Powrót do pracy czy szkoły może okazać się wymagający pod względem planowania posiłków. Jednak skomponowanie i przygotowanie lunchu do pudełek dla całej rodziny wcale nie musi być nudne i pracochłonne. Smaczny obiad możemy przygotować szybko, łatwo, a nawet… całkowicie wegańsko.
Do roślinnej diety przekonuje się coraz więcej osób. Powody są różne - względy środowiskowe, zdrowotne lub po prostu dotyczące osobistych upodobań. Przygotowanie pełnowartościowego posiłku do tzw. „lunchboxa” może wydawać się bardziej skomplikowane, kiedy nie spożywamy żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak wcale nie musi takie być - obecnie na rynku znajdziemy rozmaite wegańskie propozycje, jak np. Majonez Kielecki roślinny. Warto przetestować go podczas przygotowania smacznych posiłków „na wynos” dla całej rodziny.
Sałatka makaronowa na lunch
Sałatka makaronowa to danie stworzone do tego, żeby spakować je do pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub włożyć je naszemu dziecku do szkolnego plecaka. Jej przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie makaronu - nie spędzimy więc w kuchni długich godzin. Co ważne, taki lunch nie wymaga podgrzewania, które może być problemem w szkolnych lub biurowych warunkach. Wystarczy nie więcej niż 20 minut, kilka podstawowych składników i smaczny, wegański lunch będzie gotowy.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy (składniki na 2-3 porcje):
· pół opakowania makaronu, najlepiej typu świderki (ok. 200-250 g)
· czerwoną paprykę
· szczypiorek (pęczek)
· 10-15 pomidorków koktajlowych
· puszkę kukurydzy konserwowej
· 2 ząbki czosnku
· łyżeczkę Musztardy Kieleckiej delikatesowej
· 3-4 łyżki Majonezu Kieleckiego roślinnego
· słodką paprykę w proszku, sól i pieprz do smaku
· odrobinę soku z cytryny
Zaczynamy od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. W tym czasie kroimy szczypiorek na niewielkie paseczki, paprykę w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki, a z puszki z kukurydzą odlewamy wodę. W miseczce przygotowujemy sos z Majonezu Kieleckiego roślinnego, Musztardy Kieleckiej delikatesowej, słodkiej papryki, czosnku przeciśniętego przez praskę oraz odrobiny soku z cytryny. Odcedzamy makaron i dodajemy do niego wszystkie warzywa oraz szczypiorek, a następnie całość dokładnie łączymy z sosem. Na koniec pakujemy danie do lunchboxów… i gotowe!
Kolorowy lunchbox z falafelem
Rodzice wiedzą jak trudno przemycić coś zdrowego do diety najmłodszych. Dzieci to wyjątkowo wymagający krytycy kulinarni, którzy dokładnie wiedzą, czego chcą… a nie da się ukryć, że zwykle są to frytki i chipsy, a nie sałata i brokuły. Istnieją jednak sposoby, aby uczynić roślinny, pełnowartościowy posiłek bardziej atrakcyjnym dla młodych smakoszy. Lunchbox pełen kolorowych rozmaitości z dodatkiem chrupiących falafeli może okazać się bardzo przekonujący - nie tylko dla dzieci, ale też dla rodziców.
Potrzebne składniki:
Na falafele:
· szklanka suszonej ciecierzycy
· pół pęczka natki pietruszki
· cebula
· 3 ząbki czosnku
· 1 łyżeczka soli
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· pieprz, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry
Na sos:
· 3 łyżki Majonezu Kieleckiego roślinnego
· 2 łyżki roślinnego jogurtu
· curry w proszku, sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
· 1 marchewka
· pół zielonego ogórka
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, a najlepiej przez 24 godziny. Po upływie tego czasu odlewamy wodę i ziarna ciecierzycy umieszczamy w misce lub blenderze kielichowym, po czym miksujemy ze wszystkimi składnikami poza natką pietruszki, którą siekamy i dorzucamy pod sam koniec blendowania. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki i smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. W tym czasie w miseczce łączymy wszystkie składniki sosu oraz kroimy warzywa w słupki. Kiedy falafele będą usmażone, umieszczamy je w pudełku lunchowym razem z marchewką, ogórkiem i sosem curry w osobnym pojemniczku.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego roślinnego: ok. 6,49 zł brutto / 310 g