Rowerowa wycieczka za miasto, a może piknik na trawie lub na plaży? Lato zachęca do tego, aby jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Najlepiej w dobrym towarzystwie – z rodziną, przyjaciółmi czy znajomymi. Warto mieć wtedy także coś do przegryzienia.
Co zapakować do piknikowego kosza? Istotne jest, aby jedzenie nie tylko nie sprawiało kłopotów w przygotowaniu, ale także – a może przede wszystkim – było łatwe w konsumpcji. Najlepiej sprawdzą się tzw. „przekąski na jeden kęs”.
Roladki z tortilli
To potrawa prosta do przygotowania nawet dla… laików w kuchni. Tortille kupujemy w sklepie – ich wybór jest duży (klasyczne, z ziarnami, smakowe). Placek kładziemy na blacie, rozprowadzamy niezbyt grubą warstwę serka, dodajemy wędlinę lub w wersji vege – podsmażone i pokrojone wzdłuż tofu. Nakładamy także pokrojone w słupki warzywa. Całość ciasno zwijamy i kroimy na kawałki o szerokości około 1,5 cm. Podpowiadamy – roladki smakują jeszcze lepiej, gdy przed zjedzeniem zanurzy się na chwilę w jednym z Sosów Kieleckich.
Mini burgery
Wspomniane danie doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Przygotowujemy je jak klasyczne burgery. Jedyna różnica – używamy mini bułek. Nakładamy do nich Majonez Kielecki i dodatki, według uznania. Pamiętajmy tylko, aby kotlety, które włożymy do środka przygotować także w mniejszym rozmiarze. I koniecznie naszykujmy więcej mini burgerów – zazwyczaj bardzo szybko znikają.
Kurczak na patyku
Małe szaszłyki z piersi kurczaka to kolejny hit wśród „przekąsek na jeden kęs”. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Pokrojoną w paski pierś z kurczaka nadziewamy na szaszłykowe patyczki, a następnie grillujemy lub smażymy. Kawałki kurczaka dobrze jest wcześniej zamarynować wedle uznania. Wówczas ich smak będzie intensywniejszy. Warto je podawać z sosem – np. Sosem Kieleckim tatarskim.
Snack ma smak
Doskonałym uzupełnieniem piknikowego menu będzie Snack – Przysmak Świętokrzyski. Z apetytem sięgną po nie zarówno mali, jak i duzi uczestnicy spotkania. Te pyszne chrupki usmażymy dosłownie w kilka chwil. Do przygotowania wystarczy garnek z olejem roślinnym rozgrzanym do ok. 180 stopni. Chrupki wrzucamy do garnka dosłownie na 5-10 sekund. Gdy spulchnieją, nabiorą słomkowego koloru i wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. To dobra alternatywa dla popularnych, ale niekoniecznie zalecanych chipsów. Co szczególnie istotne - smakują wyśmienicie. Dla wielu dorosłych to smak znany z dzieciństwa, a z pewnością warto zapoznać z nim także najmłodszych!
Sugerowana cena Snack Przysmak Świętokrzyski: 3,30 zł brutto / 400 g