Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2011-11-06

A A A POLEĆ DRUKUJ

Jesienna biesiada

Ostatnie cieplejsze promienie słońca, zapach ognisk, w których teraz pali się już suche gałęzie i liście, widok mieniących się niezwykłymi barwami drzew i radość roześmianych dzieci, wykorzystujących możliwość szaleństw na świeżym powietrzu - tak właśnie wygląda najpiękniejszy moment jesieni. Warto go wykorzystać...

„Jesień idzie, nie ma na to rady…” Ale czy na pewno warto coś na to radzić ? Przecież to jedna z najbardziej klimatycznych pór roku. To właśnie wówczas najlepiej smakuje herbata z sokiem malinowym lub skórką pomarańczy i pięknie pachnąca szarlotka upieczona przez babcię. W kuchni roznosi się zapach suszonych grzybów, a parapet zdobią niezwykłej urody wrzosy lub małe słoneczne dynie rozjaśniające najbardziej ponure wnętrze. Wtedy też niezwykłe wciągają nas książki, które odkładaliśmy na pochmurne wieczory i najprzyjemniej spędza się czas biesiadując z najbliższymi. Jednak dopóki nie nadejdą jeszcze listopadowe pluchy, warto wykorzystać ten szczególny czas i przenieść te miłe spotkania na ogród.

Czary z kociołka

Podczas jesiennej biesiady na tarasie nic tak nie smakuje, jak tradycyjny „kociołek”. Jest to potrawa przygotowywana w specjalnym żeliwnym garnku zamykanym ciężką pokrywą. Aby zjeść cos naprawdę pysznego, ziemniaki i pieczarki kroimy w plasterki, kiełbasę i boczek w kostkę, cebulę w krążki i szatkujemy kapustę. Kociołek wykładamy folią aluminiową, a na spodzie kładziemy skórę z boczku, która zapewni później piękny zapach. Następnie warstwami układamy wszystkie składniki. Na wierzchu kładziemy poszatkowaną kapustę i margarynę. Dla dodania wyjątkowego smaku i aromatu wszystkie warstwy przesypujemy przyprawami. Na końcu szczelnie zamknięty kociołek wstawiamy do ogniska. Po około 2 godzinach jedzonko będzie w sam raz, co z pewnością wszystkich wprawi w doskonały nastrój.

Szaleństwa w ogrodzie

Zwykle takie jesienne biesiadowanie zaczyna się popołudniu, gdy promienie słońca są jeszcze dość ciepłe, aby nikomu z gości nie było zbyt chłodno. Jednak miła atmosfera oraz pyszne jedzenie i trunki sprawiają, że spotkanie najczęściej przeciąga się do późnych godzin wieczornych. Bywa też doskonałą okazją do wesołych zabaw z dziećmi na świeżym powietrzu, wspólnego zbierania jabłek, gruszek i śliwek, które pozostały jeszcze na drzewach oraz szaleństw z psem, który zachwycony miłym towarzystwem ma jeszcze większą ochotę na zabawę. A gdy już zajdzie słońce, które o tej porze roku coraz wcześniej chodzi spać i powietrze nieco się już ochłodzi, wystarczy okryć się ciepłym, puszystym kocem i dalej cieszyć się wspaniałym towarzystwem i zwyczajnym byciem razem.

Propozycje podpisów pod zdjęcia:

Fot. 1

Piękno jesiennych dni w ogrodzie doskonale podkreśla kostka Via Castello (Libet Decco) w kolorze pastello w sąsiedztwie kostek Piccola (Libet Decco) kolory jesieni

Fot. 2

Mimo jesiennego chłodu, ogród doskonale ociepli zestawienie kostki ROMANO w kolorze torfowego brązu z piaskowo-beżową kostką NATULIT z kolekcji ANTICO Libet Decco

Fot. 3 i 4

Schodki wykonane z elementów KREVENTO Libet Decco w kolorze torfowego brązu dodadzą uroku posesji nie tylko jesienią. Fabryczna impregnacja kostki (system ALS) lepiej zabezpiecza je przed zabrudzeniami.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS