skrobia tapiokowa

Alek Data ostatniej zmiany: 2011-07-10 15:32:49

skrobia tapiokowa

2011-07-09 15:18:46 - Alek

W mojej Biedronce jakiś czas temu zniknęła mąka ziemniaczana a na jej
miejscu pojawiła się Mąka skrobiowa gdzie w składzie napisano
skrobia tapiokowa.
Czy oba te rodzaje skrobii maja takie same właściwości? Czy można je
stosować zamiennie pod względem ilości i sposobu użycia?




Re: skrobia tapiokowa

2011-07-09 15:35:20 - Ikselka

Dnia Sat, 9 Jul 2011 15:18:46 +0200, Alek napisał(a):

> W mojej Biedronce jakiś czas temu zniknęła mąka ziemniaczana a na jej
> miejscu pojawiła się Mąka skrobiowa gdzie w składzie napisano
> skrobia tapiokowa.

Skrobia z manioku.

> Czy oba te rodzaje skrobii maja takie same właściwości? Czy można je
> stosować zamiennie pod względem ilości i sposobu użycia?

www.helfy.pl/tapioka-kasza-z-manioku
zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/kuchenne-perelki-czyli-tapioka-z-polewa-o-smaku-mango/
--
XL
Prawda o GMO:
supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1PrYQPpgy



Re: skrobia tapiokowa

2011-07-09 16:38:01 - Alek

Użytkownik Ikselka napisał
>
>> W mojej Biedronce jakiś czas temu zniknęła mąka ziemniaczana a na
>> jej
>> miejscu pojawiła się Mąka skrobiowa gdzie w składzie napisano
>> skrobia tapiokowa.
>
> Skrobia z manioku.

Tyle to sobie wyguglałem.

>> Czy oba te rodzaje skrobii maja takie same właściwości? Czy można
>> je
>> stosować zamiennie pod względem ilości i sposobu użycia?
>
> www.helfy.pl/tapioka-kasza-z-manioku
> zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/kuchenne-perelki-czyli-tapioka-z-polewa-o-smaku-mango/

Nie znajduję tam odpowiedzi na moje pytania.




Re: skrobia tapiokowa

2011-07-09 17:43:50 - Ikselka

Dnia Sat, 9 Jul 2011 16:38:01 +0200, Alek napisał(a):

>> www.helfy.pl/tapioka-kasza-z-manioku
>> zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/kuchenne-perelki-czyli-tapioka-z-polewa-o-smaku-mango/
>
> Nie znajduję tam odpowiedzi na moje pytania.

Całej nie miałam zamiaru Ci podawać na tacy - ale część powinieneś znaleźć:
Tapiokę można dodawać do wypieków lub jako zagęszczacz do sosów, zup,
sałatek, musu owocowego, polew, lukru. Jest stosowana również do wyrobu
legumin i budyniów.

A skoro umiesz guglać, to po co te pytania, na które w necie jest CAŁA
odpowiedź? I jeszcze niezadowolony, kiedy się pod nos podsuwa, bo nie CAŁĄ.
--
XL
Prawda o GMO:
supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1PrYQPpgy



Re: skrobia tapiokowa

2011-07-09 18:24:22 - Alek

Użytkownik Ikselka napisał
>
>>> www.helfy.pl/tapioka-kasza-z-manioku
>>> zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/kuchenne-perelki-czyli-tapioka-z-polewa-o-smaku-mango/
>>
>> Nie znajduję tam odpowiedzi na moje pytania.
>
> Całej nie miałam zamiaru Ci podawać na tacy - ale część powinieneś
> znaleźć:
> Tapiokę można dodawać do wypieków lub jako zagęszczacz do sosów,
> zup,
> sałatek, musu owocowego, polew, lukru. Jest stosowana również do
> wyrobu
> legumin i budyniów.
>
> A skoro umiesz guglać, to po co te pytania, na które w necie jest
> CAŁA
> odpowiedź? I jeszcze niezadowolony, kiedy się pod nos podsuwa, bo
> nie CAŁĄ.

Najwyraźniej nie zrozumiałaś mojego pytania.
Cóż, dziekuję za dobre chęci.




Re: skrobia tapiokowa

2011-07-09 18:38:30 - Ikselka

Dnia Sat, 9 Jul 2011 18:24:22 +0200, Alek napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał
>>
>>>> www.helfy.pl/tapioka-kasza-z-manioku
>>>> zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/kuchenne-perelki-czyli-tapioka-z-polewa-o-smaku-mango/
>>>
>>> Nie znajduję tam odpowiedzi na moje pytania.
>>
>> Całej nie miałam zamiaru Ci podawać na tacy - ale część powinieneś
>> znaleźć:
>> Tapiokę można dodawać do wypieków lub jako zagęszczacz do sosów,
>> zup,
>> sałatek, musu owocowego, polew, lukru. Jest stosowana również do
>> wyrobu
>> legumin i budyniów.
>>
>> A skoro umiesz guglać, to po co te pytania, na które w necie jest
>> CAŁA
>> odpowiedź? I jeszcze niezadowolony, kiedy się pod nos podsuwa, bo
>> nie CAŁĄ.
>
> Najwyraźniej nie zrozumiałaś mojego pytania.

Zrozumiałam i podałam część odpowiedzi.

> Cóż, dziekuję za dobre chęci.

Nie ma za co.--
XL
Prawda o GMO:
supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1PrYQPpgy



Re: skrobia tapiokowa

2011-07-09 18:49:37 - czeremcha

On 9 Lip, 14:18, Alek wrote:

> Czy oba te rodzaje skrobii maja takie same w a ciwo ci? Czy mo na je
> stosowa zamiennie pod wzgl dem ilo ci i sposobu u ycia?

Być może tak ;-) skoro i to skrobia, i to skrobia, a różnią się tylko
źródłem pochodzenia.

Jedno, z czym miałam do czynienia, to mąka tapiokowa jako składnik
robionego w Chinach makaronu, ale skrobia to nie mąka.

Znalazłam porównanie właściwości fizykochemicznych różnych skrobi -
najwięcej różnią się chyba wilgotnością /tapiokowa taka sama jak
pszenna/ i - co ważniejsze w gotowaniu - lepkością roztworu. Czyli -
kisiel czy krochmal ugotowany ze skrobi tapiokowej będzie znaczniej
mniej ciągnący niż z ziemniaczanej. Ale za to ciasto powinno być
bardziej puszyste.

skrobia.pl/budowa-i-w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci-fizykochemiczne-skrobi

Ania



Re: skrobia tapiokowa

2011-07-09 22:26:48 - Alek

Użytkownik czeremcha napisał

>> Czy oba te rodzaje skrobii maja takie same w a ciwo ci? Czy mo na
>> je stosowa zamiennie pod wzgl dem ilo ci i sposobu u ycia?

> Być może tak ;-) skoro i to skrobia, i to skrobia, a różnią się
> tylko źródłem pochodzenia.

Ze strony którą podałaś wynika, że nie tylko pochodzeniem.

> Znalazłam porównanie właściwości fizykochemicznych różnych skrobi -
> najwięcej różnią się chyba wilgotnością /tapiokowa taka sama jak
> pszenna/ i - co ważniejsze w gotowaniu - lepkością roztworu. Czyli -
> kisiel czy krochmal ugotowany ze skrobi tapiokowej będzie znaczniej
> mniej ciągnący niż z ziemniaczanej. Ale za to ciasto powinno być
> bardziej puszyste.

Ano właśnie, nie jest to ścisły zamiennik i w niektórych
okolicznościach może byc przyczyną niespodzianki.

skrobia.pl/budowa-i-w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci-fizykochemiczne-skrobi

Wielkie dzięki, o coś takiego mi chodziło.




Re: skrobia tapiokowa

2011-07-10 14:06:43 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik czeremcha napisał:
> On 9 Lip, 14:18, Alek wrote:
>
>> Czy oba te rodzaje skrobii maja takie same w a ciwo ci? Czy mo na je
>> stosowa zamiennie pod wzgl dem ilo ci i sposobu u ycia?
>
> Być może tak ;-) skoro i to skrobia, i to skrobia, a różnią się tylko
> źródłem pochodzenia.

Niekoniecznie... Jest skrobia ziemniaczana, dająca klarowny zol w
gorącej wodzie, jest skrobia ziemniaczana preparowana rozpuszczająca się
w wodzie zimnej (w zasadzie bardziej dekstryna jak skrobia) i są twarde
skrobie zbożowe dużo trudniejsze do rozmoczenia. Wszystko zależy od
długości łańcuchów - gdyby nie było różnicy to kisiel można by robić z
celulozy (dokładnie ten sam skład chemiczny co skrobi - też łańcuch
glukozowy).
Tapiokowa może być zbliżona charakterystyką do ziemniaczanej ale nie
musi - i chyba o tym myślał zadający pytanie.

--
Darek




Re: skrobia tapiokowa

2011-07-10 22:17:17 - czeremcha

On 10 Lip, 13:06, Dariusz K. Ładziak
wrote:

> Tapiokowa może być zbliżona charakterystyką do ziemniaczanej ale nie
> musi - i chyba o tym myślał zadający pytanie.

Na to wygląda, że zrozumiałam pytanie ;-) Wynika to z dalszej części
mojej odpowiedzi ;-)

Ania



Re: skrobia tapiokowa

2011-07-10 15:32:49 - Ikselka

Dnia Sat, 9 Jul 2011 15:18:46 +0200, Alek napisał(a):

> Czy oba te rodzaje skrobii maja takie same właściwości?

www.food.actapol.net/pub/3_2_2002.pdf
--
XL
Prawda o GMO:
supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1PrYQPpgy



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS