Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2014-07-18

A A A POLEĆ DRUKUJ

Nowa seria na antenie Polsat Food Network - "Kuchnia koreańska dla każdego"

,,KUCHNIA KOREAŃSKA DLA KAŻDEGO” – o nowym programie na antenie Polsat Food Network wraz z przepisami

W poniedziałek 21 lipca kanał Polsat Food Network rozpocznie emisję nowego programu poświęconego koreańskiej sztuce kulinarnej. Kuchnia koreańska dla każdego jest fascynującym wprowadzeniem w prostą, pyszną i zdrową koreańską żywność.

 W nowej serii emitowanej na kanale Polsat Food Network, szefowa kuchni i autorka Judy Joo wraca do rodzinnej Korei , by wyruszyć w ekscytującą podróż kulinarną, w trakcie której odwiedza ludzi i miejsca stanowiące jej życiową inspirację. Dzieli się z widzami swoją pasją dla autentycznych, tradycyjnych i współczesnych dań koreańskich. Równocześnie prezentuje widzom proste przepisy, zachęcając wszystkich do spróbowania koreańskich smaków
i składników.

Judy Joo pokazuje modne trendy kulinarne Seulu, poznaje owoce morza i klasyczne tradycje południowych plaż Busa; uczestniczy w festiwalach, zbiorach oraz plantacjach  herbat regionu Mokpo. Przedstawia też swoją rodzinę, która dzieli się swoimi kulinarnych tradycjami.

Gospodyni programu - pochodzącą z Korei amerykańska szefowa kuchni Judy Joo jest prawdziwą ekspertką na temat kuchni koreańskiej. Program Kuchnia koreańska dla każdego oglądać będzie można w dni powszednie od 21-ego lipca o 10:00, 14:30 i 18:00 na antenie Polsat Food Network.

 

WYBRANE PRZEPISY Z PROGRAMU ,,KUCHNIA KOREAŃSKA DLA KAŻDEGO”:

 

                                                           LODOWATA ZUPA NAENG-MYEON

 

Ta zupa to ulubione danie mojego taty. Moja mama robiła ją dla niego w każde lato. Ciągle pamiętam odgłosy jedzenia jej przy stole. Te totalnie uzależniające zimne noodle pochodzą
z Północnej Korei, skąd pochodzi mój tata, więc jest to danie bliskie jego sercu. Koreańskie noodle naeng-myeon są najlepsze, ponieważ zawierają kaszę gryczaną i słodkie ziemniaki. Sałatką, którą wymyśliłam przypadnie do gustu każdemu. Możesz także zrobić jej więcej i podawać na osobnym talerzyku.

Rada: Dodaj kruszony lód do każdej miseczki, aby zupa była ciągle zimna.

Noodle:

·         200g koreańskiego makaronu ze słodkich ziemniaków i kaszy gryczanej

·         500ml bulionu wołowego

·         1 ½ łyżeczki octu ryżowego

·         ¼ łyżeczki cukru pudru

·         Szczypta soli morskiej

 

Sałatka:

·         86g gruszki azjatyckie (twardej)

·         13g ogórka pokrojonego w słupki

·         13g czerwonej cebuli pokrojonej w słupki

·         1 łyżka octu ryżowego

·         ½ łyżeczki cukru pudru

·         ½ łyżeczki musztardy

·         Szczypta soli morskiej

 

Przybranie:

·         46g pokrojonej w plasterki pieczonej wołowiny

·         2 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół

·         Prażone ziarna sezamu

·         Osuszone wodorosty, w słupkach

 

Przygotowanie:

 

1.       Noodle: W garnku ugotuj bulion wołowy z cukrem. Dodaj sól i ocet ryżowy. Zdejmij z ognia, przelej do plastikowej miski i włóż do lodówki. Gdy bulion się chłodzi, przygotuj noodle tak jak mówi instrukcja z opakowania. Odcedź i odstaw na bok.

2.       Sałatka: Połącz wszystkie składniki.

3.       Noodle włóż w dwie miseczki, wlej zimny bulion i dodaj garść sałatki. Podziel wołowinę i jajko pomiędzy dwie porcje, dopraw pieprzem i posyp ziarnami sezamu i odrobiną wodorostów. Podawaj z pozostałą sałatką na osobnym talerzyku.

 

Przepis na 2 porcje.

 

 

KOREAŃSKI KURCZAK BBQ

 

Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Amerykanów. Mojej mamie zdarzało się grillować
w garażu, gdy pogoda była brzydka, co najprawdopodobniej nie było najlepszym pomysłem, ale sprawiało nam to wielka frajdę. Ciągle pamiętam, jak siedziałam na schodkach i obserwowałam mamę przy mały grillu przykrytym folią plastikową, gdy obracała przepysznie pachnące mięso. Ten przepis na kurczaka jest gwarantowanym hitem. Jest niezwykle smaczny – nawet twoi nielubiący kuchni koreańskiej przyjaciele będą nim zachwyceni!

 

Rada 1: Upewnij się, że grill nie jest zbyt gorący. W innym przypadku skórka kurczaka może się spalić, gdy w środku będzie jeszcze surowy. Najlepiej ustaw grill pomiędzy średnią a średnio-wysoką temperaturą.

Rada 2: Upewnij się, że użyjesz udek bez kości. Poproś o to w sklepie mięsnym.

Rada 3: Majonez Dwengjang jest również rewelacyjnym sosem do maczania w nim kurczaka. Warto go również spróbować z frytkami!

 

Majonez Dwengjang:

·         1 łyżka koreańskiej pasty sojowej

·         ½ szklanki majonezu (najlepiej majonezu koreańskiego)

 

Marynata:

·         300g sosu sojowego

·         3 łyżki octu ryżowego

·         3 łyżki syropu klonowego

·         30g brązowego cukru

·         50g koreańskiej pasty chili

·         2 łyżki startego imbiru

·         6 ząbków czosnku

·         4 duże cebule

·         2 łyżki prażonych ziaren sezamu

·         2 łyżki oleju sezamowego

·         6 ziaren pieprzu czarnego

·         Szczypta soli morskiej

·         8 udek kurczaka (bez kości)

·         2 słodkie ziemniaki

·         2 kolby kukurydzy

·         Olej do smażenia

 

Do przyozdobienia:

·         15 nitek chili

·         Szczypta ziaren czarnego sezamu

 

Przygotowanie:

1.       Majonez Dwengjang: Połącz majonez i koreańską pastę sojową. Przykryj i wstaw do lodówki.

2.       Marynata: W dużej misce połącz wszystkie składniki do marynaty. Zachowaj na później jedną szklankę, aby stworzyć sos. Włóż udka kurczaka do mniejszej miski i wlej marynatę. Przykryj
 i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc aby smaki się rozwinęły. Wystaw kurczaka z lodówki przynamniej na półtorej godziny przed grillowaniem. Nagrzej piekarnik do 230  ̊C. Zapakuj w folię spożywczą słodkie ziemniaki. Piecz
w piekarniku przez godzinę. Po lekkim wystygnięciu obierz ze skórki. Umieść w misce
i dokładnie zgnieć widelcem. Przykryj i odstaw.

3.       Na średnim ogniu w garnku podgrzej pozostawioną szklankę marynaty i gotuj przez 8-10 minut aby zgęstniała, a następnie nasmaruj nią kurczaka. W międzyczasie nagrzej grill lub patelnię grillową i dodaj odrobinę oleju do smażenia. Ułóż kurczaka na grillu skórą do dołu, smaż przez 15 minut kilka razy przewracając. Odłóż w ciepłe miejsce, na czas przygotowywania kukurydzy.

4.       Kukurydzę również grilluj przez około 10 minut często przewracając.  Przekrój wzdłuż i ułóż na talerzu obok kurczaka. Skrop wcześniej przygotowanym sosem i przyozdób nitkami chili. Ziemniaki posyp ziarnami czarnego sezamu. Majonez Dwengjang podawaj do kukurydzy.

 

   Przepis na 4 porcje.

 

NAJWIĘKSZE I NAJLEPSZE BIBIMBAP

 

Bibimbap to jeden z moich ulubionych przepisów – ponieważ uwielbiam jeść warzywa. Uważam, że jest to idealne danie i naprawdę bardzo zdrowe. Zawszę mówię, że 2/3 Twojego talerza to powinny być warzywa. Wybór warzywa nie ma aż tak wielkiego znaczenia – użyj takich, jakie akurat masz
w domu. Możesz nawet dodać sałatę lub ogórka, aby danie było bardziej chrupiące.

