czy potrzeba pasteryzować?

zbigniew Data ostatniej zmiany: 2011-09-22 16:30:59

czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-14 12:08:05 - zbigniew

Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
czy potrzeba pasteryzować?
z



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-14 12:30:18 - Robson

W dniu 2011-09-14 12:08, zbigniew pisze:
> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
> czy potrzeba pasteryzować?
> z

Nie robię powideł, ale dżemów nie pasteryzuję, nakładam gorące, bardzo
dobrze się przechowują.

R



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-14 20:57:26 - Ikselka

Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:30:18 +0200, Robson napisał(a):

> W dniu 2011-09-14 12:08, zbigniew pisze:
>> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
>> czy potrzeba pasteryzować?
>> z
>
> Nie robię powideł, ale dżemów nie pasteryzuję, nakładam gorące, bardzo
> dobrze się przechowują.

Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.


--
XL



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-14 21:01:40 - krys

Ikselka wrote:

> Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:30:18 +0200, Robson napisał(a):
>
>> W dniu 2011-09-14 12:08, zbigniew pisze:
>>> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
>>> czy potrzeba pasteryzować?
>>> z
>>
>> Nie robię powideł, ale dżemów nie pasteryzuję, nakładam gorące, bardzo
>> dobrze się przechowują.
>
> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.

Polemizowałabym. Mam w piwnicy zeszłoroczne powidła z węgierek i truskawek,
nakładane na gorąco do słoików i studzone dnem do góry. Mają się świetnie.
J.




Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-14 21:04:00 - Ikselka

Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:01:40 +0200, krys napisał(a):

> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:30:18 +0200, Robson napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-09-14 12:08, zbigniew pisze:
>>>> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
>>>> czy potrzeba pasteryzować?
>>>> z
>>>
>>> Nie robię powideł, ale dżemów nie pasteryzuję, nakładam gorące, bardzo
>>> dobrze się przechowują.
>>
>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>
> Polemizowałabym. Mam w piwnicy zeszłoroczne powidła z węgierek i truskawek,
> nakładane na gorąco do słoików i studzone dnem do góry. Mają się świetnie.
> J.

Nie ryzykowałam nigdy niepasteryzowania - za dużo ich robię, żeby mi się
np zepsuło 30 słoików...
--
XL



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-14 21:06:15 - krys

Ikselka wrote:

> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:01:40 +0200, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:30:18 +0200, Robson napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2011-09-14 12:08, zbigniew pisze:
>>>>> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
>>>>> czy potrzeba pasteryzować?
>>>>> z
>>>>
>>>> Nie robię powideł, ale dżemów nie pasteryzuję, nakładam gorące, bardzo
>>>> dobrze się przechowują.
>>>
>>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>>
>> Polemizowałabym. Mam w piwnicy zeszłoroczne powidła z węgierek i
>> truskawek, nakładane na gorąco do słoików i studzone dnem do góry. Mają
>> się świetnie. J.
>
> Nie ryzykowałam nigdy niepasteryzowania - za dużo ich robię, żeby mi się
> np zepsuło 30 słoików...

30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty...
J.




Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-14 22:05:37 - Ikselka

Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:06:15 +0200, krys napisał(a):

> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:01:40 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:30:18 +0200, Robson napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2011-09-14 12:08, zbigniew pisze:
>>>>>> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
>>>>>> czy potrzeba pasteryzować?
>>>>>> z
>>>>>
>>>>> Nie robię powideł, ale dżemów nie pasteryzuję, nakładam gorące, bardzo
>>>>> dobrze się przechowują.
>>>>
>>>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>>>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>>>
>>> Polemizowałabym. Mam w piwnicy zeszłoroczne powidła z węgierek i
>>> truskawek, nakładane na gorąco do słoików i studzone dnem do góry. Mają
>>> się świetnie. J.
>>
>> Nie ryzykowałam nigdy niepasteryzowania - za dużo ich robię, żeby mi się
>> np zepsuło 30 słoików...
>
> 30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty...

30 słoików dżemu to jednorazowa porcja do pasteryzacji u mnie :-)


--
XL



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 09:32:12 - krys

Ikselka wrote:

> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:06:15 +0200, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:01:40 +0200, krys napisał(a):
>>>
>>>> Ikselka wrote:
>>>>
>>>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:30:18 +0200, Robson napisał(a):
>>>>>
>>>>>> W dniu 2011-09-14 12:08, zbigniew pisze:
>>>>>>> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do
>>>>>>> słoika, czy potrzeba pasteryzować?
>>>>>>> z
>>>>>>
>>>>>> Nie robię powideł, ale dżemów nie pasteryzuję, nakładam gorące,
>>>>>> bardzo dobrze się przechowują.
>>>>>
>>>>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>>>>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>>>>
>>>> Polemizowałabym. Mam w piwnicy zeszłoroczne powidła z węgierek i
>>>> truskawek, nakładane na gorąco do słoików i studzone dnem do góry. Mają
>>>> się świetnie. J.
>>>
>>> Nie ryzykowałam nigdy niepasteryzowania - za dużo ich robię, żeby mi
>>> się np zepsuło 30 słoików...
>>
>> 30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty...
>
> 30 słoików dżemu to jednorazowa porcja do pasteryzacji u mnie :-)

Nie zamierzam się licytować. Robię tyle, ile potrzebuję (albo zdecydowanie
za dużo, jeśli to nie ja odstawiam gotowce do piwnicy;-)).
J.
>
>




Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 12:02:21 - Ikselka

Dnia Thu, 15 Sep 2011 09:32:12 +0200, krys napisał(a):

> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:06:15 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:01:40 +0200, krys napisał(a):
>>>>
>>>>> Ikselka wrote:
>>>>>
>>>>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:30:18 +0200, Robson napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> W dniu 2011-09-14 12:08, zbigniew pisze:
>>>>>>>> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do
>>>>>>>> słoika, czy potrzeba pasteryzować?
>>>>>>>> z
>>>>>>>
>>>>>>> Nie robię powideł, ale dżemów nie pasteryzuję, nakładam gorące,
>>>>>>> bardzo dobrze się przechowują.
>>>>>>
>>>>>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>>>>>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>>>>>
>>>>> Polemizowałabym. Mam w piwnicy zeszłoroczne powidła z węgierek i
>>>>> truskawek, nakładane na gorąco do słoików i studzone dnem do góry. Mają
>>>>> się świetnie. J.
>>>>
>>>> Nie ryzykowałam nigdy niepasteryzowania - za dużo ich robię, żeby mi
>>>> się np zepsuło 30 słoików...
>>>
>>> 30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty...
>>
>> 30 słoików dżemu to jednorazowa porcja do pasteryzacji u mnie :-)
>
> Nie zamierzam się licytować.

30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty...
;-P

> Robię tyle, ile potrzebuję (albo zdecydowanie
> za dużo, jeśli to nie ja odstawiam gotowce do piwnicy;-)).

Ja mam zawsze zdecydowanie za dużo - ale jakoś znika ;-PPP


--
XL



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 12:11:18 - Qrczak

Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Dnia Thu, 15 Sep 2011 09:32:12 +0200, krys napisał(a):
>> Ikselka wrote:
>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:06:15 +0200, krys napisał(a):
>>>> Ikselka wrote:
>>>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:01:40 +0200, krys napisał(a):
>>>>>
>>>>> Nie ryzykowałam nigdy niepasteryzowania - za dużo ich robię, żeby mi
>>>>> się np zepsuło 30 słoików...
>>>>
>>>> 30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty...
>>>
>>> 30 słoików dżemu to jednorazowa porcja do pasteryzacji u mnie :-)
>>
>> Nie zamierzam się licytować.
>
> 30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty...
> ;-P
>
>> Robię tyle, ile potrzebuję (albo zdecydowanie
>> za dużo, jeśli to nie ja odstawiam gotowce do piwnicy;-)).
>
> Ja mam zawsze zdecydowanie za dużo - ale jakoś znika ;-PPP

Bo nie masz na stanie niejadków.

Qra
--
Każdy facet myśli, że kobiety marzą o księciu. Gówno prawda.
One marzą o tym, żeby się nażreć i nie przytyć




Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 12:15:56 - Ikselka

Dnia Thu, 15 Sep 2011 12:11:18 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Dnia Thu, 15 Sep 2011 09:32:12 +0200, krys napisał(a):
>>> Ikselka wrote:
>>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:06:15 +0200, krys napisał(a):
>>>>> Ikselka wrote:
>>>>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:01:40 +0200, krys napisał(a):
>>>>>>
>>>>>> Nie ryzykowałam nigdy niepasteryzowania - za dużo ich robię, żeby mi
>>>>>> się np zepsuło 30 słoików...
>>>>>
>>>>> 30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty...
>>>>
>>>> 30 słoików dżemu to jednorazowa porcja do pasteryzacji u mnie :-)
>>>
>>> Nie zamierzam się licytować.
>>
>> 30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty...
>> ;-P
>>
>>> Robię tyle, ile potrzebuję (albo zdecydowanie
>>> za dużo, jeśli to nie ja odstawiam gotowce do piwnicy;-)).
>>
>> Ja mam zawsze zdecydowanie za dużo - ale jakoś znika ;-PPP
>
> Bo nie masz na stanie niejadków.
>

Teraz nie, ale kiedyś lekarka przy badaniu starszej córki w wieku kilku lat
wtedy będacej stwierdziła: Proszę pani! Dziecko jest NIEDOŻYWIONE!

Cóż - maleńka, drobniutka, bledziutka blondyneczka z niebieskimi oczętami
na pół twarzy mogła sprawiać takie wrażenie.
Inna sprawa, że do dziś jest taka sama.. niedożywiona ;-PPP



--
XL



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 15:42:23 - krys

Ikselka wrote:

> 30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty...
> ;-P

Masz ostatnie słowo.
>
>> Robię tyle, ile potrzebuję (albo zdecydowanie
>> za dużo, jeśli to nie ja odstawiam gotowce do piwnicy;-)).
>
> Ja mam zawsze zdecydowanie za dużo - ale jakoś znika ;-PPP

Zdecydowanie za dużo, to jest jak nie znika. Jak znika, to jest w sam raz.
J.





Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-16 10:10:15 - Ikselka

Dnia Thu, 15 Sep 2011 15:42:23 +0200, krys napisał(a):

> Ikselka wrote:
>
>> 30 słoików to mi zostało po zjedzeniu reszty...
>> ;-P
>
> Masz ostatnie słowo.
>>
>>> Robię tyle, ile potrzebuję (albo zdecydowanie
>>> za dużo, jeśli to nie ja odstawiam gotowce do piwnicy;-)).
>>
>> Ja mam zawsze zdecydowanie za dużo - ale jakoś znika ;-PPP
>
> Zdecydowanie za dużo, to jest jak nie znika. Jak znika, to jest w sam raz.
> J.

Upycham 333-)
--
XL



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 10:48:22 - Robson

> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.

Tak, byłaś u mnie w kuchni i widziałaś?
Żelfix to masz w głowie. Robię dżem z czarnej porzeczki, aronia z
jabłkiej i galaretka z winogron, do żadnej nie muszę dodawać żelfixów
itp. śmieci.
A czarne jagody i żurawinę robię na surowo z cukrem. i też nie pasteryzuję.

R



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 11:07:34 - krys

Robson wrote:

>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>
> Tak, byłaś u mnie w kuchni i widziałaś?
> Żelfix to masz w głowie. Robię dżem z czarnej porzeczki, aronia z
> jabłkiej i galaretka z winogron, do żadnej nie muszę dodawać żelfixów
> itp. śmieci.
> A czarne jagody i żurawinę robię na surowo z cukrem. i też nie
> pasteryzuję.

Wszystkie mają sporo pektyny.
W jakim sensie robisz na surowo?
J.




Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 11:50:28 - Robson

W dniu 2011-09-15 11:07, krys pisze:
> Robson wrote:
>
>>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>>
>> Tak, byłaś u mnie w kuchni i widziałaś?
>> Żelfix to masz w głowie. Robię dżem z czarnej porzeczki, aronia z
>> jabłkiej i galaretka z winogron, do żadnej nie muszę dodawać żelfixów
>> itp. śmieci.
>> A czarne jagody i żurawinę robię na surowo z cukrem. i też nie
>> pasteryzuję.
>
> Wszystkie mają sporo pektyny.
> W jakim sensie robisz na surowo?
> J.
>

Mielę jagody/żurawiny maszynką do mięsa. Dodaję cukru tyle, ile
zajmowała miazga w misce, przez jakiś czas czekam, aż się cukier
rozpuści mieszając od czasu do czasu, nakładam do słoików umytych w
zmywarce (65 st.), zakręcam i do piwnicy.

R



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 15:40:52 - krys

Robson wrote:

> W dniu 2011-09-15 11:07, krys pisze:
>> Robson wrote:
>>
>>>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>>>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>>>
>>> Tak, byłaś u mnie w kuchni i widziałaś?
>>> Żelfix to masz w głowie. Robię dżem z czarnej porzeczki, aronia z
>>> jabłkiej i galaretka z winogron, do żadnej nie muszę dodawać żelfixów
>>> itp. śmieci.
>>> A czarne jagody i żurawinę robię na surowo z cukrem. i też nie
>>> pasteryzuję.
>>
>> Wszystkie mają sporo pektyny.
>> W jakim sensie robisz na surowo?
>> J.
>>
>
> Mielę jagody/żurawiny maszynką do mięsa. Dodaję cukru tyle, ile
> zajmowała miazga w misce, przez jakiś czas czekam, aż się cukier
> rozpuści mieszając od czasu do czasu, nakładam do słoików umytych w
> zmywarce (65 st.), zakręcam i do piwnicy.

Do czego używasz?
Ja jagody dusiłam z cukrem (na smak) i do słoiczków. Teraz mrożę.
J.




Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 15:49:13 - Robson

> Do czego używasz?
> Ja jagody dusiłam z cukrem (na smak) i do słoiczków. Teraz mrożę.
> J.

Dzieci lubią plaster białego sera posmarować jagodami - do śniadania.
Albo wymieszać razem i do naleśników.

R




Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 16:03:32 - krys

Robson wrote:

>> Do czego używasz?
>> Ja jagody dusiłam z cukrem (na smak) i do słoiczków. Teraz mrożę.
>> J.
>
> Dzieci lubią plaster białego sera posmarować jagodami - do śniadania.
> Albo wymieszać razem i do naleśników.

Czyli jak dżem, tylko pół na pół z cukrem i na surowo.
Dzięki.

J.




Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 20:21:12 - Stokrotka

>... Dodaję cukru tyle, ile zajmowała miazga w misce, ....

Strasznie dużo tego cukru.
Wiem powstaje wtedy galareta, podobna na wieżh daje się bibułkę nasmarowaną
spirytusem.
Gdy byłam dzieckiem smakowało mi to, akurat słoiczek na raz, ale
systematycznie po tym bolał mnie bżuh.
To w sumie jest niejadalne.

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/




Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 21:44:56 - Aicha

W dniu 2011-09-15 20:21, Stokrotka pisze:

> Gdy byłam dzieckiem smakowało mi to, akurat słoiczek na raz, ale
> systematycznie po tym bolał mnie bżuh.

Ale wiesz, że nuż w bżuhu ma już 90 lat? Spóźniłaś się o jakieś 3
pokolenia :)

--
Pozdrawiam - Aicha

wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku




Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 22:03:54 - Stokrotka



>> Gdy byłam dzieckiem smakowało mi to, akurat słoiczek na raz, ale
>> systematycznie po tym bolał mnie bżuh.
>
> Ale wiesz, że nuż w bżuhu ma już 90 lat? Spóźniłaś się o jakieś 3
> pokolenia :)

Nawet czytałam.

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/




Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 12:17:02 - Ikselka

Dnia Thu, 15 Sep 2011 10:48:22 +0200, Robson napisał(a):

>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>
> Tak, byłaś u mnie w kuchni i widziałaś?
> Żelfix to masz w głowie. Robię dżem z czarnej porzeczki, aronia z
> jabłkiej i galaretka z winogron, do żadnej nie muszę dodawać żelfixów
> itp. śmieci.
> A czarne jagody i żurawinę robię na surowo z cukrem. i też nie pasteryzuję.
>

Czyli tony cukru - nie wiem, co gorsze.


--
XL



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 13:44:47 - Robson

W dniu 2011-09-15 12:17, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 15 Sep 2011 10:48:22 +0200, Robson napisał(a):
>
>>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>>
>> Tak, byłaś u mnie w kuchni i widziałaś?
>> Żelfix to masz w głowie. Robię dżem z czarnej porzeczki, aronia z
>> jabłkiej i galaretka z winogron, do żadnej nie muszę dodawać żelfixów
>> itp. śmieci.
>> A czarne jagody i żurawinę robię na surowo z cukrem. i też nie pasteryzuję.
>>
>
> Czyli tony cukru - nie wiem, co gorsze.
>
>
Tak, wiem, mało wiesz.

R



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-16 10:09:16 - Ikselka

Dnia Thu, 15 Sep 2011 13:44:47 +0200, Robson napisał(a):

> W dniu 2011-09-15 12:17, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 15 Sep 2011 10:48:22 +0200, Robson napisał(a):
>>
>>>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>>>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>>>
>>> Tak, byłaś u mnie w kuchni i widziałaś?
>>> Żelfix to masz w głowie. Robię dżem z czarnej porzeczki, aronia z
>>> jabłkiej i galaretka z winogron, do żadnej nie muszę dodawać żelfixów
>>> itp. śmieci.
>>> A czarne jagody i żurawinę robię na surowo z cukrem. i też nie pasteryzuję.
>>>
>>
>> Czyli tony cukru - nie wiem, co gorsze.
>>
>>
> Tak, wiem, mało wiesz.

Wiem dosyć. Także i to, że tylko przetwory zakonserwowane dużą ilością
cukru lub soli NIE wymagają pasteryzacji. Nie jest tak, że akurat Tobie
jednemu cudownie natura odpuszcza i pozwala nie psuć się przetworom bo
tak. Sypiesz cukier - to nie musisz pasteryzować. Ja pasteryzuję, bo nie
sypię kilogramów cukru do dżemu.


--
XL



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 20:13:57 - Stokrotka

>> Nie robię powideł, ale dżemów nie pasteryzuję, nakładam gorące, bardzo
>> dobrze się przechowują.
>
> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>
Z żelfiksem psują się - to znaczy nie całkiem się psują, są jadalne, ale po
pszegotowaniu.
Bez żelfiksa są trwałe, jak się ma dobre warunki (temperatura) i słoiki i
zakrętki czyste (wytszeć dokładnie to co zostało na gwincie po nalewaniu) to
się nie psują bez pasteryzacji.

Jak ktoś lubi stojące, można bez żelfika wsadzić do słoika,
a żelfiks dodać zimą , po otwarciu.


--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/




Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-14 13:22:29 - Jerzy Dombczak

W dniu 2011-09-14 12:08, zbigniew pisze:
> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
> czy potrzeba pasteryzować?
> z


Po widłach to dziury w plecach zostaja !




Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-14 20:56:24 - Ikselka

Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:08:05 +0200, zbigniew napisał(a):

> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
> czy potrzeba pasteryzować?

Tak.


--
XL



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-14 21:06:42 - Aicha

W dniu 2011-09-14 20:56, Ikselka pisze:

>> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
>> czy potrzeba pasteryzować?
>
> Tak.

Mam skręcać w prawo czy w lewo?
Tak.
Jak to kobieta :D

--
Pozdrawiam - Aicha

wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku




Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-15 15:07:49 - Iwon(K)a

Ikselka wrote in message
news:1j8krradc9wx1.lyntevkic46n$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:08:05 +0200, zbigniew napisał(a):
>
>> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
>> czy potrzeba pasteryzować?
>
> Tak.


ale z Ciebie blondynka. lol

i.




Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-21 20:16:09 - tomjas

On Wed, 14 Sep 2011 12:08:05 +0200, zbigniew wrote:
> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
> czy potrzeba pasteryzować?
> z
Ja powidła (ze śliwek) nakladam gorące do słoików, zakręcam i obracam do
góry denkiem - stara metoda. Całą zimę wytrzymują i są ok. Aha - słoików
też nie wyparzam. Tylko dokładnie myję i czekam aż wyschną. Potem
zakręcam i tak sobie czekają aż do przetworów.



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-21 20:26:27 - Ikselka

Dnia Wed, 21 Sep 2011 18:16:09 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):

> Całą zimę wytrzymują i są ok.

Akurat powidła to u mnie czasem w takim nadmiarze, że wolę pasteryzować,
żeby się nie zmarnowały, jeśli doczekają dłużej.
--
XL



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-22 16:25:13 - tomjas

On Wed, 21 Sep 2011 20:26:27 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia Wed, 21 Sep 2011 18:16:09 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
>
>> Całą zimę wytrzymują i są ok.
>
> Akurat powidła to u mnie czasem w takim nadmiarze, że wolę pasteryzować,
> żeby się nie zmarnowały, jeśli doczekają dłużej.
Dużo przetworów może nie robię, ale w ten sam sposób robię inne dżemy
- jabłkowe, truskawkowe, truskawkowo-bananowe i inne kompozycje. Do
tej pory nie zepsuł mi się żaden słoik (z drugiej strony w sumie
wszystkich może robię koło 50 słoików na zimę, więc i statystyka może
nieco słabsza:)



Re: czy potrzeba pasteryzować?

2011-09-22 16:30:59 - Ikselka

Dnia Thu, 22 Sep 2011 14:25:13 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):

> On Wed, 21 Sep 2011 20:26:27 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia Wed, 21 Sep 2011 18:16:09 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
>>
>>> Całą zimę wytrzymują i są ok.
>>
>> Akurat powidła to u mnie czasem w takim nadmiarze, że wolę pasteryzować,
>> żeby się nie zmarnowały, jeśli doczekają dłużej.
> Dużo przetworów może nie robię, ale w ten sam sposób robię inne dżemy
> - jabłkowe, truskawkowe, truskawkowo-bananowe i inne kompozycje. Do
> tej pory nie zepsuł mi się żaden słoik (z drugiej strony w sumie
> wszystkich może robię koło 50 słoików na zimę, więc i statystyka może
> nieco słabsza:)

30-50 to ja robię JEDNEGO rodzaju dżemu czy innego przetworu :-)
--
XL



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS