Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2012-07-23

A A A POLEĆ DRUKUJ

Domowa spiżarnia – miejsce gdzie lato trwa cały rok

150x110
Lato w pełni, a my do woli możemy cieszyć się smakiem i zapachem świeżych owoców. Niestety, wszystko co dobre szybko się kończy, dlatego warto już dziś zadbać o to, by letnie aromaty towarzyszyły nam przez cały rok. Jak to zrobić? Wystarczy zapełnić naszą spiżarnię po brzegi pysznymi przetworami! Nic tak nie poprawi nam nastroju w długi zimowy wieczór, jak herbata z sokiem malinowym lub słodkie konfitury.

O czym warto pamiętać robiąc przetwory?
• Największą zaletą domowych wyrobów jest to, że dokładnie wiemy, z czego są zrobione oraz fakt, że nie zawierają sztucznych barwników czy konserwantów. Zanim zabierzemy się jednak za ich przygotowanie, przypomnijmy o najważniejszym: owoce powinny być świeże i dojrzałe, wyrzucamy nadpsute, obite i niedojrzałe, gdyż mogą one zepsuć cały słoik z przetworami,
• wszystkie owoce powinny być wydrylowane, dokładnie umyte i osuszone, • słoiki oraz nakrętki przed użyciem dokładnie myjemy, wyparzamy, a następnie pozostawiamy do osuszenia,
• jeżeli słoiki nie są nowe, warto też sprawdzić, czy nie zostały uszczerbione.

Śliwki, wiśnie, czereśnie, jabłka, gruszki, agrest, maliny…
Lista owoców, z których można robić przetwory jest bardzo długa i z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. Najłatwiejsze do przyrządzenia są kompoty, które idealnie pasują do obiadu i są świetną alternatywą dla słodkich napojów, uwielbianych przez dzieci. Wystarczy tylko umyć owoce, umieścić je w słoikach i zalać zagotowaną wcześniej wodą z cukrem białym Cukier Królewski. Na koniec słoiki należy spasteryzować. Na śniadanie i kolację możemy zaserwować rodzinie i przyjaciołom dżemy i konfitury, które są niezastąpionym dodatkiem do kanapek i naleśników. Łatwiejsze w przygotowaniu są dżemy. Wystarczy część owoców zmiażdżyć, a resztę pozostawić w całości. Następnie owoce zagęszczamy cukrem białym Cukier Królewski i gotujemy do konsystencji, jaka nam odpowiada. Przyrządzenie konfitury jest bardziej pracochłonne, jednak czas, który na to poświęcimy na pewno nie będzie czasem zmarnowanym. Konfitury najczęściej przygotowuje się ze śliwek, wiśni i czereśni. Ich podstawą jest syrop z wody i cukru białego Cukier Królewski, w którym gotuje się owoce do momentu, aż syrop lekko wyparuje i pozostaną same owoce. Na chłodne dni świetnym dodatkiem do herbaty będzie sok np. malinowy. Najłatwiej zrobić go układając w słoiku na przemian warstwę malin i warstwę cukru białego Cukier Królewski. Tak przygotowany słoik należy odstawić na kilka dni i czekać, aż owoce puszczą sok. Warto przyrządzić również coś na podwieczorek, doskonałym dodatkiem do deserów czy lodów są owoce w zalewie. A oto dokładny przepis:

Owoce w zalewie
Składniki:
- 40 dag cukru białego Cukier Królewski
- 1,5 kg moreli
- 2 kg owoców
- sok z cytryny
- 2 duże twarde gruszki

Przygotowanie
Owoce umyć, osuszyć, gruszki przekroić, wyjąć gniazda nasienne, włożyć do wrzątku. Wcisnąć sok z cytryny, gotować 5 minut, wyjąć, przelać zimną wodą, odsączyć. Morele umyć, wyjąć pestki, ułożyć w słoikach razem z gruszkami. Do 1 l wywaru z gruszek wsypać cukier. Gotować na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Gorącym syropem zalać owoce, zamknąć, pasteryzować 20 minut.




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS