17 kwietnia poznaliśmy zwycięzców warszawskich eliminacji do ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista 2019. Najlepszymi baristami okazali się Sylwia Rachwalska oraz Rafał Antkowicz. Pod koniec roku zmierzą się oni w wielkim, krajowym finale o tytuł Caffè Vergnano Best Barista 2019.
Środowe zmagania zawodników przysporzyły sporo emocji. Najlepsi bariści eliminacji wywalczyli udział w ogólnopolskim finale, w którym nagrodą główną jest tytuł Poland Best Barista Caffè Vergnano 2019 oraz tygodniowe szkolenie w prestiżowej Akademii Vergnano, zlokalizowanej we włoskim Piemoncie.
Uczestnicy w ciągu 30 minut musieli przygotować dwa idealne espresso, odtworzyć wylosowany wzór latte art na perfekcyjnym cappuccino, zaprezentować własny pomysł na mleczny wzór, a także zaserwować dwa autorskie drinki na bazie kawy. Włosko-polskie jury w skład, którego weszli: Carlo Pastore - Caffè Vergnano Poland Area Manager, Jacek Zieniewicz i Jakub Skinderowicz oceniało nie tylko jakość wykonania i technikę pracy, ale również sposób autoprezentacji uczestników.
- Za nami drugie eliminacje do konkursu Caffè Vergnano Best Barista 2019. Cieszy nas wysoki poziom prezentowany przez uczestników eliminacji. Już teraz widzimy, że finał będzie niezwykle zaciętym spotkaniem najlepszych polskich baristów – powiedział Carlo Pastore, Caffè Vergnano Poland Area Manager. – Życzę powodzenia warszawskim finalistom podczas finału w Krakowie. Mam nadzieję, że wykorzystają ten czas na doskonalenie swoich umiejętności – dodał Carlo Pastore.
Pozostałe regionalne eliminacje, podczas których wyłonieni zostaną kolejni finaliści odbędą się 12 września w Poznaniu, 4 października w Tarnowskich Górach oraz 16 listopada w Szczecinie. Wielki finał w Krakowie zaplanowany jest na koniec 2019 roku.