Groszek zielony - przetwory - przepisy

pw Data ostatniej zmiany: 2011-07-11 21:21:22

Groszek zielony - przetwory - przepisy

2011-07-10 00:12:06 - pw

Cześć

Szukam przepisu na groszek zielony pasteryzowany i znajduję z kwaskiem
cytrynowym (ewentualnie z sokiem z cytryny). Po co ludzie dodają ten
kwasek i czy można bez (tylko z dodatkiem wody i soli)?

Pozdrawiam
pw



Re: Groszek zielony - przetwory - przepisy

2011-07-10 00:45:50 - Ikselka

Dnia Sun, 10 Jul 2011 00:12:06 +0200, pw napisał(a):

> Cześć
>
> Szukam przepisu na groszek zielony pasteryzowany i znajduję z kwaskiem
> cytrynowym (ewentualnie z sokiem z cytryny). Po co ludzie dodają ten
> kwasek i czy można bez (tylko z dodatkiem wody i soli)?
>
> Pozdrawiam
> pw

3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.
--
XL
Prawda o GMO:
supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1PrYQPpgy



Re: Groszek zielony - przetwory - przepisy

2011-07-10 10:05:59 - sez

W dniu 2011-07-10 00:45, Ikselka pisze:

> 3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
> groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.

To odpowiedź na pytanie pw?

--
Pozdrawiam, sez.



Re: Groszek zielony - przetwory - przepisy

2011-07-10 12:05:04 - Ikselka

Dnia Sun, 10 Jul 2011 10:05:59 +0200, sez napisał(a):

> W dniu 2011-07-10 00:45, Ikselka pisze:
>
>> 3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
>> groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.
>
> To odpowiedź na pytanie pw?

Szukam przepisu na groszek zielony pasteryzowany (...)czy można bez (tylko
z dodatkiem wody i soli)?
--
XL
Prawda o GMO:
supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1PrYQPpgy



Re: Groszek zielony - przetwory - przepisy

2011-07-10 18:35:50 - pw

W dniu 10.07.2011 12:05, Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 10 Jul 2011 10:05:59 +0200, sez napisał(a):
>> W dniu 2011-07-10 00:45, Ikselka pisze:
>>> 3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
>>> groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.

Jak się sterylizuje fasolkę?

>> To odpowiedź na pytanie pw?

Częściowa i nie wprost. Nadal nie wiem po co ten kwasek. Będzie bez.

Pozdrawiam
pw



Re: Groszek zielony - przetwory - przepisy

2011-07-10 23:19:35 - Ikselka

Dnia Sun, 10 Jul 2011 18:35:50 +0200, pw napisał(a):

> W dniu 10.07.2011 12:05, Ikselka pisze:
>> Dnia Sun, 10 Jul 2011 10:05:59 +0200, sez napisał(a):
>>> W dniu 2011-07-10 00:45, Ikselka pisze:
>>>> 3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
>>>> groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.
>
> Jak się sterylizuje fasolkę?

Trzykrotnie. Hasło tyndalizacja.
pl.wikipedia.org/wiki/Tyndalizacja
Dlatego daje się do słoików SUROWY groszek, żeby się w efekcie trzykrotnej
pasteryzacji nie rozpadł.
W przemyśle sterylizuje się przetwory w komorach autoklawowych - zatem nie
ma potrzeby tyndalizacji. Ale w domu trzeba ją wykonywać.

>>> To odpowiedź na pytanie pw?
>
> Częściowa i nie wprost. Nadal nie wiem po co ten kwasek.

Środowisko kwaśne zmniejsza przwdopodobieństwo zalęgnięcia się bakterii
jadu kiełbasianego w domowych przetworach z ziaren roślin strączkowych
(białko!). Ich zakwaszanie polecane było kiedyś ze względu na ewentualne
niedokładne=nieumiejętne pasteryzowanie w warunkach domowych wobec
nieświadomości zagrożenia jadem kiełbasianym.

> Będzie bez.
>

I dobrze. Kwasek do groszku (fasolki) nijak smakowo nie pasuje. Mi. I nigdy
go nie stosowałam.
Ale cukier konieczny - smakowo.


--
XL
Prawda o GMO:
supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1PrYQPpgy



Re: Groszek zielony - przetwory - przepisy

2011-07-11 21:21:22 - pw

W dniu 10.07.2011 23:19, Ikselka pisze:
>> Jak się sterylizuje fasolkę?
>
> Trzykrotnie. Hasło tyndalizacja.[...]

Bardzo dziękuję za kompletne wyjaśnienia.

Pozdrawiam
pw



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS