Garnek do smażenie powideł

pw Data ostatniej zmiany: 2011-06-25 22:34:28

Garnek do smażenie powideł

2011-06-10 20:14:49 - pw

Cześć

Zamierzam nabyć garnek do smażenia powideł na kuchence gazowej. Proszę o
poradę, czy lepszy będzie żeliwny emaliowany, czy może aluminiowy z
powłoką ceramiczną.

Pozdrawiam
pw



Re: Garnek do smażenie powideł

2011-06-10 20:35:15 - Ikselka

Dnia Fri, 10 Jun 2011 20:14:49 +0200, pw napisał(a):

> Cześć
>
> Zamierzam nabyć garnek do smażenia powideł na kuchence gazowej. Proszę o
> poradę, czy lepszy będzie żeliwny emaliowany, czy może aluminiowy z
> powłoką ceramiczną.
>

Kup emaliowaną dużą gęsiarkę i powidła rób w piekarniku.

--
XL
Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka. Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20of%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf



Re: Garnek do smażenie powideł

2011-06-10 20:53:10 - Ikselka

Dnia Fri, 10 Jun 2011 20:35:15 +0200, Ikselka napisał(a):

> Dnia Fri, 10 Jun 2011 20:14:49 +0200, pw napisał(a):
>
>> Cześć
>>
>> Zamierzam nabyć garnek do smażenia powideł na kuchence gazowej. Proszę o
>> poradę, czy lepszy będzie żeliwny emaliowany, czy może aluminiowy z
>> powłoką ceramiczną.
>>
>
> Kup emaliowaną dużą gęsiarkę i powidła rób w piekarniku.

....a unikniesz przypalenia powideł i straty lub uszkodzenia garnka.
kuchnia.gery.pl/powidla-sliwkowe-bez-cukru.html

Uwaga: przed włożeniem do piekarnika warto rozgotowac śliwki na gazie,
często mieszając. W piekarniku prowadzi się tylko ich zagęszczanie przez
kolejne dni.

Uwaga: na powidła bez cukru (takiie są najlepsze) trzeba mieć śliwki bardzo
dojrzałe przy suchej pogodzie - w fazie pomarszczenia skórki przy
szypułkach.


--
XL
Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka. Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20of%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf



Re: Garnek do smażenie powideł

2011-06-11 08:33:48 - michalek


pw wrote in message
news:4df25f19$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
> Cześć
>
> Zamierzam nabyć garnek do smażenia powideł na kuchence gazowej. Proszę o
> poradę, czy lepszy będzie żeliwny emaliowany, czy może aluminiowy z
> powłoką ceramiczną.
>
> Pozdrawiam
> pw

Ja używam (z b.dobrym skutkiem) zamiennie dwóch
stalowy emaliowany (nie jest to żeliwo ale naprawdę grubościenna
stal - uważaj bo ostatnio w sklepach zwykle są cienkie)
oraz stalowy nierdzewny z dość grubym dnem (kosztował
relatywnie niedużo ok.120zł - nie był jakiś strasznie firmowy)
oba - to forma dużej gęsiarki (przydaja się też do pieczenia
w piekarniku)

Forma gęsiarki ma te zaletę, że da się to podgrzewać na 2 palnikach
gazowych jednocześnie na maciupeńkim ogniu (a z podkładką rozprasza
jącą ciepło nie przypalisz nic).
Robienie powideł w piekarniku jest dużo bardziej energo(gazo)chłonne.
Na zewnątrz można raz na pół godziny przemieszać i wystarczy żeby
sie równo smażyły i nie przypalały (ważne podkładki na palniki).

m




Re: Garnek do smażenie powideł

2011-06-11 13:21:46 - Ikselka

Dnia Sat, 11 Jun 2011 08:33:48 +0200, michalek napisał(a):

> Robienie powideł w piekarniku jest dużo bardziej energo(gazo)chłonne.

Nieprawda. Szybkie i punktowe smażenie w wyższej temperaturze źle wpływa na
ich smak.
Polecam piekarnik. Po rozgotowaniu śliwek na palnikach kuchenki otwarty
garnek wstawia się do piekarnika, nastawia się grzanie na minimum i idzie
spać - przy uchylonych drzwiczkach w ciągu nocy powidła sie pięknie
zagęszczają. I nawet mieszać prawie nie trzeba - wystarczy raz w ciągu 12
godzin.
--
XL
Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka. Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20of%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf



Re: Garnek do smażenie powideł

2011-06-11 19:18:10 - michalek


Ikselka wrote in message
news:1rkeuwakh8sn5$.19l3zczdni971$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 11 Jun 2011 08:33:48 +0200, michalek napisał(a):
>
>> Robienie powideł w piekarniku jest dużo bardziej energo(gazo)chłonne.
>
> Nieprawda. Szybkie i punktowe smażenie w wyższej temperaturze źle wpływa
> na
> ich smak.
> Polecam piekarnik. Po rozgotowaniu śliwek na palnikach kuchenki otwarty
> garnek wstawia się do piekarnika, nastawia się grzanie na minimum i idzie
> spać - przy uchylonych drzwiczkach w ciągu nocy powidła sie pięknie
> zagęszczają. I nawet mieszać prawie nie trzeba - wystarczy raz w ciągu 12
> godzin.
> --
> XL


Masz racje, masz rację, masz rację, jak zawsze masz absolutną rację.

m




Re: Garnek do smażenie powideł

2011-06-11 19:43:37 - Aicha

W dniu 2011-06-11 19:18, michalek pisze:

>>> Robienie powideł w piekarniku jest dużo bardziej energo(gazo)chłonne.
>>
>> Nieprawda. Szybkie i punktowe smażenie w wyższej temperaturze źle
>> wpływa na
>> ich smak.
>> Polecam piekarnik. Po rozgotowaniu śliwek na palnikach kuchenki otwarty
>> garnek wstawia się do piekarnika, nastawia się grzanie na minimum i idzie
>> spać - przy uchylonych drzwiczkach w ciągu nocy powidła sie pięknie
>> zagęszczają. I nawet mieszać prawie nie trzeba - wystarczy raz w ciągu 12
>> godzin.
>
> Masz racje, masz rację, masz rację, jak zawsze masz absolutną rację.

Szczególnie przy związku logicznym energochłonności ze smakiem :D

--
Pozdrawiam - Aicha

wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku




Re: Garnek do smażenie powideł

2011-06-11 21:44:52 - Ikselka

Dnia Sat, 11 Jun 2011 19:43:37 +0200, Aicha napisał(a):

> W dniu 2011-06-11 19:18, michalek pisze:
>
>>>> Robienie powideł w piekarniku jest dużo bardziej energo(gazo)chłonne.
>>>
>>> Nieprawda. Szybkie i punktowe smażenie w wyższej temperaturze źle
>>> wpływa na
>>> ich smak.
>>> Polecam piekarnik. Po rozgotowaniu śliwek na palnikach kuchenki otwarty
>>> garnek wstawia się do piekarnika, nastawia się grzanie na minimum i idzie
>>> spać - przy uchylonych drzwiczkach w ciągu nocy powidła sie pięknie
>>> zagęszczają. I nawet mieszać prawie nie trzeba - wystarczy raz w ciągu 12
>>> godzin.
>>
>> Masz racje, masz rację, masz rację, jak zawsze masz absolutną rację.
>
> Szczególnie przy związku logicznym energochłonności ze smakiem :D

Sama nie widzę związku ani o nim nie mówiłam - ale skoro Ty widzisz, to się
nie dziwię - z zasady widzisz w moich postach to, co chcesz, a nie to, co
tam jest, byle na opak i byle się czepić.
Dla ułatwienia zrozumienia tekstu podaję go ponownie - z małą zmianą i
komentarzami, ułatwiając zrozumienie:

Nieprawda. //że energochłonne

(Ponadto) Szybkie i punktowe smażenie w wyższej temperaturze źle wpływa na
ich smak. Polecam piekarnik. Po rozgotowaniu śliwek na palnikach kuchenki
otwarty
garnek wstawia się do piekarnika, nastawia się grzanie na minimum i idzie
spać - przy uchylonych drzwiczkach w ciągu nocy powidła sie pięknie
zagęszczają. I nawet mieszać prawie nie trzeba - wystarczy raz w ciągu 12
godzin.
--
XL
Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka. Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20of%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf



Re: Garnek do smażenie powideł

2011-06-11 21:42:48 - pw

W dniu 11.06.2011 13:21, Ikselka pisze:
> Nieprawda. Szybkie i punktowe smażenie w wyższej temperaturze źle wpływa na
> ich smak.
> Polecam piekarnik. [...]

Nie mam piekarnika gazowego, a nie chcę w elektrycznym (wolę na ogniu)
więc pozostaje smażenie na palniku. Stara, stalowa gęsiarka się
wysłużyła i przyszedł czas na wymianę.

Pozdrawiam
pw



Re: Garnek do smażenie powideł

2011-06-11 21:56:02 - Ikselka

Dnia Sat, 11 Jun 2011 21:42:48 +0200, pw napisał(a):

> W dniu 11.06.2011 13:21, Ikselka pisze:
>> Nieprawda. Szybkie i punktowe smażenie w wyższej temperaturze źle wpływa na
>> ich smak.
>> Polecam piekarnik. [...]
>
> Nie mam piekarnika gazowego, a nie chcę w elektrycznym (wolę na ogniu)

O elektrycznym nawet nie wspominałam, bo wiem, iż prąd=ból; a włąśnie
elektryczny piekarnik jest IDEALNY do robienia powideł. Można sobie ustawić
niską temperaturę odparowywania...


--
XL
Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka. Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20of%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf



Re: Garnek do smażenie powideł

2011-06-25 22:34:28 - pw


> Zamierzam nabyć garnek do smażenia powideł na kuchence gazowej. Proszę o
> poradę, czy lepszy będzie żeliwny emaliowany, czy może aluminiowy z
> powłoką ceramiczną.

Został kupiony żeliwny emaliowany. Przy okazji podpowiadam, że w
angielskim Amazonie jest razem z przesyłką do nas ponad *dwa razy
tańszy* niż w polskich sklepach.

Pozdrawiam
pw



Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS