Za co kochamy przetwory? Ich przygotowanie przeważnie nie jest pracochłonne, a pysznym smakiem możemy cieszyć się jeszcze po kilku miesiącach, a nawet latach – wystarczy tylko odkręcić słoik! Dzięki temu w środku zimy możemy poczuć aromat słonecznego lipca, a wczesną wiosną zasmakować październikowej dyni.
Przygotowanie przetworów to doskonała okazja, żeby poeksperymentować w kuchni. W occie możemy zamarynować niemal każdy owoc i warzywo – pojedynczo lub tworząc ciekawe mieszanki. Także w przypadku przypraw możliwości jest całe mnóstwo! Jedyne ograniczenie to nasza wyobraźnia. Niezależnie od tego, co postanowimy zamknąć w słoiku, warto postawić na dobrej jakości ocet, na przykład wytwarzamy według tradycyjnej receptury Ocet Kielecki spirytusowy 10%. Od blisko 90 lat powstaje on niezmiennie w ten sam sposób, w procesie fermentacji alkoholowej w drewnianych kadziach. O jego jakości świadczą liczne wyróżnienia, takie jak Znak „Jakość Tradycja”, Znak Jakości „Q” czy Złoty Laur Konsumenta. O taki produkt na pewno warto wzbogacić nasze przetwory!
Przysmak jesieni zamknięty w słoiku
Marynowana dynia to idealny dodatek do pieczonych mięs i wielu innych potraw. Jeżeli przygotujemy ją w towarzystwie laski cynamonu, gwiazdek anyżu i korzenia imbiru, nabierze wyjątkowego, intensywnego aromatu. Jak się do tego zabrać? Banalnie prosto - zaczynamy od obrania i pokrojenia w dużą kostkę dyni o wadze ok. 1,5 kg (po wydrążeniu powinniśmy otrzymać ok. 700-750 g miąższu). Przekładamy ją do słoików, a następnie dokładamy po gwiazdce anyżu, lasce cynamonu i niewielkim kawałku imbiru. Kolejny krok to przygotowanie zalewy. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i jedną szklankę Octu Kieleckiego spirytusowego. Dosypujemy szklankę cukru, doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 30 minut.
Słoneczne przetwory
Jeśli nie przepadacie za charakterystycznym smakiem gotowanego kalafiora, ale chcecie dać temu warzywu jeszcze jedną szansę, mamy coś idealnego dla Was! Dzięki kilku prostym krokom, możemy przyrządzić doskonałego kalafiora w occie, kurkumie i curry. Tym razem zaczniemy od przygotowania zalewy. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i szklankę Octu Kieleckiego, dosypujemy 3 łyżki soli i 1/3 szklanki cukru, a następnie doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru i soli. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy kalafiora na niewielkie kawałki, posypujemy łyżką soli i odstawiamy na pół godziny, aby puścił nadmiar wody, po czym dokładnie go płuczemy. W słoikach umieszczamy po pół łyżeczki curry i kurkumy w proszku oraz po jednym liściu laurowym, dodajemy kalafiora i wlewamy zalewę. Na koniec całość pasteryzujemy, gotując zakręcone słoiki przez ok. 15 minut. Gotowe!
Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10% - 2,30 zł brutto/ 500 ml