Mango i chili, truskawki i szpinak, a może kurczak i masło orzechowe? Połączenia smaków mogą być zaskakująco smaczne, dlatego warto czasem zaryzykować i dać się ponieść kulinarnemu natchnieniu. Przedstawiamy kilka zaskakujących i super smacznych przepisów.
Frytki z batatów z cytrynowym majonezem
Cytrynowy majonez - brzmi zaskakująco? Może i jest to dość nieoczywiste połączenie, ale dla takiego smaku z pewnością warto zaryzykować! Delikatnie kwaskowy smak sosu doskonale komponuje się z pikantnymi, chrupiącymi frytkami z batatów.
Potrzebne składniki:
· 1 duży batat
· przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, wędzona papryka, rozmaryn, szczypta cynamonu, pieprz i sól (do smaku)
· olej słonecznikowy lub rzepakowy
· 3-4 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
· sok i skórka z połowy cytryny
Zaczynamy od obrania batata i pokrojenia w długie słupki. Następnie umieszczamy go w misce z bardzo zimną wodą. Pozwoli to nam wypłukać z batata część skrobi, dzięki czemu frytki będą bardziej chrupiące. Po upływie kilkunastu minut wylewamy wodę, osuszamy słupki ręcznikiem papierowym i dodajemy niewielką ilość oleju - tyle ile potrzeba, żeby każdy słupek został nim pokryty. Następnie dosypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli i wszystko dokładnie mieszamy. Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w miarę możliwości tak, żeby nie stykały się ze sobą. Pieczemy do miękkości i lekkiego przyrumienienia w 220 stopniach Celsjusza (długość pieczenia zależy od grubości frytek). W tym czasie przygotowujemy sos - Majonez Kielecki lekki przekładamy do miski, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu, mieszamy. Gotowe frytki wyjmujemy z piekarnika, solimy i podajemy z sosem cytrynowym.
Kurczak po koreańsku z sekretnym składnikiem
Kurczak z tego przepisu długo nie daje o sobie zapomnieć - soczysty, aromatyczny, jedyny w swoim rodzaju, a do tego z sekretnym składnikiem jakim jest… ketchup! Brzmi dziwnie? Ale smakuje wybornie. Zachęcamy do samodzielnego sprawdzenia.
Czego potrzebujemy?
· 500 g mięsa z udek z kurczaka (bez kości)
· 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
· 1 jajko
· olej słonecznikowy lub rzepakowy do smażenia
· szczypiorek
Sos:
· 2 łyżki miodu
· 4 łyżki sosu sojowego
· 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
· posiekany kawałek imbiru (2-3 cm)
· 3 łyżki wody
· chili w proszku do smaku
· łyżka sezamu
· 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego pikantnego
· 2 łyżki słodkiego sosu chili
Kroimy udka kurczaka na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie obtaczamy w mące ziemniaczanej. Następnie rozgrzewamy sporą ilość oleju w woku lub na głębokiej patelni. Smażymy mięso aż będzie dobrze wysmażone przez 7-9 minut, a w tym czasie przygotowujemy sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Kiedy kurczak będzie gotowy, odlewamy nadmiar oleju i dodajemy sos. Smażymy do czasu aż sos całkiem wchłonie się w panierkę i… zdejmujemy z ognia. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: ok. 6,60 zł brutto / 310 g
Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego pikantnego: ok. 4,70 zł brutto / 500 g