,,KUCHNIA KOREAŃSKA DLA KAŻDEGO” – o nowym programie na antenie Polsat Food Network wraz z przepisami
W poniedziałek 21 lipca kanał Polsat Food Network rozpocznie emisję nowego programu poświęconego koreańskiej sztuce kulinarnej. Kuchnia koreańska dla każdego jest fascynującym wprowadzeniem w prostą, pyszną i zdrową koreańską żywność.
W nowej serii emitowanej na kanale Polsat Food Network, szefowa kuchni i autorka Judy Joo wraca do rodzinnej Korei , by wyruszyć w ekscytującą podróż kulinarną, w trakcie której odwiedza ludzi i miejsca stanowiące jej życiową inspirację. Dzieli się z widzami swoją pasją dla autentycznych, tradycyjnych i współczesnych dań koreańskich. Równocześnie prezentuje widzom proste przepisy, zachęcając wszystkich do spróbowania koreańskich smaków
i składników.
Judy Joo pokazuje modne trendy kulinarne Seulu, poznaje owoce morza i klasyczne tradycje południowych plaż Busa; uczestniczy w festiwalach, zbiorach oraz plantacjach herbat regionu Mokpo. Przedstawia też swoją rodzinę, która dzieli się swoimi kulinarnych tradycjami.
Gospodyni programu - pochodzącą z Korei amerykańska szefowa kuchni Judy Joo jest prawdziwą ekspertką na temat kuchni koreańskiej. Program Kuchnia koreańska dla każdego oglądać będzie można w dni powszednie od 21-ego lipca o 10:00, 14:30 i 18:00 na antenie Polsat Food Network.
WYBRANE PRZEPISY Z PROGRAMU ,,KUCHNIA KOREAŃSKA DLA KAŻDEGO”:
LODOWATA ZUPA NAENG-MYEON
Ta zupa to ulubione danie mojego taty. Moja mama robiła ją dla niego w każde lato. Ciągle pamiętam odgłosy jedzenia jej przy stole. Te totalnie uzależniające zimne noodle pochodzą
z Północnej Korei, skąd pochodzi mój tata, więc jest to danie bliskie jego sercu. Koreańskie noodle naeng-myeon są najlepsze, ponieważ zawierają kaszę gryczaną i słodkie ziemniaki. Sałatką, którą wymyśliłam przypadnie do gustu każdemu. Możesz także zrobić jej więcej i podawać na osobnym talerzyku.
Rada: Dodaj kruszony lód do każdej miseczki, aby zupa była ciągle zimna.
Noodle:
· 200g koreańskiego makaronu ze słodkich ziemniaków i kaszy gryczanej
· 500ml bulionu wołowego
· 1 ½ łyżeczki octu ryżowego
· ¼ łyżeczki cukru pudru
· Szczypta soli morskiej
Sałatka:
· 86g gruszki azjatyckie (twardej)
· 13g ogórka pokrojonego w słupki
· 13g czerwonej cebuli pokrojonej w słupki
· 1 łyżka octu ryżowego
· ½ łyżeczki cukru pudru
· ½ łyżeczki musztardy
· Szczypta soli morskiej
Przybranie:
· 46g pokrojonej w plasterki pieczonej wołowiny
· 2 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół
· Prażone ziarna sezamu
· Osuszone wodorosty, w słupkach
Przygotowanie:
1. Noodle: W garnku ugotuj bulion wołowy z cukrem. Dodaj sól i ocet ryżowy. Zdejmij z ognia, przelej do plastikowej miski i włóż do lodówki. Gdy bulion się chłodzi, przygotuj noodle tak jak mówi instrukcja z opakowania. Odcedź i odstaw na bok.
2. Sałatka: Połącz wszystkie składniki.
3. Noodle włóż w dwie miseczki, wlej zimny bulion i dodaj garść sałatki. Podziel wołowinę i jajko pomiędzy dwie porcje, dopraw pieprzem i posyp ziarnami sezamu i odrobiną wodorostów. Podawaj z pozostałą sałatką na osobnym talerzyku.
Przepis na 2 porcje.
KOREAŃSKI KURCZAK BBQ
Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Amerykanów. Mojej mamie zdarzało się grillować
w garażu, gdy pogoda była brzydka, co najprawdopodobniej nie było najlepszym pomysłem, ale sprawiało nam to wielka frajdę. Ciągle pamiętam, jak siedziałam na schodkach i obserwowałam mamę przy mały grillu przykrytym folią plastikową, gdy obracała przepysznie pachnące mięso. Ten przepis na kurczaka jest gwarantowanym hitem. Jest niezwykle smaczny – nawet twoi nielubiący kuchni koreańskiej przyjaciele będą nim zachwyceni!
Rada 1: Upewnij się, że grill nie jest zbyt gorący. W innym przypadku skórka kurczaka może się spalić, gdy w środku będzie jeszcze surowy. Najlepiej ustaw grill pomiędzy średnią a średnio-wysoką temperaturą.
Rada 2: Upewnij się, że użyjesz udek bez kości. Poproś o to w sklepie mięsnym.
Rada 3: Majonez Dwengjang jest również rewelacyjnym sosem do maczania w nim kurczaka. Warto go również spróbować z frytkami!
Majonez Dwengjang:
· 1 łyżka koreańskiej pasty sojowej
· ½ szklanki majonezu (najlepiej majonezu koreańskiego)
Marynata:
· 300g sosu sojowego
· 3 łyżki octu ryżowego
· 3 łyżki syropu klonowego
· 30g brązowego cukru
· 50g koreańskiej pasty chili
· 2 łyżki startego imbiru
· 6 ząbków czosnku
· 4 duże cebule
· 2 łyżki prażonych ziaren sezamu
· 2 łyżki oleju sezamowego
· 6 ziaren pieprzu czarnego
· Szczypta soli morskiej
· 8 udek kurczaka (bez kości)
· 2 słodkie ziemniaki
· 2 kolby kukurydzy
· Olej do smażenia
Do przyozdobienia:
· 15 nitek chili
· Szczypta ziaren czarnego sezamu
Przygotowanie:
1. Majonez Dwengjang: Połącz majonez i koreańską pastę sojową. Przykryj i wstaw do lodówki.
2. Marynata: W dużej misce połącz wszystkie składniki do marynaty. Zachowaj na później jedną szklankę, aby stworzyć sos. Włóż udka kurczaka do mniejszej miski i wlej marynatę. Przykryj
i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc aby smaki się rozwinęły. Wystaw kurczaka z lodówki przynamniej na półtorej godziny przed grillowaniem. Nagrzej piekarnik do 230 ̊C. Zapakuj w folię spożywczą słodkie ziemniaki. Piecz
w piekarniku przez godzinę. Po lekkim wystygnięciu obierz ze skórki. Umieść w misce
i dokładnie zgnieć widelcem. Przykryj i odstaw.
3. Na średnim ogniu w garnku podgrzej pozostawioną szklankę marynaty i gotuj przez 8-10 minut aby zgęstniała, a następnie nasmaruj nią kurczaka. W międzyczasie nagrzej grill lub patelnię grillową i dodaj odrobinę oleju do smażenia. Ułóż kurczaka na grillu skórą do dołu, smaż przez 15 minut kilka razy przewracając. Odłóż w ciepłe miejsce, na czas przygotowywania kukurydzy.
4. Kukurydzę również grilluj przez około 10 minut często przewracając. Przekrój wzdłuż i ułóż na talerzu obok kurczaka. Skrop wcześniej przygotowanym sosem i przyozdób nitkami chili. Ziemniaki posyp ziarnami czarnego sezamu. Majonez Dwengjang podawaj do kukurydzy.
Przepis na 4 porcje.
NAJWIĘKSZE I NAJLEPSZE BIBIMBAP
Bibimbap to jeden z moich ulubionych przepisów – ponieważ uwielbiam jeść warzywa. Uważam, że jest to idealne danie i naprawdę bardzo zdrowe. Zawszę mówię, że 2/3 Twojego talerza to powinny być warzywa. Wybór warzywa nie ma aż tak wielkiego znaczenia – użyj takich, jakie akurat masz
w domu. Możesz nawet dodać sałatę lub ogórka, aby danie było bardziej chrupiące.
Rada 1: Gotuj jak paellę.
Rada 2: Warzywa bardzo szybko miękną, więc przygotuj sobie wszystko zanim przejdziesz do gotowania.
Składniki:
· 1 łyżka oleju sezamowgo
· 5 szklanek ugotowanego ryżu białego
Sos bibimbap:
· 3 łyżki koreańskiej pasty chili
· 2 ½ łyżki przyprawy mirin
· 2 łyżeczki ziaren sezamu
· 2 łyżeczki cukru
· 1 łyżeczka oleju sezamowego
· 1 łyżeczka cienko pokrojonej cebuli dymki
Wierzch:
· 3 łyżki sosu sojowego
· 2 łyżki przyprawy mirin
· 1 łyżka oleju sezamowego
· 2 ząbki czosnku
· 1 łyżeczka startego imbiru
· 1 łyżeczka prazonych ziaren sezamu
· 3 łyżki oleju roślinnego
· 60g żółtej fasolki szparagowej
· 80g marchewki pokrojonej w słupki
· ½ średniej cukini
· 70g groszku strączkowego, przekrojonego na pół “otwartego”
· 300g młodego szpinaku
· 100g grzybów shitake
· 100g mielonej wołowiny
· 2 łyżeczki cukru
· 100g kimchi
Przygotowanie:
1. W dużym (najlepiej żeliwnym) garnku rozgrzej kilka łyżek oleju sezamowego i wysyp cienką warstwę ryżu. Aby stworzyć sos połącz wszystkie jego składniki w małej miseczce aż do uzyskania gładkiej masy i odstaw. Następnie przejdź do tworzenia bibmbap. Połącz ze sobą pierwsze 6 składników (sos sojowy, przyprawa mirin, olej sezamowy, czosnek, imbir i ziarna sezamu), aby przyrządzić sos do przyprawiania.
2. Pół łyżeczki oleju rozgrzej na średniej patelni, dodaj fasolkę szparagową i jedną łyżeczkę wcześniej przygotowanego sosu do przyprawiania. Smaż aż będzie lekko chrupiąca, 30 sekund. Ułóż ładnie na ryżu. Postępuj podobnie z pozostałymi składnikami, używając następujących proporcji: marchewka – ½ łyżeczki oleju, 1 łyżeczka sosu, 30 sekund; cukinia – ½ łyżeczki oleju, 2 łyżeczki sosu, 1 minuta; groszek strączkowy – ½ łyżeczki oleju, 2 łyżeczki sosu, 45 sekund; szpinak – 1 łyżeczka oleju, 1 minuta; wołowina – 2 łyżeczki oleju, dodaj cukier i pozostały sos do przyprawiania, smaż 2 minuty, aż nie będzie surowe.
3. Wszystkie składniki ułóż warstwami na ryżu i fasolce szparagowej, na samej górze ułóż mięso
i przelej pozostałe „soki” z patelni. Dodaj przyprawy mirin. Dodaj kimchi. Aby potrawa wyglądała ładniej, możesz ułożyć składniki w innej kolejności, taka by warzywa o podobnym kolorze nie były koło siebie. Sos bibimbap możesz podać osobno lub polać nim przyrządzoną potrawę. W grzybach zrób małe dziurki, umieść tam mięso i szpinak. Delikatnie dodaj do nich białko jajka. Posyp ziarnami czarnego sezamu. Podawaj z garnka, taka by każdy z Twoich gości mógł sam sobie nakładać danie.
Przepis na 4-6 porcji.
PIKANTNE MAŁŻE Z BEKONEM
Uwielbiam jeść małże w prawdziwie belgijskim stylu – ogromny, parujący garnek z soczystymi kąskami prosto z morza. Ten przepis jest tak pyszny, że ciężko było nam się opanować i nie zjeść wszystkiego podczas jego testowania. Pozostały rosół z dna jest wyśmienity do namoczenia ryżu kleistego.
