Przed świętami kuchnia staje się centrum dowodzenia całego domu. Nawet ci, którzy na co dzień nie gotują, zaczynają czuć świąteczną presję upieczenia pachnących pierniczków…I tu się zaczyna przeszukiwanie szafek w poszukiwaniu foremek, przypraw i wałka… Pochowane po kuchennych zakamarkach, wymuszają na nas skomplikowane zestawy ćwiczeń – od skłonów, po przysiady. Co zrobić, by kuchnia była dobrze zorganizowana nie tylko przed świętami? Podpowiadamy!
Dobry plan na początek
Każdy cel zostanie osiągnięty, gdy będzie odpowiednio zaplanowany… Tą zasadę można śmiało przenieść na grunt świątecznych przygotowań. Zanim zaczniemy przyrządzać 12 wigilijnych potraw, zadbajmy o odpowiednie uporzadkowanie przestrzeni roboczej w kuchni. Numerem jeden na naszej liście jest przegląd zawartości szafek, kuchennych. Co mamy, co trzeba dokupić, a co wyrzucić… Przegląd szafek nie zawsze jest wygodny, szczególnie te narożne są za głębokie i ciężko dostać się do samego końca. Trzeba wystawić wszystko z szafki, by sięgnąć po piernikowe foremki używane raz do roku.
Żeby pozbyć się tych problemów, dobrze jest postawić na funkcjonalny system narożny PEKA LE MANS, składający się z tzw. nerek, czyli półek wysuwających się jednym ruchem ręki.
Każda z półek systemu LE MANS wysuwa się niezależnie od siebie, zapewniając dostęp nawet do rzeczy znajdujących się na tyłach szafki – bez wyciągania wszystkiego, czasochłonnego przestawiania i nerwów. Dodatkowo antypoślizgowe powierzchnie nerek mają opływowe kształty, co zapewnia optymalną ilość miejsca do przechowywania okrągłych i owalnych naczyń, np. garnków, misek czy talerzy.
Domowa spiżarnia
Każdemu z pewnością przydarzyła się sytuacja, że podczas gotowania zabrakło mąki, a ciasto już w fazie przygotowania, albo zabrakło soli, a trzeba doprawić sałatkę. Tu z pomocą zawsze może przyjść sąsiadka, ale przed świętami i jej zasoby mogą być ograniczone. Dobrze zatem być przygotowanym i w miarę wcześniej zgromadzić zapasy do świątecznych wypieków i nie tylko. Ciężko jest jednak to wszystko przechowywać, szczególnie w niewielkich kuchniach. Pomocny w tym jest stworzony do takich celów system cargo TANDEM. To pojemne półki do montażu wewnątrz szafek i na drzwiach, znacznie zwiększające przestrzeń do magazynowania. Najlepiej ulokować je obok lodówki, przez co zbudujesz praktyczną domową spiżarnię, w której wszystko będzie pod ręką.
Jak działa system TANDEM? To mechanizm bazujący na wysuwanych prowadnicach, które swobodnie przesuwają się do przodu podczas otwierania drzwi szafki. Ich wyższe relingi zapobiegają przewracaniu się tego, co znajduje się na półce, a tym samym ułatwiają przeglądanie zawartości, pakowanie czy wyciąganie produktów.
Wszystko pod ręką
Systemy JUNIOR, czyli mniejsze cargo podblatowe, ułatwią organizację wokół blatu kuchennego. Możesz je dopasowywać do swojego stylu gotowania, a także zmieniać w trakcie użytkowania kuchni.
Podblatowe cargo JUNIOR to patent na pełną personalizację przestrzeni, a przy tym i efektywną organizację. System składa się z półek, koszy i pojemników YouboXx, dzięki którym możesz podzielić szafki na mniejsze, czytelne strefy zapewniające dostęp do przechowywanych rzeczy z dwóch stron, co sprzyja odnajdywaniu niezbędnych produktów i przedmiotów. Ich wysokość możesz regulować w zależności od tego, ile miejsca aktualnie potrzebujesz. To możliwe dzięki systemowi haczyków rozmieszczonych co 100 mm. W takim przypadku wysoka szklana butelka oliwy, kawiarka czy pojemniki na makaron nie będą już stanowić problemu.
Szuflada dobrze ułożona
Niewątpliwą zaletą szuflad jest to, że po wysunięciu widzimy całą jej zawartość. Co jednak z tego, gdy panuje tam chaos? Przy wsuwaniu i wysuwaniu przedmioty się przesuwają zmieniając swoje miejsce i po chwili tworzy się szufladowy misz masz. Rozwiązaniem mogą być odpowiednie organizery, utrzymujące wszystko na swoim miejscu jak np. system SpaceFlexx. Składa się on z bocznych i wewnętrznych ramek oraz przegródek Nesttex®, które można dowolnie ustawiać, dopasowując tym samym przestrzeń przechowywania do zawartości. Z łatwością pomieścimy więc pudełka z herbatą, lunchboxy, do których ciężko znaleźć pasujące wieczka czy deski do krojenia – i to bez ryzyka ciągłego wypadania czy przesuwania się w najmniej spodziewanym momencie. To wpływa nie tylko na optymalne wykorzystanie każdego centymetra, ale też zapewnia znacznie więcej powierzchni. W ten sposób kuchenna strefa przechowywania może być jeszcze pojemniejsza.
Wyobraźcie sobie idealnie ułożone noże, łyżki i łyżeczki, widelczyki do ciasta … to jest możliwe ze specjalnymi wkładami PEKA, które dopasują się do każdej powierzchni – nawet tej nietypowej. Różnej wielkości komory wewnętrzne można ustawiać tak, by zagospodarować całą przestrzeń, a tym samym zapewnić miejsce nie tylko na standardowe sztućce, lecz także przyprawy czy przybory o nieregularnych wymiarach, takie jak chochelki czy trzepaczki. W systemach PEKA dostępne są też wkłady na folię aluminiową oraz bloki na noże kuchenne, które zapewniają bezpieczeństwo i chronią ciekawskie rączki małych pomocników przed skaleczeniem się.
Do finału świątecznej gorączki zostało jeszcze trochę czasu, także ze spokojem można podjąć pierwsze strategiczne kroki, przygotowując kuchnię na wydanie 12 potraw. Wystarczy tylko zadbać o odpowiednia organizację i ergonomię.
Więcej przydatnych informacji na stronie: https://peka.pl
Fot. mat. prasowe Peka