Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2013-11-06

A A A POLEĆ DRUKUJ

Najlepszy smak, bez względu na (nie)pogodę. Podsumowanie kampanii pomidorowej w Pudliszkach

150x110

Wraz z końcem października zakończyła się kampania pomidorowa w województwie wielkopolskim. Pomimo niezbyt łaskawej aury codziennie w Pudliszkach pojawiało się dziennie 250-300 przyczep pełnych najsmaczniejszych polskich pomidorów, z których powstają uwielbiane przez Polaków sosy, keczup i koncentraty.

Kapryśna pogoda – wiosenne podtopienia pól oraz wrześniowe przymrozki - sprawiła, że pomidorowe plony są w tym roku niższe niż w latach ubiegłych. Cena za tonę warzyw była o kilka procent wyższa niż w roku ubiegłym –zależy ona bowiem od zawartości ekstraktu w pomidorze wg skali Brix’a[1], a ten był w tym roku naprawdę wysoki.

- Po okresie zbiorów mamy pewność, że w przetworach Pudliszki jak zawsze znajdą się najlepsze i najsmaczniejsze polskie pomidory, mimo, że z powodu pogody była to jedna z trudniejszych kampanii – mówi Marzena Więckowska, Rzecznik Prasowy marki Pudliszki – jakość tegorocznych warzyw była wyjątkowa, stąd właśnie m.in. wyższa cena ich skupu.

Pomidory dla Pudliszek hodują przede wszystkim doświadczeni plantatorzy, którzy tajniki uprawy warzyw poznali dzięki swoim rodzicom i dziadkom, i tak jak oni poświęcili im mnóstwo uwagi i troski. Pudliszki swoje pomidory znają „od ziarenka”, doglądając ich i dbając o nie na każdym etapie ich wzrostu, a Polacy mogą mieć pewność, że smak przetworów Pudliszki, który od lat jest obecny w ich domach, nie jest kwestią przypadku.

 

[1] Skala Brixa’a - Stopnie Brix (symbol °Bx) stosuje się do pomiaru stosunku wagi cukru i wody, w której określona objętość cukru została rozpuszczona, źródło: http://www.refraktometr.eu/skale-pomiarowe-zawartosci-cukru





Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS