Sos jest w stanie zmienić danie nie do poznania. Dzięki niemu nawet mało ciekawa potrawa może stać się prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. To właśnie sosy są elementem, który decyduje o końcowym smaku (i wyglądzie!) dania. Ta sama pieczeń będzie smakowała zupełnie inaczej z dodatkiem kremowego, grzybowego dressingu niż kiedy wzbogacimy ją o odrobinę konfitury z żurawiny lub borówek.
Czas przed Świętami Bożego Narodzenia bywa intensywny. Porządki, pakowanie prezentów, przygotowanie potraw - obowiązków jest bardzo wiele. Na wagę złota są więc sposoby na szybsze uporanie się z niektórymi kwestiami. Oto kilka przepisów i pomysłów, które pozwolą nam zaoszczędzić czas w kuchni - dzięki kilku prostym trikom przygotujemy smaczne sosy do świątecznych potraw i nie zajmie nam to długich godzin.
Sosy do mięs
Mięsa wyjątkowo dobrze komponują się ze słodkimi sosami i dodatkami. Smak czerwonych owoców wyśmienicie uzupełni aromat pieczonego schabu, kaczki czy indyka. Do tego puree ziemniaczane, buraczki lub ulubiona surówka… i idealny świąteczny obiad gotowy! Sos żurawinowy z pewnością zachwyci naszych gości, a do tego jest łatwy w przygotowaniu. Robi się praktycznie sam, wystarczy, że raz na kilka minut go zamieszamy - a my w tym czasie możemy zajmować się innymi obowiązkami.
Sos żurawinowy
Potrzebne składniki:
· 0,5 kg świeżej żurawiny
· ok. 7 łyżek cukru (lub do smaku)
· 0,5 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
· 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
· łyżka Chrzanu Luksusowego do smaku
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, lekko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 minut, raz na jakiś czas mieszając. Kiedy żurawina będzie miękka i powstanie gęsty sos, możemy zdjąć garnek z gazu. Podajemy na ciepło lub na zimno z dowolnym mięsem.
Sosy do ryb
Do potraw, które królują na wigilijnych stołach Polaków, bez wątpienia należy zaliczyć wszelkie ryby. Śledź, karp, łosoś - te pojawiają się najczęściej, ale możliwości oczywiście jest dużo więcej. Na świąteczny obiad zamiast mięsa wieprzowego lub indyka możemy podać np. łososia w sosie holenderskim. Tylko jak go przygotować? Wbrew pozorom to nic trudnego.
Sos holenderski
Potrzebne składniki:
· 3 żółtka
· 100 g masła
· sól i pieprz
· łyżka soku z cytryny
Sos przygotujemy w kąpieli wodnej. Na garnku z wodą umieszczamy miskę, do której wkładamy żółtka, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Cały czas energicznie mieszamy, aż żółtka zgęstnieją i staną się puszyste. Następnie cienką strużką dolewamy rozpuszczone, gorące masło, w dalszym ciągu cały czas mieszając. Gotowy sos powinien być jasny i gęsty. Podajemy z pieczonym łososiem lub jajkiem w koszulce.
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Aby zaoszczędzić czas podczas Świąt Bożego Narodzenia, możemy sięgnąć po jeden z gotowych sosów dostępnych na rynku, np. Sos Kielecki czosnkowy. Jego niepowtarzalny smak w niczym nie ustępuje domowej wersji - idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy np. karpia w galarecie.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego w szkle: ok. 3 zł brutto/ 180 g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 11 zł brutto / 700 ml
Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: ok. 3,18 zł brutto / 180 g