Nadeszła wiosna, a wraz z nią przyszły zmiany w kartach restauracji należących do Grupy Accor. Do wiosenno-letnich kart wróciły klasyki z poprzednich lat, a także pojawiły się z całkiem nowe propozycje. Więcej opcji przygotowanych zostało także dla wegetarian oraz wegan. Co można zjeść w krakowskich hotelach?
Własne zioła, oryginalne smaki
W restauracji WINESTONE hotelu Mercure Kraków Stare Miasto na stoły powróci sałatka z pieczonym kozim serem i gruszką, świeży makaron jajeczny z krewetkami i pomidorami czy pieczony kurczak zagrodowy bez GMO wraz z frytkami z batatów. W nowej karcie mocno zaakcentowane zostaną ważne dla marki oraz gości dania regionalne, które w pełni oddają smaki regionu, pojawią się: kamień serów lokalnych z bundzem, gołką i serem kozim, genialna zupę z bryndzy czy krakowska maczanka. Zgodnie z DNA marki Winestone sporą uwagę przy przygotowywaniu nowej karty poświęcono doborowi win. W nowej karcie pojawią się zarówno pozycje dobrze już znane gościom z poprzednich lat jak, nowe propozycje, a także wina z regionalnej, małopolskiej winnicy Chodorowa.
Na kolejny już sezon otwarta została hotelowa szklarnia. To właśnie w niej pracownicy hotelu zasadzili świeże zioła, które są wykorzystywane w części do przygotowywania dań w hotelowej kuchni. Dbanie o najmniejsze szczegóły, a także jakoś produktów jest dla kucharzy najważniejsze, a przez hotelowych gości doceniane.
Szparagi królami czerwca
Na ten symbol wiosny i budzącej się do życia kuchni czekaliśmy cały rok. Szczególnie przez to, że sezon na nie jest krótki, trzeba wykorzystać każdy jego moment i sprawić, że szparagi będą królować na talerzach. Zielone, białe, idealne na śniadanie, obiad i kolację. Między 13 maja a 9 czerwca podbiją restaurację Winestone i podawane będą w towarzystwie koziego sera, kawioru z łososia albo steka T-bone.