Składniki:
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 100g boczku
· 1 szalotka, cienko pokrojona
· 2 duże ząbki czosnku
· ½ szklanki białego wina
· ½ szklanki bulionu
· 3 łyżki przyprawy mirin (alternatywnie: sosu sojowego)
· 1 łyżka koreańskiej pasty sojowej
· 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili
· 900g małży, oczyszczonych
· 1 czerwona papryczka chili, z ziarnami, cienko pokrojona
· Garść posiekanego szczypiorku
· Ćwiartki cytryny
· Ryż kleisty
Przygotowanie:
1. Do dużego garnka z przykrywą wlej oliwę i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj skwarki
i podsmażaj aż zaczną brązowieć, 3-4 minuty. Dodaj szalotkę, czosnek i gotuj mieszając od czasu do czasu aż zmiękną.
2. Dodaj białe wino i doprowadź do wrzenia. Dodaj bulion i przyprawę mirin. Dodaj koreańską pastę sojową i chili i mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Wsyp papryczkę chili i małże. Przykryj przykrywką i od czasu do czasu zamieszaj.
3. Gotuj przez około 3 minuty aż muszle się otworzą. Wyrzuć małże, których muszle nie otworzyły się. Podawaj w dużej misie, przyozdób szczypiorkiem. Podawaj z ryżem.
Przepis na 2 porcje.
KOREAŃSKIE NALEŚNIKI Z SOLONYM KARMELEM
Te rozpływające się w ustach dekadenckie przysmaki były ulubionymi naleśnikami mojej siostry Sonyi kiedy byłyśmy małe. Uwielbiam chrupiące ciasto i delikatne nadzienie. Swój przepis ulepszyłam, zamieniając tradycyjne nadzienie na to o smaku solonego karmelu. Możesz dowolnie zmieniać ich nadzienie – widziałam już kilkanaście innych wersji, od orzechów z miodem po ziarna sezamu. Zakochasz się w złożoności ich smaku. Za każdym kęsem najpierw będziesz przedzierać się przez chrupiącą skórkę aż do aksamitnego nadzienia. Te naleśniki szybko okażą się hitem zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.
Rada 1: Świetnym dodatkiem będzie bita śmietana lub lody waniliowe.
Rada 2: Podczas formowania kulek, upewnij się, że wszystkie porcje mają taką samą grubość ciasta. To ułatwi smażenie.
Rada 3: Zamiast cukru muscovado możesz użyć zwykłego brązowego cukru.
Ciasto:
· 1 ½ szklanki pełnotłustego mleka
· 2 łyżki cukru
· 1 paczka drożdży w proszku
· ½ łyżeczki soli morskiej
· 1 ½ szklanki mąki razowej
· 1 szklanka słodkiej mąki ryżowej
· 4 ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
Nadzienie:
· ½ szklanki cukru muscovado
· ½ szklanki orzeszków ziemnych, pokruszonych
· 1 łyżka cynamonu
· ¾ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
1. Ciasto: W małym garnku podgrzej mleko, dodaj cukier i drożdże, tak aby wszystko dobrze się rozpuściło. Gotuj przez 3-5 minut, ale nie dopuść do wrzenia. W dużej misce połącz sól
i wszystkie trzy rodzaje mąki. Powoli dodawaj ciepłe mleko z drożdżami. Wymieszaj drewnianą łyżką. Uformuj w kulkę, przykryj ściereczką i odstaw aż zwiększy swoją objętość dwa razy (około 2 godziny). Ugnieć ciasto i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, na półtorej godziny.
2. Nadzienie: W małej misce połącz cukier muscovado, orzeszki, cynamon i sól. Po tym, jak ciasto wyrośnie po raz drugi, przełóż je na wysypaną mąką stolnicę. Uformuj w długi wałek, podziel na 10 równych części i uformuj z każdej małe kulki. Przykryj folią spożywczą
i uformuj z każdej kulki okrąg o mniej więcej 10 centymetrowej średnicy. Na środku ułóż 2 łyżki nadzienia i zalep, ponownie tworząc kulkę. Gdy wszystkie kulki będą gotowe, na dość głębokiej patelni rozgrzej olej. Układaj po kolei kulki na rozgrzanym tłuszczu, od razu je spłaszczając. Smaż 3-4 minuty po każdej ze stron, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Przełóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem pozwól im trochę ostygnąć.
Przepis na 10 porcji.