Rada 1: Gotuj jak paellę.

Rada 2: Warzywa bardzo szybko miękną, więc przygotuj sobie wszystko zanim przejdziesz do gotowania.

 

Składniki:

·         1 łyżka oleju sezamowgo

·         5 szklanek ugotowanego ryżu białego

 

Sos bibimbap:

·         3 łyżki koreańskiej pasty chili

·         2 ½ łyżki przyprawy mirin

·         2 łyżeczki ziaren sezamu

·         2 łyżeczki cukru

·         1 łyżeczka oleju sezamowego

·         1 łyżeczka cienko pokrojonej cebuli dymki

 

Wierzch:

·         3 łyżki sosu sojowego

·         2 łyżki przyprawy mirin

·         1 łyżka oleju sezamowego

·         2 ząbki czosnku

·         1 łyżeczka startego imbiru

·         1 łyżeczka prazonych ziaren sezamu

·         3 łyżki oleju roślinnego

·         60g żółtej fasolki szparagowej

·         80g marchewki pokrojonej w słupki

·         ½ średniej cukini

·         70g groszku strączkowego, przekrojonego na pół “otwartego”

·         300g młodego szpinaku

·         100g grzybów shitake

·         100g mielonej wołowiny

·         2 łyżeczki cukru

·         100g kimchi

 

 

Przygotowanie:

1.       W dużym (najlepiej żeliwnym) garnku rozgrzej kilka łyżek oleju sezamowego i wysyp cienką warstwę ryżu. Aby stworzyć sos połącz wszystkie jego składniki w małej miseczce aż do uzyskania gładkiej masy i odstaw. Następnie przejdź do tworzenia bibmbap. Połącz ze sobą pierwsze 6 składników (sos sojowy, przyprawa mirin, olej sezamowy, czosnek, imbir i ziarna sezamu), aby przyrządzić sos do przyprawiania.

2.       Pół łyżeczki oleju rozgrzej na średniej patelni, dodaj fasolkę szparagową i jedną łyżeczkę wcześniej przygotowanego sosu do przyprawiania. Smaż aż będzie lekko chrupiąca, 30 sekund. Ułóż ładnie na ryżu. Postępuj podobnie z pozostałymi składnikami, używając następujących proporcji: marchewka – ½ łyżeczki oleju, 1 łyżeczka sosu, 30 sekund; cukinia – ½ łyżeczki oleju, 2 łyżeczki sosu, 1 minuta; groszek strączkowy – ½ łyżeczki oleju, 2 łyżeczki sosu, 45 sekund; szpinak – 1 łyżeczka oleju, 1 minuta; wołowina – 2 łyżeczki oleju, dodaj cukier i pozostały sos do przyprawiania, smaż 2 minuty, aż nie będzie surowe.

3.       Wszystkie składniki ułóż warstwami na ryżu i fasolce szparagowej, na samej górze ułóż mięso
i przelej pozostałe „soki” z patelni.  Dodaj przyprawy mirin. Dodaj kimchi. Aby potrawa wyglądała ładniej, możesz ułożyć składniki w innej kolejności, taka by warzywa o podobnym kolorze nie były koło siebie. Sos bibimbap możesz podać osobno lub polać nim przyrządzoną potrawę. W grzybach zrób małe dziurki, umieść tam mięso i szpinak. Delikatnie dodaj do nich białko jajka. Posyp ziarnami czarnego sezamu. Podawaj z garnka, taka by każdy z Twoich gości mógł sam sobie nakładać danie.

 

Przepis na 4-6 porcji.

 

PIKANTNE MAŁŻE Z BEKONEM

 

Uwielbiam jeść małże w prawdziwie belgijskim stylu – ogromny, parujący garnek z soczystymi kąskami prosto z morza. Ten przepis jest tak pyszny, że ciężko było nam się opanować i nie zjeść wszystkiego podczas jego testowania. Pozostały rosół z dna jest wyśmienity do namoczenia ryżu kleistego.

Składniki:

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         100g boczku

·         1 szalotka, cienko pokrojona

·         2 duże ząbki czosnku

·         ½ szklanki białego wina

·         ½ szklanki bulionu

·         3 łyżki przyprawy mirin (alternatywnie: sosu sojowego)

·         1 łyżka koreańskiej pasty sojowej

·         1 łyżeczka koreańskiej pasty chili

·         900g małży, oczyszczonych

·         1 czerwona papryczka chili, z ziarnami, cienko pokrojona

·         Garść posiekanego szczypiorku

·         Ćwiartki cytryny

·         Ryż kleisty

 

Przygotowanie:

1.       Do dużego garnka z przykrywą wlej oliwę i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj skwarki
i podsmażaj aż zaczną brązowieć, 3-4 minuty. Dodaj szalotkę, czosnek i gotuj mieszając od czasu do czasu aż zmiękną.

2.       Dodaj białe wino i doprowadź do wrzenia. Dodaj bulion i przyprawę mirin. Dodaj koreańską pastę sojową i chili i mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Wsyp papryczkę chili i małże. Przykryj przykrywką i od czasu do czasu zamieszaj.

3.       Gotuj przez około 3 minuty aż muszle się otworzą. Wyrzuć małże, których muszle nie otworzyły się. Podawaj w dużej misie, przyozdób szczypiorkiem. Podawaj z ryżem.

 

Przepis na 2 porcje.

KOREAŃSKIE NALEŚNIKI Z SOLONYM KARMELEM

 

Te rozpływające się w ustach dekadenckie przysmaki były ulubionymi naleśnikami mojej siostry Sonyi kiedy byłyśmy małe. Uwielbiam chrupiące ciasto i delikatne nadzienie. Swój przepis ulepszyłam, zamieniając tradycyjne nadzienie na to o smaku solonego karmelu. Możesz dowolnie zmieniać ich nadzienie – widziałam już kilkanaście innych wersji, od orzechów z miodem po ziarna sezamu. Zakochasz się w złożoności ich smaku. Za każdym kęsem najpierw będziesz przedzierać się przez chrupiącą skórkę aż do aksamitnego nadzienia. Te naleśniki szybko okażą się hitem zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.

 

Rada 1: Świetnym dodatkiem będzie bita śmietana lub lody waniliowe.

Rada 2: Podczas formowania kulek, upewnij się, że wszystkie porcje mają taką samą grubość ciasta. To ułatwi smażenie.

Rada 3: Zamiast cukru muscovado możesz użyć zwykłego brązowego cukru.

 

Ciasto:

·         1 ½ szklanki pełnotłustego mleka

·         2 łyżki cukru

·         1 paczka drożdży w proszku

·         ½ łyżeczki soli morskiej

·         1 ½ szklanki mąki razowej

·         1 szklanka słodkiej mąki ryżowej

·         4 ½ łyżeczki mąki kukurydzianej

 

Nadzienie:

·         ½ szklanki cukru muscovado

·         ½ szklanki orzeszków ziemnych, pokruszonych

·         1 łyżka cynamonu

·         ¾ łyżeczki soli morskiej

 

Przygotowanie:

1.       Ciasto: W małym garnku podgrzej mleko, dodaj cukier i drożdże, tak aby wszystko dobrze się rozpuściło. Gotuj przez 3-5 minut, ale nie dopuść do wrzenia. W dużej misce połącz sól
i wszystkie trzy rodzaje mąki. Powoli dodawaj ciepłe mleko z drożdżami. Wymieszaj drewnianą łyżką. Uformuj w kulkę, przykryj ściereczką i odstaw aż zwiększy swoją objętość dwa razy (około 2 godziny). Ugnieć ciasto i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, na półtorej godziny.

2.       Nadzienie: W małej misce połącz cukier muscovado, orzeszki, cynamon i sól. Po tym, jak ciasto wyrośnie po raz drugi, przełóż je na wysypaną mąką stolnicę. Uformuj w długi wałek, podziel na 10 równych części i uformuj z każdej małe kulki. Przykryj folią spożywczą
i uformuj z każdej kulki okrąg o mniej więcej 10 centymetrowej średnicy. Na środku ułóż 2 łyżki nadzienia i zalep, ponownie tworząc kulkę. Gdy wszystkie kulki będą gotowe, na dość głębokiej patelni rozgrzej olej. Układaj po kolei kulki na rozgrzanym tłuszczu, od razu je spłaszczając. Smaż 3-4 minuty po każdej ze stron, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Przełóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem pozwól im trochę ostygnąć.

 

Przepis na 10 porcji.

 

 

 





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS