Partnerzy odprawieni z domu, szampan chłodzi się w lodówce, a smakowite kiełbaski powoli rumienią się na ruszcie? Wspólne grillowanie w damskim gronie to doskonały pomysł na spędzenie sobotniego popołudnia. W tym dniu zapomnijcie o liczeniu kalorii i rozkoszujcie się pysznymi smakołykami z rusztu. Babskie grill party czas zacząć!
Grillowanie z pomysłem
Choć przyjęło się, że aromatyczna kiełbaska i smakowita karkówka należą do typowo męskich smaków, to okazuje się, że panie również są fankami pieczonego mięsa z rusztu, szczególnie podczas przyjęć w plenerze. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, to grill party będzie doskonałą okazją do wypróbowania nowych smaków. Przy wspólnych pogawędkach i lampce czerwonego wina możecie wspólnie przygotować pyszne przekąski lub kolację z rusztu – w zależności od tego na co macie ochotę. Jednym z pomysłów mogą być skrzydełka z kurczaka w sosie pomidorowym albo pieczone kiełbasiane chipsy podane z aromatycznym dipem. Pomysłów na grillowe menu w babskim gronie jest wiele. Oto kilka z nich.
Amore pomidore
Składniki:
-
4 marynowane skrzydła z kurczaka marki Konspol
-
2 pomidory
-
1 kwaszony ogórek
-
2 ząbki czosnku
-
250 ml przecieru pomidorowego
-
przyprawy: chili, słodka papryka, ostra papryka, oregano, pieprz i sól
Przygotowanie:
Rozpalamy ruszt do wysokiej temperatury i kładziemy na nim skrzydła z kurczaka marki Konspol. Mięso grillujemy przez 20 minut, obracając je co pewien czas na drugą stronę. W tym czasie gdy mięso piecze się na ruszcie szykujemy sos pomidorowy. Pomidory kroimy na drobną kostkę, ogórka ścieramy na tarce. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do naczynia i mieszamy z przecierem pomidorowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku. Upieczone skrzydełka podajemy w towarzystwie sosu pomidorowego.
Kiełbasiane chipsy z sosem chrzanowym
Składniki:
-
kiełbasa Śląska z kurczaka marki Konspol
-
3 łyżki śmietany
-
2 łyżki majonezu
-
1 łyżka musztardy
-
1 łyżka chrzanu
-
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy na talarki, doprawiamy pieprzem, solą i kładziemy na rozgrzanym ruszcie. Mięsne krążki grillujemy przez 15 minut z obu stron co chwilę obracając. W tym samym czasie szykujemy sos chrzanowy. W szklanej miseczce mieszamy łyżkę musztardy, 2 łyżki majonezu, chrzanu i 3 łyżki śmietany. Gotowy sos doprawiamy do smaku i podajemy z grillowanymi chipsami.
Smacznego!