! i pieke...
> a sos do niego robie pozniej (moze byc i na bazie smietany)...
>

nie mdle, po prostu nie podałem pełnego przepisu, a szczególnie jakimi
ziołami/przyprawami królik jest nacierany. oczywiście przed pieczeniem
spędza dobę w lodówce, dzięki temu mięso jest bardziej kruche.




Re: jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?

2011-04-25 16:53:23 - vcore

W dniu 2011-04-25 16:34, darkblue pisze:
> nie mdle, po prostu nie podałem pełnego przepisu, a szczególnie jakimi
> ziołami/przyprawami królik jest nacierany. oczywiście przed pieczeniem
> spędza dobę w lodówce, dzięki temu mięso jest bardziej kruche.

Tuszę przed marynowaniem można również zamrozić, mięso wtedy będzie jeszcze bardziej delikatne



Re: jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?

2011-04-25 16:39:22 - Ikselka

Dnia Mon, 25 Apr 2011 15:58:10 +0200, darkblue napisał(a):

> kupiłem po wielu latach niejedzenia tusze z królika.
> moja babcia dawno temu piekła królika w starym prodiżu, dzięki temu był
> soczysty i ładnie opieczony.
> żona natomiast włożyła mięso do naczynia żaroodpornego.
> osobiście optowałbym za prodiżem (nie wiem jeszcze jak będzie smakował ten
> pieczony w naczyniu żaroodpornym)
> jak wy robicie?
> dodam, że królik pieczony jest z cebulą, marchewką w kostkę, zielonym
> groszkiem i przyprawami. pod koniec pieczenia kilka łyżek śmietany na
> wierzch.
> napiszcie jak robicie.

Królik najlepszy jest duszony. Albo w pasztecie.



Re: jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?

2011-04-27 00:38:04 - darkblue



Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:1t9zj3kmguoyz$.91ha0fazk07j.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 25 Apr 2011 15:58:10 +0200, darkblue napisał(a):
>
>> kupiłem po wielu latach niejedzenia tusze z królika.
>> moja babcia dawno temu piekła królika w starym prodiżu, dzięki temu był
>> soczysty i ładnie opieczony.
>> żona natomiast włożyła mięso do naczynia żaroodpornego.
>> osobiście optowałbym za prodiżem (nie wiem jeszcze jak będzie smakował
>> ten
>> pieczony w naczyniu żaroodpornym)
>> jak wy robicie?
>> dodam, że królik pieczony jest z cebulą, marchewką w kostkę, zielonym
>> groszkiem i przyprawami. pod koniec pieczenia kilka łyżek śmietany na
>> wierzch.
>> napiszcie jak robicie.
>
> Królik najlepszy jest duszony. Albo w pasztecie.

tak, tak, pasztecie




Re: jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?

2011-04-27 17:14:40 - Ikselka

Dnia Wed, 27 Apr 2011 00:38:04 +0200, darkblue napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:1t9zj3kmguoyz$.91ha0fazk07j.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 15:58:10 +0200, darkblue napisał(a):
>>
>>> kupiłem po wielu latach niejedzenia tusze z królika.
>>> moja babcia dawno temu piekła królika w starym prodiżu, dzięki temu był
>>> soczysty i ładnie opieczony.
>>> żona natomiast włożyła mięso do naczynia żaroodpornego.
>>> osobiście optowałbym za prodiżem (nie wiem jeszcze jak będzie smakował
>>> ten
>>> pieczony w naczyniu żaroodpornym)
>>> jak wy robicie?
>>> dodam, że królik pieczony jest z cebulą, marchewką w kostkę, zielonym
>>> groszkiem i przyprawami. pod koniec pieczenia kilka łyżek śmietany na
>>> wierzch.
>>> napiszcie jak robicie.
>>
>> Królik najlepszy jest duszony. Albo w pasztecie.
>
> tak, tak, pasztecie

Co, duszony króliku?



Re: jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?

2011-04-27 07:40:57 - Misiek


Użytkownik darkblue napisał w wiadomości
news:ip3v54$iqi$1@mx1.internetia.pl...
> kupiłem po wielu latach niejedzenia tusze z królika.
> moja babcia dawno temu piekła królika w starym prodiżu, dzięki temu był
> soczysty i ładnie opieczony.
> żona natomiast włożyła mięso do naczynia żaroodpornego.
> osobiście optowałbym za prodiżem (nie wiem jeszcze jak będzie smakował ten
> pieczony w naczyniu żaroodpornym)
> jak wy robicie?
> dodam, że królik pieczony jest z cebulą, marchewką w kostkę, zielonym
> groszkiem i przyprawami. pod koniec pieczenia kilka łyżek śmietany na
> wierzch.
> napiszcie jak robicie.

Tylko i wylacznie duszony w smietanie :-)




Re: jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?

2011-04-28 10:25:09 - AJA

W dniu 2011-04-27 07:40, Misiek pisze:
>
> Użytkownik darkblue napisał w wiadomości
> news:ip3v54$iqi$1@mx1.internetia.pl...
>> kupiłem po wielu latach niejedzenia tusze z królika.
>> moja babcia dawno temu piekła królika w starym prodiżu, dzięki temu
>> był soczysty i ładnie opieczony.
>> żona natomiast włożyła mięso do naczynia żaroodpornego.
>> osobiście optowałbym za prodiżem (nie wiem jeszcze jak będzie smakował
>> ten pieczony w naczyniu żaroodpornym)
>> jak wy robicie?
>> dodam, że królik pieczony jest z cebulą, marchewką w kostkę, zielonym
>> groszkiem i przyprawami. pod koniec pieczenia kilka łyżek śmietany na
>> wierzch.
>> napiszcie jak robicie.
>
> Tylko i wylacznie duszony w smietanie :-)

Mogą być jeszcze kotlety mielone z krolika. TEz smaczne :)

aja74



Re: jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?

2011-04-28 12:40:14 - Misiek


Użytkownik AJA napisał w wiadomości
news:ipb899$qed$1@inews.gazeta.pl...
>W dniu 2011-04-27 07:40, Misiek pisze:
>>
>> Użytkownik darkblue napisał w wiadomości
>> news:ip3v54$iqi$1@mx1.internetia.pl...
>>> kupiłem po wielu latach niejedzenia tusze z królika.
>>> moja babcia dawno temu piekła królika w starym prodiżu, dzięki temu
>>> był soczysty i ładnie opieczony.
>>> żona natomiast włożyła mięso do naczynia żaroodpornego.
>>> osobiście optowałbym za prodiżem (nie wiem jeszcze jak będzie smakował
>>> ten pieczony w naczyniu żaroodpornym)
>>> jak wy robicie?
>>> dodam, że królik pieczony jest z cebulą, marchewką w kostkę, zielonym
>>> groszkiem i przyprawami. pod koniec pieczenia kilka łyżek śmietany na
>>> wierzch.
>>> napiszcie jak robicie.
>>
>> Tylko i wylacznie duszony w smietanie :-)
>
> Mogą być jeszcze kotlety mielone z krolika. TEz smaczne :)
>

Co kto lubi, ale dla mnie mielone z krolika to ... marnotrawstwo krolika.




Re: jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?

2011-04-28 12:43:59 - Ikselka

Dnia Thu, 28 Apr 2011 12:40:14 +0200, Misiek napisał(a):

> Użytkownik AJA napisał w wiadomości
> news:ipb899$qed$1@inews.gazeta.pl...
>>W dniu 2011-04-27 07:40, Misiek pisze:
>>>
>>> Użytkownik darkblue napisał w wiadomości
>>> news:ip3v54$iqi$1@mx1.internetia.pl...
>>>> kupiłem po wielu latach niejedzenia tusze z królika.
>>>> moja babcia dawno temu piekła królika w starym prodiżu, dzięki temu
>>>> był soczysty i ładnie opieczony.
>>>> żona natomiast włożyła mięso do naczynia żaroodpornego.
>>>> osobiście optowałbym za prodiżem (nie wiem jeszcze jak będzie smakował
>>>> ten pieczony w naczyniu żaroodpornym)
>>>> jak wy robicie?
>>>> dodam, że królik pieczony jest z cebulą, marchewką w kostkę, zielonym
>>>> groszkiem i przyprawami. pod koniec pieczenia kilka łyżek śmietany na
>>>> wierzch.
>>>> napiszcie jak robicie.
>>>
>>> Tylko i wylacznie duszony w smietanie :-)
>>
>> Mogą być jeszcze kotlety mielone z krolika. TEz smaczne :)
>>
>
> Co kto lubi, ale dla mnie mielone z krolika to ... marnotrawstwo krolika.

Dokładnie. Już lepiej zrobić pasztet, choć też mielony jest.



Re: jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?

2011-04-29 00:14:35 - darkblue

--------------------------------------------------
From: Ikselka
Sent: Thursday, April 28, 2011 12:43 PM
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?
> Dokładnie. Już lepiej zrobić pasztet, choć też mielony jest.
tak, tak, pasztet




Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS